Εξέταση για την κολπική μυκητίαση: Τι χρειάζεται να ξέρετε

Υπάρχει μια εξέταση για την κολπική μυκητίαση για τη διάγνωση της παρουσίας καντιντίασης. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για να την χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τα συμπτώματα και τη θέση της λοίμωξης.
Εξέταση για την κολπική μυκητίαση: Τι χρειάζεται να ξέρετε
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα τεστ για την κολπική μυκητίαση που μπορεί να καθορίσει την παρουσία της καντιντίασης; Αυτός ο τύπος μύκητα αγαπά τα ζεστά και υγρά περιβάλλοντα και ευδοκιμεί στις περιοχές του στόματος, του πεπτικού συστήματος και των γεννητικών οργάνων. Επιπλέον, η εμφάνισή του στο αίμα, την καρδιά και τον εγκέφαλο είναι λιγότερο συχνή αλλά είναι πιο σοβαρή.

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά σοβαρές κολπικές μυκητιάσεις εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τώρα μια εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει και να διαγνώσει μια κολπική μυκητίαση. Επίσης, χρησιμοποιούνται διαφορετικές μέθοδοι για την εφαρμογή της, ανάλογα με το πού βρίσκεται και τα συμπτώματα.

Τύποι για την κολπική μυκητίαση

Πρώτον, τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το μολυσμένο μέρος του σώματος. Η καντιντίαση τείνει να εμφανίζεται σε υγρές περιοχές του δέρματος και των βλεννογόνων. Παρόλο που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα συμπτώματα των πιο κοινών τύπων καντιντίασης, ανάλογα με τη θέση τους, είναι τα εξής:

Πτυχές δέρματος

Αυτό περιλαμβάνει το εξάνθημα από τις πάνες και το πόδι του αθλητή. Μερικά από τα συμπτώματα είναι: ένα έντονο κόκκινο εξάνθημα, έλκη του δέρματος, φαγούρα, κάψιμο και σπυράκια.

Κολπική μυκητίαση

κολπικός κνησμός
Η καντιντίαση της γυναικείας περιοχής είναι μια πολύ συχνή κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, προκαλεί ερεθισμό, κνησμό και αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις.

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 75% των γυναικών έχουν περάσει τουλάχιστον μία μόλυνση αυτού του τύπου στη ζωή τους. Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

Τα φάρμακα για τη θεραπεία των κολπικών μυκητιάσεων δεν απαιτούν συνταγή. Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε αυτοθεραπεία κάθε φορά που αισθάνεστε κολπικό κνησμό, κάψιμο, τσούξιμο ή ερεθισμό.

Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μην προκαλούνται από καντιντίαση. Έτσι, θα κάνετε αυτοθεραπεία λανθασμένα. Μια εξέταση θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε κολπική μυκητίαση ή όχι.

Στοματική λοίμωξη

Το όνομα για αυτόν τον τύπο μόλυνσης οφείλεται στη τσίχλα και είναι πιο κοινή σε μικρά παιδιά. Ωστόσο, η παρουσία της σε ενήλικες μπορεί να αποτελεί ένδειξη εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πόνο και λευκές κηλίδες στη γλώσσα και μέσα στα μάγουλα.

Εάν επηρεάζει τις γωνίες του στόματος, μπορεί να προκληθεί από πιπίλισμα αντίχειρα, οδοντοστοιχίες που δεν έχουν το σωστό μέγεθος ή υπερβολικό γλείψιμο των χειλιών.

Μια εξέταση για να μάθετε εάν έχετε κολπική μυκητίαση

μυκητιαση απεικόνιση
Η εξέταση για την ανίχνευση της καντιντίασης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αυτοθεραπείας, η οποία είναι αρκετά συχνή λόγω υποψίας αυτής της λοίμωξης.

Προς το παρόν, υπάρχει μια εξέταση που σας επιτρέπει να γνωρίζετε την αιτία της δυσφορίας σας. Παίρνετε ένα δείγμα από το εσωτερικό του κόλπου σας με ένα μικρό ραβδί και μπορείτε να δείτε αν έχετε κολπική μυκητίαση.

Εάν το ραβδί δεν αλλάξει χρώμα, αυτό σημαίνει ότι υποφέρετε από καντιντίαση. Ωστόσο, εάν η ράβδος μέτρησης γίνεται ελαφρώς πράσινη και έχετε μια ανώμαλη κολπική απόρριψη με δυσάρεστη οσμή και επώδυνη ούρηση, τότε μπορεί να έχετε βακτηριακή κολπίτιδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία του κολπικού μικροβιώτου. Εάν ναι, μπορείτε να το ανακτήσετε με ένα συμπλήρωμα από γαλακτοβάκιλλους είτε από το στόμα είτε από τον κόλπο.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τεστ για να μάθετε εάν έχετε κολπική μυκητίαση

  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως; Όχι. Το αποτέλεσμα του τεστ δεν είναι έγκυρο εάν το κάνετε μια μέρα πριν ή μία ημέρα μετά την εμμηνόρροια ή εάν υπάρχει ακόμα κολπική αιμορραγία.
  • Τι γίνεται αν υπάρχει κνησμός ή δυσφορία μετά το σεξ; Πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 12 ώρες μετά το σεξ για να κάνετε το τεστ.
  • Πόσο βαθιά πρέπει να τοποθετήσετε το ραβδί; Πρέπει να το τοποθετήσετε μέχρι το άκρο του ραβδιού, το σφαιρικό τμήμα είναι για να το κρατάτε και δεν πρέπει να εισέρχεται στον κόλπο.
  • Μπορείτε να το κάνετε εάν είστε έγκυος; Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν είστε έγκυος και έχετε κολπική φαγούρα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ερμηνεία των αποτελεσμάτων της εξέτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί έναν επαγγελματία, καθώς ένα θετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να υποδεικνύει την απώλεια αμνιακού υγρού.
  • Πώς να πετάξετε το ραβδάκι αφού ολοκληρώσετε τη χρήση του; Μην το πετάξετε στην τουαλέτα και βεβαιωθείτε ότι έχετε τυλίξει την άκρη, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλες επιφάνειες.

Συμπέρασμα

Αυτή η εξέταση θα δείξει εάν έχετε κολπική μυκητίαση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ακολουθήσετε την κατάλληλη θεραπεία. Βοηθά επίσης στη μείωση των σφαλμάτων αυτοθεραπείας όταν εμφανίζονται κολπικές λοιμώξεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Curi, A. L. L., Benchimol, E. I., & Vasconcelos-Santos, D. V. (2016). Candidiasis. In Intraocular Inflammation. https://doi.org/10.1007/978-3-540-75387-2_121
  • Pemán, J., Zaragoza, R., Quindós, G., Alkorta, M., Cuétara, M. S., Camarena, J. J., … Pontón, J. (2011). Clinical factors associated with a Candida albicans Germ Tube Antibody positive test in Intensive Care Unit patients. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-11-60
  • Marot-Leblond, A., Nail-Billaud, S., Pilon, F., Beucher, B., Poulain, D., & Robert, R. (2009). Efficient diagnosis of vulvovaginal candidiasis by use of a new rapid immunochromatography test. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.01168-09
  • Safavieh M, Coarsey C, Esiobu N, et al. Advances in Candida detection platforms for clinical and point-of-care applications. Crit Rev Biotechnol. 2017;37(4):441–458. doi:10.3109/07388551.2016.1167667

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.