Ενδιαφέροντα στοιχεία για το ροχαλητό που πρέπει να ξέρετε

Ξέρατε ότι το ροχαλητό είναι κληρονομικό; Για αυτό το 70% των ανθρώπων ροχαλίζει, αν και πολλοί από αυτούς όχι σε καθημερινή βάση.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για το ροχαλητό που πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουνίου, 2020

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το ροχαλητό. “Δεν ροχαλίζω”. “Δεν μπορώ να κοιμηθώ επειδή ο άντρας μου ροχαλίζει”. “Πρέπει να ξυπνάω τη σύντροφό μου για να σταματήσει να ροχαλίζει”. Πιθανώς έχετε ακούσει, διαβάσει ή ακόμα και πει κάτι από όλα τα παραπάνω, σωστά; Οι ήχοι που κάνουμε όταν κοιμόμαστε είναι αρκετά παράξενοι, είναι, λοιπόν, καλό να μάθουμε λίγα περισσότερα γι αυτούς. Στο παρόν άρθρο, θα εξηγήσουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το ροχαλητό.

Στοιχεία για το ροχαλητό που αξίζουν την προσοχή σας

Σχεδόν σίγουρα γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν από ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στο πλάι ή μπρούμυτα. Συνεχίστε όμως να διαβάζετε για να μάθετε μερικά πιο ενδιαφέροντα στοιχεία για το νυχτερινό ροχαλητό.

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι υπάρχουν τρεις κύριοι παράγοντες που καθορίζουν το αν ένα άτομο θα ροχαλίζει. Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάζει ένα, δύο ή και τα τρία από τα χαρακτηριστικά αυτά. Οι άνθρωποι που ροχαλίζουν, συνήθως το κάνουν επειδή:

  • Είναι υπέρβαροι.
  • Καπνίζουν.
  • Καταναλώνουν οινοπνευματώδη.

Επομένως, αν δεν θέλετε να ακούγεστε σαν ρινόκερος ή σαν ιπποπόταμος όταν κοιμάστε, αρχίστε να δίνετε προσοχή στη σιλουέτα, στη διατροφή και στη γυμναστική σας, σταματήστε να καπνίζετε και προσπαθείτε να πίνετε λιγότερο κρασί με το βραδινό σας. Το καλύτερο είναι ότι οι αλλαγές στις τρεις παραπάνω συνήθειες, πέρα από το ότι θα συμβάλλουν στη διακοπή του ροχαλητού, θα βελτιώσουν τη συνολική ποιότητα της ζωής σας.

Στοιχεία για το ροχαλητό

Μια άλλη πιθανή αιτία για το πρόβλημα του ή της συντρόφου μας με το ροχαλητό είναι οι αλλεργίες ή άλλα ρινικά προβλήματα. Για αυτό μπορεί να ροχαλίζουν περισσότερο το χειμώνα ή την άνοιξη από ότι το καλοκαίρι: καταρχάς επειδή τείνουμε να αρρωσταίνουμε συχνότερα όταν έξω κάνει κρύο (βουλώνει η μύτη μας) και, δεύτερον, επειδή τα λουλούδια την άνοιξη και οι ζεστές μέρες συνοδεύονται από περισσότερη γύρη και εποχικές αλλεργίες. Όλα αυτά δημιουργούν “μια ιδανική καταιγίδα”, που μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο αν προσθέσουμε έναν από τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η ένταση του ροχαλητού ενός ατόμου κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 ντεσιμπέλ. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως είναι το ίδιο μέγεθος θορύβου που παράγεται από ένα κομπρεσέρ. Αυτό σας κάνει σίγουρα να θέλετε να σηκωθείτε και να πάτε σε άλλο δωμάτιο αν ο/η σύντροφός σας ροχαλίζει! Είναι σαν να βρίσκεστε δίπλα σε εργοτάξιο.

Γνωρίζετε ότι υπάρχει Ένωση Ροχαλητού; Το ίδρυμα αυτό βρίσκεται στην Αγγλία (πρέπει να ροχαλίζουν πολύ εκεί). Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη οργάνωση, το να κοιμάστε με κάποιον που ροχαλίζει μπορεί να σας κάνει να χάσετε μέχρι και δύο χρόνια ύπνου κατά τη διάρκεια της ζωής σας καθώς και να προκαλέσει προβλήματα όπως υπνική άπνοια, διαταραχές διάθεσης, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και εφιάλτες. Οποιοδήποτε από τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να καταλήξει να γίνει κύρια αιτία διαζυγίου. Μάλιστα, αν το ένα μέλος του ζευγαριού ροχαλίζει, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες χωρισμού (ακόμα ένας λόγος για να κοιμούνται τα μέλη του ζευγαριού σε διαφορετικά υπνοδωμάτια, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της συγκεκριμένης οργάνωσης).

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με τους γονείς σας για κυριακάτικο δείπνο, ρωτήστε τους αν ροχαλίζουν. Γιατί; Επειδή το ροχαλητό είναι κληρονομικό. Το 70% των ανθρώπων που ροχαλίζουν έχουν γονείς, καθώς και άλλους κοντινούς συγγενείς, όπως θείους, θείες ή παππούδες και γιαγιάδες, που επίσης ροχαλίζουν.

Στοιχεία για το ροχαλητό

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες και αυτό είναι 100% αλήθεια. Ωστόσο, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ίσως πιστεύετε. Το 40% των ανδρών ροχαλίζουν, ενώ το ίδιο ισχύει για το 30% των γυναικών. Μην παραπονιέστε λοιπόν ότι ο φίλος σας ή ο σύζυγός σας ροχαλίζει, μπροστά στην οικογένειά του, επειδή μπορεί εκείνος να πει ότι και εσείς ροχαλίζετε!

Για να σας δώσουμε μερικούς ακόμα αριθμούς, το 45% των ενηλίκων ροχαλίζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και το 25% ροχαλίζει δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πολλοί άνθρωποι αρνούνται να αποδεχτούν το γεγονός ότι ροχαλίζουν. Λες και θα μπορούσαν να ξέρουν αν ροχαλίζουν ή όχι ενώ κοιμούνται! Ή ίσως να ροχαλίζουν τόσο δυνατά που ξυπνάνε.

Αν έχετε μικρά παιδιά και κάποιο από αυτά ροχαλίζει πολύ τη νύχτα, συμβουλευτείτε ένα γιατρό. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι διαταραχής υπερκινητικότητας ή ελλειμματικής προσοχής. Αν ροχαλίζει μονάχα περιστασιακά, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ρινικής συμφόρησης ή μπορεί απλώς να είναι κουρασμένο από τις δραστηριότητες της ημέρας. Μερικοί άνθρωποι ροχαλίζουν ακόμα και όταν είναι μωρά, αν και μετά βίας μπορεί να ακουστεί ο ήχος που παράγουν. Καθώς μεγαλώνουν, ο ήχος δυναμώνει.

Αν και δεν υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στη χώρα καταγωγής και το ροχαλητό, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι Ιταλοί ροχαλίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο. Αν ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε σε αυτή την όμορφη χώρα, ίσως είναι καλό να πάρετε μαζί σας ένα ζευγάρι ωτοασπίδες ή να βεβαιωθείτε ότι οι τοίχοι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου σας είναι καλοί και με μόνωση.

Στοιχεία για το ροχαλητό

Μια τυχαία ανακάλυψη έδειξε ότι το τραγούδι μειώνει το νυχτερινό ροχαλητό. Η ανακάλυψη αυτή έγινε από μια Βρετανίδα διευθύντρια χορωδίας, που υπέφερε λόγω του ροχαλητού του συζύγου της για πολλά χρόνια. Του πρότεινε να αρχίσει να τραγουδάει 20 λεπτά την ημέρα και επικοινώνησε με ένα γιατρό ο οποίος πρότεινε και άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες. Έπειτα, πραγματοποίησαν μια μελέτη τριών μηνών με 20 εθελοντές και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Οι ασκήσεις φωνητικής βελτιώνουν και δυναμώνουν τις φωνητικές χορδές και το λαιμό, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αέρα και αποτρέπει το ροχαλητό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.