10 λόγοι που η γιόγκα είναι ιδανική για υπέρβαρα άτομα

Αν και μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τους υπέρβαρους να κάνουν ορισμένες θέσεις, η αλήθεια είναι ότι η γιόγκα μπορεί να είναι πολύ ευεργετική τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.
10 λόγοι που η γιόγκα είναι ιδανική για υπέρβαρα άτομα

Έχει γραφτεί από Solimar Cedeño

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, μπορεί να είναι επειδή ενδιαφέρεστε για τη γιόγκα, αλλά μπορεί να νομίζετε ότι η γιόγκα δεν είναι για εσάς επειδή είστε υπέρβαροι. Λοιπόν, μαντέψτε τι; Κάνετε λάθος! Η γιόγκα είναι ιδανική για τα υπέρβαρα άτομα επειδή όχι μόνο βοηθάει στην καύση λίπους, αλλά βοηθάει και στον έλεγχο του άγχους.

Η γιόγκα, γενικά, είναι εξαιρετική για την ευεξία και πολλοί άνθρωποι μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, προωθεί τη γιόγκα, έτσι ώστε όλοι στην Ινδία να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της στην καθημερινή τους ζωή.

Ο πρωθυπουργός μοιράστηκε ακόμη και μια σειρά από βίντεο όπου ο ίδιος κάνει γιόγκα. Σε αυτά τα βίντεο, τονίζει ότι η γιόγκα είναι μια υγιεινή μορφή άσκησης για όλους.

Παρακάτω, θα επισημάνουμε ακόμα περισσότερους λόγους που θα σας παρακινήσουν να πάτε σε ένα μάθημα γιόγκα, ακόμα κι αν είστε υπέρβαροι!

Τα εκπληκτικά οφέλη της γιόγκα για τα υπέρβαρα άτομα

1. Η γιόγκα βελτιώνει την αναπνοή σας.

Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει την αναπνοή σας και να σας βοηθήσει να γίνετε πιο συνειδητοποιημένοι με την αναπνοή σας.

Το να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της αναπνοής σας και να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα βοηθήσει επίσης τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν πιο αποτελεσματικά στα όργανά σας. Έτσι, τα όργανά σας θα λειτουργούν καλύτερα και θα βοηθήσετε το σώμα σας να αποτρέψει ασθένειες που προκαλούνται από ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

2. Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα ζωής σας.

Η γιόγκα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Επιπλέον, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοεκτίμηση και τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Η γιόγκα θα σας βοηθήσει να προοδεύσετε σωματικά και πνευματικά, και αυτό θα είναι σημαντικό για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο βλέπετε τον εαυτό σας. Θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο πορεύεστε στην καθημερινή σας ζωή. Έτσι, θα έχετε μεγαλύτερο έλεγχο του σώματός σας και θα μπορέσετε να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της ζωής σας.

3. Βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης στα υπέρβαρα άτομα

10 λόγοι που η γιόγκα είναι ιδανική για υπέρβαρα άτομα

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να πάθει κατάθλιψη. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οφείλεται σε ανασφάλειες σχετικά με τη σωματική εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή το προσωπικό υπόβαθρο.

Ωστόσο, η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ήπιας κατάθλιψης και να βελτιώσει την αυτοεκτίμησή σας. Είναι ένας τρόπος να διαλογιστείτε, να προβληματιστείτε, να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και να διατηρήσετε έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής.

4. Η γιόγκα ανακουφίζει από το άγχος.

Οι ασκήσεις αναπνοής, ο διαλογισμός και η βελτίωση της στάσης του σώματός σας που αποτελούν μέρος της γιόγκα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε από το άγχος. Θα σας βοηθήσει επίσης να είστε πιο συγκεντρωμένοι τόσο πνευματικά όσο και σωματικά.

Αφιερώνοντας ένα μέρος της ημέρας σας στο διαλογισμό και τη βαθιά αναπνοή μειώνετε σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Επίσης, το να γεμίζετε τους πνεύμονές σας με καθαρό αέρα θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε για να αντιμετωπίζετε τις καθημερινές προκλήσεις.

5. Μειώνει τις σωματικές ενοχλήσεις.

Με μια σταθερή ρουτίνα, μπορείτε να μειώσετε τους πονοκεφάλους και την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της κόπωσης και της αϋπνίας. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο και στην απελευθέρωση των τοξινών που συμβαίνει όταν αναπνέετε βαθιά.

Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να έχετε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα σας δώσει περισσότερα κίνητρα για να τρώτε πιο υγιεινά και να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

6. Θα παρατηρήσετε τις αλλαγές.

Το βάρος δεν επηρεάζει την ικανότητά σας να κάνετε γιόγκα. Είναι σημαντικό να μην απαιτείτε από το σώμα σας περισσότερα από όσα μπορεί να σας δώσει. Ωστόσο, με τη γιόγκα θα γίνετε πιο ευέλικτοι και σίγουροι και θα παρατηρήσετε ότι μπορείτε να κάνετε πιο δύσκολες στάσεις που δεν μπορούσατε να κάνετε πριν.

Επομένως, η γιόγκα είναι ιδανική για τα υπέρβαρα άτομα, επειδή σας επιτρέπει να προχωρήσετε με το δικό σας ρυθμό, χωρίς να πιέσετε το σώμα σας υπερβολικά. Επίσης, θα αρχίσετε να βλέπετε σιγά σιγά τις αλλαγές στην ευλυγισία, τη δύναμη, την ισορροπία και τη στάση του σώματός σας.

7. Είναι μια δραστηριότητα με χαμηλό αντίκτυπο.

Η γιόγκα είναι μια καλή προσθήκη σε κάθε υγιεινό τρόπο ζωής και δεν απαιτεί επίσης δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Καθώς συνεχίζετε, οι στάσεις και η δυσκολία θα αυξάνονται επίσης.

Υπάρχουν στάσεις και για αρχάριους. Οι περισσότεροι δάσκαλοι γιόγκα θα επιλέξουν μια ρουτίνα που θα λαμβάνει υπόψη τις ικανότητες των μαθητών τους. Αυτό σας επιτρέπει επίσης να μην απογοητεύεστε επειδή δεν μπορείτε να κάνετε τις πιο δύσκολες στάσεις και σας επιτρέπει να ξεκινήσετε στο καλύτερο επίπεδο για εσάς.

Η γιόγκα επιτρέπει επίσης ευελιξία στο πρόγραμμά σας, επειδή μπορείτε να αποφασίσετε πόσο χρόνο θα αφιερώσετε.

8. Ωφελεί το ενδοκρινικό σας σύστημα.

Κάθε στάση της γιόγκα επηρεάζει ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος σε μυϊκό, νευρικό ή ορμονικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ορισμένες στάσεις απευθύνονται σε άτομα που υποφέρουν από προβλήματα του θυρεοειδούς.

Επομένως, αν είστε υπέρβαροι λόγω ορμονικών προβλημάτων, μπορείτε να θεωρήσετε τη γιόγκα μια καλή άσκηση γι’ αυτά τα προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε να ερευνήσετε ή να ρωτήσετε έναν εκπαιδευτή ποιες στάσεις είναι καλύτερες για το θυρεοειδή και τα άλλα ορμονικά προβλήματα.

9. Η γιόγκα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους στα υπέρβαρα άτομα

Έχουμε ήδη αναφέρει τα πνευματικά και χαλαρωτικά οφέλη της γιόγκα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συνήθως θεωρείται μια δραστηριότητα που βοηθά στη μείωση του άγχους.

Όχι μόνο τα στοιχεία του διαλογισμού και της αναπνοής βοηθούν στη μείωση των επιπέδων άγχους, αλλά οι επιδράσεις της γιόγκα στο νευρικό σας σύστημα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τη συγκέντρωσή σας. Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τις διατροφικές σας συνήθειες.

10. Σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας

Αν σας ενδιαφέρει η σωματική δραστηριότητα για να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ή να χάσετε βάρος, τότε η γιόγκα είναι ιδανική! Εκτός από μια μορφή άσκησης, είναι επίσης μια πνευματική δραστηριότητα που ενισχύει τη σύνδεσή σας με τον εαυτό σας και τη δύναμη της θέλησής σας.

Θα υπάρξουν στιγμές συγκέντρωσης και διαλογισμού, όπου θα ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να προχωρήσει μπροστά και να βελτιωθεί. Θα σας δώσει επίσης περισσότερη υπομονή για να περιμένετε τα αποτελέσματα των προσπαθειών σας.

Ποιες στάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

10 λόγοι που η γιόγκα είναι ιδανική για υπέρβαρα άτομα

Η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει να δυναμώσετε τους μύες σας, να βελτιώσετε την ευλυγισία σας, να βελτιώσετε την αναπνοή σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε γενικά καλύτερα. Η γιόγκα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα υπέρβαρα άτομα, επειδή μπορούν να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα χωρίς άσκηση με μεγάλη επιβάρυνση.

Βοηθήστε το σώμα σας να προωθήσει την απώλεια βάρους εξασκώντας αυτές τις θέσεις:

 • Η στάση πτώματος/χαλάρωσης (Savasana): Αυτή είναι ιδανική για χαλάρωση και ηρεμία του νου και του σώματος
 • Η στάση του κεριού (Sarvangasana): Αυτή βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού σας και στην τόνωση του θυρεοειδούς αδένα.
 • Η στάση με τα πόδια στον τοίχο (Viparita Karani Mudra): Αυτή η στάση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και βελτιώνει τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος. Επιπλέον, βοηθάει στον αυτοέλεγχο.
 • Το ψάρι (Matsyasana): Αυτή η στάση βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Είναι επίσης ευεργετική για την υπόφυση, τα επινεφρίδια και την επίφυση.
 • Το άροτρο (Halasana): Αυτή βοηθά στη μείωση του λίπους στην κοιλιά. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα, του σπλήνα και του ήπατος.
 • Η κόμπρα (Bhujanghasana): Αυτή η στάση βοηθά στη ρύθμιση των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς αδένα. Επιπλέον, τονώνει και βοηθά στη σύσφιξη των μυών της κοιλιάς. Ενισχύει επίσης τη σπονδυλική στήλη και βοηθά στη σύσφιξη των γλουτών.

Ποιες στάσεις πρέπει να αποφεύγετε αν ανήκετε στα υπέρβαρα άτομα;

Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να εκτελείτε καμία στάση για την οποία δεν είστε προετοιμασμένοι σωματικά, όπως εκείνες στις οποίες ένα μέρος του σώματος υποστηρίζει όλο το σωματικό σας βάρος. Άλλες στάσεις, όπως η padahastasana και η balasana όπου γέρνετε εντελώς προς τα εμπρός, μπορεί επίσης να εμποδίσουν την αναπνοή σας.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η γιόγκα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τα υπέρβαρα άτομα που επιθυμούν να ξεκινήσουν έναν πιο υγιεινό ή πιο δραστήριο τρόπο ζωής. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επειδή μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο τη σωματική σας υγεία, αλλά και την ψυχική και πνευματική σας υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kaduskar, P., & Suryanarayana, K. M. (2015). Yoga: An endocrine therapy. Indian journal of endocrinology and metabolism, 19(3), 437–438. https://doi.org/10.4103/2230-8210.152801
 • Karen Pilkington, Graham Kirkwood, Hagen Rampes, Janet Richardson. 2005. Yoga for depression: the research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013.
  (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165032705002570)
 • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
 • Anheyer, D., Klose, P., Lauche, R. et al. Yoga for Treating Headaches: a Systematic Review and Meta-analysis. J GEN INTERN MED 35, 846–854 (2020). https://doi.org/10.1007/s11606-019-05413-9
 • A. Ross; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/
 • Ferreira-Vorkapic, Camila; Rangé, Bernard. 2010. Mente Alerta, Mente Tranquila: ¿Constituye el yoga una intervención terapeútica consistente para los
  trastornos de ansiedad? Revista Argentina de Clínica Psicológica. https://www.redalyc.org/pdf/2819/281921798002.pdf
 • Chong, Cecilia S. M.; Tsunaka, Megumi; Tsang, Hector W. H.; Chan, Edward P.; Wai Ming Cheung. 2011. Effects of Yoga on Stress Management in Healthy Adults: A Systematic Review. Alternative Therapies in Health & Medicine. https://web.a.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=10786791&AN=65066461&h=3kgypRUvpQXF4jnoqz%2bdiCvi%2bm1TAO2bRFDDgS38g%2fMlkgFl4dpgEKmM42W0tCLERqjKYSRr0Z8F5qJpLo9uoA%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d10786791%26AN%3d65066461
 • Yoga with Modi: Indian PM releases online yoga series – video report. 2018. The Guardian. https://www.theguardian.com/world/video/2018/mar/29/yoga-with-narendra-modi-indian-pm-releases-online-yoga-series-video

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.