Η Johnson & Johnson θα πρέπει να πληρώσει 417 εκ. δολάρια

Μια κριτική επιτροπή στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια δήλωσε ότι η εταιρεία γνώριζε τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το προϊόν της και παρόλα αυτά απέκρυψε αυτές τις πληροφορίες από τους καταναλωτές της.
Η Johnson & Johnson θα πρέπει να πληρώσει 417 εκ. δολάρια

Τελευταία ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου, 2018

417 εκατομμύρια δολάρια;! Αυτό είναι το ποσό που η εταιρία Johnson & Johnson θα πρέπει να πληρώσει σε μια 63χρονη γυναίκα. Η Eva Echeverría υποστήριξε ότι η αιτία του καρκίνου των ωοθηκών της ήταν η χρήση σκόνης ταλκ στην ευαίσθητη περιοχή του σώματός της.

Η γυναίκα εξήγησε ότι ήταν μόνο 11 χρονών όταν άρχισε να χρησιμοποιεί ταλκ σε σκόνη, τη σκόνη μωρών Johnson.

Ωστόσο, ήταν πριν από 10 χρόνια, το 2007, όταν της αφαίρεσαν ένας όγκο και διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών. Δυστυχώς, βρισκόταν σε τελική φάση.

Ως εκ τούτου, η κριτική επιτροπή αποφάσισε ότι η μεγάλη εταιρία έπρεπε να πληρώσει  70 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικές αποζημιώσεις και άλλα 347 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Ο δικηγόρος του ενάγοντος, Mark Robinson, δήλωσε ότι ήταν ευγνώμων για την ετυμηγορία. Είπε ότι η Johnson & Johnson έκρυβε την υπόθεση εδώ και χρόνια.

Κρυφοί κίνδυνοι της Johnson & Johnson

Στην υπεράσπισή της, η Eva Echeverría ανέφερε μια μελέτη που διεξήχθη το 1982 με επικεφαλής τον ερευνητή Daniel W. Cramer.

Εξήγησε πώς οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν σκόνη ταλκ στα γεννητικά τους όργανα αύξησαν τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών κατά 92%.

Ήταν τότε που η Johnson & Johnson κλήθηκε να τοποθετήσει μια ετικέτα στο προϊόν για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές για τις πιθανές συνέπειές της.

Ωστόσο, η εταιρία το αγνόησε.

Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη απαίτηση αυτής της φύσης που έλαβε η Johnson & Johnson, η οποία εδρεύει στο New Jersey. Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, υπάρχουν 300 εκκρεμείς αγωγές μόνο στα αρχεία της Καλιφόρνιας.

Αναμφισβήτητα, αυτό είναι μικρό σε σύγκριση με τις περισσότερο από 4.500 αγωγές σε ολόκληρη τη χώρα. Δυστυχώς, υπάρχουν τώρα χιλιάδες αναφορές από γυναίκες που ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών ως αποτέλεσμα της χρήσης ταλκ σε σκόνη για την εξάλειψη της κολπικής οσμής.

Η εταιρία έχει ήδη χάσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερις από τις πέντε προηγούμενες περιπτώσεις στο Μιζούρι. Ωστόσο, η Johnson & Johnson σχεδιάζει να κάνει έκκληση και να αποδείξει την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος της.

Το ερώτημα είναι: Είναι η χρήση της σκόνης ταλκ πραγματικά ασφαλής;

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία ​​ότι το προϊόν αυτό συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών. Ανεξάρτητα από τις αξιώσεις, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο απαριθμεί τη χρήση σκόνης ταλκ ως «πιθανή αιτία καρκίνου».

Από την πλευρά του, η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση για τον καρκίνο των ωοθηκών, Ovacome, λέει ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι η χρήση σκόνης ταλκ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Αν ναι, οι στατιστικές για τον καρκίνο θα αυξάνονταν από 1 στις 3 γυναίκες.


Τι είναι αυτό που φέρνει τη σκόνη τάλκ στο προσκήνιο;

ταλκ, χέρι Johnson & Johnson

Προφανώς, οφείλεται στις ουσίες που περιέχονται στα συστατικά της. Η σκόνη ταλκ, επίσης γνωστή ως πυριτικό μαγνήσιο, είναι ένα ορυκτό που περιέχει αμίαντο.

Αυτό όχι μόνο προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και καρκινογόνα αποτελέσματα που έχουν μελετηθεί από το 1971. Επομένως, οι κανονισμοί απαιτούν την αντικατάσταση του με άμυλο καλαμποκιού.

Αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για βρέφη από τη δεκαετία του ’70. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι η έρευνα δεν είναι αρκετά διεξοδική δεδομένου ότι βασίζεται στο ποσό του προϊόντος που οι άνθρωποι θυμούνται που χρησιμοποίησαν, κάτι που δεν είναι ακριβές.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της σκόνης ταλκ και του καρκίνου των ωοθηκών.

Μοιάζουν με τις μελέτες σχετικά με το κάπνισμα τσιγάρων: όσο περισσότερο καπνίζετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν αν συμβαίνει το ίδιο και με  τη σκόνη ταλκ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, συνιστάται να είστε προσεκτικοί! Η υπερβολή θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.


Πώς μπορείτε να το αποτρέψετε;

σκόνη, αγωγή Johnson & Johnson

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα με λιγότερες τοξίνες.

Η σκόνη ταλκ υφίσταται κριτικές σαν να είναι ένα από τα καλλυντικά προϊόντα. Ως εκ τούτου, δεν έχει εξεταστεί διεξοδικά από τις ρυθμιστικές αρχές τροφίμων και φαρμάκων.

Υπάρχουν εκατομμύρια προϊόντα στην αγορά που πωλούνται ως προϊόντα ομορφιάς και δεν είναι καλά για την υγεία σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα προτιμότερο να χρησιμοποιείτε φυσικά προϊόντα με λιγότερες τοξίνες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Graham J, Graham R.. Ovarian cancer and asbestos. Environ Res 1967; 1: 115128.
  • Henderson WJ, Joslin CAF, Turnbull AC, Griffiths K. Talc and carcinoma of the ovary and cervix. J Obstet Gynaecol Br Commonw 1971; 78: 266272.
  • Longo DL, Young RC. Cosmetic talc and ovarian cancer. Lancet 1979; ii: 349351.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.