Είναι κακό το καθημερινό λούσιμο για το δέρμα του κεφαλιού;

Γράψαμε αυτό το άρθρο για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση -είναι κακό το καθημερινό λούσιμο;- και να σας βοηθήσουμε να τερματίσετε τη σύγχυση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Είναι κακό το καθημερινό λούσιμο για το δέρμα του κεφαλιού;

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Είναι κακό το καθημερινό λούσιμο; Για να εξασφαλίσουν την εμφάνιση που θέλουν, πολλές γυναίκες λούζονται κάθε μέρα, χρησιμοποιώντας προϊόντα που στην πραγματικότητα βλάπτουν τα μαλλιά τους και ξηραίνουν το τριχωτό της κεφαλής τους, όπως ισχυρά σαμπουάν, μαλακτικές κρέμες και διάφορα άλλα προϊόντα περιποίησης. Αν και το λούσιμο των μαλλιών σας είναι πραγματικά ουσιαστικό για να τα διατηρείτε υγιή, καθαρά και λαμπερά, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα θέλαμε να επισημάνουμε. Στο άρθρο αυτό θα απαντήσουμε στο ερώτημα: είναι κακό τελικά το καθημερινό λούσιμο;

Θα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας πως οτιδήποτε σε υπερβολή είναι κακό. Μια τόσο αυστηρή ρουτίνα καθαρισμού των μαλλιών σας δεν είναι μόνο περιττή, αλλά μπορεί να ξηράνει και να βλάψει τα μαλλιά σας. Τα περισσότερα προϊόντα φροντίδας που χρησιμοποιούν οι γυναίκες περιέχουν μεγάλη ποσότητα χημικών ουσιών που καταστρέφουν τις ίνες των μαλλιών. Μην ανησυχείτε όμως! Γράψαμε αυτό το άρθρο για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση –είναι κακό το καθημερινό λούσιμο;– και να σας βοηθήσουμε να τερματίσετε τη σύγχυση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Είναι καλό να χρησιμοποιούμε σαμπουάν;

Ναι, αλλά όχι πολύ συχνά.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο λούσιμο των μαλλιών σας με λίγα φυσικά προϊόντα και το λούσιμο με εμπορικά προϊόντα. Τα δεύτερα περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και, παρά το ότι έχουν φυσική βάση, όπως η αλόη ή το έλαιο καρύδας, περιέχουν επίσης και άλλα συστατικά που τους δίνουν την ιδιαίτερη μυρωδιά ή το χρώμα τους, καθώς και συντηρητικά που επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους στο ράφι. Σκεφτείτε το λοιπόν, πολλά από τα συστατικά του σαμπουάν σας μπορεί να υπάρχουν μόνο για να κάνουν εσάς, τους πελάτες, να αποφασίσετε να το αγοράσετε. Στην πραγματικότητα τα συστατικά αυτά δεν βελτιώνουν σε τίποτα την αληθινή υγεία των μαλλιών σας.

Θα πρέπει να αποφεύγω τη χρήση σαμπουάν στο καθημερινό λούσιμο;

καθημερινό λούσιμο

Όχι, δεν χρειάζεται να απαλλαγείτε εντελώς από το σαμπουάν.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα τόσο ακραίο. Απλώς συνιστούμε να μειώσετε τις φορές που λούζεστε κάθε εβδομάδα και την ποσότητα του σαμπουάν που χρησιμοποιείτε σε κάθε λούσιμο. Από την άλλη πλευρά, προτείνουμε να χρησιμοποιείτε εντελώς φυσικά σαμπουάν.

Πόσο συχνά, λοιπόν, πρέπει να λούζομαι; Είναι καλό το καθημερινό λούσιμο;

Αυτό είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα για τους δερματολόγους και για τους ανθρώπους που ειδικεύονται στην κοσμετολογία. Μερικοί λένε ότι είναι σημαντικό να λουζόμαστε κάθε μέρα για να διατηρήσουμε την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Ένας καλός συμβιβασμός ανάμεσα σε αυτές τις δύο αντίθετες απόψεις θα ήταν να λούζεστε μέρα-παραμέρα. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι δεν χρησιμοποιείτε υπερβολική ποσότητα σαμπουάν, προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τη συσσώρευση χημικών ουσιών στο τριχωτό της κεφαλής σας. Μπορείτε να συνεχίσετε τα χρησιμοποιείτε τα ίδια προϊόντα, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα χωρίς να καλύπτετε το κεφάλι σας με χημικά.

Τέλος…

καθημερινό λούσιμο και μαλλια

Αν θέλετε να διατηρείτε τα μαλλιά σας υγιή και όμορφα, βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε υπερβολικά πολλά προϊόντα για τον καθαρισμό τους, αλλά μην πάτε και στο άλλο άκρο και σταματήσετε εντελώς να τα λούζετε. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που σας βολεύει, η οποία περιλαμβάνει το λούσιμο των μαλλιών σας λίγες φορές.

Ωστόσο μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τις παλιές συνήθειες, ενώ πολλοί εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες στο καθημερινό περιβάλλον τους (σκόνη, ήλιος) ή σε άλλους παράγοντες που καθιστούν το λούσιμο των μαλλιών τους αναγκαίο συχνότερα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε τη χρήση φυσικών προϊόντων περιποίησης, όπως σπιτικές μάσκες μαλλιών που θρέφουν και αναζωογονούν τα μαλλιά αντί να τα καταστρέφουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.