6 συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο λεπτά όργανα στο σώμα μας: φιλτράρει τις τοξίνες, παράγει χολή, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τις βιταμίνες... Γιατί να μη μάθουμε πώς να το φροντίζουμε λίγο καλύτερα;
6 συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουλίου, 2020

Κόψτε τις συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σήμερα! Πώς μπορείτε να ξέρετε αν φροντίζετε σωστά το συκώτι σας; Μερικές φορές, κάνουμε μικρά λάθη χωρίς να το γνωρίζουμε ή έχουμε κάποιες συνήθειες στον τρόπο ζωής μας που δεν είναι καλές για την υγεία του σώματός μας. Το συκώτι είναι ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο λεπτά όργανα στο σώμα μας: φιλτράρει τις τοξίνες, παράγει χολή, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τις βιταμίνες… Γιατί να μη μάθουμε πώς να το φροντίζουμε λίγο καλύτερα;

Ποιες συνήθειες βλάπτουν το συκώτι;

Ποτέ δεν γνωρίζουμε αρκετά για αυτά τα θέματα. Το συκώτι είναι ένα ουσιαστικό όργανο του σώματός σας. Οι λειτουργίες που εκτελεί είναι ουσιαστικές για την υγεία και γι αυτό μερικές φορές ένα μικρό λάθος μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες. Για παράδειγμα, ποιος δεν έχει υποφέρει από μια μικρή φλεγμονή;

Επίσης, αν πάσχετε από κάποια νόσο του ήπατος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους διατροφή θα σας επιτρέψει να το αποκαταστήσετε, να το απελευθερώσετε σε περίπτωση συσσώρευσης τοξινών ή λιπών που σχεδόν πάντα το αρρωσταίνουν. Τι λέτε να ρίξουμε μια μικρή ματιά στις συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι σας; Ας τις δούμε.

1. Υψηλή χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους το οποίο το συκώτι συνθέτει και το σώμα σας τείνει να χρησιμοποιεί ως ενέργεια για πολλά από τα κύτταρά σας. Αποτελεί επίσης ένα βασικό στοιχείο πολλών συστατικών του σώματός σας. Όμως θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία επειδή η χοληστερίνη που δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να αποβάλλεται και το συκώτι είναι αυτό που δέχεται το πλεόνασμα. Με αυτό τον τρόπο και λόγω αυτής της αύξησης που είναι μη αναμενόμενη και άχρηστη για το συκώτι, θα καταλήξετε με ορισμένες ασθένειες του συκωτιού, όπως η πολύ γνωστή λιπώδης διήθηση του ήπατος, για παράδειγμα, μία από τις συνηθέστερες νόσους στον κόσμο σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε το κόκκινο κρέας, τις τροφές με υπερβολικό λίπος, τις ζάχαρες, τον κρόκο του αβγού, τις πολύ αλμυρές τροφές… και να τις αντικαταστήσετε με φρούτα, ίνες, λαχανικά, σιτηρά, κ.λπ..

2. Πηγαίνετε για ύπνο αργά και ξυπνάτε αργά, μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι

μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι

Εκπλήσσεστε; Πιθανότατα. Από τότε που ήσασταν μικροί, οι γονείς σας πάντα σας έλεγαν ότι πρέπει να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, μια συνήθεια που συχνά αγνοούμε καθώς μεγαλώνουμε επειδή το θέλουμε ή επειδή έχουμε υποχρεώσεις. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε, ορισμένες ώρες τη νύχτα, να εκτελεί ορισμένες διεργασίες αποτοξίνωσης. Το λεμφικό σας σύστημα, για παράδειγμα, πραγματοποιεί πρώτο την αποτοξίνωση. Γύρω στα μεσάνυχτα ως τις δύο το πρωί, το συκώτι κάνει τη δική του. Πρόκειται για διεργασίες που εκτελούνται σωστά μόνο όταν κοιμάστε βαθιά. Αν διακόπτετε συχνά αυτούς τους φυσικούς κύκλους του σώματός σας, τελικά θα το αισθανθείτε. Προσπαθείτε να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα όσο μπορείτε και πρώτα από όλα να εξασφαλίζετε επανορθωτικό ύπνο.

3. Δεν ουρείτε το πρωί, μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι

μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι

Αυτό σίγουρα θα σας εκπλήξει επίσης. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που ξυπνούν αργοπορημένοι και φεύγουν από το σπίτι με την ιδέα να φάνε πρωινό ή να πιούν καφέ στη δουλειά και όταν είναι εκεί αναζητούν μια τουαλέτα για να πάνε με την ησυχία τους. Πρόκειται για επικίνδυνη συνήθεια. Η συγκράτηση της επιθυμίας σας για ούρηση μπορεί να βλάψει όχι μόνο το συκώτι σας αλλά και τα νεφρά σας. Μην το κάνετε ποτέ!

4. Δεν τρώτε πρωινό

πρωινο μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι

Όταν ξυπνάτε, τα αποθέματα ενέργειάς σας σε γλυκόζη είναι πολύ χαμηλά. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει το συκώτι σας και δεν του επιτρέπει να λάβει την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελέσει τις ουσιαστικές λειτουργίες του. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό για να χάσουν βάρος (ένα μεγάλο λάθος), ή επειδή βιάζονται. Μην το παραλείπετε, μην ξεχνάτε αυτό το ουσιαστικό μέρος της διατροφής σας για το σώμα, το συκώτι και τον εγκέφαλό σας. Χρειάζονται αυτή την ποσότητα ουσιαστικής ενέργειας για να ξεκινήσουν την ημέρα.

5. Κακή διατροφή

μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι- μπεργκερ

Μερικές φορές κάνετε κακή διατροφή επειδή δεν υπάρχει χρόνος, λόγω της δουλειάς σας, ή λόγω υποχρεώσεων. Είναι ευκολότερο να καταφύγετε στο πρόχειρο φαγητό επειδή σας ικανοποιεί ή επειδή γλιτώνετε χρόνο. Όμως μακροπρόθεσμα η υγεία σας θα επηρεαστεί, μέχρι που μια μέρα συμβαίνει το αναπόφευκτο: ασθένεια. Το συκώτι είναι πολύ ευαίσθητο στην κακή διατροφή, στο συνδυασμό νατρίου, θερμίδων, ζάχαρης, αλατιού… Θα τα αποβάλλει με τη μορφή της αύξησης στην πίεση του αίματος και στη χοληστερίνη, με αποτέλεσμα τη λιπώδη διήθηση του ήπατος. Τις περισσότερες φορές, η δυσλειτουργία του συκωτιού αποτελεί συνέπεια μιας κακής διατροφής που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά και βλαβερές ουσίες που το αρρωσταίνουν και τελικά πληρώνετε το τίμημα.

6. Οινοπνευματώδη ποτά, μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι

αλκοολ μια από τις συνήθειες βλάπτουν το συκώτι

Το ξέρουμε όλοι. Δεν υπάρχει πιο βλαβερή ουσία για το συκώτι σας από το οινόπνευμα. Είναι δύσκολο να μεταβολιστεί, προκαλεί ζημιά και εμποδίζει το συκώτι να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του, ανατρέποντας έτσι τη χημική ισορροπία του, καταστρέφοντας τα κύτταρά του και οδηγώντας σε λιπώδη διήθηση του ήπατος, ηπατίτιδα, κίρρωση… Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα συνίσταται και κάνει καλό, όμως για το καλό της υγείας σας δεν αξίζει να ξεπερνάτε τα όρια με το πάντοτε επικίνδυνο οινόπνευμα.

Εφαρμόστε αυτές τις απλές οδηγίες για να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας. Δεν είναι καθόλου δύσκολο και η υγεία σας θα το εκτιμήσει. Φροντίστε το συκώτι σας, φροντίστε τη ζωή σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.