Η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα, δηλώνει η επιστήμη

Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με το τι κάνει ένα άτομο ευφυές. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη έχει δείξει πως η ευφυΐα συνδέεται στενά με τα γονίδια της μητέρας.
Η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα, δηλώνει η επιστήμη
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα;

Δεν πρόκειται για μύθο. Τα παιδιά πράγματι κληρονομούν την ευφυΐα από τη μητέρα τους. Η επιστήμη το επιβεβαιώνει. Όλοι είχαμε ακούσει προηγουμένως ότι η ευφυΐα κληρονομείται από τον πατέρα. Όμως πρόσφατα αποδείχτηκε ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τη μητέρα μας για την ευφυΐα μας.

Οι γνωστικές ικανότητες μεταφέρονται από το χρωμόσωμα Χ. Το χρωμόσωμα Χ της μητέρας περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για την ανάπτυξη των εγκεφαλικών δομών που συνδέονται με τη σκέψη.

Πώς κατέληξαν οι ειδικοί στο συμπέρασμα ότι η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα;

Οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια και συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν “εξαρτώμενα γονίδια” που συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με το αν προέρχονται από τη μητέρα ή από τον πατέρα. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε ποντίκια δόσεις μητρικών και πατρικών γονιδίων.

Η υπόθεση ήταν σαφής: αν τα γονίδια ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου, ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι τα γονίδια αυτά επηρεάζουν τόσο τη λειτουργία των οργάνων όσο και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: ποντίκια που έλαβαν επιπλέον δόσεις μητρικών γονιδίων και ποντίκια που έλαβαν επιπλέον δόσεις πατρικών γονιδίων.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 κλειδιά για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου με το πρωινό γεύμα.

 

Ποντίκια με μεγάλα κεφάλια

χρωμόσωμα Χ

Τα ποντίκια με επιπλέον δόσεις μητρικών γονιδίων ανέπτυξαν μεγαλύτερο εγκέφαλο αλλά είχαν μικροσκοπικά σώματα. Αντιθέτως, τα ποντίκια με επιπλέον δόσεις πατρικών γονιδίων είχαν μικρό κεφάλι και υπερανεπτυγμένο σώμα. Οι επιστήμονες άρχισαν τότε να προσδιορίζουν τα γονίδια που προέρχονταν από τη μητέρα και από τον πατέρα.

Τελικά διαπίστωσαν ότι ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είχαν περισσότερα μητρικά γονίδια και άλλες περισσότερα πατρικά. Ωστόσο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα με τα περισσότερα πατρικά γονίδια συγκεντρώνονταν στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την ισχύ, τη δύναμη και το σεξ.

Αντίθετα, τα κύτταρα με μητρικά γονίδια συγκεντρώνονταν στην περιοχή του εγκεφάλου που διαχειρίζεται τη γλώσσα, τη σκέψη, τη μνήμη και την ευφυΐα.

Πρόσφατες έρευνες

Στο βιβλίο του Sex Linkage of Intelligence, ο Robert Lehrke υποστηρίζει ότι ένα μέρος του γνωστικού συστατικού στοιχείου του ανθρώπινου όντος συνδέεται άμεσα με το χρωμόσωμα Χ. Επίσης απέδειξε ότι οι γυναίκες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να κληρονομήσουν γνωστικά γνωρίσματα επειδή διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ.

Ο Lehrke εξηγεί ότι όλες οι γυναίκες έχουν ένα “μη ευφυές” και ένα “πολύ ευφυές” χρωμόσωμα Χ. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν γυναίκες με δύο “πολύ ευφυή” χρωμοσώματα Χ, όπως στην περίπτωση της γυναίκας με το πιο υψηλό IQ, Marilyn vos Savant.

Στην περίπτωση των ανδρών, το χρωμόσωμα Υ δεν παίζει ρόλο στη νόηση. Αυτό σημαίνει ότι ένα χρωμόσωμα Υ μαζί με ένα “μη ευφυές Χ” μπορεί να οδηγήσει σε ένα αργόστροφο άτομο. Αντιθέτως, το IQ αναπτύσσεται αν υπάρχει ένα “πολύ ευφυές” χρωμόσωμα Χ.

Ποιο είναι το ποσοστό της ευφυΐας που κληρονομείται;

παιδί με μηχάνημα στο μυαλό

Διαβάζετε αυτό το άρθρο για να μάθετε αν η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα, αφού οι μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 45% με 55% της ευφυΐας είναι κληρονομικό. Αυτό όμως σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ευφυΐας αναπτύσσεται αν υπάρχουν οι κατάλληλες προσωπικές και οικογενειακές συνθήκες.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Βαθιά αναπνοή: 7 απίστευτα οφέλη σύμφωνα με την επιστήμη.

 

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευφυΐα

1. Αξίες

Η επιμονή, η προσπάθεια, η πειθαρχία, η αφοσίωση και το ενδιαφέρον για μάθηση είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ευφυΐα ενός παιδιού καθώς περνάει ο καιρός.

2. Αυτονομία

Η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα

Η ανεξαρτησία ενός παιδιού είναι ουσιαστική, καθώς συμβάλλει στην ομαλή γνωστική λειτουργία. Το παιδί πρέπει να αντιληφθεί και να προσδιορίσει τα πράγματα γύρω του χωρίς να αναγκάζεται να λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση.

3. Αυτοπεποίθηση

Ένα παιδί με πίστη στις δεξιότητές του μπορεί να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει στη ζωή του, αναπτύσσοντας έτσι αναλυτικές δεξιότητες σε κάθε κατάσταση.

4. Συναισθηματικοί δεσμοί

γυναικα με την κόρη της αγκαλιά Η ευφυΐα κληρονομείται από τη μητέρα

Τα παιδιά που είναι πιο δεμένα με τους γονείς τους τείνουν να ξεπερνούν πιο εύκολα τις ματαιώσεις στη ζωή τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η μητέρα και η μητρική αγάπη.

Μερικές τελευταίες σκέψεις

Η ευφυΐα είναι κάτι πραγματικά περίπλοκο και θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτυχθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι γονείς πρέπει να συνεισφέρουν στη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού τους.

Επίσης η παροχή καλών ερεθισμάτων μέσω προκλήσεων που καλλιεργούν τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού θα συνεισφέρει στην επιθυμία του να διαπρέψει. Τώρα που οι μητέρες γνωρίζουν ότι κληροδοτούν την ευφυΐα στα παιδιά τους, πρέπει να κάνουν διανοητικές ασκήσεις μαζί τους, ώστε να βελτιώνουν και οι δύο πλευρές τις δεξιότητές τους.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Deary IJ. Intelligence. Curr Biol. 2013 Aug 19;23(16):R673-6.
  • Deary IJ, Johnson W, Houlihan LM. Genetic foundations of human intelligence. Hum Genet. 2009 Jul;126(1):215-32. doi: 10.1007/s00439-009-0655-4. Epub 2009 Mar 18. Review. PubMed: 19294424.
  • Fernández, J. J. (2009). Herencia genética y rendimiento educativo: nuevos avances en la bibliografía empírica internacional. Panorama Social, 10, 129-139. https://www.funcas.es/wp-content/uploads/Migracion/Articulos/FUNCAS_PS/010art10.pdf
  • Plomin R, Deary IJ. Genetics and intelligence differences: five special findings. Mol Psychiatry. 2015 Feb;20(1):98-108. doi: 10.1038/mp.2014.105. Epub 2014 Sep 16. Review. PubMed: 25224258. Free full-text available from PubMed Central: PMC4270739.
  • Rodríguez, G. M. (2006). Tipo de vínculo madre/hijo y desarrollo intelectual sensoriomotriz en niños de 6 a 15 meses de edad. Interdisciplinaria, 23(2), 175-201. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1668-70272006000200003&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Scott Barry Kaufman (October 17, 2013). “The Heritability of Intelligence: Not What You Think”. Scientific American. Retrieved 20 October 2013.
  • Sauce B, Matzel LD,The paradox of intelligenceHeritability and malleability coexist in hidden gene-environment interplay.”, Psychol Bull. 2018 Jan;144(1):26-47.
  • Videla, R. (2015). Aspectos bio-psico-sociales de la teoría Triárquica de Sternberg que influyen en el desarrollo de la Inteligencia. Un camino hacia la inteligencia, 1-18.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.