Γιατί είναι ωφέλιμα τα ροφήματα πρωτεΐνης;

Τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορούν να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Όμως, θα πρέπει να εφαρμόζετε και τις συμβουλές κάποιου ειδικού για να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές.
Γιατί είναι ωφέλιμα τα ροφήματα πρωτεΐνης;
Sofía Quintana Alonso

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φυσικοθεραπεύτρια Sofía Quintana Alonso.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ευτυχώς όλο και παραπάνω άνθρωποι εκτιμούν την υγεία τους και τη φυσική άσκηση. Γι’ αυτό, πολλοί ενδιαφέρονται να μάθουν πόσο ωφελούν τα ροφήματα πρωτεΐνης.

Σ’ αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε πώς επηρεάζουν το σωματικό σας βάρος και πώς βελτιώνουν την αθλητική σας απόδοση τα ροφήματα πρωτεΐνης.

Ας μιλήσουμε για τις πρωτεΐνες

Προετοιμασία για τρέξιμο και ρόφημα πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες είναι μακροθρεπτικές ουσίες οι οποίες σχηματίζονται από τα αμινοξέα στο σώμα σας. Συνδέονται με αλυσίδες που ονομάζονται πεπτιδικοί δεσμοί. Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για τον σχηματισμό και την αναγέννηση των ιστών. Αυτό συμβαίνει στα οστά, τους μυς, τα όργανα και το δέρμα σας πέραν άλλων.

Αυτά τα μόρια τα λαμβάνετε κυρίως από τα φαγητά. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του σώματός σας.

Αποτελούνται από:

  • Υδρογόνο
  • Άνθρακα
  • Άζωτο
  • Οξυγόνο
  • Πολλά περιέχουν και θείο

Οι πρωτεΐνες αποτελούν πρακτικά το ήμισυ του βάρους των ιστών του σώματός σας. Ομοίως, μπορείτε να τις βρείτε σε κάθε κύτταρο του σώματος. Επιπροσθέτως, συμμετέχουν σε όλες τις βιολογικές διεργασίες που εκτελούνται στο σώμα σας.

Ροφήματα πρωτεΐνης

Ροφήματα πρωτεΐνης

Τις περισσότερες φορές τα ροφήματα πρωτεΐνης δεν έχουν καλή φήμη.

Αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν ότι φτιάχνονται αποκλειστικά για εξαιρετικά μυώδη άτομα. Όμως, η χρησιμότητά τους δε σταματά στην επίτευξη των διατροφικών σας στόχων. Κάνουν πολλά περισσότερα από το να σας βοηθούν να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τις ώρες που βρίσκεστε στο γυμναστήριο.

Τα ροφήματα αυτά παρασκευάζονται με μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Η κύρια λειτουργία τους είναι να δίνουν στο σώμα σας αρκετά μόρια, απαραίτητα για να γίνει ευκολότερο το χτίσιμο μυών.

Αυτή τη στιγμή πολλοί άνθρωποι γυμνάζονται τακτικά και με συνέπεια. Γνωρίζουν πως για να παραμείνουν σε φόρμα χρειάζονται μια καλή ρουτίνα γυμναστικής. Επιπλέον, θα πρέπει να τη συνδυάζετε πάντα με μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, μέταλλα και πρωτεΐνες.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν είναι πάντα αρκετά για να πετύχετε τους στόχους τους οποίους έχετε θέσει. Αν και τα φαγητά που τρώτε ίσως να είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες, κάποιες φορές χρειάζεστε συμπληρώματα πρωτεΐνης.

Αυτός είναι και ο λόγος όπου τα ροφήματα πρωτεΐνης παίζουν σημαντικό ρόλο. Μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε μια έξτρα δόση πρωτεϊνών. Αυτά τα συμπληρώματα έρχονται σε διάφορες μορφές, με διάφορες γεύσεις και σχήματα.

Γιατί είναι ωφέλιμα τα ροφήματα πρωτεΐνης;

Διάφορα ροφήματα πρωτεΐνης και γυναίκα πίνει ρόφημα πρωτεΐνης

Οι κύριοι καταναλωτές ροφημάτων πρωτεΐνης είναι οι αθλητές. Ο λόγος είναι πως προπονούνται έντονα και πρέπει να παραμένουν σε φόρμα συνεχώς. Χρειάζονται λοιπόν συμπληρώματα πρωτεΐνης αμέσως μετά την άσκηση. Έτσι ανακτούν την ενέργεια που δαπάνησαν.

Υπό αυτή την έννοια τα ροφήματα πρωτεΐνης εγγυώνται ότι θα έχετε αρκετή πρωτεΐνη κάθε μέρα. Φυσικά, αυτό αληθεύει όσο ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτή σας βοηθά ν’ αποκτήσετε το βάρος που θέλετε.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πάντα ακριβώς πόση πρωτεΐνη έχει κάθε ρόφημα. Η υπερβολική πρωτεΐνη δεν κάνει καλό.

Επίσης, να θυμάστε ότι τα ροφήματα πρωτεΐνης δεν είναι υποκατάστατα του φαγητού. Αυτά τα συμπληρώματα σας βοηθούν να λάβετε επιπρόσθετες θρεπτικές ουσίες τις οποίες χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει σωστά. Μην ξεφεύγετε λοιπόν από τη συνιστώμενη δόση.

Μπορούν να προάγουν την υγεία

Σύμφωνα με έρευνες ειδικών τα ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν άτομα που υποφέρουν από οστεοπόρωση. Αυτό αληθεύει ειδικά για εκείνα που βασίζονται σε πρωτεΐνες ορού γάλακτος. Όμως, η πολλή πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των οστών. Είναι πάντα σημαντικό να παίρνετε τη σωστή ποσότητα.

Σας βοηθούν επίσης να επουλώσετε σωστά πληγές. Γενικά, οι πρωτεΐνες και τα συμπληρώματά τους ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πέραν όλων αυτών, τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοση του καρδιαγγειακού σας συστήματος. Βοηθούν και στη μείωση της χοληστερίνης.

Με αυτά δεν θέλουμε να πιστέψετε ότι πίνοντας αυτά τα σμούθι θα λύσετε όλα τα προβλήματα υγείας που τυχόν έχετε. Επίσης, δε θα πρέπει ν’ αντικαταστήσετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έδωσε ο γιατρός σας με τα ροφήματα πρωτεΐνης. Το αντίθετο, ένας καλός συνδυασμός όλων μπορεί να προσφέρει υγιεινά οφέλη.

Αυτά μπορείτε να τα αποκτήσετε μόνο αν καταναλώνετε τις σωστές ποσότητες. Διαφορετικά, η υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά προβλήματα ή προβλήματα με τη χοληστερίνη.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Γνωρίζουμε ήδη κάποια πλεονεκτήματα από την κατανάλωση ροφημάτων πρωτεΐνης. Γι’ αυτό, είναι εξίσου σημαντικό να σας δείξουμε και κάποια μειονεκτήματα που ίσως έχουν αυτά τα συμπληρώματα.

Μακροπρόθεσμα, αν δεν παίρνετε τη συνιστώμενη ποσότητα για το σώμα σας ή το παρακάνετε, τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα σας δε μπορούν να χτίσουν την πρωτεΐνη.

Κατ’ επέκταση, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά. Επίσης, μπορεί να υπερφορτώσετε το σώμα σας με πολλά στοιχεία. Απ’ όλα τα στοιχεία του σώματός σας μπορεί ν’ αυξηθεί σημαντικά το άζωτο. Αυτό θα τα αναγκάσει να δουλέψουν παραπάνω απ’ όσο πρέπει για να εξουδετερώσουν τις τοξίνες, που λαμβάνουν οι πρωτεΐνες, μέσω των ούρων.

Παρομοίως, αυξάνοντας τα επίπεδα αζώτου στο αίμα μειώνεται η προτεινόμενη πρόσληψη νερού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Δείτε κάποιον ειδικό αν θέλετε να βάλετε τα ροφήματα πρωτεΐνης στη διατροφή σας. Εκείνος/η θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει καλύτερα. Να θυμάστε, η καλή διατροφή θα πρέπει να είναι μια προγραμματισμένη διαδικασία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • McGlory C., Devries MC., Phillips SM., Skeletal muscle and resistance exercise training; the role of protein synthesis in recovery and remodeling. J Appl Physiol, 2017. 22 (3): 541-548.
  • Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementaion on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta analysis. Nutrients, 2018.
  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.