Είναι δυνατόν να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις;

Το να αγαπάς πάντα αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, μερικές φορές φέρνει περισσότερο πόνο παρά ευτυχία. Μάθετε τα κλειδιά για να αποφύγετε τον πόνο και να εξασφαλίσετε υγιή αγάπη εδώ.
Είναι δυνατόν να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις;

Τελευταία ενημέρωση: 25 Δεκεμβρίου, 2021

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει άσχημες εμπειρίες στις συναισθηματικές τους σχέσεις. Σκεφτείτε όλα τα ζευγάρια που έχουν φτάσει σε ένα οδυνηρό τέλος και που τώρα είναι δύσπιστα όταν πρόκειται να ερωτευτούν ξανά. Είναι δυνατόν να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις ;

Ας διερευνήσουμε αυτό το ερώτημα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Συναισθηματικές σχέσεις, ευτυχία και βάσανα

Είναι δυνατόν να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις;
Οι περισσότεροι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν μπορείς να αγαπήσεις ένα άτομο χωρίς να αγαπάς και το παρελθόν του αφού είναι στενά συνδεδεμένα.

Λέγεται συχνά ότι όταν ερωτευόμαστε, είμαστε ιδιαίτερα εύθραυστοι. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να σε ελκύει ένα άλλο άτομο και να το αγαπάς και να σε αγαπούν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ένωση, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Όταν αγαπάμε κάποιον, είμαστε πιο ευάλωτοι. Επίσης συχνά φοβόμαστε πολλά πράγματα, ειδικά ότι θα μας εγκαταλείψουν. Όσο ακούσιο και απλό κι αν είναι, οποιαδήποτε λέξη ή χειρονομία μπορεί να μας πληγώσει.

Όταν ερωτευόμαστε, η ευτυχία μας συνδέεται με ένα συγκεκριμένο άτομο. Εάν αυτό το άτομο δεν μας δείξει τη στοργή που περιμένουμε, μας απορρίψει ή δεν μπορεί να μας δώσει δέσμευση και ειλικρίνεια, υποφέρουμε. Είναι μια ξεκάθαρη πραγματικότητα που δυστυχώς όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή.

Τώρα, μερικοί άνθρωποι διαχειρίζονται καλύτερα αυτήν την πραγματικότητα, και άλλοι απλώς καταρρέουν και είναι πολύ πιο εύθραυστοι και πολύ πιο πληγωμένοι. Η αγάπη είναι μια συναισθηματική έκρηξη όπου μπορούμε να πάμε από την απόλυτη ευτυχία στην πιο έρημη θλίψη. Ο καλύτερος τρόπος για να το προσεγγίσουμε είναι να διατηρήσουμε μια προσωπική ισορροπία και κυρίως να μην προβάλλουμε το 100% της ευθύνης για την ευτυχία μας στον σύντροφό μας.

Για να αγαπήσουμε, πρέπει να είμαστε δυνατοί, να διατηρήσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να έχουμε καλή αντίληψη του εαυτού μας. Πιθανότατα γνωρίζετε ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι μόνο όταν έχουν σύντροφο. Ωστόσο, όταν είναι μόνοι, αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και αδύναμοι. Αυτό δεν είναι καλό. Πρέπει επίσης να ξέρουμε πώς να απολαμβάνουμε τη μοναξιά μας και την ανεξαρτησία μας. Το κλειδί είναι η ισορροπία.

2. Πώς να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις

Είναι δυνατόν να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις;

Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι τη στιγμή που κάποιος έχει σημασία για εμάς, είναι αναπόφευκτο να υποφέρουμε αν συμβεί κάτι σε αυτόν/η. Αγαπάμε τους γονείς, τα παιδιά και τους συντρόφους μας, και ως εκ τούτου ανησυχούμε και υποφέρουμε για αυτούς. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Ωστόσο, το ουσιαστικό είναι ότι η ταλαιπωρία είναι λογική και δεν μας κάνει να πέσουμε σε κατάθλιψη, για παράδειγμα.

Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον πόνο για να μην αφήσουμε τον εαυτό μας ανεξέλεγκτο. Πρέπει να διατηρήσουμε την αυτοεκτίμησή μας και να μην μας καταστρέφουν οι αναπόφευκτες δυσκολίες στη ζωή. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι από άλλους. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να αντιμετωπίσουν χειρότερα μια προδοσία ή την εγκατάλειψη λόγω της προσωπικότητάς τους ή των προηγούμενων εμπειριών τους, για παράδειγμα.

Στην πραγματικότητα, πιθανότατα γνωρίζετε ανθρώπους που έχουν πέσει σε σοβαρή κατάθλιψη μετά την αποτυχία του γάμου τους ή μετά τη διάλυση της σχέσης τους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε δυνατοί και να προστατευτούμε.

Πρέπει επίσης να είμαστε αισιόδοξοι. Εάν η σχέση σας δεν λειτουργήσει, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αργά ή γρήγορα, θα βρείτε το κατάλληλο άτομο για εσάς. Η αγάπη είναι κάτι που αξίζει πάντα – μην το ξεχνάτε αυτό.

Ωστόσο, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορεί να σας βοηθήσει να «μην βυθιστείτε» στα βάσανα της αγάπης.

1. Το να αγαπάς πρέπει πάνω απ’ όλα να προσφέρει ευτυχία: Γίνεται να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις;

Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς αυτό. Αν ξυπνάτε συχνά με δάκρυα, κάτι σοβαρό συμβαίνει στη ζωή σας.

Αν αυτό που σου προσφέρει η σχέση σου είναι περισσότερο βάσανο παρά ευτυχία, πρέπει να αντιδράσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτόν τον κόσμο είστε εσείς και η ακεραιότητά σας, και το να ξέρετε πώς να ανταποκριθείτε έγκαιρα θα αποτρέψετε περαιτέρω ταλαιπωρία. Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να το προσεγγίσετε, αλλά αξίζει να ρωτάτε τον εαυτό σας μια στο τόσο: Είμαι πραγματικά χαρούμενος;

2. Κρατήστε την αυτοεκτίμησή σας προστατευμένη

Μην αφήνετε κανέναν να σας ελέγχει ή να σας χειραγωγεί. Αν παρατηρήσεις ότι δεν είσαι πια ο εαυτός σου και ότι ο άλλος αποφασίζει για σένα ή έχει την ευτυχία σου στην τσέπη του, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξεις την κατάσταση.

Είναι δυνατόν να αγαπάς χωρίς να υποφέρεις;

Αντιδρώ. Εάν έχετε ισχυρή αυτοεκτίμηση και αν αγαπάτε τον εαυτό σας, απολαμβάνετε αυτό που είστε και νιώθετε περήφανοι για την προσωπικότητά σας, θα αποφύγετε πολλά βάσανα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα παράδειγμα:

Ένα αγόρι απορρίπτει ένα κορίτσι. Αυτή η απόρριψη τη βυθίζει σε κατάθλιψη και πιστεύει ότι δεν είναι καλή για κανέναν άλλο άντρα και ότι κανείς δεν θα την αγαπήσει ποτέ. Ωστόσο, η φίλη της, που έχει αυτοπεποίθηση και ισχυρή αυτοεκτίμηση, αντιδρά διαφορετικά σε μια απόρριψη: «Αν αυτός ο τύπος με άφησε, είναι επειδή δεν μου άξιζε και δεν εκτίμησε αυτό που αξίζω. Είμαι σίγουρος ότι θα βρω κάποιον άλλον που θα με αγαπάει και θα με σέβεται γι’ αυτό που είμαι».

3. Πάντα να προσέχετε την εσωτερική σας ανάπτυξη

Για να αγαπάς έναν άνθρωπο με υγιή τρόπο, πρώτα πρέπει να εκτιμάς τον εαυτό σου και να νιώθεις ότι υπάρχουν πράγματα μέσα σου που εκτιμά και ο άλλος. Αν αγαπάς και σέβεσαι τον εαυτό σου, θα μπορέσεις να αγαπήσεις και να σέβεσαι τον άλλον ως ώριμο άτομο.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα ζηλιάρηδες. Η ζήλια προκαλείται από την ανασφάλεια. Οι άνθρωποι που το εκδηλώνουν πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους μπορεί να φύγουν με κάποιον καλύτερο ανά πάσα στιγμή, αφού δεν εκτιμούν πραγματικά τον εαυτό τους.

Το καλύτερο είναι να αγαπάς ώριμους και ισορροπημένους ανθρώπους, ανθρώπους που είναι σίγουροι για τον εαυτό τους και ικανοί να φέρουν ευτυχία και αισιοδοξία – άτομα ικανά να μεγαλώνουν σαν ζευγάρι μέρα με τη μέρα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα βάσανα στην αγάπη.

Γνωρίζουμε ότι η αγάπη μερικές φορές περιλαμβάνει κάποιο βαθμό ταλαιπωρίας. Ωστόσο, μερικές φορές αξίζει τον κόπο να μεγαλώνετε ως ζευγάρι. Αν παρατηρήσετε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, είναι πάντα καλύτερο να μην παρατείνετε μια κατάσταση που μόνο θλίψη φέρνει. Να θυμάστε: το να αγαπάτε πάντα αξίζει τον κόπο και σας αξίζει να σας αγαπούν.

Αυτές είναι συμβουλές που μπορεί να μην λειτουργούν σε όλες τις περιπτώσεις. Εάν χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.