Είναι επικίνδυνο το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη;

Το σκούρο δέρμα είναι ελκυστικό. Ωστόσο, δεν πρόκειται για αισθητική ανταπόκριση του σώματος: το μαύρισμα αποτελεί ένα μέτρο προστασίας ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία. Γι' αυτό, το υπερβολικό μαύρισμα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις. Έτσι λοιπόν, είναι ασφαλές το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη;
Είναι επικίνδυνο το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη;

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο ήλιος και η υγεία πάνε μαζί, γι’ αυτό ίσως φαίνεται λίγο παράξενο να ρωτάμε αν είναι επικίνδυνο το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη. Όμως, η σύντομη απάντηση είναι ότι μπορεί να γίνει αν το κάνετε υπερβολικά χωρίς να κατανοείτε τα όρια. 

Η μικρού κύματος υπεριώδης ακτινοβολία (UVB) και η μεγάλου κύματος υπεριώδης ακτινοβολία (UVA) έχουν επιδράσεις στο σώμα ανάλογα με την ένταση και τη διάρκειά τους. Έτσι, γνωρίζουμε ότι το δέρμα παράγει βιταμίνη D3 κάτω από τις UVB ακτίνες, και αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για τη δομή των οστών. Ωστόσο, για να πετύχουμε αυτά τα οφέλη απαιτούνται μονάχα 20 με 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.

Το μαύρισμα απαιτεί περισσότερο χρόνο και φροντίδα. Επίσης, η έκθεση στον ήλιο ενέχει κινδύνους και προϋποθέτει μεγάλη προσοχή, γι’ αυτό και τα σολάριουμ βγαίνουν εντελώς εκτός πλάνου.

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε τους λόγους.

Γιατί μαυρίζουμε;

Το μαύρισμα είναι μια αντίδραση του δέρματος για να προστατευτεί από τη δράση των μικρού κύματος ακτίνων UVB. Το στρώμα του όζοντος αναχαιτίζει αυτή την ακτινοβολία, αλλά η κλιματική κρίση το έχει επηρεάσει και έτσι έχουν αυξηθεί οι ακτίνες που φτάνουν στην επιφάνεια της Γης.

Το δέρμα τις αιχμαλωτίζει και η φυσική αντίδραση, όταν περνούν την επιδερμίδα, είναι το μαύρισμα, ένα προϊόν της μελανίνης. Αυτή είναι ένα βιοπολυμερές το οποίο παράγεται από μελανινοκύτταρα, τα οποία βρίσκονται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Η μελανίνη, η οποία απορροφά το 99% των ακτίνων του ηλίου, αποθηκεύεται στα κερατινοκύτταρα, τα κύτταρα που σχηματίζουν το δέρμα. Εδώ είναι που συσσωρεύονται γύρω από τον πυρήνα των κυττάρων για να προστατεύσουν το DNA από πιθανές αλλοιώσεις από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο σημαίνει πως αυτό το φυσικό εμπόδιο ξεπερνιέται και περνάμε από ένα ελκυστικό μαύρισμα σε κάψιμο.

Είναι επικίνδυνο το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη;

Γυναίκα κάνει ηλιοθεραπεία
Το μαύρισμα είναι βασικά ένας αμυντικός μηχανισμός του σώματος. Είναι ο τρόπος που έχει για να προστατεύεται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Γενικά, το μαύρισμα δεν προτείνεται. Ο ενθουσιασμός του καλοκαιριού, το αίσθημα ελευθερίας, και η ιδέα πως λίγη ώρα ακόμη δε θα κάνει κακό, μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Όμως, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και έχοντας επίγνωση των κινδύνων, λίγος ήλιος θα κάνει καλό σε εσάς και το μωρό.

Ο ήλιος βοηθά στη σύνθεση βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου δυναμώνοντας έτσι τα οστά και της μητέρας και του μωρού το οποίο λαμβάνει ασβέστιο από τον πλακούντα. Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D αυξάνονται έως και 300% λόγω της ανοργανοποίησης των οστών του εμβρύου.

Ταυτόχρονα, η έκθεση στον ήλιο για, το πολύ, μισή ώρα δε σημαίνει απαραίτητα και μαύρισμα. Είναι ήδη αρκετά υγιεινό να λάβετε τις ακτίνες του ήλιου τις πρωινές ώρες, πριν τις 11:00, ή το απόγευμα μετά τις 17:00. Αλλά το μαύρισμα, πέραν από την αισθητική πλευρά, είναι μια αντίδραση στην ηλιακή ακτινοβολία και η έντασή του εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο δέρματος παρά από την ένταση του ήλιου που λαμβάνετε.

Αν το δέρμα σας είναι πολύ λευκό πριν το μαύρισμα, τότε θα προκληθούν εγκαύματα, γι’ αυτό, για να προστατευτείτε θα χρειαστείτε έναν δείκτη προστασίας 20 με 50. Αν το δέρμα σας είναι συνηθισμένα λευκό, τότε θα μαυρίσει σταδιακά και ο δείκτης προστασίας θα πρέπει να είναι από 15 έως 20.

Από την άλλη, το πιο σκούρο δέρμα μαυρίζει πιο γρήγορα. Το πολύ σκούρο δέρμα μαυρίζει βαθιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντηλιακά θα πρέπει να έχουν 10 με 15, και 4 με 10 δείκτη προστασίας, αντίστοιχα. Εν ολίγοις, χωρίς επαρκή προστασία, δε θα πρέπει να εκθέτουμε το σώμα μας στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μαύρισμα στην εγκυμοσύνη – Πιθανές επιπτώσεις

Κατά την εγκυμοσύνη, το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο, λόγω της αύξησης των ορμονών και της μεγαλύτερης τροφοδοσίας αίματος. Αν σας ανησυχεί η υπεριώδης ακτινοβολία, τότε είναι λογικό να θεωρήσετε επικίνδυνο το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη.

Χλόασμα

Επίσης ονομάζεται και μέλασμα. Πρόκειται για σκούρα σημάδια που προκαλούνται από την αυξημένη παραγωγή προγεστερόνης. Συνήθως εντοπίζονται στο πρόσωπο (στο άνω χείλος, στα ζυγωματικά, και το μέτωπο). Η έντασή τους εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης στον ήλιο.

Το πιο σκούρο δέρμα είναι πιο επιρρεπές στην εμφάνιση αυτών των σημαδιών. Μόλις εμφανιστούν, είναι δύσκολο να τα εξαφανίσουμε.

Μελάνωμα

Αυτός είναι ένας τύπος καρκίνου του δέρματος ο οποίος αναπτύσσεται όταν τα μελανινοκύτταρα αυξάνονται ανεξέλεγκτα. Ανάμεσα στις αιτίες είναι η γενετική προδιάθεση και η έκθεση στον ήλιο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα στο λευκό δέρμα, σε δέρμα με πολλές φακίδες, και στα άτομα με κόκκινα μαλλιά.

Δισχιδής ράχη

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί υπερθέρμανση η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης του μωρού. Επίσης, οδηγεί σε μείωση του φολικού οξέος, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης δισχιδούς ράχης.

Ο λόγος είναι πως το φολικό οξύ είναι ευαίσθητο στον ήλιο και φθείρεται, ειδικά υπό την επίδραση των ακτίνων του ηλίου.

Εξάρτηση από το μαύρισμα

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η έκθεση κάποιου στον ήλιο χωρίς προσοχή, και με επίμονη επιθυμία για μαύρισμα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη εξάρτησης. Η εξάρτηση στο μαύρισμα μπορεί να οδηγήσει τις έγκυες γυναίκες στα σολάριουμ τα οποία έχουν υψηλότερη συγκέντρωση ακτίνων και είναι πιο επιθετικές.

Όπως είδαμε ήδη, ο ήλιος είναι υγιεινός τις σωστές ώρες. Όμως, αν θέλουμε να μαυρίσουμε, η έκθεση στον ήλιο δεν είναι η μοναδική λύση.

Ορισμένες ειδικές κρέμες συνδυάζουν τα ενεργά συστατικά τους με την κερατίνη και άλλες πρωτεΐνες στην επιφάνεια του δέρματος. Έτσι, προκαλούν μαύρισμα χωρίς μελανίνη το οποίο προσαρμόζεται στις αισθητικές σας ανάγκες.

Γυναίκα σε ξαπλώστρα
Η εμμονή με το μαύρισμα μπορεί να μετατραπεί σε εξάρτηση. Είναι μια επιβλαβής πρακτική.

Συμβουλές για να προστατευτείτε από την ακτινοβολία κατά την εγκυμοσύνη

Ανάμεσα στις γενικές συμβουλές που απορρέουν από την κοινή λογική, όπως η χρήση αντηλιακού και η επιλογή των κατάλληλων ωρών, η πρώτη ημέρα στον ήλιο δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Αν οι καλοκαιρινές διακοπές σας είναι παρατεταμένες, μπορείτε ν’ αυξήσετε την έκθεσή σας στον ήλιο κατά 10 λεπτά την επόμενη ημέρα. Το ίδιο για έως και 10 ημέρες, αν είναι απαραίτητο. Αυτό λειτουργεί ως μηχανισμός προετοιμασίας του δέρματος προκειμένου ν’ αντέξει τον ήλιο.

Με αυτή τη μέθοδο μαυρίσματος, θα προστατευθείτε από τις βραχυπρόθεσμες, αλλά όχι από τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλίου, όπως από τον καρκίνο του δέρματος ή την πρόωρη γήρανση. Το μαύρισμα του δέρματος δε θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενη πρακτική.

Έτσι, οι ομπρέλες ή το να κάθεστε στη σκιά δεν είναι καλές λύσεις, επειδή η άμμος και το νερό δρουν σαν καθρέφτες πολλαπλασιάζοντας την ακτινοβολία. Ο κίνδυνος βρίσκεται στην έκθεσή σας ενώ πιστεύετε ότι προστατεύεστε. Τα εγκαύματα δε θα αργήσουν να εμφανιστούν.

Ναι, είναι επικίνδυνο το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη

Αν δε μπορείτε ν’ αποφύγετε την έξοδό σας πριν τις 11:00, και δε μπορείτε ν’ αντισταθείτε από το να ξαπλώσετε κάτω από τον ήλιο ή από μία ομπρέλα, τότε ναι, το μαύρισμα στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνο.

Σε αυτή την περίπτωση, το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας. Όλες οι εκτεθειμένες περιοχές του σώματος θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως.

Θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό 30 με 60 λεπτά πριν την έκθεσή σας, και να χρησιμοποιείτε επαρκείς ποσότητες. Μετά το μπάνιο ή λόγω του ιδρώτα, θα πρέπει να βάζετε ξανά αντηλιακό.

Δεν έχει σημασία αν η συσκευασία λέει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό. Αν έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ώρες έκθεσης στον ήλιο θα πρέπει να εφαρμόσετε ξανά αντηλιακό. Κανένα μέτρο πρόληψης δεν είναι ασήμαντο όταν πρόκειται να προστατεύσετε το δέρμα σας και ειδικά την υγιή ανάπτυξη του μωρού σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.