Γάντια από νιτρίλιο, βινύλιο ή λατέξ: Ποια να χρησιμοποιείτε;

Τα γάντια μίας χρήσης προσφέρουν προστασία από μολυσματικές ή χημικές μολύνσεις. Γνωρίζετε όμως τη διαφορά μεταξύ γαντιών νιτριλίου, βινυλίου και λατέξ; Εδώ θα σας πούμε.
Γάντια από νιτρίλιο, βινύλιο ή λατέξ: Ποια να χρησιμοποιείτε;
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιουλίου, 2024

Η χρήση γαντιών – είτε πρόκειται για γάντια νιτριλίου, βινυλίου ή λατέξ – έχει γίνει συνήθης πρακτική για την εξασφάλιση ενός υγιεινού και ασφαλούς περιβάλλοντος. Τα γάντια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των χεριών μας, καθώς και στην πρόληψη της μετάδοσης μικροοργανισμών στον άνθρωπο.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία προστατευτικών γαντιών στην αγορά. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους μπορούν να αλλάξουν, οπότε το καθένα προσφέρει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιούνται.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τα τρία είδη γαντιών: από νιτρίλιο, βινύλιο και λατέξ. Επιπλέον, θα δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους, τις διαφορές τους και ποιο θα πρέπει να επιλέξετε ανάλογα με τις περιστάσεις.

Γάντια νιτριλίου

Τα γάντια νιτριλίου είναι τα πιο ανθεκτικά και ασφαλή. Είναι κατασκευασμένα από συνθετική ένωση, χωρίς λάτεξ και περιέχουνν πούδρα, η οποία είναι ιδανική για άτομα με αλλεργίες ή με λεπτό και ευαίσθητο δέρμα. Χαρακτηρίζονται από την αντοχή τους σε πολλά υλικά, εκτός από έλαια, διαλύτες και οξέα.

Προσαρμόζονται εύκολα στο περίγραμμα του χεριού, έχουν καλή απτική ευαισθησία και σταθερό κράτημα. Συνιστώνται για εργασίες όπου υπάρχει επαφή με δυνητικά επικίνδυνες ουσίες, όπως στους τομείς υγιεινής, βιομηχανίας ή καθαρισμού μεγάλων εγκαταστάσεων. Είναι επίσης κατάλληλα για τον χειρισμό τροφίμων, χωρίς να επηρεάζουν τη γεύση ή την οσμή τους.

Το κύριο χαρακτηριστικό των γαντιών νιτριλίου είναι η πολυχρηστικότητά τους, η οποία τα τοποθετεί ως επιλογή για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Ωστόσο, η τιμή τους και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους είναι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Γάντια βινυλίου

Αυτού του είδους τα γάντια κατασκευάζονται από χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), έναν τύπο πλαστικού υλικού. Είναι γνωστό ότι αποτελούν φθηνότερη επιλογή, αν και είναι λιγότερο ελαστικά σε σύγκριση με τα γάντια από λατέξ ή νιτρίλιο. Έχουν επίσης διαφανή απόχρωση που διευκολύνει τη διαπίστωση της κατάστασης των χεριών που βρίσκονται κάτω από αυτά.

Χρήσιμα για σύντομες, λιγότερο απαιτητικές εργασίες, χρησιμοποιούνται συνήθως για εργασίες στο σπίτι ή εργασίες που έχουν να κάνουν με τρόφιμα. Προσφέρουν αποδεκτή αντοχή στην υγρασία, τα απορρυπαντικά ή τους διάφορους τύπους αλκοόλης.

Στα μειονεκτήματά τους περιλαμβάνονται η χαμηλότερη αντοχή, με αποτέλεσμα να σκίζονται συχνά. Παρά τους περιορισμούς τους, είναι ιδανικά για λιγότερο απαιτητικές δραστηριότητες, παρέχοντας προστασία, διατηρώντας παράλληλα ένα πιο φιλικό προς τον προϋπολογισμό κόστος.

Latex gloves
Τα γάντια από λατέξ κατασκευάζονται από φυσικό καουτσούκ και χρησιμοποιούνται για προστασία από λοιμώξεις και ορισμένες χημικές ουσίες.

Γάντια από λατέξ

Τα γάντια από λατέξ κατασκευάζονται από φυσικό καουτσούκ και χρησιμοποιούνται για προστασία από λοιμώξεις και ορισμένες χημικές ουσίες. Τα συναντάμε συχνά στον ιατρικό τομέα, στα εργαστήρια και στη βιομηχανία τροφίμων.

Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένους ανθρώπους, που έχουν ευαισθησία στο λάτεξ. Για να ξεπεραστεί αυτό, η βιομηχανία προσφέρει τις επιλογές για τις οποίες έχουμε ήδη μιλήσει: γάντια από νιτρίλιο ή βινύλιο.

Αν και οι αντιδράσεις στο λάτεξ είναι σχεδόν πάντα ήπιες (ερεθισμός και φαγούρα στα χέρια), μπορεί να υπάρξουν και πιο σοβαρές περιπτώσεις. Έχουν αναφερθεί κνίδωση, άσθμα, ακόμη και αναφυλαξία.

Παρ’ όλα αυτά, τα γάντια από λατέξ παραμένουν μια επιλογή για καταστάσεις που απαιτούν προστασία από τη μόλυνση. Ωστόσο, δεν είναι ιδανικά για τον χειρισμό ισχυρών χημικών ουσιών.

Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Κόκκινες κηλίδες στο δέρμα: 25 πιθανές αιτίες και θεραπείες

Ποιο είδος γαντιού να επιλέξετε και σε ποια περίπτωση;

Κάθε γάντι έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Η επιλογή εξαρτάται από την προβλεπόμενη χρήση, τα χαρακτηριστικά του χρήστη και το περιβάλλον.

Για οικιακή χρήση, οποιοσδήποτε από τους τύπους γαντιών μπορεί να είναι κατάλληλος. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι οι ακόλουθες:

  • Διάρκεια και συχνότητα: Για βραχυπρόθεσμη χρήση, το βινύλιο είναι επαρκές.
  • Αλλεργία στο λάτεξ: Σε αυτή την περίπτωση, με γνωστή ευαισθησία, θα ήταν καλύτερο να επιλέξετε βινύλιο ή νιτρίλιο.
  • Το κόστος: Το βινύλιο είναι το πιο προσιτό υλικό από οικονομική άποψη, αν και προσφέρει λιγότερη προστασία και ασφάλεια.
  • Ευαισθησία στην αφή: Εάν απαιτείται υψηλή απτική ευαισθησία για τον χειρισμό, τα γάντια λατέξ είναι η σωστή επιλογή.
  • Αντοχή σε χημικές ουσίες και διάτρηση: Τα γάντια νιτριλίου συνιστώνται για τον χειρισμό χημικών ουσιών, ιδίως σε εργασίες καθαρισμού που περιλαμβάνουν ισχυρές ουσίες.

Γάντια στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Ο ιατρικός τομέας απαιτεί πολύ ακριβή μέτρα προστασίας και σταθερό κράτημα για την αποτελεσματική εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων. Για τον σκοπό αυτό, τα φιλικά προς το δέρμα, χωρίς πούδρα γάντια νιτριλίου ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ερεθισμών ή ανεπιθύμητων αντιδράσεων.

Τα γάντια από λατέξ δεν ενδείκνυνται για τον ιατρικό τομέα, λόγω της χαμηλής αντοχής και της ελαστικότητάς τους, με αποτέλεσμα να σκίζονται. Ωστόσο, είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος γαντιών σε ενέργειες ρουτίνας, όπως οι βασικές εξετάσεις, λόγω της απτικότητας τους.

Σας αρέσει αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί επίσης να σας αρέσει: Μια μάσκα προσώπου με ασπιρίνη και γιαούρτι για να καθαρίσετε τις ατέλειες του δέρματος

Γάντια στον βιομηχανικό τομέα

Αυτός ο τομέας είναι επίσης ένας από τους πιο απαιτητικούς και επικίνδυνους όσον αφορά τον χειρισμό. Απαιτείται υψηλή προστασία από χημικούς ή φυσικούς παράγοντες, όπως έλαια, διαλύτες, οξέα, κοψίματα ή εκδορές.

Τα γάντια νιτριλίου χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον τομέα για την αποφυγή διάτρησης. Είναι πολύ ισχυρά και μπορούν να αντισταθούν σε χημικές ουσίες. Παρέχουν επαρκή εφαρμογή και παρέχουν σταθερό κράτημα, διευκολύνοντας τον χειρισμό αντικειμένων.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως το λατέξ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο βιομηχανικό περιβάλλον, εφόσον δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αλλεργίες. Προσφέρουν ελαστικότητα και προσαρμόζονται καλά στο σχήμα του χεριού, αν και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επικίνδυνες εργασίες, καθώς παρουσιάζουν μικρότερη αντοχή σε σύγκριση με τα γάντια νιτριλίου και μπορούν να φθαρούν γρήγορα.

A person wearing gloves to cook food.
Και οι τρεις τύποι γαντιών μίας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον τομέα των τροφίμων, εφόσον συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρότυπα.

Γάντια στον τομέα των τροφίμων

Η βιομηχανία τροφίμων διέπεται από κανονισμούς και εποπτεύεται όσον αφορά τη χρήση των προστατευτικών γαντιών μίας χρήσης. Απαιτεί υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή επιμολύνσεων. Και οι τρεις τύποι γαντιών μίας χρήσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα, αρκεί να συμμορφώνονται με τα υγειονομικά πρότυπα.

Το νιτρίλιο είναι κατάλληλο καθώς σπανιότερα εμφανίζονται αλλεργίες. Είναι ιδανικό για την υγρασία και ορισμένες χημικές ουσίες, όπως τα απορρυπαντικά ή οι αλκοόλες, καθιστώντας το κατάλληλο για το χειρισμό λιπαρών τροφίμων χωρίς να διακυβεύεται η ακεραιότητά τους.

Προστατέψτε τα χέρια σας φορώντας τα κατάλληλα γάντια

Τα γάντια μιας χρήσης είναι χρήσιμα και απαραίτητα για την προστασία των χεριών σας και την αποφυγή λοιμώξεων ή τροφικών δηλητηριάσεων. Δεν είναι όλα ίδια και πρέπει να ξέρετε πώς να επιλέγετε τον σωστό τύπο για κάθε περίπτωση. Να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι να φροντίζετε την υγεία σας και την υγεία των άλλων έχοντας πάντα ως κύριους συμμάχους σας την προφύλαξη και την προστασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hernández Orellana, A. J. R. (2016). Comparación de la tasa de biodegradación en campo entre guantes de látex, nitrilo y nitrilo biodegradable [Tesis Doctoral]. Universidad del Valle de Guatemala. https://repositorio.uvg.edu.gt/handle/123456789/3030
  • Jiménez Vallejo, I.T. (2022). Prevención de transmisión de patógenos por uso de guantes de látex y nitrilo nuevos no estériles [Bachelor’s thesis]. Universidad Nocional de Chimborazo. http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/9871
  • Leonard Alas, R.E. (2015). Análisis de los factores que influyen en el ciclo del proceso de clorinación en la fabricación de guantes de látex nitrilo [Tesis Doctoral], Universidad de San Carlos de Guatemala. https://core.ac.uk/download/pdf/35293695.pdf
  • Leyva León, J. S. (2021). Análisis de la microdureza superficial de una resina compuesta nanoparticulada manipulada con guantes de latex y nitrilo. [Tesis de Grado]. Universidad Nacional Federico Villarreal. https://renati.sunedu.gob.pe/handle/sunedu/3289435
  • Martínez Ortiz, P., & Vélez Vilorio, M. (2016). Análisis comparativo de la permeabilidad entre guantes de látex y guantes de nitrilo en la clínica de odontología Dr. René Puig Bentz de la Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña. [Tesis de Grado]. Universidad Nacional Pedro Henríquez Ureña https://repositorio.unphu.edu.do/handle/123456789/797

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.