Νέο μόριο σύμμαχος κατά του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος

Ένα νέο μόριο που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους συμμάχους στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος.
Νέο μόριο σύμμαχος κατά του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος

Τελευταία ενημέρωση: 20 Φεβρουαρίου, 2019

Το Ιατρικό Κολλέγιο του Στάνφορντ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια έχει αναπτύξει κάτι καταπληκτικό. Έχουν σχεδιάσει ένα μόριο που μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους συμμάχους στην καταπολέμηση του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος … και μπορεί να το κάνει αυτό μέσα σε λίγους μήνες.

Προς το παρόν, το μόριο βρίσκεται ακόμα στο πειραματικό στάδιο, αλλά τα αποτελέσματα από τις δοκιμές που έγιναν σε εργαστηριακά ποντίκια είναι πολύ θετικά. Το μόριο λειτουργεί σε ενθαρρυντικό επίπεδο. Δεν εμποδίζει μόνο την πρόοδο του καρκίνου αλλά επίσης προκαλεί οπισθοδρόμηση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Stanford Medicine. Οι επιστήμονες αισθάνονται πολύ αισιόδοξοι ότι με αυτό το μόριο θα μπορέσει να βρεθεί μια θεραπεία για αυτές τις σοβαρές ασθένειες στο εγγύς μέλλον.

Μια ασπίδα κατά του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος

Tο μόριο ονομάστηκε “το γάντι του μπέιζμπολ”. Αυτό οφείλεται τόσο στο πώς παρουσιάζεται όσο και στο πώς δρα. Πρώτον, χρησιμοποιεί το δόλωμα για να «πιάσει» τα καρκινικά κύτταρα. Αργότερα, τα απομακρύνει από το παιχνίδι, σαν ένα γάντι του μπέιζμπολ.

Ο Amato Giaccia είναι ο διευθυντής αυτής της σημαντικής μελέτης. Αυτός και η ομάδα του προσπαθούν να βρουν νέες πρακτικές εστίες για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Αυτές οι δύο ασθένειες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Για αυτόν τον λόγο, ο Giaccia αποφάσισε να αναλάβει μια μελέτη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τις δύο αυτές ογκολογικές παθήσεις. Παρακάτω παρατίθενται αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά:

 • Και οι δύο αυτές ασθένειες είναι συνήθως δύσκολο να εντοπιστούν στα αρχικά τους στάδια. Τείνουν επίσης να προχωρούν πολύ γρήγορα.
 • Οι όγκοι εμφανίζονται στις ωοθήκες ή στο πάγκρεας. Όταν ανακαλυφθούν αυτοί οι όγκοι, τα προσβεβλημένα μέρη των οργάνων αφαιρούνται χειρουργικά.
 • Μετά από αυτό, ο ασθενής υποβάλλεται σε μια σειρά θεραπειών χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.
 • Οι θεραπείες είναι γενικά πολύ επιθετικές. Ο ασθενής γίνεται αδύναμος. Δυστυχώς, αυτές οι θεραπείες επίσης δεν αποκλείουν τον κίνδυνο να επιστρέψει ο καρκίνος.

Τώρα ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργεί αυτό το μόριο και πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την φαρμακευτική αγωγή και την θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Διαβάστε σχετικά: 8 συμπτώματα που δεν θα πρέπει να αγνοούν οι γυναίκες

Το μόριο που απομακρύνει τα καρκινικά κύτταρα από το παιχνίδι

Νέο μόριο σύμμαχος κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Όπως αναφέραμε, τόσο ο καρκίνος των ωοθηκών όσο και καρκίνος του παγκρέατος προχωρούν πολύ γρήγορα. Μέχρι να διαγνωστεί ένας ασθενής με καρκίνο, άλλα όργανα μπορεί επίσης να επηρεαστούν από αυτόν. Στοιχεία για τον καρκίνο των ωοθηκών θα βρείτε στη μελέτη των Holschneider, C. H., & Berek, J. S.

 • Ένας μεταστατικός καρκίνος είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους ερευνητές. Είναι επίσης μια πηγή ανησυχίας για τις οικογένειες και τους ασθενείς.
 • Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες ιατρικές μελέτες επικεντρώνονταν στην εξεύρεση ενός τρόπου επιβράδυνσης της προόδου του καρκίνου για να δώσουν στον ασθενή μια καλή ποιότητα ζωής.
 • Ωστόσο, ο γιατρός Amato Giaccia και η ομάδα του έχουν αναπτύξει ένα μόριο που όχι μόνο σταματά την ανάπτυξη του όγκου, αλλά προκαλεί επίσης οπισθοδρόμηση.

Το μόριο δρα ως δόλωμα. Συνδυάζεται με μια πρωτεΐνη από το έκτο γονίδιο και στη συνέχεια σταματά την ανάπτυξη του όγκου και καταστρέφει τους όγκους.

 • Αυτό επιτυγχάνεται με τη διακοπή της λειτουργίας των υποδοχέων κινάσης τυροσίνης, ενός ουσιαστικού στοιχείου στην επιβίωση και την ανάπτυξη κυττάρων όγκου.
 • Αυτό το μόριο, που ονομάζεται επίσης “γάντι του μπέιζμπολ”, μπορεί να γιατρέψει πλήρως τον ασθενή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η θεραπεία αυτή συνδυάζεται με χημειοθεραπεία για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάνοντας αυτό, το μόριο αυτό καταστρέφει τους όγκους και η νόσος υποχωρεί.

Θα βρείτε ενδιαφέρον το άρθρο: Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

μόριο σύμμαχος κατά του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος

Προσδοκίες για το μέλλον

Η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί μόνο στα ζώα.

Περιμένουμε ακόμα το πολυαναμενόμενο άλμα στις κλινικές δοκιμές. Παρόλο αυτά, υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν θεραπεία κατά του καρκίνου των ωοθηκών και του παγκρέατος. Χρήσιμα στοιχεία για τον καρκίνο του παγκρέατος θα δείτε εδώ.

Προς το παρόν, αυτό το μόριο ονομάζεται MYD1-72. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

 • Μπορεί να προσφερθεί ως μια λιγότερο επιθετική, συμπληρωματική θεραπεία. Τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ από τη θεραπεία με αυτό το μόριο.
 • Το MYD1-72 έχει χρησιμοποιηθεί σε 95% των ασθενειών που δεν βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στα ζώα.
 • Σε περιπτώσεις προχωρημένου, μεταστατικού καρκίνου, το ποσοστό επιτυχίας είναι 51%. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί θα εξακολουθήσουν να επιλέγουν τον συνδυασμό με χημειοθεραπεία για να μειώσουν την ικανότητα του καρκίνου να λειτουργήσει.
Νέο μόριο κατά του καρκίνου των ωοθηκών

Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν στο εγγύς μέλλον.

Υπάρχει ελπίδα ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά. Οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την μελέτη αυτή έχουν προβλέψει την ανάπτυξη νέων μορίων, ή “γαντιών του μπέιζμπολ”, για τη θεραπεία και άλλων μορφών καρκίνου.

Εν τω μεταξύ, θα μείνουμε συντονισμένοι σε νέες εξελίξεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Fiorillo, M., Verre, A. F., Iliut, M., Peiris-Pagés, M., Ozsvari, B., Gandara, R., … Lisanti, M. P. (2015). Graphene oxide selectively targets cancer stem cells, across multiple tumor types: Implications for non-toxic cancer treatment, via “differentiation-based nano-therapy” Oncotarget. https://doi.org/10.18632/oncotarget.3348
 • Ku, J.-L., & Park, J.-G. (2009). Biology of SNU Cell Lines. Cancer Research and Treatment. https://doi.org/10.4143/crt.2005.37.1.1
 • Couch, F. J., Johnson, M. R., Rabe, K. G., Brune, K., De Andrade, M., Goggins, M., … Hruban, R. H. (2007). The prevalence of BRCA2 mutations in familial pancreatic cancer. Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention. https://doi.org/10.1158/1055-9965.EPI-06-0783

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.