Ο φόβος του παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου: Γιατί συμβαίνει;

Πολλοί οδηγοί θα συμφωνήσουν με τη δήλωση ότι η στάθμευση είναι μια από τις πιο σύνθετες ενέργειες στην οδήγηση. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να μάθει κανείς πώς να το κάνει, μια περίπτωση που επιβραδύνει και παραλύει πολλούς ανθρώπους, σε σημείο που να εγκαταλείπουν την πρακτική.
Ο φόβος του παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου: Γιατί συμβαίνει;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 24 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί οδηγοί θα συμφωνήσουν με τη δήλωση ότι το παρκάρισμα είναι μια από τις πιο σύνθετες ενέργειες στην οδήγηση. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να μάθει κανείς πώς να το κάνει, μια περίπτωση που επιβραδύνει και παραλύει πολλούς ανθρώπους, σε σημείο που να εγκαταλείπουν την πρακτική. Ο φόβος του παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που απαιτεί την κατανόηση των λόγων για τους οποίους συμβαίνει και συμβουλές για την αντιμετώπισή του.

Πρόκειται για μια ενέργεια που απαιτεί εξαιρετική συγκέντρωση και ακρίβεια και τα συναισθήματα φόβου επιδεινώνουν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να περάσει κανείς μια περίοδο έντασης προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορέσει να παρκάρει με υπομονή.

Το σημαντικό είναι ότι ο φόβος της αντιμετώπισης αυτής της περίπτωσης να μην σταματά την οδήγηση, κάτι που συμβαίνει και κάνει πολλούς ανθρώπους να παραιτούνται για χρόνια. Κατ’ αρχήν, είναι βολικό να ανακαλύψουμε τους λόγους για τους οποίους δημιουργείται. Μόλις είστε πιο ενήμεροι, είναι ευκολότερο να εφαρμόσετε κάποιες συμβουλές για να ξεπεράσετε το φόβο του παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου.

Τι σημαίνει παρκοφοβία ή φόβος του παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου;

fear of parking a car
Οι στενοί χώροι μπορούν να αποτελέσουν αιτία άγχους κατά το παρκάρισμα.

Ο φόβος του παρκαρίσματος είναι τόσο κοινός που οι ειδικοί χρησιμοποιούν ήδη έναν συγκεκριμένο όρο για να τον ονομάσουν: παρκοφοβία. Πρόκειται για μια στιγμή κατά την οποία εμφανίζονται συμπτώματα άγχους και στρες, που οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η δυσπιστία, η έλλειψη εμπειρίας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ο φόβος ότι θα προκαλέσουν την οργή των άλλων οδηγών.

Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ένα φόβο αντιμετώπισης της κατάστασης που οδηγεί στην πλήρη εγκατάλειψη της οδήγησης. Πολλοί είναι οι οδηγοί που περνούν από αυτό, γι’ αυτό και σημαντικές μάρκες αυτοκινήτων εστιάζουν την τεχνολογική τους ανάπτυξη στη διευκόλυνση της στάθμευσης. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε η Nissan, το 27% των Βρετανών οδηγών νιώθουν ανασφάλεια κατά το παρκάρισμα.

Συναγερμοί που υποδεικνύουν την εγγύτητα, αυτόματοι καθρέφτες, αισθητήρες για τη μέτρηση της απόστασης και οπίσθιες κάμερες είναι μερικά από τα στοιχεία που έχουν ενσωματώσει τα μοντέλα. Ωστόσο, αν και μπορούν να κάνουν την τεχνική ευκολότερη, κανένα από αυτά δεν αποτρέπει τον φόβο που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να αποκτηθεί εμπειρία.

Γιατί δημιουργείται ο φόβος του παρκαρίσματος;

Είναι ένας φόβος που είναι τόσο κοινός όσο και κατανοητός. Η εκμάθηση της οδήγησης σημαίνει, επίσης, να περνάτε μέσα από διάφορες αισθήσεις που παράγουν νεύρα και άγχος. Είτε λόγω του φόβου πρόκλησης ατυχήματος, είτε λόγω των αντιδράσεων των πιο έμπειρων οδηγών είτε λόγω απλής απειρίας, η οδήγηση απαιτεί εξάσκηση και επιμονή.

Στο πλαίσιο αυτής της εξάσκησης, η κατάσταση του παρκαρίσματος συσσωρεύει μερικές από τις πιο στρεσογόνες στιγμες, όπως το να δημιουργήσετε μια ουρά με αυτοκίνητα που θα σας περιμένουν ή να χτυπήσετε ένα ήδη σταθμευμένο αυτοκίνητο. Πολλοί οδηγοί αναπτύσσουν φοβία στάθμευσης, ακόμη και ορισμένοι έμπειροι.

Ωστόσο, είναι πολύ πιο συχνή στους αρχάριους που μόλις έχουν ολοκληρώσει τα μαθήματα ή την πρακτική τους εξάσκηση σε ήσυχα μέρη. Η κατάσταση αυτή αλλάζει δραστικά όταν παίρνουν λεωφόρους ή πολυσύχναστους δρόμους με δεκάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα και στενούς χώρους.

Αυτός ο φόβος επιφέρει ένα αρνητικό αλυσιδωτό αποτέλεσμα, καθώς παράγει απροθυμία να ξαναπροσπαθήσουν. Ωστόσο, η εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η περίπτωση. Στην αρχή, η υποστήριξη από την οικογένεια ή από οποιονδήποτε άλλον εμπιστεύεστε είναι σημαντική. Εάν είναι δυνατόν, τα άτομα αυτά θα πρέπει να βοηθήσουν τον οδηγό στις πρώτες του εξορμήσεις με το όχημα.

Ποια συμπτώματα και συνέπειες προκαλεί;

Αν και πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που λύνεται με την απόκτηση εμπειρίας, είναι πιθανό για ορισμένους οδηγούς να επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, συμπτώματα όπως εφίδρωση, μούδιασμα, ρίγη, αίσθημα παλμών, ακόμη και δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι πιο σοβαρά.

Πρόκειται για συνέπειες που συνδέονται με το άγχος και το στρες που προκαλεί η αντιμετώπιση μιας περίπλοκης κατάστασης. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συνιστάται θεραπεία. Ο φόβος του παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου μπορεί να μεταφραστεί σε κακές κινήσεις που δημιουργούνται από την πίεση, οι οποίες καταλήγουν να επιδεινώνουν την κατάσταση. Επιπλέον, είναι πιθανό να δημιουργήσει τις ακόλουθες συνέπειες:

  • Ψάχνετε για ήσυχα μέρη. Αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές είναι ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής για να αποφευχθεί η κατάσταση στάθμευσης υπό πίεση. Για παράδειγμα, να οδηγείτε μόνοι σε περιοχές χωρίς κίνηση ή τα Σαββατοκύριακα.
  • Η ενοικίαση ακριβών γκαράζ στάθμευσης. Το άτομο μπορεί να καταλήξει να πληρώνει άσκοπα υψηλά τέλη στάθμευσης.
  • Οδήγηση τη νύχτα. Μια άλλη συμπεριφορά αποφυγής μπορεί να είναι η οδήγηση τη νύχτα, όταν υπάρχει λιγότερη κίνηση και περισσότερος χώρος στάθμευσης.
  • Μέσα μαζικής μεταφοράς. Ορισμένοι οδηγοί επιλέγουν να εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο και μετακινούνται με τα μέσα μαζική μεταφοράς.
  • Ολική εγκατάλειψη. Τέλος, η πιο σοβαρή συνέπεια είναι η απογοήτευση που οδηγεί στην εγκατάλειψη της οδήγησης για χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια της πρακτικής.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε το φόβο του παρκαρίσματος ενός αυτοκινήτου

fear of parking a car and how to overcome it
Η εξάσκηση θα σας βοηθήσει πολύ!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης του προβλήματος προκειμένου να βελτιωθείτε σταδιακά. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο φόβος του παρκαρίσματος δουλεύεται μόνο με την εμπειρία. Ως εκ τούτου, οι συμβουλές επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της αγχωτικής κατάστασης έτσι ώστε, σιγά-σιγά, να πάψει να είναι αγχωτική.

Μάθετε την κλασική τεχνική για το παρκάρισμα

Υπάρχουν ορισμένα κόλπα που παραμένουν αλάνθαστα κατά το παρκάρισμα. Είναι αλήθεια ότι η πίεση της στιγμής δυσκολεύει τις ενέργειες, αλλά όσο περισσότερο τις έχετε στο μυαλό σας και τις εφαρμόζετε, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθείτε. Κατ’ αρχήν, συνιστάται να επιβραδύνετε και να τοποθετείτε αλάρμ για να προειδοποιείτε τον πίσω οδηγό ότι θα παρκάρετε.

Για να εκτελέσετε την τεχνική του παράλληλου παρκαρίσματος, το αυτοκίνητο πρέπει να φρενάρει στο ίδιο ύψος με αυτό που παρκάρει μπροστά. Στη συνέχεια, γυρίστε το τιμόνι μέχρι τέρμα και μπείτε στη θέση. Όταν φτάσετε σε γωνία 45 μοιρών, ελέγξτε ότι ο μπροστινός τροχός είναι σε ευθεία γραμμή με τον προφυλακτήρα του προπορευόμενου αυτοκινήτου. Γυρίστε το τιμόνι μέχρι την αντίθετη πλευρά και ολοκληρώστε το παρκάριμα του οχήματος, πάντα σε παρόμοια απόσταση μεταξύ του μπροστινού και του πίσω αυτοκινήτου.

Επίγνωση

Μην προσεγγίζετε τη στιγμή πιστεύοντας ότι μπορείτε να αποφύγετε το άγχος, το φόβο και το στρες. Για τους περισσότερους οδηγούς είναι αναπόφευκτα, γι’ αυτό να έχετε επίγνωση και να τα αντιμετωπίζετε. Θα πρέπει πάντα να προσπαθεί κανείς να παραμένει ήρεμος και να προσπαθεί να μην ανησυχεί για την κρίση των άλλων, ακόμη και αν κορνάρουν.

Φόβος του παρκαρίσματος: Πολλή εξάσκηση

Αν υπάρχει επαρκής χώρος, τοποθετήστε καρέκλες μπροστά και πίσω και προσπαθήστε να παρκάρετε στη μέση. Η εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε την τεχνική σας και να εξαλείψετε σταδιακά το αίσθημα του άγχους. Παρόλο που το παρκάρισμα με αυτόν τον τρόπο δεν είναι το ίδιο με αυτό που γίνεται όταν υπάρχουν αυτοκίνητα πίσω σας, το να το κάνετε επανειλημμένα αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την ευκολία.

Αυτοπεποίθηση και μνήμη

Είναι αυτά τα συναισθήματα που δημιουργούν αυτοπεποίθηση στα οποία πρέπει να εστιάσετε. Όταν γίνεται θετική πρόοδος σε κάποιες κινήσεις, θυμηθείτε τις για να διευκολύνετε την αφομοίωση και την επανάληψή τους. Στη συνέχεια, μπορείτε να συνεχίσετε με τα επόμενα βήματα με πιο στέρεα θεμέλια.

Δεν υπάρχει ηλικία

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν παραμελήσει την εκμάθηση οδήγησης σε όλη τους τη ζωή. Αυτό αντιπροσωπεύει μια επιβαρυντική δυσπιστία, λόγω της αίσθησης ότι πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να το κάνουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για την εκμάθηση και είναι δυνατόν να βελτιωθούν οι δεξιότητες οδήγησης και στάθμευσης και σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Βρείτε χρόνο και αναζητήστε θεραπευτική βοήθεια

Μια τελευταία πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι να φεύγετε εγκαίρως από το σπίτι. Αν έχετε αργήσει σε ένα σημαντικό ραντεβού, η πίεση να παρκάρετε γρήγορα αυξάνει το άγχος. Είναι προτιμότερο να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να το κάνετε με υπομονή. Σε περιπτώσεις όπου είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσετε τους φόβους, υπάρχουν θεραπευτές που ασχολούνται με αυτά τα θέματα και με άλλα που σχετίζονται με το άγχος της οδήγησης.

Μεταξύ αυτών των καταστάσεων, οι πιο σημαντικές είναι η αντιμετώπιση της εισόδου σε ένα γκαράζ, που συχνά είναι πολύ στενή, ή η ανάβαση μιας πλαγιάς, όπου πρέπει να αυξηθούν οι στροφές του κινητήρα. Οι ψυχολόγοι εργάζονται πάνω σε αυτούς τους φόβους ενθαρρύνοντας την εξάσκηση, τη λήψη αποφάσεων και την αυτοπεποίθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.