Φαγούρα στις παλάμες: Ποιες είναι οι αιτίες της;

Η φαγούρα στις παλάμες είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Ορισμένοι είναι συνηθισμένοι, ενώ άλλοι απαιτούν ιατρική φροντίδα. Ανακαλύψτε τους σε αυτό το άρθρο.
Φαγούρα στις παλάμες: Ποιες είναι οι αιτίες της;
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από φαγούρα στις παλάμες. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορεί να εξαπλωθεί στα δάχτυλα. Έχει πολλές αιτίες, από μικρή ξηρότητα έως καταστάσεις που απαιτούν ιατρική θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για τις πιο κοινές αιτίες για την φαγούρα στις παλάμες και μερικά κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση αυτού του συμπτώματος. Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να θυμάστε ότι είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Η πιο κοινή αιτία για την φαγούρα στις παλάμες

Όπως σχολιάσαμε παραπάνω, οι αιτίες αυτού του συμπτώματος μπορεί να διαφέρουν πολύ. Ευτυχώς, το πιο συνηθισμένο, ξηρό δέρμα, δεν είναι σοβαρό.

Όταν το δέρμα σας είναι στεγνό ή δεν έχει ενυδάτωση, ερεθίζεται και χάνει το προστατευτικό του φράγμα. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται ρωγμές και η ενοχλητική αίσθηση κνησμού στις παλάμες των χεριών γίνεται εμφανής.

Πρέπει να θυμάστε ότι τα χέρια είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα μέρη του σώματος, καθώς έρχονται σε επαφή με οτιδήποτε σας περιβάλλει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι από τα πιο ευάλωτα μέρη του σώματος σε ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Άλλες αιτίες για την φαγούρα στις παλάμες

Δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι το αποτέλεσμα άμεσης επαφής με ουσία ή αντικείμενο που ερεθίζει το δέρμα. Κάνει το δέρμα να γίνεται κόκκινο, δημιουργεί φαγούρα ή ακόμη και φλεγμονή.

Μερικές από τις πιο κοινές ουσίες που προκαλούν αυτή τη δερματίτιδα είναι οι βαφές, μερικές χημικές ουσίες καθαρισμού όπως απορρυπαντικά ή τσιμέντο. Αυτές οι ουσίες είναι συνήθως εξίσου ενοχλητικές για όλους.

Ένα άτομο με δερματίτιδα εξ επαφής.
Αν και η δερματίτιδα εξ επαφής επηρεάζει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, τα χέρια είναι πιο ευάλωτα.

Αλλεργική δερματίτιδα

Προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με τη δερματίτιδα εξ επαφής. Η διαφορά είναι ότι, σε αυτή την περίπτωση, η ουσία που προκαλεί δερματίτιδα δεν είναι η ερεθιστική, αλλά αντίθετα σε κάτι που ένα συγκεκριμένο άτομο είναι αλλεργικό.

Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό στο λατέξ, σε ορισμένους τύπους φυτών ή σε καλλυντικά προϊόντα όπως το βερνίκι νυχιών.

Διψιδρωτικό έκζεμα

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν την ακριβή αιτία του διψιδρωτικού εκζέματος. Εκδηλώνεται με φουσκάλες γεμάτες υγρό στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών, καθώς και ξεφλούδισμα και αίσθημα καψίματος και κνησμού.

Είναι πιο συνηθισμένο την άνοιξη και το φθινόπωρο ή σε περιόδους άγχους. Δεδομένου ότι οι ειδικοί αγνοούν την ακριβή αιτία, δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η εμφάνισή του. Το διψιδρωτικό έκζεμα τείνει να εκδηλώνεται σε έξαρση αρκετές φορές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.

Μύκητες

Τα κενά μεταξύ των δακτύλων των χεριών είναι εκεί που συσσωρεύεται θερμότητα και υγρασία. Αυτές είναι οι τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων. Επίσης προκαλούν ερεθισμό και ξεφλούδισμα, καθώς και φαγούρα στις παλάμες των χεριών.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Αυτός είναι ένας τύπος ψωρίασης που επηρεάζει τις παλάμες των χεριών και των ποδιών. Η ακριβής αιτία της δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι, όπως και το διψιδρωτικό έκζεμα, σχετίζεται με το άγχος ή τα αυτοάνοσα φαινόμενα.

Προκαλεί την εμφάνιση μη μολυσματικών βλεννογόνων με πύον. Είναι πολύ ενοχλητικά και προκαλούν πόνο και φαγούρα. Η θεραπεία είναι παρόμοια με αυτή που συνταγογραφείται για τη γενική ψωρίαση.

Ένας άντρας με στεγνά, σπασμένα χέρια.
Ο κνησμός μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τις παλάμες των χεριών αλλά και την πλάτη.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φαγούρες στις παλάμες

Καθώς τόσοι πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στις παλάμες, υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης και πρόληψης αυτού του συμπτώματος. Για παράδειγμα, οι αλοιφές κορτικοστεροειδών μπορεί να είναι χρήσιμες για καταστάσεις που σχετίζονται με αλλεργίες ή αυτές που προκαλούν φλεγμονή.

Η αποφυγή αγχωτικών καταστάσεων είναι απαραίτητη για την ψωρίαση ή το διψιδρωτικό έκζεμα. Σε περιπτώσεις αλλεργίας ή δερματίτιδας εξ επαφής, είναι απαραίτητο να αποφύγετε τον χειρισμό των ουσιών που την προκαλούν.

Εκτός από αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, είναι επίσης σημαντικό να εξασκείτε καλή υγιεινή των χεριών και να προσπαθείτε να τα διατηρείτε ενυδατωμένα, αλλά όχι υπερβολικά.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό εάν έχετε φαγούρα στις παλάμες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορεί να είναι δύσκολο να ανακουφιστεί. Εάν ο κνησμός εκδηλώνεται με αλλοιώσεις όπως φουσκάλες και πρήξιμο, πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό, καθώς θα είναι σε θέση να σας διαγνώσει και να συνταγογραφήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Είναι επίσης σημαντικό να φροντίζετε τα χέρια σας, καθώς είναι ένα από τα πιο εκτεθειμένα μέρη του σώματος. Θυμηθείτε ότι σας επιτρέπουν να έρθετε σε επαφή με τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους γύρω σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.