Όταν τα όνειρα αντικατοπτρίζουν την υγεία μας

Αν υποφέρετε από αϋπνίες, παραδείγματος χάρη, σίγουρα θα αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης ή και μνήμης.
Όταν τα όνειρα αντικατοπτρίζουν την υγεία μας

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαρτίου, 2019

Όταν τα όνειρα αντικατοπτρίζουν την υγεία μας. Ο ύπνος και τα όνειρα κρύβουν πολλά. Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επακριβώς γιατί ονειρευόμαστε, ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν πως τα όνειρά μας μερικές φορές αντικατοπτρίζουν τον συναισθηματικό μας κόσμο, και οι φόβοι, το άγχος και το στρες μεταφράζονται, τρόπον τινά, σε ονειρικές εικόνες που σίγουρα έχουμε όλοι δει. Έχετε, για παράδειγμα, ονειρευτεί ποτέ πως πέφτετε στο κενό; Θα σας πούμε το γιατί.

Ο ύπνος είναι θεραπευτικός. Δεν τον χρειάζεστε μόνο για σωματικούς λόγους. Ο εγκέφαλος είναι απροσδόκητα ενεργός την ώρα του ύπνου και της ξεκούρασης, αφού οργανώνει τις αναμνήσεις και τις σκέψεις μας. Αν υποφέρετε από αϋπνίες, παραδείγματος χάρη, σίγουρα θα αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης ή και μνήμηςΤο πράγμα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον: τα όνειρα που βλέπετε πιθανόν να αποτελούν ένδειξη της συναισθηματικής σας υγείας και για αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον να προσπαθήσετε να τα ερμηνεύσετε.

Τι είναι τα συναισθηματικά όνειρα και πώς τα όνειρα αντικατοπτρίζουν τι αισθανόμαστε

όνειρα αντικατοπτρίζουν
  • Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε πολλές καταστάσεις που δεν παίρνουμε απαραίτητα συνειδητά υπόψη μας ή δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Ίσως η πίεση στο εργασιακό περιβάλλον να είναι έντονη. Ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σπίτι που δεν τολμάμε να εκφράσουμε… τέτοιες καταστάσεις μετατρέπονται σε εσωτερικές ανησυχίες και άγχη, αφού όταν δεν τις αντιμετωπίζουμε και δεν τις εξετάζουμε συνειδητά απορροφώνται από το υποσυνείδητο.
  • Η καλή συναισθηματική υγεία απαιτεί την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, για να έχουμε ηρεμία και υγεία. Όποτε, όμως, η ζωή μας είναι γεμάτη ανησυχίες, τότε εμφανίζεται το στρες, μαζί με πονοκεφάλους, ενοχλήσεις και διάφορα άλλα, και όλα αυτά μεταφέρονται στα όνειρά μας.
  • Τα όνειρα είναι ιδανικός τρόπος να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτά τα συναισθήματα. Οι φόβοι και τα προβλήματά μας συμβολίζονται με συγκεκριμένες ονειρικές εικόνες, που βλέπει κατά καιρούς ο καθένας μας. Έτσι, τις μικρές ώρες της νύχτας, η συναισθηματική μας υγεία αντικατοπτρίζεται στις εικόνες που βλέπουμε στον ύπνο μας, την ώρα που είμαστε βυθισμένοι στο υποσυνείδητό μας. Τότε βλέπουμε τους φόβους μας είτε καταπρόσωπο είτε μεταμφιεσμένους, σε μεταφορικές εικόνες. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτές τις εικόνες;

Ερμηνείες των συχνότερων ονείρων

1. Κάποιος σας ακολουθεί

όνειρα αντικατοπτρίζουν

Σας έχει τύχει ποτέ; Είναι από τα πιο συχνά και κοινά όνειρα. Βλέπετε πως περπατάτε στο δρόμο, σε ένα μέρος που ίσως να σας είναι γνώριμο, και νιώθετε πως κάποιος σας ακολουθεί. Δεν χρειάζεται να είναι άνθρωπος, ίσως να είναι και ζώο ή κάποια αόριστη παρουσία. Αυτό το όνειρο ερμηνεύεται ως ένας φόβος σας να αντιμετωπίσετε κάτι στην ζωή σας. Ή μπορεί να κρύβετε κάτι από κάποιον και να μην τολμάτε να του το πείτε. Ίσως θέλετε να ζητήσετε κάτι από το αφεντικό σας ή να εξομολογηθείτε κάτι στον σύντροφό σας και δεν έχετε βρει ακόμα την ψυχική δύναμη να το κάνετε. Τέτοια όνειρα αντικατοπτρίζουν τους φόβους σας.

2. Πέφτετε στο κενό

όνειρα αντικατοπτρίζουν

Ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα, που συχνά επαναλαμβάνονται. Μερικές φορές είναι πολύ σύντομο και ξυπνάτε ιδρωμένοι και λαχανιασμένοι. Βλέπετε πως ενώ περπατάτε πέφτετε απότομα από ένα γκρεμό, ή εμφανίζεται κάτω από τα πόδια σας μια τρύπα και σας καταπίνει. Τι σημαίνει; Τέτοιου είδους όνειρα δείχνουν πως διανύετε μια πολύ αγχωμένη περίοδο. Τα νεύρα σας είναι τεντωμένα και το σώμα σας αντιδρά σ’ αυτά. Αν βλέπετε συχνά αυτό το όνειρο, πρέπει να ξεκινήσετε να ψάχνετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί τόσο άγχος και να το αλλάξετε, ώστε να νιώσετε καλύτερα.

3. Είστε εγκλωβισμένοι

όνειρα αντικατοπτρίζουν

Δεν έχετε ιδέα πώς έγινε αυτό, αλλά συνειδητοποιείτε πως είστε εγκλωβισμένοι σε ένα στενό, περιοριστικό χώρο, και νιώθετε να πνίγεστε. Δεν μπορείτε να βγείτε και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά, και η καρδιά σας χτυπάει δυνατά – είστε εξαντλημένοι και τρομοκρατημένοι. Αν δείτε ένα τέτοιο όνειρο, αναλογιστείτε εάν έχετε κάποιο πρόβλημα που σας ανησυχεί πάρα πολύ. Τέτοια άγχη και προβλήματα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πως πνίγεστε, και πως είστε εγκλωβισμένοι. Τέτοια όνειρα αντικατοπτρίζουν άγχος.

4. Είστε χωρίς ρούχα στο δρόμο, ή σας πέφτουν τα δόντια.

Αυτά τα όνειρα σχετίζονται με την έλλειψη αυτοεκτίμησης, ή χαμηλής αυτοπεποίθησης σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Σε αυτά τα όνειρα συνειδητοποιείτε πως χωρίς κανέναν λόγο είστε στον δρόμο γυμνοί, μέσα στον κόσμο. Δείχνουν πως νομίζετε ότι οι άλλοι σας κατακρίνουν εύκολα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν βλέπετε πως πέφτουν τα δόντια σας, την ώρα που μιλάτε σε κάποιον. Προφανώς, όταν δείτε ένα τέτοιο όνειρο διανύετε μια περίοδο στην οποία νιώθετε πολύ ευάλωτοι σε κάτι που αντιλαμβάνεσθε σαν απειλή στην ζωή σας.

5. Φυσικές καταστροφές

όνειρα αντικατοπτρίζουν

Καταιγίδες, πυρκαγιές, άνεμοι τόσο δυνατοί που μπορούν να ρίξουν σπίτια και να ξεριζώσουν δέντρα… Γιατί βλέπουμε τέτοια όνειρα; Είναι ένα πολύ απλό παράδειγμα άγχους. Τέτοια όνειρα μπορούν να συμβούν όταν βρίσκεσθε σε συνθήκες πολύ έντονου άγχους και νιώθετε πως μπορεί να σας βλάψει το καθετί. Τα στοιχεία της φύσης αντιπροσωπεύουν την συναισθηματική σας πραγματικότητα και όλα όσα σας βλάπτουν: το εργασιακό περιβάλλον, τα οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα. Αυτό το όνειρο είναι το πιο ανησυχητικό, αφού σε σύγκριση με τα παραπάνω δείχνει πως βρίσκεσθε σε ακόμα πιο ευάλωτη συναισθηματική κατάσταση.

Τα όνειρα αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό σας κόσμο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.