Γιατί αισθανόμαστε πόνους στην πλάτη; Μάθετε περισσότερα!

25 Νοεμβρίου 2018
Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, κυρίως στη κακή στάση του σώματος, στην έλλειψη ύπνου ή στην υπερβολική σωματική δραστηριότητα.

Στις μέρες μας, είναι κοινό πρόβλημα να εμφανίζουμε πόνους στην πλάτη, από τον αυχένα μέχρι και τη μέση. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, κυρίως στη κακή στάση του σώματος, στην έλλειψη ύπνου ή στην υπερβολική σωματική δραστηριότητα. Θέλετε να μάθετε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας σχετικά με τον πόνο στην πλάτη; Διαβάστε το ακόλουθο άρθρο.

Τι είναι; Γιατί; Πότε ξεκίνησε; Αυτές είναι οι πιο κοινές ερωτήσεις για τους πόνους στην πλάτη.

Ο καθένας μπορεί να υποφέρει από πόνους στην πλάτη. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων όπως αυχενικά προβλήματα, παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης και πολλά ακόμη. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από τη Δρ. Sultana Monira Hussain, και την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ, το βάρος και η φυσική δραστηριότητα συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση πόνου στην πλάτη στις νεαρές γυναίκες.

Ηλικία

Όσο μεγαλώνετε τόσο μεγαλώνει και η σπονδυλική σας στήλη. Γι’ αυτόν το λόγο, όταν φτάνετε στην ηλικία των 30 με 40 ετών αρχίζετε να αισθάνεστε πιο έντονους πόνους στην πλάτη καθώς με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνονται τα οστά και οι μυς.

Ασκείστε ελάχιστα

Οι άνθρωποι που δεν ασκούνται τακτικά ή δεν ασχολούνται με κάποιο άθλημα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνους στην πλάτη. Η καθιστική ζωή αποτελεί ένα πολύ βασικό παράγοντα για τους πόνους στην πλάτη.

Μάθετε και αυτό: Κολύμβηση: Μια άσκηση για όλο το σώμα

Είστε υπέρβαροι

Αισθανόμαστε πόνους στην πλάτη - Ανθρώπινη σπονδυλική στήλη

Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν πόνους στην πλάτη και στη σπονδυλική στήλη καθώς το συγκεκριμένο μέρος του σώματος στηρίζει ολόκληρο το βάρος του σώματος.

Γενετική

Οι κληρονομικοί παράγοντες μπορεί να αποτελούν την αιτία του πόνου στη μέση ή στον αυχένα. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο ιστορικό των γονέων σας, των παππούδων, των θείων και ούτω καθεξής για πόνους στη μέση ή για παρόμοια προβλήματα. Η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη καθώς και άλλες διαταραχές μπορεί να οφείλονται στην κληρονομικότητα. 

Η δουλειά σας

Οι εργασίες που εκτελείτε σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσουν σε πόνους στην πλάτη. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που σηκώνουν βαριά αντικείμενα κάθε μέρα ή σπρώχνουν ή κουβαλάνε πράγματα τριγύρω – ακόμη κι εκείνοι που στέκονται όρθιοι ή είναι σε καθιστή θέση όλη τη μέρα – εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από πόνους στην πλάτη.

Κάπνισμα

Αισθανόμαστε πόνους στην πλάτη - Τσιγάρο

Υπάρχει μια απίστευτα στενή σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και τους πόνους στη μέση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν δεν μπορούν να μεταφέρουν εύκολα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στους οσφυϊκούς δίσκους. Εκτός από αυτό, το κάπνισμα δυσκολεύει περισσότερο το σώμα να επανέλθει από τραύματα ή κατάγματα.

Προγενέστερες παθήσεις

Η δισκοκήλη, η μυϊκή ένταση, η σκολίωση, η αρθρίτιδα, η οσφυϊκή στένωση, οι πέτρες στα νεφρά, η ινομυαλγία, οι λοιμώξεις, η ενδομητρίωση και οι τραυματισμοί στους δίσκους είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στην πλάτη. Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κάποια από τις παραπάνω παθήσεις θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να κάνει μια σωστή διάγνωση και να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία για τον πόνο που αισθάνεστε.

Κακή ποιότητα ύπνου

Οποιαδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις ή διαταραχές αν συνδυαστούν με την κακή ποιότητα ύπνου θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τους πόνους στην πλάτη σας. Αν δεν κοιμάστε αρκετά, αν έχετε πολύ λεπτό ή πολύ χοντρό μαξιλάρι, παλιό στρώμα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν διατηρείτε μια καλή στάση στο σώμα, τότε όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολύ έντονους πόνους στην πλάτη σας.

Πώς να ενδυναμώσετε την πλάτη σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τους πόνους της πλάτης είναι να έχετε γερή και δυνατή σπονδυλική στήλη. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές για το πώς μπορείτε να το καταφέρετε αυτό:

Να διατηρείτε μια καλή στάση του σώματος

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε μια καλή στάση του σώματος για να έχετε υγιή πλάτη. Όπως αναφέρει στη μελέτη του ο καθηγητής Nowotny J η κακή στάση του σώματος αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα εμφάνισης πόνου στην πλάτη. Μην καμπουριάζετε (με τους ώμους κρεμασμένους μπροστά και το στήθος προς τα μέσα) όλη μέρα που δουλεύετε στο γραφείο σας. Επιλέξτε μια εργονομική καρέκλα που να στηρίζει καλά την πλάτη σας από τη μέση μέχρι και τον αυχένα σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για περισσότερη άνεση, αν το χρειάζεστε. Να διατηρείτε τους ώμους σας πάντα σε ευθεία γραμμή με τα αυτιά σας και φανταστείτε ότι υπάρχει μια σανίδα πίσω από την πλάτη σας. Στην αρχή μπορεί να αισθάνεστε άβολα αλλά με την πάροδο του χρόνου θα παρατηρήσετε τη διαφορά.

Αν η δουλειά σας απαιτεί να σηκώνετε βαριά αντικείμενα, να λυγίζετε πάντα τα γόνατά σας καθώς τα πλησιάζετε. Να σηκώνετε σιγά-σιγά με τα πόδια σας και να μην λυγίζετε την πλάτη σας προς τα εμπρός – αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στη σπονδυλική σας στήλη.

Αισθανόμαστε πόνους στην πλάτη - Σωστή στάση του σώματος

Ασκήσεις

Μπορείτε να κάνετε κάθε είδους άσκηση για να ενδυναμώσετε τη σπονδυλική σας στήλη, αν και η άρση βαρών δεν συνιστάται αν αντιμετωπίζετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα με πόνους στην πλάτη, τουλάχιστον όχι στην αρχή. Η καλύτερη ρουτίνα ασκήσεων περιλαμβάνει την κολύμβηση, πιλάτες, γιόγκα, ποδηλασία και πεζοπορία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ασκείστε για μισή ώρα καθημερινά μέχρι να αρχίσετε να παρατηρείτε βελτίωση. Η άσκηση που θα επιλέξετε θα βοηθήσει τη συνολική σας υγεία και συνεπώς τη σπονδυλική σας στήλη.

Εκτάσεις

Αυτή είναι σημαντική – ειδικά αν η δουλειά σας απαιτεί να είστε καθιστοί όλη μέρα. Πολλές φορές την ημέρα, σηκωθείτε από την καρέκλα σας και κάντε μερικές εύκολες κινήσεις για να ξεκουράσετε την πλάτη σας από αυτήν τη στάση. Τεντώστε τον αυχένα σας, τη μέση σας, τους ώμους σας, ακόμη και το κεφάλι σας. Οι εκτάσεις θα πρέπει να γίνονται αργά και προσεκτικά, χωρίς απότομες κινήσεις.

Σηκώστε τα χέρια σας σαν να προσπαθείτε να φτάσετε το ταβάνι με τις παλάμες σας και κάντε κυκλικές κινήσεις με τους καρπούς σας. Γυρίστε το κεφάλι σας από τη μια πλευρά στην άλλη και μετά γύρτε το κεφάλι σας προς τα δεξιά σαν να προσπαθείτε να αγγίξετε με το δεξί σας αυτί τον δεξί σας ώμο και κάντε το ίδιο προς την αριστερή κατεύθυνση. Υπάρχουν επίσης ορισμένες εξαιρετικές στάσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν να τεντώσετε την πλάτη σας.

Διατροφή

Πόσο υγιεινή διατροφή θα λέγατε ότι  κάνετε; Ό,τι τρώτε επηρεάζει την υγεία της σπονδυλικής σας στήλης. Αν καταναλώνετε άφθονες άπαχες πρωτεΐνες, φρούτα, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά θα παρατηρήσετε μεγάλη βελτίωση στους πόνους της πλάτης. Τα λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και το Β σύμπλεγμα βιταμινών συνιστώνται ιδιαίτερα για την ανακούφιση από προβλήματα της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος.

Αισθανόμαστε πόνους στην πλάτη - Γυναίκα πιάνει τη μέση της

Ξεκούραση

Εδώ θέλουμε να απαντήσουμε σε δυο βασικές ερωτήσεις: τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τους πόνους στην πλάτη και πόση ώρα θα πρέπει να ξεκουράζεστε; Πρώτα από όλα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη στάση του ύπνου σας. Αν το στρώμα ή τα μαξιλάρια σας είναι παλιά ή δεν είναι άνετα, προσπαθήστε να τα αλλάξετε. Αν κοιμάστε στα πλάγια δοκιμάστε να κοιμηθείτε ανάσκελα. Να κοιμάστε για περίπου έξι με οχτώ ώρες κάθε βράδυ και όταν ετοιμάζεστε να ξαπλώσετε, κάντε το σαν να είναι ιεροτελεστία: απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, προσπαθήστε να κοιμάστε πριν τις 11 το βράδυ και μην παίρνετε στο κρεβάτι τη δουλειά σας ή τα μαθήματά σας.

Διαβάστε επίσης: 6 εύκολες τεχνικές για τον έλεγχο του θυμού

Διαλογισμός

Οι άνθρωποι που διαλογίζονται έχουν λιγότερους πόνους στην πλάτη από εκείνους που έχουν πιο στρεσογόνα και λιγότερο επιμελημένη ζωή. Ο διαλογισμός θα βελτιώσει επίσης τη διάθεσή σας, θα σας κάνει περισσότερο παραγωγικούς, θα παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σας και πάνω από όλα θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη στάση σώματος. Αυτό οφείλεται στην καθιστή θέση λωτού (κυρίως γνωστή ως στάση για διαλογισμό). Δοκιμάστε να κάνετε διαλογισμό κάθε πρωί για 10 λεπτά περίπου.

  • Ehrlich, G. E. (2003). Back pain. In Journal of Rheumatology. http://doi.org/10.1111/j.1479-8077.2006.00199_3.x
  • Brady, S. R. E., Hussain, S. M., Brown, W. J., Heritier, S., Billah, B., Wang, Y., … Cicuttini, F. M. (2016). Relationships between weight, physical activity, and back pain in young adult women. Medicine (United States). http://doi.org/10.1097/MD.0000000000003368
  • Costa-Black, K. M., Loisel, P., Anema, J. R., & Pransky, G. (2010). Back pain and work. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. http://doi.org/10.1016/j.berh.2009.11.007