Τέσσερις συμβουλές για να αποτρέψετε τα εξανθήματα από τις πάνες

Η δερματίτιδα από τις πάνες είναι μια συχνή πάθηση για τα βρέφη ενός έτους. Για την αποτροπή αυτής της πάθησης υπεύθυνοι είναι οι γονείς.
Τέσσερις συμβουλές για να αποτρέψετε τα εξανθήματα από τις πάνες
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αποτρέψετε τα εξανθήματα από τις πάνες στα μωρά, όλες οι μητέρες, ειδικότερα όμως όσες γυναίκες γίνονται πρώτη φορά μαμάδες. Πρόκειται για μια δερματική πάθηση στην περιοχή που καλύπτει η πάνα.

Γενικά, εμφανίζονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στα γεννητικά όργανα, στα οπίσθια και στο άνω μέρος των γλουτών, εξαιτίας της άμεσης επαφής τους με παράγοντες που προκαλούν ερεθισμό. Αυτή η πάθηση, η οποία ονομάζεται και δερματίτιδα, εμφανίζεται συχνά σε μωρά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

Διάγνωση και αίτια της δερματίτιδας

Η διάγνωση της δερματίτιδας πρέπει να γίνεται με εξέταση σε φυσικό επίπεδο. Στα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνεται η εμφάνιση δερματικών βλαβών σε περιοχές οι οποίες έχουν άμεση επαφή με την πάνα.

Τα κύρια αίτια είναι:

  • Ευαίσθητο δέρμα πριν την τριβή της πάνας στο δέρμα του μωρού.
  • Παρατεταμένη επαφή με ούρα και κόπρανα.
  • Αλλοιωμένο pH σε ούρα και κόπρανα.
  • Υγρασία.
  • Κακή υγιεινή.

Συμβουλές για να αποτρέψετε τα εξανθήματα από τις πάνες

Μαμά αλλάζει πάνα στο μωρό της

Αν παρατηρήσετε κοκκινίλα στα γεννητικά όργανα και τα οπίσθια του μωρού, είναι επειδή άρχισαν να εμφανίζονται τα εξανθήματα από τις πάνες. Η πάθηση αυτή μπορεί να αποτραπεί παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα στο σωστό χρόνο.

Εδώ σας έχουμε ορισμένες συμβουλές για να αποτρέψετε τα εξανθήματα από τις πάνες:

1. Πλένετε την ευαίσθητη περιοχή του μωρού

Χρησιμοποιήστε άφθονο ζεστό νερό για να πλύνετε την περιοχή που καλύπτει η πάνα κάθε φορά που την αλλάζετε. Σας προτείνουμε να μη χρησιμοποιείτε σαπούνι όταν το κάνετε αυτό. Αν κριθεί απαραίτητο, μπορείτε να κάνετε χρήση καθαριστικών με ουδέτερο pH.

Στη συνέχεια, στεγνώστε ήπια την περιοχή χωρίς να την τρίβετε. Αν είναι δυνατό, αλλάξτε την πάνα του μωρού σας σε ανοιχτό χώρο. Αποφύγετε τη χρήση υγρών πανιών τα οποία περιέχουν αλκοόλ ή αρώματα.

2. Για να αποτρέψετε τα εξανθήματα από τις πάνες να τις αλλάζετε συχνά

Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό να αλλάζετε συχνά τις πάνες του μωρού, τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες την ημέρα, ακόμη και αν το μωρό σας έχει ουρήσει μόνο. Τη νύχτα, εφόσον είναι εφικτό, να αλλάζετε την πάνα κάθε 5 ώρες.

Επίσης, είναι απαραίτητο να αλλάζετε τα ρούχα του μωρού σας κάθε φορά που αφοδεύει.

Να προσέχετε όταν βάζετε την πάνα ώστε να μην είναι πολύ σφιχτή. Αυτό μπορεί να κάνει την πάνα να τριφτεί στο δέρμα του μωρού και να προκαλέσει ερεθισμό.

Όταν αγοράζετε πάνες να διαβάζετε προσεκτικά τη συσκευασία, επειδή υπάρχουν πάνες οι οποίες προορίζονται για χρήση σε ευαίσθητο δέρμα και άλλες οι οποίες είναι έξτρα απορροφητικές.

3. Χρησιμοποιήστε κρέμες για μωρά

Εφαρμόζετε κρέμες για μωρά σε όλες τις περιοχές που το χρειάζονται όταν αλλάζετε την πάνα. Αυτές οι κρέμες θα πρέπει να έχουν ως βάση το νερό και τα συστατικά τους θα πρέπει να έχουν στυπτικά, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου. Επίσης, σχηματίζουν και ένα αδιάβροχο στρώμα στο δέρμα.

Είναι καλύτερο να τις εφαρμόζετε κάθε φορά που καθαρίζετε την περιοχή. Ο λόγος είναι πως μπορούν να λειτουργήσουν σαν προστατευτικά τοιχώματα ανάμεσα στην πάνα και το δέρμα. Γι’ αυτό, μπορούν να αποτρέψουν τους ερεθισμούς.

Μπορείτε να αγοράσετε τις κρέμες σε φαρμακεία ή σούπερ μάρκετ, ή μπορείτε να δοκιμάσετε σπιτικές συνταγές.

4. Αλλαγές στη διατροφή του μωρού

Εξανθήματα στο δέρμα

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις νέες τροφές που τρώει το μωρό σας επειδή ορισμένες μπορούν να αλλάξουν το pH στα κόπρανα. Αν δείτε ότι ένα συγκεκριμένο φαγητό προκαλεί εξανθήματα, τότε σταματήστε να το δίνετε στο μωρό σας.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν το μωρό θηλάζει. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα θα πρέπει να ελέγξει τις τροφές και τα φάρμακα που καταναλώνει. Επίσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό όταν θελήσετε να αλλάξετε την καθημερινή διατροφή του μωρού σας.

Θα πρέπει να ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές για να αποτρέψετε τα εξανθήματα από τις πάνες και την εμφάνιση δερματικών βλαβών. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορούν να μετατραπούν σε μολύνσεις προκαλώντας δυσφορία στο μωρό.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα εξανθήματα από τις πάνες είναι κάτι πολύ συχνό για παιδιά έως 12 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, δεν ευθύνονται μόνο οι γονείς όταν το παιδί παρουσιάζει αυτή την πάθηση.

Όμως, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε αυτές τις προτάσεις για να μην προκληθεί μεγαλύτερη δυσφορία στο παιδί σας. Έτσι, αν είστε σίγουροι ότι η υγιεινή του μωρού σας είναι καλή δε θα χρειαστεί να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό για να θεραπεύσετε το μωρό σας. Να θυμάστε, η πρόληψη είναι ό,τι καλύτερο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.