Φοβία για το μπάνιο: Τι πρέπει να ξέρετε

Η φοβία για το μπάνιο, εκδηλώνεται ως παράλογος και επίμονος φόβος που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο.
Φοβία για το μπάνιο: Τι πρέπει να ξέρετε
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Απριλίου, 2023

Ενώ για μερικούς ανθρώπους το μπάνιο μπορεί να είναι πολύ χαλαρωτικό, για άλλους μπορεί να είναι βασανιστήριο. Πρόκειται για μια παράλογη φοβία για το μπάνιο, έναν ασυνήθιστο -αλλά σοβαρό- φόβο που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο αντιμετωπίζει την καθημερινή του ζωή.

Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και τα παιδιά, αν και μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται στην υποκατηγορία των ειδικών φοβιών, οι οποίες με τη σειρά τους αντιστοιχούν σε αγχώδη διαταραχή. Πώς εκδηλώνεται; Ποια είναι η θεραπεία της; Στον χώρο που ακολουθεί θα λύσουμε αυτά τα ερωτήματα.

Τι είναι η φοβία για το μπάνιο

Η φοβία για το μπάνιο είναι ένας τύπος ειδικής φοβίας κατά τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν έναν παράλογο φόβο να κάνουν μπάνιο, να πλυθούν ή να καθαριστούν. Όπως εξηγεί δημοσίευση στο The Lancet Psychiatry, αυτός ο τύπος φοβίας περιλαμβάνει τόσο φόβο όσο και αποφυγή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πάσχοντες βιώνουν υπερβολικό φόβο, άγχος, πανικό ή αγωνία όταν πρέπει να κάνουν μπάνιο ή να πλυθούν. Βρίσκουν μάλιστα συντριπτική την ένταση και μόνο στη σκέψη της. Με τη σειρά τους, μπορεί να βιώνουν άγχος στη θέα σαπουνιών, σφουγγαριών, πετσετών ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ώρα του μπάνιου.

Και παρόλο που η αποφυγή γίνεται ένας τρόπος για να μειωθεί η σοβαρότητα του άγχους, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Το μπάνιο είναι μια απαραίτητη συνήθεια, όχι μόνο για λόγους υγιεινής και κοινωνικούς λόγους, αλλά και για λόγους υγείας. Η άρνηση του μπάνιου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μολυσματικών ασθενειών και δερματικών διαταραχών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παιδιά συνήθως αντιπαθούν το μπάνιο. Ωστόσο, αυτό διαφέρει από μια φοβία. Αυτή τη στιγμή, για να χαρακτηριστεί ως φοβία, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία διευκρινίζει ότι τα συμπτώματα πρέπει να επιμένουν για περισσότερο από έξι μήνες.
¿Qué es la ablutofobia?
Η φοβία για το μπάνιο είναι συχνότερη στα παιδιά και στις γυναίκες.

Συναφή συμπτώματα

Η φοβία για το μπάνιο μοιράζεται τα συμπτώματά της με τις φοβίες γενικά, πέρα από το γεγονός ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η απόρριψη του μπάνιου. Τα συμπτώματα, καθώς συνδέονται με το φόβο, συνεπάγονται την ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Μερικά είναι τα εξής:

  • Ιδρώτας
  • Ταχυκαρδία
  • Επιτάχυνση της αναπνοής
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Τρόμος
  • Πονοκέφαλοι
  • Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ακόμη και κρίσεις πανικού

Εκτός από τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε κάποιες ιδιαίτερες συμπεριφορές των ατόμων με φοβία για το μπάνιο. Είναι σύνηθες να χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αρωμάτων και να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους. Μπορεί επίσης να μασάνε υπερβολικά τσίχλες.

Τι μπορεί να την προκαλέσει;

Η προέλευση των φοβιών -και στη συγκεκριμένη περίπτωση της φοβίας για το μπάνιο- μπορεί να είναι ποικίλη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να συνεργαστούμε με τον ασθενή για να ανασυνθέσουμε το ιστορικό και την έναρξη των συμπτωμάτων.

Για παράδειγμα, μπορεί να σχετίζεται με κάποιο τραύμα που προκλήθηκε από κάποιο δικό του ατύχημα (η άμεση αρνητική εμπειρία), όπως π.χ. ένας πνιγμός. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια εξωτερική εμπειρία, όπως το να έχει ακούσει ή να έχει γίνει μάρτυρας ενός τραγικού επεισοδίου, όπως μια πτώση στην μπανιέρα, ένα ατύχημα στο νερό κ.λπ.

Ο Badós (2009) αναφέρει επίσης έναν τρίτο τρόπο, ο οποίος έχει να κάνει με τη μετάδοση απειλητικών πληροφοριών σε σχέση με το φοβικό αντικείμενο. Ωστόσο, αυτός είναι ο λιγότερο ισχυρός τρόπος για την ανάπτυξη της φοβίας.

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι με τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων τρόπων που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, είναι δυνατή η εμφάνιση της φοβίας.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι εμπλέκονται και γενετικές συνιστώσες, καθώς είναι πιο πιθανό να συμπέσει μια συγκεκριμένη φοβία σε μια οικογένεια στην οποία ένα ή περισσότερα μέλη την αντιμετωπίζουν ήδη.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: 20 αιθέρια έλαια που πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Πιθανές επιπλοκές για τη φοβία για το μπάνιο

Κατ’ αρχήν, είναι βολικό να διευκρινιστεί ότι δεν αντιμετωπίζονται όλες οι φοβίες, διότι δεν επηρεάζουν όλες με τον ίδιο τρόπο τη ζωή των ανθρώπων.

Όσοι πάσχουν από αραχνοφοβία επηρεάζονται σίγουρα λιγότερο από όσους πάσχουν από αγοραφοβία. Και όχι επειδή η ενόχλησή τους είναι λιγότερο σημαντική, αλλά λόγω της περιοχής που επηρεάζεται και της πιθανότητας να έρθουν σε επαφή με το έναυσμα της φοβίας.

Στην περίπτωση της φοβίας για το μπάνιο, καθώς αυτό που επηρεάζεται άμεσα είναι η προσωπική υγιεινή, οι επιπλοκές εμφανίζονται σε όλους τους τομείς της ζωής, όπως σε κοινωνικό και διαπροσωπικό επίπεδο.

Αργότερα, σε επίπεδο υγείας, αφού η έλλειψη προσωπικής καθαριότητας ευνοεί την εξάπλωση ιών, βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δερματικών λοιμώξεων, πεπτικών προβλημάτων, αναπνευστικών διαταραχών και προβλημάτων με τα μαλλιά.

Διαθέσιμες θεραπείες για φοβία για το μπάνιο

La ablutofobia requiere terapia
Εάν τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να αναζητήσετε βιώσιμη θεραπεία.

Σημειώστε ότι δεν γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι ότι έχουν αυτή τη φοβία. Πολλοί μπορεί να επιλέξουν να απομονωθούν ή να εμπλακούν σε συμπεριφορές αποφυγής πριν αναζητήσουν βοήθεια. Ωστόσο, πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχοθεραπεία.

Στην περίπτωση αυτή, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία έχει δείξει καλά αποτελέσματα. Οι ειδικοί συνιστούν συχνά τεχνικές όπως η συστηματική απευαισθητοποίηση. Αυτή συνίσταται στην προοδευτική έκθεση στο φοβικό ερέθισμα ή αντικείμενο.

Σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει τη σταδιακή προσέγγιση της πηγής της φοβίας, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίσει τον φόβο του με τα απαραίτητα εργαλεία για τη διαχείρισή του.

Και επειδή μπορείτε να μάθετε μια φοβία, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε τις γνωστικές προκαταλήψεις σχετικά με το τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι μπορεί να τους συμβεί. Αυτό γίνεται προκειμένου να προχωρήσετε στη γνωστική αναδιάρθρωση. Με αυτή την τεχνική, στόχος είναι ο ασθενής να εντοπίσει τις σκέψεις που είναι δυσπροσαρμοστικές, προκειμένου να τις αντικαταστήσει με άλλες που είναι πιο κατάλληλες.

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, μέσω του παιχνιδιού μυϊκής τάσης-χαλάρωσης, αποτελεί επίσης μέρος των αρχικών συνεδριών μιας θεραπείας.

Ο φόβος είναι προσαρμοστικός, η φοβία δεν είναι

Συμπερασματικά, μπορούμε να επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης- οι φοβίες περιλαμβάνουν έναν έντονο και υπερβολικό φόβο. Όταν εξετάζουμε πότε ένας φόβος παύει να είναι ένας απλός φόβος και γίνεται φοβία, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη πόσο δυσπροσαρμοστικός είναι και πόσο μας περιορίζει.

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα και, ως τέτοιο, είναι προσαρμοστικό. Μας επιτρέπει να ξεφεύγουμε από τις καταστάσεις που μας αναστατώνουν. Ωστόσο, όταν ξεφεύγει από τον έλεγχό μας, δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε παρά τις προσπάθειές μας και τον αναγνωρίζουμε ως παράλογο, τότε μιλάμε για φοβία.

Δεν έχουν όλες οι φοβίες τις ίδιες πιθανότητες να μας ενοχλήσουν, αλλά αν παρεμβαίνουν στη ρουτίνα -όπως συμβαίνει με τη φοβία για το μπάνιο- το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.