Εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης που ίσως δεν γνωρίζετε

Συχνά ξεχνάμε ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για εμάς από το να γλυκαίνει τα φαγητά και τα ροφήματά μας. Διαβάστε τις παρακάτω για τις εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης
Εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης που ίσως δεν γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 13 Φεβρουαρίου, 2019

Η ζάχαρη έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια. Συχνά ξεχνάμε ότι μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για εμάς από το να γλυκαίνει τα φαγητά και τα ροφήματά μας. Διαβάστε τις παρακάτω για τις εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης – θα εκπλαγείτε!

Τι είδη ζάχαρης υπάρχουν;

Ίσως το μόνο είδος ζάχαρης που έχετε δει είναι η κατεργασμένη, αφού αυτή πωλείται πιο συχνά και παντού. Είναι η ζάχαρη με τους μικρούς λευκούς κόκκους που χρησιμοποιείται συνήθως στο τσάι και τον καφέ, τα κέικ κλπ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετά ακόμα είδη ζάχαρης, όπως:

  • Επιτραπέζια ή κοινή ζάχαρη: όπως είπαμε παραπάνω, είναι η πιο δημοφιλής, αυτή που γνωρίζουμε όλοι. Οι κόκκοι της είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους.
  • Πολύ λεπτή ζάχαρη: σε πολλές χώρες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, όπως στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται όμως σε πολλές συνταγές γλυκών και επιδόρπιων στην Αμερική. Έχει ιδιαίτερα μικρούς κόκκους.
  • Ζάχαρη άχνη: είναι η ίδια η κοινή ζάχαρη, που την έχουν αλέσει σε μικρά κομματάκια, για να γίνει λεπτή σκόνη. Την χρησιμοποιούμε για να πασπαλίσουμε γλυκά και επιδόρπια, όπως και σαν συστατικό.
εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης
  • Ζάχαρη από ζαχαρότευτλο ή ζαχαροκάλαμο: οι κόκκοι της είναι στρόγγυλοι και μεγαλύτεροι από εκείνους της συνηθισμένης ζάχαρης. Είναι πολύ δημοφιλής στη Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Μπορείτε να τη βρείτε σε γερμανικούς και σκανδιναβικούς φούρνους.
  • Κρυσταλλική ζάχαρη: είναι μεγαλύτερη από εκείνη που βρίσκουμε συνήθως στα καταστήματα και χρησιμοποιείται κυρίως για διακόσμηση και αισθητικούς λόγους, όπως και ως γλυκαντικό στον καφέ και το τσάι. Σχεδόν πάντα οι κόκκοι της είναι ακαθόριστα τετράγωνοι και λαμβάνεται σε μικρές δόσεις. Δεν διαλύεται τόσο εύκολα όσο η ζάχαρη σε κόκκους.
  • Ιμβερτοποιημένη ζάχαρη: σύμφωνα με αρκετούς δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία με τα άλλα είδη, όμως περιέχει το όνομα. Δεν αποτελείται αποκλειστικά από σακχαρόζη, όπως τα υπόλοιπα είδη ζάχαρης, αλλά περιέχει και άλλα συστατικά, όπως σιρόπι. Δημιουργείται με διαδικασία βρασμού και χρησιμοποιείται σε βιομηχανίες γλυκών καθώς βοηθά τα γλυκά να παραμείνουν τρυφερά για μεγαλύτερο διάστημα.
εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης

“Δεν γίνεται φαρμακείο χωρίς ζάχαρη”

Έτσι λέγανε παλιά στην Ισπανία, επειδή οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούσαν τη ζάχαρη για να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις και ασθένειες, αφού γνώριζαν καλά τα οφέλη της. Μερικοί υποστηρίζουν ότι την χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος και ότι είναι πολύ καλό γιατρικό για τα τραύματα. Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η ζάχαρη έχει ιατρικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Εάν την ανακατέψετε με πολύ νερό, δημιουργείται ένα σιρόπι στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε βότανα. Ανάλογα με το βότανο, μπορείτε να θεραπεύσετε τη γρίπη, το κρυολόγημα και άλλες συχνές αρρώστιες. Εάν την ανακατέψετε με δυνατό οινόπνευμα, χρησιμοποιείται για να ρίξει τον πυρετό.

εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης

Οι φαρμακοποιοί την είχαν πάντα σε πολύ προσβάσιμο ράφι, γιατί τους χρησίμευε πολύ συχνά. Επίσης, οι φαρμακοποιοί κάποτε ζούσαν στο ίδιο κτίριο όπου εργάζονταν και όταν τους τελείωνε έπαιρναν λίγη ζάχαρη από την κουζίνα της γυναίκας τους.

Εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης που θα σας εκπλήξουν

Για να ηρεμήσετε το μωρό σας

Εάν το μωρό ή το μικρό σας παιδί έχει προβλήματα με τον ύπνο ή πονάει επειδή μόλις έκανε ένα από τα απαραίτητα εμβόλια που χρειάζονται τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μπορείτε να του δώσετε ένα διάλυμα που θα φτιάξετε με ένα μέρος ζάχαρη και τέσσερα μέρη νερό πριν από το εμβόλιο.

Για να αντιμετωπίσετε τους τραυματισμούς, από τις καλύτερες εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης

Όπως είπαμε παραπάνω, η ζάχαρη σκοτώνει τα βακτηρίδια που προκαλούν τον πόνο στα τραύματα, τα κοψίματα και τα έλκη. Απλώς τρίψτε λίγη ζάχαρη στην περιοχή και αφήστε την πάνω στην πληγή.

Για να απαλύνετε τον πόνο του καψίματος στη γλώσσα

Εάν ένα πολύ καυτό τσάι, ένας καφές, μια σάλτσα ή μια σούπα σας κάψει τη γλώσσα, βάλτε στο στόμα έναν κύβο ζάχαρης ή ακόμα και μερικούς κόκκους ζάχαρης.

εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης

Για να μετριάσετε την καυτερή γεύση των τροφών

Εάν φτιάχνετε μια σάλτσα ή ένα ντρέσινγκ και σας βγήκε πολύ καυτερό, απλά προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγη ζάχαρη σε μαγειρικές συνταγές που περιέχουν ντομάτα, όταν η γεύση τους είναι πολύ όξινη, για να την γλυκάνετε.

Για να κάνετε απολέπιση, ακόμα μια από τις εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης

Ανακατεύοντας ζάχαρη με ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ αποτελεσματικό φυσικό μείγμα για απολέπιση, που θα απομακρύνει όλα τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα σας.

Για να σταθεροποιήσετε το κραγιόν σας

Ένα από τα πιο ενοχλητικά μικρά προβληματάκια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι πως το κραγιόν τους δεν μένει στη θέση του για όσο θα θέλαμε. Λίγο το κάπνισμα, λίγο το ποτό, λίγο το ότι γλύφουμε τα χείλη μας, το ότι δίνουμε ένα-δύο φιλιά και εξαφανίζεται. Για να σταθεροποιήσετε το κραγιόν σας για λίγη περισσότερη ώρα, τρίψτε λίγη ζάχαρη στα χείλη σας αφού βάλετε κραγιόν. Αφήστε την εκεί για λίγα λεπτά και μετά αφαιρέστε την, γλύφοντας τα χείλη.

Για να καθαρίσετε τα βρώμικα χέρια

Αυτή η χρήση της ζάχαρης είναι για όσους δουλεύουν με γράσα και λάδια (για παράδειγμα, τους μηχανικούς) ή μετά το βάψιμο. Προσθέστε απλώς λίγη ζάχαρη στο σαπούνι που έχετε στα χέρια και πλύνετέ τα όπως συνήθως, ούτως ώστε η ζάχαρη να τρίψει την επιφάνεια των χεριών και να απομακρύνει τα λάδια.

εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης

Για να ομορφύνετε τον κήπο και το μπαλκόνι

Ανακατέψτε τρία κουτάλια ζάχαρη με δύο κουτάλια ξύδι και ένα ακόμα ζεστό νερό. Το μείγμα που θα προκύψει απλώστε το στο χώμα γύρω από τα αγαπημένα σας φυτά. Η ζάχαρη θα θρέψει τα βλαστάρια τους και το ξύδι θα προλάβει τη δημιουργία βακτηρίων.

Για να καθαρίσετε την καφετιέρα

Ρίξτε μια κούπα ζάχαρη στο σημείο που βάζετε τον καφέ και αφήστε την για τρία λεπτά, σαν να φτιάχνατε καφέ. Μετά, καθαρίστε την με άφθονο νερό.

Καθαρίστε τους λιπαρούς λεκέδες, ακόμα μια από τις εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης

Εάν το αγαπημένο σας ρούχο, η αγαπημένη σας κουβέρτα ή οι κουρτίνες σας έχουν λιπαρούς λεκέδες, φτιάξτε μια πάστα από ζάχαρη και νερό και απλώστε την πάνω στο λεκέ. Αφήστε την να δράσει τουλάχιστον μια ώρα και μετά πλύνετε το ρούχο ή το ύφασμα με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Κρατήστε φρέσκα τα μπισκότα και τα επιδόρπια

Τοποθετήστε τα σε σφραγισμένο δοχείο με μερικούς κύβους ζάχαρη για να κρατήσουν περισσότερο. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με τριμμένο τυρί για να μην σκληρύνει.

Λοιπόν; Εκπλαγήκατε από αυτές τις εναλλακτικές χρήσεις της ζάχαρης;

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.