Εκμεταλλευτείτε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού

· 14 Απριλίου 2016
Οι άνθρωποι που πίνουν τσάι ή εγχύματα συνήθως σπαταλούν κάτι που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο με διάφορους τρόπους: τα φακελάκια τσαγιού.

Στην πραγματικότητα, τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού δεν είναι απλά αποξηραμένα υπολείμματα ενός φυτού που δεν είναι πλέον χρήσιμα. Στο σημερινό άρθρο, θα σας μιλήσουμε για τις καταπληκτικές χρήσεις που μπορούν να έχουν: λίπασμα για τα φυτά σας, θεραπεία για τις σακούλες κάτω από τα μάτια, αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της δυσοσμίας στο ψυγείο ή στις ντουλάπες, αντικουνουπικά.

Φιλικά προς το περιβάλλον

Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την πλήρη αξιοποίηση όσων χρησιμοποιούν ενώ παράλληλα προσπαθούν να μειώσουν τα σκουπίδια στο ελάχιστο. Στο σημερινό άρθρο, θα ανακαλύψουμε ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού ή εγχυμάτων δεν είναι απλά μια υγιεινή συνήθεια αλλά θα μάθουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια πρακτική λύση για τα πάντα.

fakelaki tsagiou

Λίπασμα για τα φυτά

Πολλοί άνθρωποι που έχουν κήπο ή δέντρα έχουν ήδη κάποιο σωρό από κομπόστ: ένα σημείο όπου αδειάζουν καθημερινά τα οργανικά υπολείμματα από το μαγείρεμα ή τα αχρησιμοποίητα μέρη από τον κήπο τους. Αυτό σε λίγες εβδομάδες γίνεται λίπασμα για τα φυτά. Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι μια πηγή που μας επιτρέπει να έχουμε λιγότερα απόβλητα ενώ παράλληλα κάνουν το έδαφος πιο εύφορο.

Ακολουθώντας την ίδια ιδέα, με το περιεχόμενο από τα φακελάκια τσαγιού μπορούμε να λιπαίνουμε, σε μικρή κλίμακα, τα φυτά που έχουμε στο σπίτι μας. Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι να μαζέψουμε αρκετά ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιούμε το καθένα ξεχωριστά, αφού φτιάξουμε το τσάι μας. Μπορείτε απλά να αφήσετε το περιεχόμενο από το χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού απευθείας στο χώμα από τις γλάστρες και να το ανακατέψετε με το χώμα ελαφρώς.

Αν τα φακελάκια τσαγιού είναι από οργανικό υλικό και δεν περιέχουν μεταλλικό κλείσιμο, μπορείτε να τα θάψετε απευθείας μέσα στο χώμα της γλάστρας και να τα καλύψετε ρίχνοντας λίγο χώμα από πάνω.

glastres

Αντιφλεγμονώδη θεραπεία

Τα περισσότερα είδη τσαγιού διαθέτουν ωφέλιμες ιδιότητες όχι μόνο για την εσωτερική μας υγεία αλλά και για το δέρμα μας. Τα πιο κοινά είδη, το μαύρο και το πράσινο τσάι, διαθέτουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπραΰνουν τις σακούλες κάτω από τα μάτια μας, τα πρησμένα βλέφαρα ή τα τσιμπήματα εντόμων.

Τα φακελάκια τσαγιού θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά αν είναι κρύα, καθώς το κρύο βοηθά και στη μείωση του πρηξίματος και γι’ αυτό σας προτείνουμε να έχετε πάντα μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού στο ψυγείο σας. Όταν τα χρειάζεστε, απλά βγάζετε ένα από το ψυγείο, το εφαρμόζετε απευθείας πάνω στο δέρμα σας και το αφήνετε να δράσει για μερικά λεπτά.

Απορροφούν τις μυρωδιές

Πρόκειται πιθανότατα για μια από τις πιο άγνωστες χρήσεις τους. Τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, εφόσον στεγνώσουν, έχουν παρόμοια χρήση με το διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα): απορροφούν τις δυσάρεστες οσμές. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδανικό να έχετε μερικά στο ψυγείο σας ή και στις ντουλάπες σας.

Ένα φακελάκι τσαγιού δεν αρκεί για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών από ένα μεγάλο χώρο και γι’ αυτό σας προτείνουμε να τοποθετείτε αρκετά μαζί σε ένα κουτί με τρύπες. Έτσι θα φαίνονται και πιο όμορφα.

Ακριβώς για τον ίδιο λόγο μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε τα χαλιά σας και τα κρεβατάκια των κατοικιδίων σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απλώσετε πάνω τους το περιεχόμενο από τα χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού, τα αφήνετε να δράσουν για μερικά λεπτά και στη συνέχεια τα καθαρίζετε με μια ηλεκτρική σκούπα. Με αυτό τον τρόπο θα εξαλείψετε ταυτόχρονα τη σκόνη και τις δυσάρεστες οσμές.

Αντικουνουπικό

Όσοι λατρεύουν το λιβάνι και τα αρώματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τσάι και τα φύλλα των εγχυμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα θυμιατό για να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και να απομακρύνουν τα κουνούπια. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα εξής: μαύρο τσάι, λεμόνι, λεβάντα, δεντρολίβανο ή ευκάλυπτο.

Επαναχρησιμοποιήστε τα ίδια φακελάκια τσαγιού

Αν θέλετε να κάνετε μέγιστη εξοικονόμηση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε το ίδιο φακελάκι τσαγιού για να φτιάξετε κι άλλο έγχυμα και ειδικά αν έχει ακόμη αρκετά έντονο άρωμα. Τη δεύτερη φορά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δυο χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού για ένα έγχυμα. Με αυτό τον τρόπο το έγχυμα θα αποκτήσει σχεδόν την ίδια έντονη γεύση με το καινούριο φακελάκι τσαγιού.

Μπορείτε επίσης να βράσετε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού και να χρησιμοποιήσετε αυτό το νερό για να κάνετε ποδόλουτρο ή απλά να το προσθέσετε στο νερό της μπανιέρας. Οι ιδιότητες που διαθέτει, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, αντιφλεγμονώδεις και εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών, θα λειτουργήσουν το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτή την περίπτωση.