Πώς να φτιάξετε έναν αστικό κήπο σε μικρό χώρο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάποια πράγματα σχετικά με την κηπουρική για να δημιουργήσετε έναν αστικό κήπο. Τότε, θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τον χώρο στην ταράτσα ή τη βεράντα σας ώστε να απολαύσετε έναν πράσινο χώρο στο σπίτι σας!
Πώς να φτιάξετε έναν αστικό κήπο σε μικρό χώρο

Τελευταία ενημέρωση: 05 Αυγούστου, 2020

Παρά τη γιγαντιαία ανάπτυξη των πόλεων και τη μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να φτιάξουν έναν αστικό κήπο. Όμως, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ορισμένα πράγματα όταν έχετε μικρό χώρο.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας δείξουμε έναν εύκολο τρόπο για να δημιουργήσετε έναν αστικό κήπο. Επίσης, θα σας δώσουμε ορισμένα πρακτικά κόλπα για το πώς να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τα δικά σας φρούτα, λαχανικά, αρωματικά φυτά, κ.λπ..

Έτσι, θα μπορέσετε να απολαύσετε έναν πράσινο χώρο, ακόμη και να καλλιεργήσετε πράγματα με τα οποία θα μπορέσει να τραφεί η οικογένειά σας με έναν πιο υγιεινό τρόπο. Ακόμη, θα νιώσετε υπέροχα επειδή η δημιουργία ενός αστικού κήπου είναι μια ιδιαίτερα ικανοποιητική δραστηριότητα!

Πώς να φτιάξετε έναν αστικό κήπο σε μικρό χώρο

Διαλέξτε προσεκτικά ένα μέρος

Διάφορα εργαλεία για τον κήπο
Δε χρειάζεστε μεγάλη έκταση γης για έναν κήπο. Για την ακρίβεια, μια βεράντα ή η ταράτσα σας είναι επίσης κατάλληλα μέρη.

Ένας νέος κήπος μπορεί να είναι λίγο δύσκολος και είναι απαραίτητο να επιλέξετε προσεκτικά το μέρος στο οποίο θα τον τοποθετήσετε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να θυμάστε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στο φως που θα λαμβάνουν τα φυτά σας. Επίσης, να έχετε στο νου σας ότι τα ηλιόλουστα μέρη επιταχύνουν την ανάπτυξη των σπόρων.

Θα χρειαστείτε και ένα καλό σύστημα αποχέτευσης, και, φυσικά, μια πηγή νερού όσο το δυνατόν γίνεται πιο κοντά στον κήπο. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να γλυτώσετε χρόνο ενώ θα διευκολύνετε και το πότισμα του κήπου σας.

Κάτι ακόμη που πρέπει να θυμάστε όταν θα επιλέξετε το μέρος για τον κήπο, είτε είναι η βεράντα, είτε είναι η αυλή σας, είναι ότι θα δουλεύετε με χώμα και λιπάσματα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πώς θα κρατήσετε τον χώρο καθαρό και περιορισμένο ώστε να μη φέρνετε μαζί σας λάσπες κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι.

Μαθήματα κηπουρικής

Μάθετε λίγα πράγματα για την κηπουρική πριν ξεκινήσετε να ξοδεύετε χρήματα σε σπόρους και βασικά κηπευτικά εργαλεία, ακόμη και αν τα μάθετε μόνο στη θεωρία. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να καταστρέψουν μήνες δουλειάς και φροντίδας για τα φυτά σας. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να κάνετε κάποια μαθήματα ή να διαβάσετε ορισμένα πράγματα πάνω στο αντικείμενο.

Θα πρέπει να γνωρίζετε τουλάχιστον τις βασικές αρχές:

 • Πώς να φροντίζετε το χώμα και να χρησιμοποιείτε διαφορετικά λιπάσματα.
 • Ποιοι μήνες είναι κατάλληλοι για σπορά.
 • Πώς να ποτίζετε και πότε να κλαδεύετε.
 • Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης ασθενειών και εισβολής από έντομα.

Ο κάθετος αστικός κήπος

Γλάστρες σε κάθετο κήπο
Μπορείτε να κρεμάσετε φυτά κάθετα μέσα σε γλάστρες για να εκμεταλλευτείτε καλύτερα τον χώρο.

Με τους κάθετους κήπους, το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι αξιοποιείτε τον χώρο στο μέγιστο. Ο λόγος είναι πως καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο απ’ ότι οι συμβατικοί οριζόντιοι κήποι. Ταυτόχρονα θα γλυτώσετε χρόνο από τη συντήρηση επειδή αυτό το είδος κήπου αποκτά ζιζάνια σπάνια και δε θα χρειαστεί να σκύβετε για να σκάβετε τρύπες.

Ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα του κάθετου κήπου είναι ότι μεγιστοποιείτε την είσοδο του φωτός και του αέρα στα φυτά σας. Επίσης, θα έχετε λιγότερα έντομα και όταν όντως έχετε έντομα θα μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε ευκολότερα. Τα καλύτερα φυτά με γρήγορο κύκλο ζωής για ένα κάθετο κήπο είναι το μαρούλι, το σέσκουλο, και το σπανάκιμεταξύ άλλων. Φυτέψτε τα ανάμεσα στις ποικιλίες που αναπτύσσονται πιο αργά.

Όπως βλέπετε, το μπαλκόνι, η βεράντα, και η ταράτσα είναι τα τέλεια μέρη για έναν αστικό κήπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλάστρες, πίνακες καλλιέργειας, ή να ξεκινήσετε το δικό σας υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας (τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό και δεν απαιτούν χώμα).

Πρωτότυπες ιδέες

Σήμερα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς επιτρέπουν να βλέπουμε αστικούς κήπους όλων των ειδών απ’ όλον τον κόσμο. Είναι απίστευτο το πόσο μπορούμε να επωφεληθούμε από τη φαντασία τόσων πολλών ανθρώπων οι οποίοι εκμεταλλεύονται στο έπακρο μικρούς χώρους.

Σε γενικές γραμμές, παρακάτω έχουμε ορισμένες πρωτότυπες ιδέες για τον αστικό κήπο σας:

 • Εκμεταλλευτείτε τις χρησιμοποιημένες παλέτες, λάστιχα και κάθε είδους δοχείο για να εντάξετε στους πίνακες καλλιέργειας ή να τα κάνετε γλάστρες.
 • Αν εισέρχεστε τώρα στον κόσμο της κηπουρικής, διευκολύνετε τον εαυτό σας. Τοποθετήστε σημάδια τα οποία θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά κάθε φυτού.
 • Φυτέψτε αρωματικά φυτά. Λίγα πράγματα είναι τόσο ευχάριστα όσο το να μπείτε στον κήπο κάποιου και να μαζέψετε αρωματικά βότανα για τα πιάτα σας.
 • Ρωτήστε τριγύρω και μάθετε πού μπορείτε να βρείτε το καλύτερο υπόστρωμα για το χώμα που θα χρησιμοποιήσετε.
 • Αν λείπετε συχνά από το σπίτι και δεν έχετε κάποιο άτομο να ποτίζει τα φυτά σας, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε ένα είδος αυτόματου ποτίσματος.
 • Κάντε κομπόστ με οποιοδήποτε απόβλητο παράγεται στον κήπο σας (από το κλάδεμα, πεσμένα φρούτα, βότανα, κ.λπ.). Όλα αυτά θα δώσουν θρεπτικές ουσίες στο χώμα.

Τελευταίες σκέψεις για έναν αστικό κήπο

Είστε έτοιμοι/ες να φτιάξετε τον δικό σας αστικό κήπο; Όχι μόνο θα μπορέσετε να καλλιεργήσετε το δικό σας βιολογικό φαγητό χωρίς φυτοφάρμακα, αλλά θα βρείτε και ένα χόμπι για να αποβάλλετε το άγχος σας! Ίσως να ενδιαφέρονται και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
 • Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
 • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
 • Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.