5 λιγότερο γνωστά σημάδια του διαβήτη. Γνωρίστε τα

2 Απριλίου 2017
Αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, είτε μόνο του είτε μαζί με άλλα, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας για να αποκλείσει το διαβήτη, καθώς τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορούν να αποτελούν σημάδι ότι πάσχετε από αυτή την ασθένεια.

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα είναι υπερβολικά υψηλά, βλάπτοντας τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα, σε μερικές περιπτώσεις. Δεν παρουσιάζουν όλοι όσοι διαγιγνώσκονται με διαβήτη τα συνηθισμένα συμπτώματα, όπως δίψα, μούδιασμα στα χέρια ή στα πέλματα, ανεξήγητη απώλεια βάρους και συχνή ούρηση. Μερικές φορές, ο διαβήτης έχει λιγότερο γνωστά σημάδια, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε.

Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για μερικά από τα λιγότερο γνωστά σημάδια και συμπτώματα του διαβήτη. Αν παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα από αυτά, πρέπει να δώσετε προσοχή και να δείτε το γιατρό σας αμέσως.

Ερεθισμός του δέρματος

λιγότερο γνωστά σημάδια του διαβήτη

Ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του διαβήτη εμφανίζεται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ξεπερνούν τις υγιείς τιμές, οδηγώντας σε ξηρό δέρμα συνοδευόμενο από κνησμό.

Ο κνησμός μπορεί να εμφανιστεί στα χέρια, στους βραχίονες, στα πόδια και στα πέλματα. Επομένως, αν το δέρμα σας παρουσιάζει ερεθισμό ή κνησμό, βεβαιωθείτε ότι δεν οφείλεται στον καιρό. Αν όχι, ελέγξτε τη γλυκόζη στο αίμα σας.

Ο διαβήτης επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος και ο ερεθισμός του δέρματος παρουσιάζεται συνήθως στα άκρα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 10 σημάδια του διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοείτε.

 

Πιτυρίδα ή ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής

Πολλοί άνθρωποι δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα του διαβήτη. Όταν έχετε επιπλέον σάκχαρο στο αίμα σας, το σώμα κανονικά προσπαθεί να το αποβάλει μέσω των ούρων.

Ωστόσο, εξαιτίας της αποβολής επιπλέον υγρών από το σώμα, μερικές περιοχές αρχίζουν να υπόκεινται στις συνέπειες της αφυδάτωσης. Αυτή προκαλεί την εμφάνιση φολίδων δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που προκαλεί αμηχανία και ενόχληση.

Μπορεί επίσης να προκληθεί σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που συνήθως αναφέρεται ως πιτυρίδα. Εφόσον το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αυτή μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής.

Επιπλέον, η φλεγμονή σε αυτή την περιοχή εξασφαλίζει τις σωστές συνθήκες για την ανάπτυξη του μύκητα Pityrosporum, προκαλώντας πιτυρίδα.

Ο μικροοργανισμός τρέφεται από το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής και μπορεί να εξαπλωθεί μέσα σε μόλις μερικές μέρες, με αποτέλεσμα τις γνωστές λευκές φολίδες.

Ροχαλητό

λιγότερο γνωστά σημάδια του διαβήτη

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να σας εκπλήσσει κάπως, καθώς είναι και αυτό ένα από τα λιγότερο γνωστά σημάδια του διαβήτη. Τα αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η πάθηση αυτή είναι γνωστή ως υπνική άπνοια.

Πέρα από το ότι είναι ενοχλητικό, είναι καλύτερα να προλάβετε αυτό το σύμπτωμα λόγω του ότι μπορεί να κάνει το σώμα σας να εκκρίνει ορμόνες άγχους κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Είναι ουσιαστικό να αντιμετωπίσετε και να προλάβετε την εμφάνιση του διαβήτη.

Το ροχαλητό συνδέεται με έναν αριθμό ασθενειών που ίσως πιστεύετε ότι δεν έχουν καμία σχέση με το διαβήτη.

Ωστόσο μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα για την εμφάνιση διαβήτη, καθώς οφείλεται σε διακοπές της κανονικής αναπνοής επειδή ο μυς που περιβάλλει τους αεραγωγούς χαλαρώνει.

Το ροχαλητό δυσκολεύει την είσοδο του οξυγόνου στους πνεύμονες, γεγονός που διαταράσσει το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Προβλήματα ακοής

Ένα από τα λιγότερο γνωστά σημάδια του διαβήτη είναι η απώλεια ακοής. Το γνωρίζατε;

Αν προσέξετε ότι μονίμως δυναμώνετε την ένταση της τηλεόρασης επειδή δυσκολεύεστε να ακούσετε ή αν πρέπει να ζητάτε συχνά από τους άλλους να επαναλαμβάνουν αυτό που είπαν, μιλήστε με το γιατρό σας.

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια ακοής μπορεί να αποτελεί σημάδι έναρξης διαβήτη.

Όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής από ό,τι εκείνοι με υγιή επίπεδα γλυκόζης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πραγματικά υψηλά επίπεδα γλυκόζης βλάπτουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στο εσωτερικό του αφτιού προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία τους.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Τι προκαλεί το κουδούνισμα στα αφτιά σας; Αντιμετωπίστε το φυσικά!

 

Αλλαγές στην όραση

λιγότερο γνωστά σημάδια του διαβήτη

Ο διαβήτης προκαλεί αλλαγές στα υγρά του σώματος και αυτό μπορεί να επηρεάσει την όρασή σας. Πρόκειται για ένα πραγματικά συνηθισμένο σύμπτωμα. Μάλιστα μερικοί ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν καλύτερα πριν τη διάγνωση της ασθένειας.

Μπορεί ξαφνικά να μη χρειάζεστε τα γυαλιά σας επειδή βλέπετε καλά χωρίς αυτά. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η βελτίωση δεν είναι μόνιμη. Μόλις τα επίπεδα της γλυκόζης σταθεροποιηθούν, ο ασθενής πρέπει να φοράει ξανά φακούς διόρθωσης της όρασης.

Όμως μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκύπτει όταν φράσσονται τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού.

Κατά τα πρώτα στάδια του διαβήτη, τα μάτια δεν μπορούν να εστιάσουν επειδή τα επίπεδα της γλυκόζης είναι υπερβολικά υψηλά.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο σχήμα των ματιών, όμως κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα χάσετε την όρασή σας λόγω διαβήτη.

Τα σημάδια αυτά συχνά αγνοούνται επειδή συνδέονται με άλλες ασθένειες και είναι λιγότερο γνωστά.

Αν προσέξετε κάποια από τις παραπάνω αλλαγές στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των πιο συνηθισμένων συμπτωμάτων, θα πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό για μια σωστή διάγνωση και θεραπεία.