Το φυτό επίπρεμνο για τον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι

Το επίπρεμνο (χρυσός πόθος) είναι ιδιαίτερα τοξικό, βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δεν το καταπίνετε κατά λάθος. Η τοποθέτησή του στο υπνοδωμάτιό σας θα σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα.
Το φυτό επίπρεμνο για τον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Το φυτό επίπρεμνο, ή χρυσός πόθος, είναι ένα διαδεδομένο κρεμαστό ή αναρριχητικό φυτό το οποίο βρίσκουμε σήμερα σε πολλά σπίτια, όμως δύο από τις μεγαλύτερες ωφέλειές του για την υγεία είναι σχετικά άγνωστες. Το επίπρεμνο καθαρίζει τον αέρα του δωματίου μέσα στο οποίο αναπτύσσεται και βοηθάει τα μάτια σας να χαλαρώσουν όταν αυτά είναι κάπως ερεθισμένα ή όταν αισθάνεστε συμφόρηση. Βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη της οφθαλμικής υπέρτασης, του καταρράκτη και του γλαυκώματος.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τις συγκεκριμένες ωφέλειες. Επίσης θα σας πούμε πώς μπορείτε να φροντίζετε καλύτερα το επίπρεμνό σας, ώστε να μεγιστοποιήσετε τις ωφέλειές του για την υγεία.

Χαρακτηριστικά και φροντίδα

Το φυτό επίπρεμνο έχει πλατιά πράσινα φύλλα που αναπτύσσουν ανοιχτόχρωμες λωρίδες ή σημάδια όταν το φυτό βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Για να ευδοκιμήσει το επίπρεμνο, χρειάζεται ορισμένες συνθήκες. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 16 και 24 βαθμών Κελσίου, ενώ το συγκεκριμένο φυτό προτιμά τους εσωτερικούς χώρους. Χρειάζεται λίγο φως, αλλά δεν πρέπει να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο.

Μην το ποτίζετε πολύ συχνά, γιατί μπορεί να σαπίσει. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα ακόμα φυτό, μπορείτε να κόψετε έναν από τους βλαστούς, να τον τοποθετήσετε σε ένα ποτήρι νερό μέχρι να αναπτύξει ρίζες και έπειτα να τον φυτέψετε σε μια νέα γλάστρα.

Θα βρείτε χρήσιμο το άρθρο: Πώς να καθαρίζετε τα φύλλα από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Το φυτό επίπρεμνο για τον καθαρισμό του αέρα στο σπίτι

Μια προειδοποίηση

Δεν πρέπει ποτέ να φάτε επίπρεμνο, επειδή είναι τοξικό. Όμως παρακάτω θα παραθέσουμε μερικές από τις ωφέλειες που εξασφαλίζετε αν τοποθετήσετε το φυτό αυτό σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού σας. Επίσης θα σας πούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα, αν ποτέ χρειαστεί ή θέλετε να κλαδέψετε το φυτό σας.

Πώς καθαρίζει τον αέρα το φυτό επίπρεμνο;

Το φυτό επίπρεμνο μπορεί να καθαρίσει τον αέρα στο δωμάτιο στο οποίο το τοποθετείτε από τοξικές αναθυμιάσεις όπως αυτές της φορμαλδεΰδης, οι οποίες υπάρχουν συχνά σε δωμάτια που έχουν πρόσφατα βαφτεί ή επιπλωθεί.

Η φορμαλδεΰδη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στα ξύλινα έπιπλα, για παράδειγμα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι αναθυμιάσεις της είναι τοξικές και μπορεί να έχουν ακόμα και καρκινογόνες επιδράσεις μακροπρόθεσμα. Συνήθως τις αναπνέουμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Περισσότερα για την διαδικασία απομάκρυνσης της φορμαλδεϋδης από το φυτό επίπρεμνο γράφουν σε άρθρο τους οι Aydogan, A., & Montoya, L. D.

Το φυτό επίπρεμνο απομακρύνει επίσης το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, για το λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα φυτό στο υπνοδωμάτιό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό οξυγόνο την ώρα που κοιμάστε.

Επιπλέον, σε μερικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι το επίπρεμνο μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των οσμών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα επίπρεμνο στην κουζίνα, στο μπάνιο ή στο καθιστικό σας και να εξασφαλίσετε τις ωφέλειές του για όλο το σπίτι.

Δεν θα χρειαστεί πολύς καιρός για να παρατηρήσετε ότι ο αέρας στο χώρο σας είναι πολύ καλύτερος.

Διαβάστε το άρθρο: 13 γρήγορα κόλπα που θα σας βοηθήσουν στην οργάνωση του σπιτιού

φυτό επίπρεμνο

Πώς καταπραΰνει τους ερεθισμούς των ματιών;

Πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια ωφέλεια του επίπρεμνου η οποία προκαλεί έκπληξη, όταν υπάρχει ερεθισμός ή κούραση στα μάτια. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό μετά από πολύωρη χρήση του υπολογιστή ή άλλα είδη καταπόνησης των ματιών. Και το επίπρεμνο θεωρείται ότι βοηθάει στην πρόληψη παθήσεων όπως το γλαύκωμα ή ο καταρράκτης.

Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να μεγιστοποιήσετε τις ωφέλειες αυτού του φυτού για τα μάτια σας:

  • Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να καθαρίσετε τη σκόνη από τα φύλλα του επίπρεμνου, όμως μην τα κόβετε. Εξασφαλίζουν ενέργεια στο φυτό.
  • Κρατήστε μία από τις περικοκλάδες του φυτού και, αφού κλείσετε τα μάτια σας, τοποθετήστε τα φύλλα πάνω στα βλέφαρά σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε αναπαυτικά, χωρίς πίεση ή ένταση.
  • Παραμείνετε καθισμένοι για τρία με πέντε λεπτά με τα μάτια σας κλειστά, επιτρέποντάς τους να χαλαρώσουν εντελώς.
  • Ανοίξτε τα αργά και θα αισθανθείτε ότι τα μάτια σας βλέπουν καθαρότερα και είναι πιο χαλαρά.
  • Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό κάθε φορά που τα μάτια σας είναι κουρασμένα ή ερεθισμένα. Και, αν θέλετε να αποτρέψετε το γλαύκωμα ή τον καταρράκτη, μπορείτε να το κάνετε αυτό κάθε μέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής τους.
Το φυτό επίπρεμνο για τα μάτια

Μια σημείωση σχετικά με τον καταρράκτη

Η εμφάνιση ενός ασημένιου ή ασημοπράσινου σημαδιού κοντά στην κόρη του ματιού (στο μαύρο κύκλο μέσα στην ίριδα του ματιού σας) κατά τα πρωιμότερα στάδια του καταρράκτη είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψή του. Πρόκειται για ένα σαφές σημάδι ότι πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο, έτσι ώστε να ξεκινήσετε άμεσα κάποια θεραπευτική αγωγή. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μπορείτε να συμπληρώσετε την παραδοσιακή ιατρική αντιμετώπιση με τη χρήση των φύλλων του φυτού δύο ή τρεις φορές την ημέρα, όπως αναφέραμε παραπάνω.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.