Τι να ξέρετε για την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Γνωρίζετε τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία; Είναι μια διαδικασία που είναι καθοριστική για τη θεραπεία των κοιλοτήτων στα δόντια στο προχωρημένο τους στάδιο.
Τι να ξέρετε για την ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση)

Έχει γραφτεί από Ana María Fuentes Turrión

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Έχετε ακούσει ποτέ για την ενδοδοντική θεραπεία στην οδοντιατρική; Τι ξέρετε για την απονεύρωση;

Η ενδοδοντική θεραπεία, ή απονεύρωση, είναι μια οδοντιατρική θεραπεία που χρησιμοποιείται όταν προχωρήσει η βλάβη από κοιλότητες και οι οδοντίατροι δεν μπορούν πλέον να σκάψουν το δόντι και να το γεμίσουν. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή είναι πολύ κοντά στον πολφό ή το οδοντικό νεύρο. Μόλις οι κοιλότητες γίνουν πολύ βαθιές, οδηγούν σε νέκρωση του δοντιού και σε φλεγμονή του νεύρου. Αυτό είναι γνωστό ως πολφίτιδα.

Ο οδοντικός πολφός είναι το νεύρο του δοντιού. Ζει στο εσωτερικό του μέρος, παρέχοντας αγγειοποίηση και νεύρωση σε ένα δόντι. Όταν επηρεάζεται για οποιονδήποτε λόγο, προκαλεί περιστασιακό ή συνεχή πόνο. Κανονικά αρχίζει να εκδηλώνεται με δυσφορία κατά το δάγκωμα και ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη. Αυτό αναφέρεται ως «αναστρέψιμη πολφίτιδα». Ωστόσο, όταν ο πόνος είναι συνεχής, παρατεταμένος ή αυξάνεται τη νύχτα, τότε ξέρουμε ότι είναι «μη αναστρέψιμη πολφίτιδα».

Άλλοι λόγοι για τη διεξαγωγή αυτής της θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν οδοντικό τραύμα, κατάγματα, τριβή ή διάβρωση των δοντιών ή καταστάσεις όπως ο βρουξισμός.

Μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην ενδοδοντική θεραπεία

Πριν από την εκτέλεση μιας απονεύρωσης, οι οδοντίατροι πρέπει πάντα να προσπαθούν να σώσουν το κομμάτι με λιγότερο επιθετικές μεθόδους όπως:

 • Προστασία πολφού: Αυτή είναι μια θεραπεία που γίνεται χρησιμοποιώντας κάτι παρόμοιο με ένα προσωρινό σφράγισμα. Τους επιτρέπει να ανακτήσουν το κομμάτι συντηρητικά ενώ αντιμετωπίζουν τη ζημιά στον πολφό που είναι ακόμη αναστρέψιμη.
 • Επικάλυψη πολφού: Αυτός είναι ένας τρόπος απομόνωσης του εκτεθειμένου πολφού λόγω του καθαρισμού μιας κοιλότητας κάτω από το σφράγισμα. Οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν ένα στρώμα μόνωσης.
 • Πολφοτομή: Αυτή η θεραπεία αφορά την εν μέρει εξάλειψη του επιφανειακού τμήματος του πολφού, καλύπτοντας τα εκτεθειμένα μέρη με φαρμακευτικές ουσίες.

Η διαδικασία της απονεύρωσης

γυναίκα στον οδοντίατρο
Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μια διαδικασία στην οποία ένας οδοντίατρος αφαιρεί ολόκληρο το οδοντικό νεύρο από το προσβεβλημένο μέρος. Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία για αυτό.

Πρόκειται για την ολική αφαίρεση του οδοντικού νεύρου από την πληγείσα θέση. Οι οδοντίατροι την εκτελούν με τοπική αναισθησία, αφαιρώντας τα νεύρα από τα ριζικά κανάλια. Οι οδοντίατροι λειτουργούν κάνοντας περιστροφικές κινήσεις με το χέρι, ή με τη μορφή ενός ενδοδοντικού κινητήρα που περιστρέφεται σε χαμηλές περιστροφές.

Τα βήματα που ακολουθούν είναι:

 • Τοπική αναισθησία του δοντιού για θεραπεία.
 • Άνοιγμα του δοντιού μέχρι να φτάσει στον πολφό.
 • Αφαίρεση του νεύρου από τους αγωγούς και απολύμανση.
 • Πλήρωση του κενού με ρητίνη ή πλαστικό.
 • Μια ακτινογραφία ελέγχου για να επιβεβαιωθεί ότι η θεραπεία ήταν πράγματι επιτυχής.
 • Ανακατασκευή του δοντιού.

Ενδοδοντική θεραπεία και οδοντιατρική σε παιδιά

Οι οδοντίατροι θα προσπαθήσουν να κάνουν μια πολφοτομή πριν εκτελέσουν μια απονεύρωση. Εάν δεν είναι δυνατό, τότε δοκιμάζουν μια θεραπεία που ονομάζεται “πολφεκτομή”. Είναι το ισοδύναμο των ενδοδοντικών θεραπειών στα μωρουδιακά δόντια.

Η πολφεκτομή είναι επίσης μια πλήρης αφαίρεση του πολφού, ακολουθούμενη από απολύμανση και πλήρωση του ριζικού σωλήνα.

Η διαφορά είναι ότι δεν είναι δυνατή η εξάλειψη όλου του πολφού του αγωγού στα δόντια του μωρού, αφήνοντας περίπου 4 mm στο τέλος του. Με αυτόν τον τρόπο, ο οδοντίατρος αποτρέπει πιθανές βλάβες στο μόνιμο δόντι που σχηματίζεται κάτω από το δόντι του μωρού.

Ενδοδοντική θεραπεία: Παρενέργειες

Όπως σε όλους τους τύπους ιατρικών θεραπειών, υπάρχουν παρενέργειες ή συνέπειες στο δόντι μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

 • Ευθραυστότητα και μεγαλύτερος κίνδυνος σπασίματος.
 • Μια αλλαγή στην απόχρωση και τη διαφάνεια του δοντιού.
 • Περιστασιακά, μια μικρή ουλή, που μοιάζει με μόνιμη φλεγμονή στην άκρη της ρίζας.

Μετά την ενδοδοντική

γυναίκα που πονάει στο δόντι
Είναι φυσιολογικό να απομακρύνεται ο πόνος μετά από την απονεύρωση. Ωστόσο, μερικές φορές η δυσφορία θα μπορούσε να συνεχιστεί για μερικές ημέρες.

Μετά μια απονεύρωση, ο πόνος πρέπει να εξαφανιστεί αφού το νεύρο των δοντιών έχει φύγει. Ωστόσο, είναι πολύ συνηθισμένο να συνεχίζεται η ταλαιπωρία μέχρι να σταματήσει η θεραπεία, περίπου δύο ή τρεις ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η απονεύρωση δεν αποτελεί οριστική θεραπεία. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε αποτυχία στην εκτέλεση της διαδικασίας, σε ανθρώπινα λάθη, στην ειδική ανατομία κάθε δοντιού, σε λοιμώξεις κλπ. Εάν ναι, η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι να το επαναλάβετε. Στη νέα επέμβαση, οι οδοντίατροι αφαιρούν το γέμισμα, καθαρίζουν τα δόντια ξανά, τα απολυμαίνουν και τα σφραγίζουν ξανά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφύγουν να βγάλουν το δόντι.

Συμπερασματικά, αυτή η θεραπεία μπορεί να σας επιτρέψει να κρατήσετε ένα δόντι στο στόμα σας ακόμα και όταν είναι πολύ κατεστραμμένο. Είναι πολύ αποτελεσματικό!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Abbott PV. Endodontics – Current and future. J Conserv Dent. 2012;15(3):202–205. doi:10.4103/0972-0707.97935
 • Tabassum S, Khan FR. Failure of endodontic treatment: The usual suspects. Eur J Dent. 2016;10(1):144–147. doi:10.4103/1305-7456.175682
 • Kishen A, Peters OA, Zehnder M, Diogenes AR, Nair MK. Advances in endodontics: Potential applications in clinical practice. J Conserv Dent. 2016;19(3):199–206. doi:10.4103/0972-0707.181925

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.