Τα οφέλη του κάρδαμου σύμφωνα με την επιστήμη

Το κάρδαμο είναι ένα μπαχαρικό με έντονη γεύση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές και αλμυρές συνταγές. Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να σας μιλήσουμε για τα οφέλη του κάρδαμου σύμφωνα με την επιστήμη.
Τα οφέλη του κάρδαμου σύμφωνα με την επιστήμη

Τελευταία ενημέρωση: 21 Σεπτεμβρίου, 2020

Τα οφέλη του κάρδαμου έχουν καταγραφεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όμως, μόλις πριν λίγο καιρό η επιστημονική έρευνα μπόρεσε να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το κάρδαμο χρησιμοποιείται συχνά ως μπαχαρικό καθώς είναι ελαφρώς γλυκό και βελτιώνει τη γεύση πολλών πιάτων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι προτιμούν αυτό το φυτό (Elettaria cardamomum L) εξαιτίας των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal Medical & Aromatic Plants, αυτό το συστατικό προέρχεται από την Ινδία. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική. Επιπλέον, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αρωματικούς παράγοντες τόσο στη μαγειρική όσο και στον κόσμο της αισθητικής.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του κάρδαμου;

Αν ναι, συνεχίστε την ανάγνωση!

Τα κύρια οφέλη του κάρδαμου

Οι σπόροι και το έλαιο του κάρδαμου έχουν ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές εφαρμογές. Παρότι δε βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θεραπειών, μπορούν να βοηθήσουν στην προαγωγή της ευεξίας. Φυσικά, μόνο εφόσον χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Σύμφωνα με ένα κεφάλαιο του βιβλίου Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention, αυτό το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, και αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες εξηγούν τη θετική του επίδραση στην υγεία. Επιπλέον, η κατανάλωσή του είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους και μπορούν να το συμπεριλάβουν σε πολλά καθημερινά πιάτα.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα οφέλη του κάρδαμου.

Το κάρδαμο βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης

Άτομα με υψηλή πίεση μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση κάρδαμου. Σύμφωνα με μια μελέτη που αποκαλύφθηκε από το Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, το κάρδαμο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με πρωτοπαθή υπέρταση. Ακόμη, αυξάνει την ινωδόλυση και βελτιώνει το αντιοξειδωτικό προφίλ.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη γιατί έχει αυτή την επίδραση στην υγεία μας το κάρδαμο. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι έχει να κάνει με την ελαφριά διουρητική δράση του. Με άλλα λόγια, διεγείρει την απομάκρυνση των υγρών που κατακρατεί το σώμα τα οποία αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την υπέρταση.

Γιατρός δείχνει το πιεσόμετρο

Το κάρδαμο μπορεί να αποτελεί ρυθμιστή της πίεσης ο οποίος συμβάλλει στη θεραπεία των υπερτασικών ατόμων.

Ανακαλύψτε: Τι να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα οφέλη του κάρδαμου: Προστατεύει από τις χρόνιες ασθένειες

Δεδομένων των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του, το κάρδαμο μειώνει τον κίνδυνο μη μεταδοτικών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπίπτουν στην κατηγορία του μεταβολικού συνδρόμου. Παρότι μέχρις ενός σημείου είναι απαραίτητο το στάδιο της φλεγμονής, με τον καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, μία μελέτη στο ιατρικό περιοδικό Biomedicine & Pharmacotherapy έδειξε ότι το κάρδαμο περιέχει συμπλέγματα πολυφαινολών, φλαβονοειδών, και τερπενοειδών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μία δόση των 50 με 100 mg ανά κιλό βάρους μπορεί να αναστείλει περίπου τέσσερα φλεγμονώδη συμπλέγματα στις έρευνες με ποντίκια.

Τα οφέλη του κάρδαμου: Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα οφέλη του κάρδαμου έχει να κάνει με την υγεία του πεπτικού συστήματος. Έχουν βρεθεί αποδείξεις πως συνδυαζόμενο με άλλα φαρμακευτικά μπαχαρικά μπορεί να καταπραΰνει συμπτώματα όπως η ναυτία και ο εμετός. Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι βοηθά ενάντια στα έλκη.

Σε μια μελέτη που έγινε πάνω σε ζώα και δημοσιεύθηκε στο Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, εκχυλίσματα κάρδαμου συνδυάστηκαν με άλλα είδη και βοήθησαν στη μείωση του σχηματισμού ελκών. Επίσης, εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το κάρδαμο μπορεί να προστατεύσει και ενάντια στο Ελικοβακτήριο του πυλωρού, βασική αιτία δημιουργίας ελκών και προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.

Το κάρδαμο βοηθά στη φροντίδα της στοματικής υγείας

Μία από τις παραδοσιακές χρήσεις του κάρδαμου σχετίζεται με τη στοματική υγεία. Για την ακρίβεια, είναι ένα συστατικό που βοηθά στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής και χρησιμοποιείται ως συστατικό στις τσίχλες για τον ίδιο λόγο.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Dental Research Journal επισημαίνει πως αυτό το μπαχαρικό είναι αποτελεσματικό ενάντια σε παθογόνα βακτήρια του στόματος όπως οι μεταλλάξεις του Στρεπτόκοκκου και ο Candida albicans.

Ταυτόχρονα, μία μελέτη του 2009 έδειξε ότι σε εργαστηριακές μελέτες τα εκχυλίσματα κάρδαμου χρησίμευσαν στην καταπολέμηση πέντε βακτηρίων που προκαλούν κοιλότητες. Ήταν αποτελεσματικά στην αναστολή της ανάπτυξής τους. Όμως, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για ν’ αποδειχθεί η δράση του σε ανθρώπους.

Άνδρας με δυσάρεστη αναπνοή

Μία από τις κλασικές εφαρμογές του κάρδαμου είναι η καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής.

Άλλα οφέλη του κάρδαμου

 • Το κάρδαμο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της αναπνοής και της ροής του αέρα προς τους πνεύμονες κατά τη διάρκεια ασκήσεων.
 • Το εκχύλισμά του φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τα αυξημένα επίπεδα ενζύμων του ήπατος, των τριγλυκεριδίων, και της χοληστερίνης, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.
 • Χάρη στη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, το κάρδαμο έχει θετική επίδραση στον έλεγχο αγχωτικών συμπεριφορών.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση κάρδαμου;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης κάρδαμου. Οι ειδικοί το θεωρούν ασφαλές σε υγιείς ενήλικες. Όμως, συστήνουν την κατανάλωσή του με σύνεση.

Παρόλα αυτά, είναι ενάντια στη χρήση του από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση του σε αυτές τις ομάδες.

Ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του κάρδαμου είναι να το προσθέσετε στα φαγητά. Παρότι υπάρχουν και συμπληρώματα, δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΦΕΤ. Έτσι, θα πρέπει να τα λαμβάνετε με προσοχή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
 • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
 • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
 • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
 • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
 • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
 • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
 • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
 • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
 • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
 • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
 • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.