Ένας οδηγός για τις θεραπευτικές πέτρες

Οι θεραπευτικές πέτρες πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ισορροπία του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ανακαλύψτε μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πέτρες και τις ιδιότητές τους σε αυτό το άρθρο.
Ένας οδηγός για τις θεραπευτικές πέτρες
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε πρακτικές εναλλακτικής ιατρικής όταν πρόκειται για την προώθηση της υγείας και της ευεξίας. Αν και η επιστήμη συνεχίζει να συζητά τα αποτελέσματά τους, ορισμένοι βρίσκουν οφέλη σε αυτές τις μορφές εναλλακτικής θεραπείας. Μεταξύ αυτών, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα είναι οι θεραπευτικές πέτρες.

Κρύσταλλοι όπως ο χαλαζίας, ο αμέθυστος και ο ίασπις χρησιμοποιούνται σε ορισμένες ινδουιστικές και βουδιστικές παραδόσεις ως ένας τρόπος για να δημιουργήσουν μια ισορροπία μεταξύ σώματος, νου και ψυχής. Ωστόσο, τα αποτελέσματά τους δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία και υπάρχει ένας ορισμένος σκεπτικισμός σχετικά με αυτά. Γιατί λοιπόν κάποιοι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν;

Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο.

Τύποι θεραπευτικών λίθων και χρήσεις τους

Τα ιστορικά δεδομένα μιλούν για τις θεραπευτικές πέτρες ως μια αρχαία μορφή φυσικής ιατρικής που προωθεί τη ροή ενέργειας στο σώμα και το μυαλό για να παράγει σωματικά και συναισθηματικά οφέλη. Ενώ αυτές οι επιπτώσεις έχουν διαψευστεί από την επιστήμη, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να έλκονται από τη σημασία και τις υποτιθέμενες δυνάμεις τους.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτές οι θεραπείες μπορεί πράγματι να λειτουργούν σε μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι ακριβώς λόγω των ιδιοτήτων που τους αποδίδονται. Όπως εξηγεί μια μελέτη που αναφέρεται στο The Permanente Journal, το μυαλό έχει ισχυρότερη θεραπευτική ικανότητα από ό,τι πιστεύεται συνήθως.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, οι θεραπευτικές πέτρες μπορεί να παράγουν μια έμμεση ψυχολογική επίδραση που επηρεάζει τη διάθεσή μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα υγείας. Έτσι, εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε θεραπευτικές πέτρες, είναι σημαντικό να αποφύγετε τον σκεπτικισμό σχετικά με τις δυνατότητές τους και να είστε ανοιχτοί στη δοκιμή των αποτελεσμάτων τους.

Γνωρίστε μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες πέτρες στην επόμενη ενότητα.

Θεραπευτικές πέτρες: Ροζ χαλαζίας

Ο χαλαζίας Tose πιστεύεται ότι βοηθά στην ισορροπία στις σχέσεις σας. Λόγω του χρώματός της, αυτή η πέτρα συνδέεται συνήθως με την αγάπη.

Η δημοφιλής βιβλιογραφία προτείνει ότι ο ροζ χαλαζίας έχει επίσης τη δύναμη να φέρνει ηρεμία σε περιόδους θλίψης. Επιπλέον, είναι ιδανικός για την οικοδόμηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

Ένας οδηγός για τις θεραπευτικές πέτρες
Ο ροζ χαλαζίας συνδέεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και η χρήση του στην εναλλακτική ιατρική συχνά επικεντρώνεται στην αγάπη.

Λευκός ή κρυστάλλινος χαλαζίας

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπευτικές πέτρες είναι ο λευκός χαλαζίας. Στην πραγματικότητα, σε πολλούς πολιτισμούς, αναφέρεται ως «κύριος θεραπευτής».

Συχνά χρησιμοποιείται ως επικουρικός για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης. Επιπλέον, λέγεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη σωματική και ψυχική ισορροπία.

Τουρκουάζ

Αυτός ο πολύτιμος λίθος χρησιμοποιείται ως σύμμαχος για να ευθυγραμμίσει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή. Υπό αυτή την έννοια, είναι μια καλή επιλογή για να εξισορροπήσετε τα συναισθήματα σε περιόδους αγωνίας ή απόγνωσης.

Όσον αφορά τις φυσικές ιδιότητες, ορισμένοι λένε ότι βοηθά στη φροντίδα της αναπνευστικής και της υγείας των οστών.

Θεραπευτικές πέτρες: Μάτι τίγρης

Το μάτι της τίγρης είναι μια από τις πιο περίεργες θεραπευτικές πέτρες. Συνήθως συνδέεται με δύναμη και κίνητρο. Έτσι, πολλοί ισχυρίζονται ότι βοηθά να ξεπεραστούν καταστάσεις φόβου, άγχους ή ανασφάλειας.

Θεωρείται επίσης φυλαχτό για βοήθεια σε επαγγελματικά θέματα.

Αμέθυστος

Ιστορικά, ο αμέθυστος έχει χρησιμοποιηθεί ως προστατευτική και καθαριστική πέτρα. Ειδικότερα, είναι χρήσιμο για την εξάλειψη των αρνητικών σκέψεων και την εύρεση πνευματικής σοφίας.

Είναι επίσης σύμμαχος για άτομα με προβλήματα ύπνου, καθώς πιστεύεται ότι προάγει την ξεκούραση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν άλλοι ισχυρισμοί ότι βοηθά στη μείωση ορισμένων παθήσεων και στην εξάλειψη των ακαθαρσιών από το σώμα.

Θεραπευτικές πέτρες: Ίασπις

Στις πρακτικές συμπληρωματικής ιατρικής, ο ίασπις χρησιμοποιείται συνήθως σε καταστάσεις υψηλού στρες. Εφαρμόζεται για να «απορροφήσει» αρνητικούς κραδασμούς και να διεγείρει τη γρήγορη σκέψη.

Δίνει επίσης θάρρος και αυτοπεποίθηση. Επομένως, είναι χρήσιμο σε καταστάσεις που απαιτούν πνευματική διαύγεια.

Οψιανός

Αυτή είναι μια από τις θεραπευτικές πέτρες με τους πιο στενούς δεσμούς με την ισορροπία μυαλού-σώματος. Ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν ότι μειώνει τα ψυχικά μπλοκαρίσματα και προάγει την αυτοσυμπόνια.

Από τη φυσική πλευρά, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στην αποτοξίνωση.

Ζαφείρι

Η ανησυχία, οι καταστάσεις λύπης και η αγωνία είναι μερικά από τα συναισθήματα που το ζαφείρι βοηθά να ξεπεραστούν. Μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν επίσης ως φυλαχτό για να προσελκύσουν την ευημερία και την ηρεμία.

Επίσης, ενισχύει τη διαίσθηση και βοηθά στη λήψη αποφάσεων. Άλλα οφέλη έχουν να κάνουν με το αίμα, την όραση και τη συναισθηματική υγεία.

Θεραπευτικές πέτρες: Ρουμπίνι

Θεωρούμενο πολύτιμος λίθος, το ρουμπίνι συνδέεται με τον αισθησιασμό, τη σεξουαλικότητα και τη διάνοια. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ισορροπίας στη ζωτικότητα και την ενέργεια.

Με τη σειρά του, πιστεύεται ότι βοηθά στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος και προωθεί την αποβολή των τοξινών.

Κιτρίνη

Εάν ελπίζετε να προωθήσετε την αισιοδοξία και το κίνητρο, η κιτρίνη είναι η πέτρα σας. Χρησιμοποιείται ως σύμμαχος για την επίτευξη ενσυνειδητότητας και για την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας. Στην πραγματικότητα, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ιδανικό για να ξεπεραστούν οι φόβοι.

Σπαθί

Αυτός ο κρύσταλλος λέγεται ότι αντιπροσωπεύει «νέα ξεκινήματα». Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο κατά τις διαδικασίες εσωτερικής ανάπτυξης. Παρεμπιπτόντως, ορισμένοι ισχυρίζονται επίσης ότι βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων του στρες και της αστάθειας ενώ αυξάνει τη θετική σκέψη και την έμπνευση.

Αιματόλιθος/Ηλιοτρόπιο

Το ηλιοτρόπιο χρησιμοποιείται ως «ασπίδα» ενάντια στις κακές ενέργειες στη λαϊκή κουλτούρα. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας και της συνολικής ζωτικότητας.

Όσον αφορά τα συναισθήματα, βοηθά στη μείωση της ευερεθιστότητας, της επιθετικότητας και της ανυπομονησίας.

Θεραπευτικές πέτρες: Γρανάτης

Ο γρανάτης σχετίζεται με αυξημένη λίμπιντο. Συχνά χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της οικειότητας και τη μείωση των προβλημάτων που επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή ενός ατόμου.

Από την άλλη πλευρά, συνδέεται επίσης με τη δημιουργικότητα και την αυτοπεποίθηση.

Περίδοτο

Η χρήση του περίδοτου στη θεραπεία με πέτρες βοηθά να ξεπεραστούν καταστάσεις φθοράς ή κατάθλιψης. Αντιπροσωπεύει τη δικαιοσύνη, την αγάπη και τη στοργή για τους άλλους. Κάποιοι το αποκαλούν «πέτρα της ευτυχίας».

Ένας οδηγός για τις θεραπευτικές πέτρες
Η γεμμοθεραπεία είναι μια μορφή αυτής της εναλλακτικής ιατρικής. Επικεντρώνεται στη χρήση πολύτιμων λίθων για θεραπεία.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε τις καλύτερες θεραπευτικές πέτρες;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι θεραπευτικές πέτρες δεν αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής για θέματα υγείας. Παρόλο που τους αποδίδονται ορισμένα οφέλη, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε πρώτα το γιατρό σας.

Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξετε τις καταλληλότερες πέτρες είναι να προσδιορίσετε τι νιώθετε. Θα πρέπει να επιλέξετε την καλύτερη πέτρα με βάση την τρέχουσα κατάστασή σας.

Μια καλή επιλογή είναι να τις ενσωματώσετε σε πρακτικές διαλογισμού ή ενσυνειδητότητας. Μπορούν επίσης να εισαχθούν σε αξεσουάρ για καθημερινή χρήση, όπως κοσμήματα ή κομπολόι.

Για να τις περιποιηθείτε, απλώς τις ξεπλύνετε με κρύο νερό και λίγο θαλασσινό αλάτι. Σύμφωνα με τη λαϊκή βιβλιογραφία, αυτός είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού και αφαίρεσης των «απορροφημένων» ενεργειών. Μετά από αυτό, θα πρέπει να τις αφήσετε να στεγνώσουν στον ήλιο.

Τι πρέπει να θυμάστε για τις θεραπευτικές πέτρες;

Η χρήση κρυστάλλων ή θεραπευτικών λίθων χρονολογείται από την αρχαιότητα. Πολιτισμοί όπως ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός προωθούν τη χρήση τους ως τρόπο επίτευξης μιας κατάστασης σωματικής και ψυχικής ισορροπίας. Και παρόλο που τα αποτελέσματά τους δεν αποδεικνύονται από την επιστήμη, χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη δύναμή τους.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση τους θεωρείται αβλαβής, αρκεί να είναι συμπληρωματική με την επαγγελματική ιατρική περίθαλψη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η χρήση θεραπευτικών λίθων να αντικαταστήσει τις θεραπείες που συνταγογραφούνται από γιατρούς ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tabish SA. Complementary and Alternative Healthcare: Is it Evidence-based?. Int J Health Sci (Qassim). 2008;2(1):V-IX.
  • Crystal healing. (n.d.). Wikipedia. Available in https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_healing
  • Ishaque S, Saleem T, Qidwai W. Knowledge, attitudes and practices regarding gemstone therapeutics in a selected adult population in Pakistan. BMC Complement Altern Med. 2009;9:32. Published 2009 Aug 26. doi:10.1186/1472-6882-9-32
  • Schlitz M. Meditation, prayer and spiritual healing: the evidence. Perm J. 2005;9(3):63-66.
  • Wager TD, Atlas LY. The neuroscience of placebo effects: connecting context, learning and health. Nat Rev Neurosci. 2015;16(7):403-418. doi:10.1038/nrn3976

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.