Είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή αρθρίτιδα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συχνά συγχέεται με την αρθρίτιδα και αντίστροφα. Ωστόσο, και οι δύο καταστάσεις είναι διαφορετικές σε αιτίες και κλινικές εκδηλώσεις. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή αρθρίτιδα;

Τελευταία ενημέρωση: 31 Αυγούστου, 2021

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και η αρθρίτιδα είναι δύο ασθένειες που οι άνθρωποι τείνουν να συγχέουν. Το πρώτο είναι μια συμπίεση του μέσου νεύρου στον καρπό, ενώ το δεύτερο είναι μια τοπική φλεγμονή στις αρθρώσεις, ακολουθούμενη από έντονο πόνο και πρήξιμο.

Είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε καθώς υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των δύο συνθηκών. Ειδικά όταν πρόκειται για θεραπεία. Το σημερινό άρθρο θα περιγράψει τα συμπτώματά τους, τις αιτίες και τις πιθανές θεραπείες, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης είναι το αποτέλεσμα της συμπίεσης του μέσου νεύρου που περνά από τον καρπό. Από ανατομική άποψη, διασχίζει έναν αγωγό στον οποίο τα τοιχώματα σχηματίζονται από οστά και συνδέσμους, ονομαζόμενα «καρπιαίο τούνελ».

Υπό την επίδραση ορισμένων συνθηκών που θα αναφέρουμε παρακάτω, ο ελεύθερος χώρος μέσα στη σήραγγα μπορεί να μειωθεί και να επηρεάσει το διάμεσο νεύρο. Αυτό το νεύρο έχει μια ευαίσθητη λειτουργία που ενεργοποιεί ένα σύνολο νευρικών παλμών που οδηγούν σε ανώμαλες αισθήσεις όπως μυρμήγκιασμα και αδυναμία.

Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία, οπότε η ιατρική το θεωρεί επαγγελματική ασθένεια. Ορισμένες δημοσιευμένες έρευνες προσδιόρισαν ότι η επίπτωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι 4,2 περιπτώσεις ανά 100.000 εργαζόμενους.

πόνος στον καρπό
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια επαγγελματική ασθένεια, καθώς είναι συχνό στους ανθρώπους που κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Αρθρίτιδα

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία των αρθρώσεων. Υπάρχουν δεκάδες τύποι, καθένας με τους δικούς του παράγοντες κινδύνου και θεραπείες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία από τις πιο κοινές. Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος αυτοάνοσης φύσης. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα αναγνωρίζει τον ιστό των αρθρώσεων ως «ξένο» και σταδιακά τον καταστρέφει. Τα κύτταρα και οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζωτικό μέρος αυτής της διαδικασίας.

Αυτή η ασθένεια είναι πιο συχνή στις γυναίκες και η μέση ηλικία διάγνωσης είναι περίπου 40 ετών. Η μελέτη EPISER ξεχωρίζει από τις πολλές που διεξήχθησαν και υποδεικνύει ότι ο επιπολασμός της νόσου είναι 0,5%.

Συμπτώματα από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και της αρθρίτιδας

Μπορεί κανείς να διαφοροποιήσει σαφώς τις κλινικές εκδηλώσεις και των δύο ασθενειών, ειδικά με βάση την παρουσία πόνου και το πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Συμπτώματα από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το διάμεσο νεύρο είναι ευαίσθητο, οπότε τα συμπτώματα που προκύπτουν από τη συμπίεσή του αντιστοιχούν σε ανώμαλες αισθήσεις. Ωστόσο, ο πόνος δεν είναι ένα κοινό μέρος της κατάστασης.

Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα συνήθως παραπονιούνται για προοδευτικό μούδιασμα. Η πληγείσα περιοχή κυμαίνεται από τον καρπό έως τον δακτύλιο και μετά στον αντίχειρα.

Αυτά τα συμπτώματα, μαζί με τη χαρακτηριστική αδυναμία, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εκτός του εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτό περιλαμβάνει οδήγηση αυτοκινήτου, μαγείρεμα, πλύσιμο και γραφή.

Συμπτώματα αρθρίτιδας

Αυτά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της αρθρίτιδας, αν και είναι συνήθως κλασικές εκδηλώσεις φλεγμονής που περιλαμβάνουν:

  • Πόνος
  • Πρήξιμο
  • Ερυθρότητα
  • Αυξημένη τοπική θερμοκρασία

Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας σχετίζονται με δυσκαμψία των αρθρώσεων, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Μια ομοιότητα με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων. Αυτό συνήθως οφείλεται σε έντονο πόνο όμως.

Οι μη θεραπευμένοι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα συχνά καταλήγουν σε πολύπλοκες παραμορφώσεις στις αρθρώσεις που περιορίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η απόκλιση των δακτύλων είναι η πιο κοινή.

Αιτίες για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και την αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι συνήθως συνέπεια γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι πιο επιρρεπή στη νόσο, για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους με έντονη συνήθεια καπνίσματος ή που εμφάνισαν λοιμώξεις στην παιδική ηλικία.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα έχει πολλούς σχετικούς παράγοντες κινδύνου, πολλοί από αυτούς επιδεινώνονται από ορισμένα εργασιακά περιβάλλοντα. Το να είστε γυναίκα, να έχετε χρόνιες ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία, να γράφετε τακτικά σε υπολογιστή και ορισμένοι ανατομικοί παράγοντες είναι οι πιο σχετικοί.

Αρθρίτιδα

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, μία από τις επιπλοκές αυτής της νόσου είναι οι παραμορφώσεις των αρθρώσεων και των οστών λόγω φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Όταν αυτό συμβαίνει γύρω από το καρπιαίο τούνελ, αυξάνει την πιθανότητα να στενεύει και να συμπιέζεται το διάμεσο νεύρο. Κατά συνέπεια, θα εμφανιστούν συμπτώματα που αντιστοιχούν και στις δύο ασθένειες.

Ποιες είναι οι θεραπείες τους;

Ο στόχος της ιατρικής θεραπείας και στις δύο περιπτώσεις είναι να μειωθούν τα συμπτώματα και η σχετιζόμενη φλεγμονή. Ωστόσο, η υποκείμενη αιτία συνήθως επιμένει. Στην περίπτωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, υπάρχουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να λύσουν οριστικά την κλινική εικόνα. Θα σας τα πούμε παρακάτω.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Αρχικά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει βασικά μέτρα για τη μείωση των συμπτωμάτων σε ήπιες περιπτώσεις. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ψυχρών κομπρέσων και ανάπαυσης.

Ωστόσο, μπορεί να είναι απαραίτητο να ακινητοποιήσουμε τις αρθρώσεις και να ξεκινήσουμε φαρμακολογική θεραπεία όταν αυτές δεν είναι αποτελεσματικές. Το τελευταίο συνίσταται στη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και κορτικοστεροειδών.

Τέλος, υπάρχουν χειρουργικές επιλογές που αποσκοπούν στην αποσυμπίεση των νεύρων. Αυτό γίνεται συνήθως από χειρουργό χειρός και μπορεί είτε να το κάνει ενδοσκοπικά είτε όχι.

Αρθρίτιδα

Ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα σε περιπτώσεις αρθρίτιδας. Αυτό συμβαίνει με τα ΜΣΑΦ (όπως η ιβουπροφαίνη) και τα κορτικοστεροειδή. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση αντιρευματικών φαρμάκων που τροποποιούν τις ασθένειες (DMARDs).

Τα DMARDs χρησιμοποιούνται επίσης σε άλλες ασθένειες, ιδιαίτερα στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Η μεθοτρεξάτη είναι ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα.

χάπια στη σειρά
Τα ΜΣΑΦ χρησιμοποιούνται στη θεραπεία τόσο του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα όσο και της αρθρίτιδας.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν…

… Οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα επιμένει. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι θεμελιώδεις πυλώνες για την επίτευξη επαρκούς επίλυσης της ιατρικής κατάστασης. Αυτό φυσικά μειώνει τη συχνότητα μόνιμων επιπλοκών.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και η αρθρίτιδα είναι παρόμοια αλλά όχι τα ίδια

Όπως μπορείτε να δείτε, και οι δύο συνθήκες διαφέρουν σαφώς. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοια, αλλά μην κάνετε αυτοθεραπεία καθώς οι παρενέργειές τους θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς.

Συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ώστε να σας παραπέμψει σε ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gómez A. Nuevos criterios de clasificación de artritis reumatoide. Rheumatol Clin. 2011;6(S3):S33-S37.
  • López L. Síndrome del túnel del carpo. Orthotips 2014;10(1):34-45.
  • Lozano J. Artritis reumatoide (I). Etiopatogenia, sintomatología, diagnóstico y pronóstico. OFFARM 2001;20(8):94-101.
  • Portillo R, et al. Síndrome del túnel del carpo. Correlación clínica y neurofisiológica. An Fac Med Lima 2004;65(4):247-254.
  • Martín R, et al. Dolor articular agudo. Med Integral 2002;40(6):237-43.
  • Morales A. Artritis Reumatoide. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 2013;LXX(607):523-528.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.