Γιατί οι παίκτες των Esports αποσύρονται στα 24 έτη;

Υπάρχουν καριέρες που είναι εντυπωσιακά φευγαλέες, αλλά οι παίκτες των eSports βρίσκονται στο αποκορύφωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Σήμερα, θα σας πούμε γιατί πολλοί παίκτες συνταξιοδοτούνται πριν από την ηλικία των 24 ετών.
Γιατί οι παίκτες των Esports αποσύρονται στα 24 έτη;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniel Osuna Sisco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η νεότητα και η μακροζωία είναι πολύ σημαντικά όταν μπαίνουμε στον κόσμο του αθλητισμού. Στην πραγματικότητα, παίρνει μια νέα ερμηνεία σε ακραία επίπεδα αν αναλύσουμε γιατί οι παίκτες των eSports συνταξιοδοτούνται πριν από την ηλικία των 24 ετών.

Γιατί έτσι;

Όλα εξαρτώνται από τις ώρες που περνούν οι παίκτες μπροστά από μια οθόνη εκτελώντας σταθερούς συνδυασμούς υπό αυστηρές συνθήκες που περιλαμβάνουν αντανακλαστικά και ατελείωτη ενέργεια. Ο εξαντλητικός τρόπος ζωής που ακολουθούν αυτοί οι παίκτες βιντεοπαιχνιδιών καταβάλλει το σώμα τους μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, υποβαθμίζοντας την όραση και την ψυχική διαύγεια.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν χαρακτηριστικά που απαιτούνται από κάθε λειτουργία παιχνιδιού (RPG, RTS, shooter κ.λπ.) που επιτρέπουν την παρουσία ενός μεταβλητού εύρους ηλικίας. Τώρα, ας ανακαλύψουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν τη “συνταξιοδότηση” των παικτών παρακάτω…

Γιατί οι παίκτες των eSports συνταξιοδοτούνται σε μικρή ηλικία;

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν το γιατί οι παίκτες των eSports αποσύρονται είναι: τραυματισμοί, απώλεια αντανακλαστικών, πνευματική εξουθένωση, μυϊκή κόπωση και έλλειψη επιτυχίας. Θα αναφερθούμε λεπτομερώς σε κάθε σημείο:

1. Οι παίκτες των eSports αποσύρθηκαν λόγω τραυματισμών

Ναι, οι παίκτες τραυματίζονται επίσης, με τις πιο κατεστραμμένες περιοχές να είναι οι ώμοι, τα δάχτυλα, οι καρποί και η πλάτη. Τούτου λεχθέντος, ορισμένα σωματικά προβλήματα επανέρχονται μετά την διακοπή. Ωστόσο, άλλες επαναλαμβανόμενες ασθένειες κάνουν τους παίκτες  να επιλέξουν τη σύνταξη.

Αυτό συνέβη, για παράδειγμα, με τον Thomas Paparatto, ο οποίος εγκατέλειψε τον κόσμο του επαγγελματικού ανταγωνισμού σε ηλικία 25 ετών λόγω σοβαρών προβλημάτων στον αντίχειρα και τον καρπό.

Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι οι κύριοι τραυματισμοί που επηρεάζουν τους παίκτες είναι η τενοντίτιδα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, η απόκλιση των σπονδυλικών οστών και το σύνδρομο διαμερίσματος.

Μια γυναίκα gamer που αντιμετωπίζει πόνο στην πλάτη.
Τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης από το εκτεταμένο παιχνίδι και οι πολλές καθιστικές ώρες τραυματίζουν τη σπονδυλική στήλη των video gamers.

2. Απώλεια αντανακλαστικών

Η απώλεια των αντανακλαστικών είναι μια άλλη από τις παραλλαγές που επιταχύνουν τη συνταξιοδότηση, ακόμη και πριν από την ηλικία των 24 ετών. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό, καθώς ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η μείωση των αντανακλαστικών δεν είναι εμφανής τόσο σύντομα, αλλά μάλλον μετά τα 39 έτη.

Ταυτόχρονα, το περιοδικό Plos One δημοσίευσε μια μελέτη με ένα δείγμα 3305 παικτών StarCraft II, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η μέγιστη ανταπόκριση όσον αφορά την κίνηση και την ταχύτητα αντίδρασης συμβαίνει στα 24 έτη. Στη συνέχεια, ξεκινά μια σταδιακή πτώση μέχρι πολύ χαμηλά από τα επίπεδα που απαιτούνται για τον ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου.

3. Οι παίκτες συνταξιοδοτούνται λόγω ψυχικής φθοράς

Τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης που πρέπει να διατηρούν οι παίκτες για περίπου 16 ώρες την ημέρα προκαλούν φθορά που είναι πολύ δύσκολο να αφομοιωθούν. Η συσσώρευση παιχνιδιών και η ολοένα και πιο περίπλοκη προπόνηση είναι αυτά που οδηγούν σε περιβόητη ψυχική εξάντληση. Επιπλέον, υπάρχει η πίεση για τη νίκη, καθώς είναι ένα άθλημα στο οποίο τα βραβεία επικυρώνουν τη συμμετοχή κάποιου.

Αυτός ο κορεσμός συμβάλλει στο άγχος, μειώνει την απόδοση και αναγκάζει τους παίκτες να κάνουν ένα διάλειμμα, το οποίο είναι συχνά οριστικό, για να αναλάβουν άλλους ρόλους στον κόσμο των gamers.

4. Μυϊκή κόπωση

Στη συνέχεια, έχουμε την μυϊκή κόπωση ως έναν άλλο λόγο για τον οποίο οι παίκτες των eSports αποσύρονται πριν από την ηλικία των 24 ετών. Μαζί με τις μειωμένες ώρες ύπνου, οι παίκτες εκτίθενται σε συνεχή μυϊκή ένταση, η οποία συνήθως συγκεντρώνεται στην αυχενική και στην οσφυϊκή περιοχή.

Παρόλο που οι σχεδιαστές για τις καρέκλες τυχερών παιχνιδιών συνεχίζουν να βελτιώνουν τα σχέδιά τους προς όφελος της εργονομίας, το γεγονός είναι ότι η καθιστική ζωή τόση ώρα και η απουσία ξεκούρασης προκαλούν συχνές μυϊκές συσπάσεις.

5. Ορισμένοι παίκτες συνταξιοδοτούνται λόγω έλλειψης επιτυχίας

Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο οι παίκτες των eSports συνταξιοδοτούνται τόσο νέοι έγκειται στην έλλειψη αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Μόνο μια μικρή ομάδα φτάνει τις προσδοκίες όταν πρόκειται να αξιοποιήσουν τις ώρες της προσπάθειάς τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας μεγάλος αριθμός παικτών παράγει συνολικό ποσό $ 10.000 ετησίως. Ως αποτέλεσμα, συχνά καταλήγουν σε άλλες πρωτοβουλίες για την απόκτηση εισοδήματος, όπως το streaming.

Εξαιρέσεις στους παίκτες των eSports

Όπως αναφέραμε, τα 24 φαίνεται να είναι η ηλικία κατά την οποία οι παίκτες αρχίζουν να χαρακτηρίζονται ως “παλιοί” και πολλοί καταλήγουν στη σύνταξη. Εκτός από αυτό, υπάρχουν εξαιρέσεις σε δύο στυλ: σκοποβολή και μάχη.

Στη σκοποβολή, το μέγιστο εύρος ηλικίας μπορεί να είναι μεταξύ 33 και 37 ετών. Στη μάχη, υπάρχουν περιπτώσεις που κυμαίνονται από 28 έως 31 ετών.

Γιατί όμως αυτή η διαφορά;

Λοιπόν, οφείλεται στις επιλογές που προσφέρουν αυτές οι μέθοδοι για να εξουδετερώσουν την ικανότητα αντίδρασης από την εμπειρία και το αναλυτικό μάτι. Οι στρατηγικές ποικίλλουν, αλλά καταφέρνουν να είναι ανταγωνιστικές και αποδεικνύουν ότι ορισμένοι παίκτες μπορούν να μείνουν στο παιχνίδι μετά την ηλικία των 30 ετών.

Μερικά από τα ονόματα που αποδεικνύουν ότι η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός είναι τα ακόλουθα:

  • Carlow «Ocelote» Rondrigez
  • Enrique “Xpeke” Cedeño
  • Ken “SephirothKen” Hoang
  • Ana “aNouC” Oliveras
  • Brandon “Saintvicious” DiMarco
Ένας παίκτης που γιορτάζει τη νίκη.
Η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη για όλους τους παίκτες. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά πρέπει να εγκαταλείψουν την καριέρα τους λόγω έλλειψης εισοδήματος.

Η ζωή των gamers μετά τη συνταξιοδότηση

Δεν έχουν τελειώσει όλα για τους παίκτες όταν βάζουν τέλος στην καριέρα τους στη ζώνη μάχης. Όταν συνταξιοδοτούνται, ξεκινά ένα νέο στάδιο που βασίζεται στην εμπειρία που αποκτήθηκε σε μια περίοδο που, αν και σύντομη, τους βοηθά να συγκεντρώσουν σημαντικά μαθήματα.

Ως εκ τούτου, έχουν την επιλογή να καθοδηγούν τους παίκτες που βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, να κάνουν streaming παιχνίδια και να ηγούνται μιας δικής τους ομάδας. Επιπλέον, όσοι έχουν ευρύτερο όραμα δέχονται ευκαιρίες ως CEO.

Συνολικά, σε ένα περιβάλλον παιχνιδιού που συνεχώς αυξάνεται στην προβολή του στα μέσα ενημέρωσης, θα δούμε αν συνεχίζεται η τάση των συντακτών των παικτών eSports ως νεοεισερχόμενοι ή αν δημιουργούνται άλλες προϋποθέσεις για να επεκτείνουν την καριέρα τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Salazar G. Relación entre horas de uso de mouse y síntomas músculo esquelético en mano en videojugadores de computador. Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC). 2019. Disponible en: http://hdl.handle.net/10757/648787.
  • Thompson J, Blair M y Henrey A. Sobre los 24: Declive persistente cognitivo-motor relacionado con la edad en los tiempos de reacción en un videojuego ecológicamente válido La tarea comienza en la edad adulta temprana. Plos One. 2014. Disponible en: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0094215.
  • Salthouse T. ¿Cuándo comienza el deterioro cognitivo relacionado con la edad? Neurobiol Aging. 2009.
  • Schroader D y Salthouse T. Efectos relacionados con la edad en la cognición entre los 20 y los 50 años de edad. Pers Indiv Differ. 2004.
  • Kadota T, Horinouchi T y Kuroda C. Desarrollo y envejecimiento del cerebro: evaluación con espectroscopia de RM de protones. AJNR Am J Neuroradiol. 2001.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.