Ένας άντρας σώζει εκατομμύρια μωρά με το αίμα του

Όλες οι αιμοδοσίες είναι σημαντικές αλλά, όπως το θέλησε η μοίρα, η κόρη του ήταν φορέας κι έτσι μπόρεσε να σώσει τον εγγονό του.
Ένας άντρας σώζει εκατομμύρια μωρά με το αίμα του

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2019

Αυτή είναι μία από εκείνες τις θετικές ιστορίες γεμάτες ελπίδα, τις οποίες μάς αρέσει πολύ να μοιραζόμαστε μαζί σας. Ο ήρωάς μας είναι ο James Harrison, ένας 78χρονος από την Αυστραλία. Είναι ευρέως γνωστός ως “ο άντρας με το χρυσό μπράτσο”, καθώς έσωσε πολλούς ανθρώπους με το αίμα του

Ζει μια κανονική ζωή στην Αυστραλία, όπου χαίρεται τη γαλήνη των γηρατειών του, την κόρη του και ειδικά τα εγγόνια του. Μερικοί άνθρωποι ίσως να μην τον αποκαλούσαν ήρωα, όμως χάρη στις πολύ ξεχωριστές ουσίες που περιέχει το αίμα του δύο εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν.

Μάθετε περισσότερα γι’αυτή την απίστευτη ιστορία παρακάτω.

Οι παράξενες συμπτώσεις της ζωής

James Harrison

Όταν ο James Harrison ήταν μόλις 14 ετών, κάτι συνέβη και έφερε το νεαρό έφηβο στο χείλος του θανάτου. Μετά από ένα ατύχημα, οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τον ένα του πνεύμονα.

Πέρασε αρκετές εβδομάδες στην εντατική και δέχτηκε μια σειρά από μεταγγίσεις. Η μητέρα του τού εξήγησε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν σχεδόν 13 λίτρα αίμα για να τον κρατήσουν στη ζωή.

Επηρεασμένος έντονα από το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν γνώριζε καν έδωσαν εθελοντικά το αίμα τους για να σώσουν τη ζωή του, ο νεαρός James αποφάσισε ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε όταν γινόταν 18 χρονών θα ήταν να δώσει αίμα.

Και το έκανε. Όμως το τελευταίο πράγμα που περίμενε ήταν το ότι, την ημέρα μετά την πρώτη του αιμοδοσία, του τηλεφώνησαν από το νοσοκομείο και του ζήτησαν να έρθει αμέσως…

 

Ανακαλύψτε πώς να ρυθμίσετε φυσικά το σάκχαρο του αίματος

 

Ο James Harrison έδωσε με το αίμα του μια πηγή ελπίδας για εκατομμύρια μωρά

James Harrison

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας και αποβολών ήταν πραγματικά υψηλά στην Αυστραλία. Η Εθνική Υπηρεσία του Ερυθρού Σταυρού μάς θυμίζει το γεγονός αυτό: ήταν κάτι τρομερό.

Πολλές γυναίκες απέβαλλαν ή έχαναν τα μωρά τους, αλλά κανένας δεν γνώριζε την αιτία. Σε άλλες περιπτώσεις τα παιδιά γεννιούνταν με σοβαρές δυσμορφίες, που τα έκαναν να πεθαίνουν μέσα σε μερικές ημέρες. Τι έφταιγε;

Ήταν η νόσος Ρέζους. Αν δεν την έχετε ξανακούσει, πρόκειται για μια καταστροφική νόσο λόγω της οποίας το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας αναγνωρίζει τα κύτταρα του αγέννητου εμβρύου ως εχθρό και τους επιτίθεται για να υπερασπιστεί το σώμα της μητέρας. Έτσι προκαλούνται αποβολές και δυσμορφίες.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα της εγκύου μπορεί να περιέχει το φοβερό παράγοντα Ρέζους αρνητικό (Rh-). Αυτό περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ο πατέρας μπορεί να μεταφέρει τον παράγοντα Ρέζους θετικό (Rh+) στο μωρό.

Η νόσος Ρέζους είναι θανατηφόρα για το μωρό και έχει σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στη μητέρα, που σκέφτεται ότι τα δικά της αντισώματα επιτέθηκαν στο έμβρυο. Ωστόσο όλα αυτά άλλαξαν ριζικά χάρη στον James Harrison.

Μετά την πρώτη του αιμοδοσία, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ο James ήταν πραγματικά ξεχωριστός:

  • Το αίμα του περιείχε ένα είδος αντισώματος που μπορούσε να καταπολεμήσει αυτή τη νόσο του ανοσοποιητικού.
  • Χάρη στο αίμα του οι γιατροί μπόρεσαν να συνθέσουν ένα εμβόλιο που ονομάζεται “Anti-D”, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη αντισωμάτων από τις γυναίκες με Ρέζους αρνητικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Πάνω από το 17% των Αυστραλών γυναικών είναι φορείς αυτού του παράγοντα, επομένως η βοήθεια που προσφέρει το αίμα του James Harrison εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας σήμερα.

Ένα δώρο στο αίμα του James Harrison

πόδια μωρού, ένας άντρας σώζει ζωές με το αίμα του

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο Ερυθρός Σταυρός, το αίμα του James έχει σώσει τις ζωές εκατομμυρίων μωρών: δύο εκατομμύρια βρέφη γεννήθηκαν χωρίς επιπλοκές και ζουν φυσιολογικές ζωές χωρίς αρνητικές συνέπειες.

Το εκπληκτικό είναι ότι, παρόλο που ο James χαίρεται που έχει δώσει ελπίδα σε όλα αυτά τα παιδιά, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτή την ξεχωριστή αιμοδοσία ήταν το γεγονός ότι μπόρεσε να σώσει τη ζωή του εγγονού του.

 

Διαβάστε επίσης: 6 υγιεινά ροφήματα για τον καθαρισμό του αίματος

 

Λόγω των παράξενων συμπτώσεων της ζωής, η ίδια του η κόρη ήταν φορέας του παράγοντα Ρέζους αρνητικό. Έτσι, ο εγγονός του έχει πολλούς λόγους να ευγνωμονεί τον παππού του.

Ίσως τώρα αναρωτιέστε γιατί ο James Harrison έχει αυτό το αντίσωμα. Έτσι το θέλησε η μοίρα; Οφείλεται στη γενετική;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιτία είναι το ατύχημα που είχε όταν ήταν 14 ετών.

Η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε και το γεγονός ότι δέχτηκε πολύ αίμα από διάφορους αιμοδότες έκαναν το σώμα του να αναπτύξει αυθόρμητα αυτό το αντίσωμα.

Ωστόσο οι γιατροί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι. Ευχαριστούμε τον James που συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του παρόλο που, όπως λέει, ο φόβος του για τις βελόνες τον κάνει να κοιτάζει πάντα αλλού κάθε φορά που δίνει αίμα.

Σε αυτό το σημείο ίσως αναρωτηθείτε, “τι θα συμβεί όταν ο James δεν είναι πια μαζί μας;”

Σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με αυτό το αντιγόνο. Περιμένουμε απλώς η τύχη να μας φέρει κάποιον άλλο αιμοδότη με παρόμοια χαρακτηριστικά, έναν άλλο ανώνυμο ήρωα με “χρυσό μπράτσο” που μεταφέρει χωρίς να το γνωρίζει μια πηγή ζωής μέσα στο αίμα του.

Δεν είναι εκπληκτικό;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Smits-Wintjens, V. E. H. J., Walther, F. J., & Lopriore, E. (2008). Rhesus haemolytic disease of the newborn: Postnatal management, associated morbidity and long-term outcome. Seminars in Fetal and Neonatal Medicine. https://doi.org/10.1016/j.siny.2008.02.005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.