Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό

Οι διατροφικές διαταραχές είναι αρκετά συχνές στα παιδιά με αυτισμό. Είναι σημαντικό να τις αντιμετωπίσετε έγκαιρα ώστε ν' αποφύγετε πιθανές ανεπάρκειες σε θρεπτικές ουσίες και άλλες επιπλοκές.
Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό είναι αρκετά συχνές. Υπάρχουν πολλές αιτίες, αν και είναι δευτερεύουσες στις χαρακτηριστικές αλλαγές αυτής της διαταραχής. Πολύ συχνά ποικίλουν σε ένταση.

Να θυμάστε ότι οι διαταραχές αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια ομάδα διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ξεκινούν συνήθως στην παιδική ηλικία και τα προβλήματα της νευρολογικής λειτουργίας μεταφράζονται σε δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.

Παράγοντες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό

Το κομμάτι της διατροφής επηρεάζεται συχνά στα παιδιά με αυτισμό. Οι αιτίες έχουν να κάνουν με τα ακόλουθα:

 • Αλλαγές στην αισθητηριακή αντίληψη που έχουν ως αποτέλεσμα την υπό- ή υπερευαισθησία σε συγκεκριμένες υφές, γεύσεις, μυρωδιές, ή χρώματα.
 • Περιορισμένο ενδιαφέρον.
 • Επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.
 • Δεν είναι δυνατή η πλήρης ενσωμάτωση της αισθητηριακής αντίληψης.

Έτσι, ο αυτισμός μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή του παιδιού με πολλούς τρόπους. Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε τις κύριες διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό.

Κύριες διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό

Παιδί κοιτά σαλάτα
Η διατροφή είναι μία από τις πτυχές της ζωής των παιδιών με αυτισμό που επηρεάζεται πολύ. Γενικά, τα παιδιά αυτά είναι επιρρεπή στις διατροφικές διαταραχές.

1. Περιορισμένη διατροφή

Λόγω των περιορισμένων επιλογών σε φαγητά, και της δυνατής απέχθειας που μπορούν να δημιουργήσουν κάποια, η διατροφή των παιδιών με αυτισμό είναι περιορισμένη. Ίσως απορρίψουν συγκεκριμένα φαγητά, μια ολόκληρη ομάδα, φαγητά με συγκεκριμένο χρώμα ή υφή, κ.λπ..

Συνήθως έχουν προτίμηση σε έναν τρόπο παρασκευής ή παρουσίασης. Γενικά, και χωρίς να είναι δεδομένο αυτό, στα παιδιά με αυτισμό αρέσουν συνήθως φαγητά με κόκκινο, κίτρινο, ή πορτοκαλί χρώμα και απορρίπτουν τις κοκκώδεις, παχύρρευστες και στυπτικές υφές.

2. Δεν τρώνε αρκετά

Τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε μία μόνο εργασία για μεγάλες περιόδους. Γι’ αυτό, τους είναι δύσκολο να κάτσουν στο τραπέζι για όλη τη διάρκεια του γεύματος.

Αν προσθέσετε σε αυτό και τις περιορισμένες επιλογές που αναφέραμε παραπάνω, η διατροφή τους μπορεί να γίνει ανεπαρκής από πλευράς ενέργειας και θρεπτικών ουσιών.

Επιπλέον, ίσως υπάρχει δυσκολία στον καθορισμό των ρόλων της εξουσίας και στην αποδοχή των επιβληθέντων ορίων. Έτσι, τα παιδιά παίρνουν τον πλήρη έλεγχο της διατροφής τους, καθώς επιλέγουν τι θα τρώνε και τι όχι, και σε τι ποσότητες.

3. Διατροφική απέχθεια που προκλήθηκε από αρνητική κλασική εξαρτημένη μάθηση

Η κλασική εξαρτημένη μάθηση είναι η ύπαρξη ενός ερεθίσματος απόκρισης που συμβαίνει ως αποτέλεσμα σε μια εμπειρία. Είναι συχνό για τα παιδιά με αυτισμό να έχουν απέχθεια και να απορρίπτουν συγκεκριμένα είδη φαγητού αν ήταν αρνητική η προηγούμενη εμπειρία τους.

Οι αρνητικές εμπειρίες μπορούν να είναι:

 • Κοιλιακός πόνος, εμετός, διάρροια, κ.λπ.
 • Δυσφορία προκαλούμενη από θυμό ή δυσκολία στο φαγητό

Επιπροσθέτως, η αρνητική τους μνήμη μπορεί να επεκταθεί και σε παρόμοια φαγητά και έτσι μειώνεται η ποικιλία τροφίμων που διατίθενται να φάνε.

Γυναίκα προσπαθεί να ταΐσει παιδί
Μια τραυματική εμπειρία όταν δοκιμάσει για πρώτη φορά ένα είδος φαγητού ένα παιδί, μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη απόρριψη του φαγητού.

4. Προβλήματα που σχετίζονται με φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των διαταραχών αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), έχουν επίδραση στη διατροφή των παιδιών. Ίσως προκαλέσουν μείωση ή αύξηση της όρεξης και μπορούν να αποτρέψουν την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις παρενέργειες αυτών των αγωγών και να τις συζητάτε με ειδικούς οι οποίοι δουλεύουν με παιδιά με αυτισμό.

5. Συχνή αναστάτωση του πεπτικού

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα και το φαγητό. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Κοιλιακό πόνο
 • Καούρα
 • Χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Εμετό
 • Μετεωρισμό

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν προκαλούνται από τον αυτισμό αλλά από τις διατροφικές διαταραχές που απορρέουν από αυτόν.

Παραδείγματος χάρη, ο περιορισμός ορισμένων φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε διατροφή με μειωμένη λήψη ινών. Έτσι, το παιδί είναι πιθανό ν’ αναπτύξει δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να προκληθούν δυσκολίες στο μάσημα και μια ανεπάρκεια η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή πέψη και μετεωρισμό.

Ωστόσο, θα πρέπει να παρατηρείτε τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Θα πρέπει να αξιολογείτε την πιθανότητα ύπαρξης αλλεργίας ή διατροφικής δυσανεξίας, επειδή αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά στην παιδική ηλικία.

Διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό
Τα πεπτικά προβλήματα είναι συχνά στα παιδιά με αυτισμό και μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές.

Παρέμβαση στις διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό

Θα πρέπει να δράσετε άμεσα όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια διατροφική διαταραχή σε ένα παιδί, ειδικά αν έχει αυτισμό. Ίσως να μη το θεωρείτε προτεραιότητα, αλλά οι διατροφικές ανεπάρκειες στην παιδική ηλικία οδηγούν συχνά σε υποσιτισμό.

Αυτό είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Μια μετά-ανάλυση επιστημονικών ερευνών βρήκε ότι οι διατροφές των παιδιών με αυτισμό περιέχουν λιγότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο απ’ ότι των υπόλοιπων παιδιών.

Έτσι, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε διατροφικό πρόβλημα που μπορεί να έχει το παιδί σας προκειμένου να βρείτε μια σωστή λύση. Ακόμη, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη μιας διατροφής προσαρμοσμένης στο παιδί (σύμφωνα με τις προτιμήσεις του) και τη διατήρηση του ελέγχου πάνω στη θρεπτική της αξία.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις διατροφικές του συνήθειες και ν’ αποτρέψετε πιθανά μελλοντικά προβλήματα.

Οι διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό απαιτούν προσοχή

Τέλος, είναι σημαντικό ν’ αντιμετωπίσετε τις διατροφικές διαταραχές στα παιδιά με αυτισμό εγκαίρως ώστε ν’ αποφύγετε επιπλοκές στην ανάπτυξή τους. Έτσι, οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή αποτελεί λόγο επίσκεψης σε έναν παιδίατρο, διατροφολόγο, ή κάποιον άλλο ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ansel K. Autism Spectrum Disorders and Diet. Abril 2019. American Academy of Nutrition and Dietetics.
 • Baratas M. et al. Guía de Intervención ante los trastornos de alimentación en niños y niñas con trastorno del espectro del autismo (TEA). Federación Autismo Madrid.
 • Kawicka A, Regulska-Illow B. How Nutritional Status, Diet and Dietary Supplements Can Affect Autism. A Review. Rocz Panstw Zakl Hig. 2013;64(1):1‐12
 • Sharma S.R, et al. Autism Spectrum Disorder: Classification, diagnosis and therapy. Pharmacology and Therapeutics. Octubre 2018. 190;91-104.
 • Sharp W, et al. Feeding Problems and Nutrient Intake in Children with Autism Spectrum Disorders: A Meta-analysis and Comprehensive Review of the Literature. Journal of Autism and Development Disorders. 2012. 43;2159-2173.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.