Γονική εξουθένωση: Τι είναι και πώς να την ξεπεράσετε

Η εξουθένωση είναι ένα σύνδρομο που εμφανίζεται ως απάντηση στο παρατεταμένο στρες κατά την άσκηση της γονεϊκότητας. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε όλες τις λεπτομέρειες και πώς να την αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γονική εξουθένωση: Τι είναι και πώς να την ξεπεράσετε
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η γονική εξουθένωση είναι μια ψυχολογική κατάσταση χρόνιας δυσφορίας που προκύπτει όταν ένας ενήλικας δεν έχει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει το άγχος που προκαλεί η γονεϊκότητα. Γενικά, χαρακτηρίζεται από υπερβολική ψυχολογική εξάντληση, απώλεια γονικής ικανοποίησης και συναισθηματική αποστασιοποίηση από τα παιδιά.

Η έννοια της γονικής εξουθένωσης είναι σχετικά νέα. Εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1980 όταν παρατηρήθηκε ότι επηρεάζει γονείς με χρόνια ή βαριά άρρωστα παιδιά. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία περίπου, οι γονείς εκδηλώνουν όλο και περισσότερο αυτό το σύνδρομο.

Στο τρέχον κοινωνικό πλαίσιο, υπάρχει μεγάλη πίεση στους γονείς. Η λεγόμενη θετική ανατροφή των παιδιών απαιτεί να φροντίζουν τα παιδιά τους με ένα επίπεδο συμμετοχής. Έτσι, οι γονείς καλούνται με κάποιο τρόπο να παρέχουν στα παιδιά τους καλή εκπαίδευση, οικονομική ασφάλεια, συναισθηματική σταθερότητα, καλή αυτοεκτίμηση, υγιεινή διατροφή και μια μακρά λίστα άλλων πραγμάτων που είναι αδύνατο να εκπληρώσουν από μόνα τους.

Η ύπαρξη κοινωνικών δικτύων όπου μπορούμε να δούμε γονείς που φαίνονται να ζουν σε έναν ειδυλλιακό κόσμο φαντασίας έχει βλάψει ακόμη περισσότερο το αίσθημα δυσαρέσκειας που έχουν πολλοί γονείς με την πραγματική τους ζωή.

Τα χαρακτηριστικά για τη γονική εξουθένωση

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τι είναι το γονικό άγχος. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά προσφέρουν μεγάλη προσωπική ικανοποίηση, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πολύ αγχωτικές στιγμές.

Τις περισσότερες φορές, οι γονείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν αυτές τις περιστασιακές στιγμές στρες. Ωστόσο, περίπου το 5% των γονέων καταλήγει να εμφανίζει σύνδρομο γονικής εξουθένωσης.

Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μια σειρά καταστάσεων, εμπειριών και συναισθημάτων όπως τα ακόλουθα:

 • Απώλεια αυτοεκπλήρωσης από την ανατροφή των παιδιών
 • Ακραία εξάντληση
 • Συναισθηματική απομάκρυνση από τα παιδιά τους
 • Ιδέες και φαντασιώσεις απόδρασης
 • Επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις όπως « Δεν αντέχω άλλο» ή «Δεν αντέχω τα παιδιά μου»
 • Η εμπειρία της γονεϊκότητας ως υποχρέωση ή ατυχία

Παράγοντες κινδύνου για τη γονική εξουθένωση

Αν και η γονική εξουθένωση εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτήν. Άλλα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι χαμηλοί συναισθηματικοί πόροι, οι ψυχικές διαταραχές, τα τελειομανή χαρακτηριστικά, οι μονογονεϊκές οικογένειες με μικρά παιδιά, οι γονείς με μικρή κοινωνική υποστήριξη ή οι ανεπαρκείς οικονομικοί πόροι.

Εάν εστιάσουμε στα παιδιά, οι γονείς με παιδιά με ειδικές ανάγκες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να υποφέρουν από γονική εξουθένωση. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από ασθένεια ή αναπηρία και διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή διαταραχή συμπεριφοράς, για παράδειγμα.

Padre con burnout γονική.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε απόσταση μεταξύ γονέων και παιδιών, με λιγότερη επικοινωνία και χειρότερο δέσιμο.

Οι συνέπειες του άγχους της γονεϊκότητας

Οι συνέπειες της γονικής εξουθένωσης θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το χρόνο που βιώθηκε η εξουθένωση, τα προσωπικά χαρακτηριστικά και άλλους παράγοντες, όπως η αναζήτηση βοήθειας.

Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι τα ακόλουθα:

 • Αισθήματα ενοχής και ντροπής
 • Αυξημένη ευερεθιστότητα
 • Διαταραχή ύπνου
 • Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης
 • Άγχος, θλίψη ή κατάθλιψη
 • Συχνοί πονοκέφαλοι ή πεπτικές ενοχλήσεις
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Συζυγικές συγκρούσεις
 • Επιδείνωση της σχέσης γονέα-παιδιού
 • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή ψυχοδραστικών ουσιών
 • Η εμφάνιση ψυχολογικής και σωματικής βίας
 • Αυτοκτονικός ιδεασμός σε ακραίες περιπτώσεις

Πώς να αποτρέψετε τη γονική εξουθένωση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τη γονική εξουθένωση είναι να ακολουθήσετε μια σειρά από συμπεριφορές που είναι προσβάσιμες στους περισσότερους ανθρώπους. Ας δούμε μερικές.

Μειώστε τις προσδοκίες σας

Οι αυτοαπαιτήσεις που βάζουν στον εαυτό τους οι γονείς είναι υψηλές.

Συχνά, πιστεύουν ότι πρέπει να είναι τέλειοι γονείς, δίνοντας στα παιδιά τους όλα όσα δεν είχαν και προσθέτοντας κάθε νέα στρατηγική που τους ωφελεί, όπως προσοχή για τα παιδιά, σκάκι, μαθήματα δημόσιας ομιλίας ή ομαδικά αθλήματα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η ζωή είναι πολύπλοκη. Αν και είναι επιθυμητό να δίνεται το καλύτερο στα παιδιά, δεν είναι πάντα δυνατό να το προσφέρουμε, τουλάχιστον όχι σε όλους τους τομείς. Επομένως, οι γονείς πρέπει να μάθουν να προσαρμόζουν τις προσδοκίες στους διαθέσιμους πόρους τους.

Μην τα παρατάτε

Όταν υποφέρετε από επαγγελματική εξουθένωση, έχετε πάντα την επιλογή να εγκαταλείψετε αυτή τη δουλειά. Από την άλλη, θα είσαι γονιός για μια ζωή!

Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι τις περισσότερες φορές η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, ακόμα και στις πιο αγχωτικές στιγμές.

Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ότι οι γονείς τους έχουν παραιτηθεί, κάτι που μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση. Για ένα παιδί που πιστεύει ότι οι γονείς του δεν νοιάζονται για αυτά και νιώθει εγκαταλελειμμένο, είναι πολύ πιθανό αργά ή γρήγορα να καταλήξει σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές.

Αναζητήστε τον δικό σας χώρο

Εάν το άτομο που πάσχει από γονική εξουθένωση μεγαλώνει ένα παιδί μόνο του, πρέπει να αναζητήσει στιγμές για να αφιερώσει λίγο χρόνο στον εαυτό του. Δεν είναι εγωιστική πράξη, καθώς η απόκτηση προσωπικού χρόνου βοηθά στην αποκατάσταση της ενέργειας. Το να φροντίζεις καλά τον εαυτό σου είναι το κλειδί για να μπορείς να φροντίζεις καλά τους άλλους.

Στην περίπτωση της κοινής γονικής μέριμνας, το ζευγάρι θα πρέπει να βρει χώρους για να περάσουν λίγο χρόνο μόνοι και οι δύο γονείς. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αφιερώνεις αυτό το χρόνο για να ασχοληθείς με τις δουλειές του σπιτιού ή τη δουλειά, αλλά να έχεις ποιοτικό χρόνο για να αποσυνδεθείς από τον οικογενειακό πυρήνα και να επιστρέψεις στο σπίτι ανανεωμένος.

Madre disfruta un tiempo en solitario para evitar el burnout parental.
Ο ποιοτικός χρόνος για τον εαυτό του είναι απαραίτητος εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στη γονεϊκότητα με ανανεωμένη ενέργεια.

Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε

Όταν ένα άτομο υποφέρει από γονική εξουθένωση, μπορεί να πιστεύει ότι είναι κακός γονέας, κακός άνθρωπος και ότι κανείς άλλος δεν αισθάνεται το ίδιο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Αρκεί να σκεφτούμε, για παράδειγμα, πόσα εκατομμύρια γονείς υπέφεραν από μια παρόμοια εμπειρία κάποια στιγμή. Έτσι, το να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας με κάποιον που μπορεί να βιώνει ή να έχει περάσει κάτι παρόμοιο μπορεί να ανακουφίσει πολλά βάσανα.

Ζητήστε βοήθεια από τους γύρω σας

Κάτι που μπορεί να λειτουργήσει όταν ένας γονέας είναι εξαντλημένος είναι να στραφεί σε εξωτερική βοήθεια. Αυτό μπορεί να προέλθει από φίλους που μένουν με τα παιδιά για ένα απόγευμα, μέλη της οικογένειας που περνούν το Σαββατοκύριακο μαζί τους ή μέσω της απευθείας πρόσληψης κάποιου.

Το να ζητάς βοήθεια από τους άλλους αφαιρεί το αίσθημα της μοναξιάς. Επομένως, είναι μια στρατηγική που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Όταν ένας γονέας παρατηρεί ότι βιώνει τη γονεϊκότητα με αγχωτικό τρόπο εδώ και αρκετό καιρό και τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί, είναι καλή στιγμή να εξετάσει το ενδεχόμενο επαγγελματικής βοήθειας.

Υπάρχουν ψυχολόγοι που ειδικεύονται στη διαχείριση του άγχους που μπορούν να παρέχουν πολυάριθμα εργαλεία και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της γονεϊκότητας με πολύ πιο υγιεινό τρόπο.

Μερικές τελευταίες σκέψεις για τη γονική εξουθένωση

Η σημερινή κοινωνία είναι ολοένα και πιο περίπλοκη και πολλοί γονείς βιώνουν τη γονεϊκότητα με πολύ άγχος. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει πού είναι το όριο του και πόσο άγχος μπορεί να διαχειριστεί χωρίς να υποφέρει από τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τις σωστές στρατηγικές και αντιμετωπίζουν καλά το πιο περίπλοκο μέρος της γονεϊκότητας. Μερικοί άνθρωποι δεν το κάνουν. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές συνθήκες.

Έτσι, εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας και η γονική εξουθένωση σας έχει κατακλύσει εδώ και αρκετό καιρό, δεν πρέπει να περιμένετε να αλλάξει η κατάσταση από μόνη της, γιατί σπάνια συμβαίνει. Εάν έχετε δοκιμάσει κάποιες τεχνικές ή μεθόδους γονικής μέριμνας και το επίπεδο του άγχους σας επικρατεί, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια.

Ένας επαγγελματίας, όπως ένας κλινικός ψυχολόγος ή ένας ψυχολόγος γενικής υγείας, θα είναι πιθανώς το καλύτερο άτομο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την τρέχουσα συναισθηματική σας κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mikolajczak, M., Gross, J. J., & Roskam, I. (2019). Parental Burnout: What Is It, and Why Does It Matter? Clinical psychological science, Vol(7),6, 1-32. [fecha de consulta 26 de octubre de 2021]. doi:10.1177/2167702619858430
 • Richards, N. (2010). The Ethics of Parenthood.
 • Roskam, I., Raes, M.E., & Mikolajczak, M. (2017). Exhausted Parents: Development and Preliminary Validation of the Parental Burnout Inventory. Frontiers in Psychology, Vol.(8),163. [fecha de consulta 26 de octubre de 2021]. Recuperado de https://doi.org/10.3389/fpsyg.2017.00163

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.