Κακή κυκλοφορία του αίματος: 7 σημάδια που συχνά αγνοούνται

30 Μαρτίου 2017
Πολλές φορές η υπερκόπωση μπορεί να συνδέεται με την υπερβολική σωματική δραστηριότητα ή με ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως θα μπορούσε επίσης να φανερώνει κακή κυκλοφορία του αίματος.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού παρουσιάζει κακή κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα, όταν οι άνθρωποι φτάνουν τα 60, το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό που σχεδόν το 80% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας πρέπει να μάθει να ζει με αυτή την ενοχλητική πάθηση.

Σκεφτείτε για μια στιγμή το γεγονός ότι το σώμα σας είναι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο αλλά τέλειο δίκτυο οδών και λεωφόρων, το οποίο περιλαμβάνει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Η κίνηση μέσα σε αυτές είναι συνεχής.

Πάνω από πέντε λίτρα αίματος πρέπει να μεταφέρονται και να διανέμονται σε ολόκληρο το σώμα σας μέσω του συγκεκριμένου δικτύου.

Επιπλέον, το αίμα σας μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, ορμόνες και όλα τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία της “ζωής”, αυτά δηλαδή που εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του σώματός σας.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να κάνετε μερικές αλλαγές. Η κακή κυκλοφορία του αίματος δεν είναι ένα πρόβλημα που συνδέεται μονάχα με τους ηλικιωμένους.

Είτε είστε νέοι είτε είστε όχι και τόσο νέοι, πρέπει να λάβετε μερικά μέτρα για να καταπολεμήσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα που, αν και είναι σιωπηλό, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα συμπτώματα και να αποδειχτεί ανελέητο.

Η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, θρομβώσεις, κιρσούς, εγκεφαλικό

Πρέπει να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και, πάνω απ’όλα, να γνωρίζετε ποια είναι τα κύρια συμπτώματα. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε εφτά σημάδια κακής κυκλοφορίας του αίματος τα οποία θα πρέπει να θυμάστε.

1. Κακή κυκλοφορία του αίματος: Κηλίδες στο δέρμα

Οι γιατροί μας ενημερώνουν και για τα ορατά σημάδια και για εκείνα που είναι σχεδόν ανεπαίσθητα ή σιωπηλά. Οι κηλίδες, οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή μια ξηρή επιδερμίδα αντανακλούν το γεγονός ότι το αίμα σας δεν κυκλοφορεί σωστά.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα που συνδέονται με την κακή κυκλοφορία του αίματος είναι οι κόκκινες ή μοβ κηλίδες που εμφανίζονται στα πέλματα ή χαμηλά στα πόδια.

Αρχικά εμφανίζονται ως μικρές μοβ ανωμαλίες που σταδιακά μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη.

Ανακαλύψτε: Θεραπεία της γιαγιάς για τους κιρσούς.

2. Πρησμένα πόδια

Σκεφτείτε το εξής: όταν η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι σωστή, τα άκρα σας είναι τα τελευταία μέρη του σώματος που λαμβάνουν μια προμήθεια αίματος πλούσια σε οξυγόνο και σε θρεπτικές ουσίες.

 • Επειδή δεν λαμβάνεται η κανονική ποσότητα αίματος, το σώμα σας προσπαθεί να αντισταθμίσει αυτή την ανισορροπία με κατακράτηση υγρών. Αυτό είναι γνωστό ως οίδημα.
 • Η έλλειψη πλούσιου αίματος με τη σειρά της προκαλεί κυάνωση. Θα προσέξετε ότι τα πόδια σας, πέρα από το ότι μοιάζουν μελανιασμένα, αρχίζουν να πρήζονται σε τακτική βάση.

Τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί επίσης να αποκτήσουν ελαφρώς μελανιασμένη όψη, σαν κάτι να τα είχε χτυπήσει.

Κακή κυκλοφορία του αίματος - Γυναικεία πόδια

3. Τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια και κακή κυκλοφορία του αίματος

Η τριχόπτωση και τα εύθραυστα νύχια μπορεί να αποτελούν συμπτώματα κακής διατροφής ή άγχους.

Επίσης, και πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο παραβλέπεται από πολλούς ανθρώπους, μπορεί να δείχνουν και κάτι άλλο: ότι δεν λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα θρεπτικών ουσιών από το αίμα σας.

 • Η κακή κυκλοφορία έχει ως αποτέλεσμα ξηρά, ευαίσθητα μαλλιά που αρχίζουν να πέφτουν από ορισμένα σημεία.
 • Μπορεί επίσης να προσέξετε ότι τα νύχια σας “καίνε”. Μερικές φορές απλώς αγγίζετε κάτι και μπορεί να σπάσουν αμέσως.

Στην έρευνα η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, η κακή κυκλοφορία του αίματος ίσως να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόωρη ανδρική φαλάκρα.

4. Πιο αργή πέψη και κακή κυκλοφορία του αίματος

Η αργή, βαριά πέψη που συνοδεύεται από αέρια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ακόμα και δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα κακής κυκλοφορίας του αίματος.

5. Σας προσβάλλουν ασταμάτητα κρυολογήματα, λοιμώξεις και ιοί

Πρόκειται οπωσδήποτε για ένα περίεργο γεγονός που πρέπει να έχετε υπόψη: ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα με μειωμένη αποτελεσματικότητα συνδέεται με κακή ή ανεπαρκή κυκλοφορία του αίματος.

 • Όταν η κυκλοφορία του αίματός σας είναι πιο αργή, το σώμα σας σταματάει να ανιχνεύει και να καταπολεμά τα παθογόνα όπως συνήθιζε.
 • Μπορεί να προσέξετε ότι αρρωσταίνετε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα από ό,τι άλλοι άνθρωποι.
 • Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας και με αντισώματα που δρουν αργά και είναι αναποτελεσματικά όσον αφορά στην προστασία σας.
Κακή κυκλοφορία του αίματος - Ερυθρά αιμοσφαίρια και ιοί

6. Κρύα χέρια και πόδια και κακή κυκλοφορία του αίματος

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα. Όταν το αίμα σας κυκλοφορεί με κανονική ταχύτητα, η θερμοκρασία του σώματός σας ρυθμίζεται σε βέλτιστα επίπεδα.

 • Ωστόσο, αν η κυκλοφορία του αίματος είναι αργή, μπορεί να επηρεαστεί η εσωτερική θερμοκρασία σας και να αρχίσει να παρουσιάζει διακυμάνσεις.
 • Και πάλι τα σημεία του σώματός σας στα οποία αυτό γίνεται περισσότερο αισθητό είναι αναμφίβολα τα χέρια και τα πόδια σας. Τα αισθάνεστε πιο κρύα.
 • Ωστόσο, πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα, δείτε το γιατρό σας.
 • Τα κρύα χέρια και πόδια συχνά οφείλονται στον υποθυρεοειδισμό, στο σύνδρομο του Raynaud ή ακόμα και στην αναιμία.

7. Μια εξάντληση που είναι πάντοτε παρούσα

Όταν επιβραδύνεται η κυκλοφορία του αίματος, εμφανίζονται προβλήματα. Ένα από τα πιο άμεσα συμπτώματα είναι η κόπωση.

Μάθετε και αυτό: Ελλείψεις βιταμινών που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση.

Ξέρετε ότι μπορεί να οφείλεται στην πολύωρη εργασία, στο άγχος ή ακόμα και σε κάποια ασθένεια. Όμως η κακή κυκλοφορία του αίματος συνδέεται με μια μικρότερη παροχή καυσίμου στις μυϊκές σας ομάδες.

Κακή κυκλοφορία του αίματος - Κουρασμένη γυναίκα

Χωρίς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που τρέφουν το σώμα σας, οι μύες σας αισθάνονται πολύ κουρασμένοι. Λίγο μετά την έναρξη της δουλειάς, το ανέβασμα της σκάλας ή την εκτέλεση ήπιων ασκήσεων, ο πόνος, η κόπωση και η δυσφορία κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε αυτή την περίπτωση, μην περιμένετε: μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσετε. Αυτός ο σιωπηλός εχθρός θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, ωστόσο έχετε τη δύναμη να τον αποφύγετε.

Αρχίστε να φροντίζετε τον εαυτό σας από σήμερα!