8 προειδοποιητικά σημάδια του υποθυρεοειδισμού

Επειδή τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να μοιάζουν με άλλα συμπτώματα κοινών παθήσεων, αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά μια καλή ιδέα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας ο οποίος θα σας εξασφαλίσει μια πρώτη διάγνωση.
8 προειδοποιητικά σημάδια του υποθυρεοειδισμού
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα σημάδια του υποθυρεοειδισμού; Ο υποθυρεοειδισμός ή η υπολειτουργία του θυρεοειδούς εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο θυρεοειδής σας είναι ο πιο βασικός αδένας του σώματός σας.

Επειδή ο θυρεοειδής μπορεί να επηρεάσει μια σειρά λειτουργιών, αν δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας. Δυστυχώς, μπορούμε εύκολα να παραλείψουμε μερικά από τα πρώτα σημάδια τα οποία μας υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Προσπαθήστε να είστε πάντα ενήμεροι για τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια του υποθυρεοειδισμού.

Σημάδια του υποθυρεοειδισμού

Αδυναμία και τριχόπτωση

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη προβλημάτων στα μαλλιά σας. Το πιο κοινό είναι η λέπτυνση της τρίχας, ψαλίδα, τριχόπτωση και ξηρότητα.

Αν πάντα είχατε υγιή μαλλιά και ξαφνικά παρουσιάζετε ένα από αυτά τα προβλήματα τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε τυχόν άλλα συμπτώματα. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας αν παρατηρήσετε ότι μόνο αυτό είναι το πρόβλημα.

Επιπλέον, οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής σας μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την εμφάνιση των μαλλιών σας.

Αν και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τα μαλλιά του τότε πιθανότατα το θέμα είναι γενετικό και όχι πρόβλημα του θυρεοειδούς.

Αισθάνεστε συνεχώς ότι κρυώνετε

 σημάδια του υποθυρεοειδισμού- κρυο

Αν κρυώνετε όλη την ώρα ακόμη και όταν βρίσκεστε σε κάποιον αρκετά ζεστό χώρο τότε αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι του υποθυρεοειδισμού. Αυτό είναι ένα από τα πιο αξιόπιστα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο αδένας σας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Αυτό που αντιμετωπίζετε είναι κάποια σχετική αδυναμία στο κρύο. Η διαφορά μεταξύ αυτής και της πραγματικής ευαισθησίας στις ψυχρές θερμοκρασίες είναι ότι αισθάνεστε ένα βαθύ πόνο στα οστά.

Πριν αρχίσετε να ανησυχείτε επειδή κρυώνετε θα πρέπει να προσδιορίσετε αν αυτό το αίσθημα οφείλεται στο κλίμα γύρω σας. Αν έχετε μετακομίσει πρόσφατα μπορεί να παρατηρήσετε κάποια σχετική δυσφορία καθώς αρχίζετε να προσαρμόζεστε στο νέο καιρό.

Αν, από την άλλη πλευρά, δεν έχετε κάνει πρόσφατα κάποιες αλλαγές τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Πνευματική κόπωση, ακόμα ένα από τα σημάδια του υποθυρεοειδισμού

Μήπως αντιμετωπίζετε προβλήματα μνήμης και πνευματική κόπωση; Μήπως αυτό σας συμβαίνει ακόμη και όταν ακολουθείτε υγιεινή διατροφή;

Η πνευματική κόπωση είναι πολύ κοινή στους ανθρώπους που έχουν πιεστικό ωράριο εργασίας. Ωστόσο, αν κάνετε ένα μικρό διάλειμμα αλλά παρόλα αυτά βλέπετε ότι το αίσθημα της κούρασης επιστρέφει τότε αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.

Υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στα επίπεδα ορμονών και στην αποδοτική λειτουργία των οργάνων του σώματός σας. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη της θυρεοειδικής ορμόνης αποδυναμώνει τον εγκέφαλό σας.

Σε αυτή οφείλονται τα προβλήματα και τα κενά μνήμης. Αν τα έχετε συναντήσει στο παρελθόν, αλλά σπάνια τότε αυτό θεωρείται φυσιολογικό.

Ωστόσο, αν παρουσιάζονται σε τακτική βάση τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό.

Ξαφνική αύξηση ή μείωση του βάρους

 σημάδια του υποθυρεοειδισμού - βάρος

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να παρουσιάζετε ξαφνικές διακυμάνσεις στο βάρος σας, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Πιθανότατα, οι διατροφικές σας συνήθειες δεν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα σε αυτό το πρόβλημα.

Οι αλλαγές του βάρους, συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ορμόνες που παράγει φυσιολογικά ο θυρεοειδής σας ελέγχουν τα αποθέματα και τη χρήση του σωματικού λίπους.

Όταν ο θυρεοειδής σας σταματά να λειτουργεί όπως θα έπρεπε, δεν γίνεται σωστή καύση του λίπους. Σε ορισμένους ανθρώπους αυτό μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική καύση θερμίδων ενώ άλλα άτομα μπορεί να συγκεντρώνουν περισσότερες και να τις αποθηκεύουν με τη μορφή λίπους.

Μυϊκοί πόνοι και κράμπες

Μήπως αντιμετωπίζετε συχνά κράμπες και μυϊκούς πόνους; Εκτός και αν έχετε ξεκινήσει πρόσφατα κάποιο πρόγραμμα ασκήσεων, αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι του υποθυρεοειδισμού.

Όταν ο θυρεοειδής αποτυγχάνει να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες του, η συγκέντρωση μεταλλικών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει πόνους και κράμπες στις αρθρώσεις και στους μυς.

Συνήθως, οι βασικές περιοχές του σώματος που επηρεάζονται είναι τα χέρια και τα πόδια.

Κατάθλιψη, ένα από τα σημάδια του υποθυρεοειδισμού

 σημάδια του υποθυρεοειδισμού - καταθλιψη

Αισθάνεστε θλιμμένοι, μελαγχολικοί ή χωρίς ενδιαφέρον όταν κάνετε κοινές δραστηριότητες; Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα λόγω των πολυσύνθετων ορμονών που ελέγχει.

Όταν οι ορμόνες παρουσιάζουν κάποια ανισορροπία τότε εμφανίζεται συνήθως η κατάθλιψη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα παρατηρήσετε ότι η θεραπεία ή οι αλλαγές στη συμπεριφορά, δεν βελτιώνουν την κατάσταση.

Συνήθως αυτό το είδος κατάθλιψης απαιτεί θεραπευτική αγωγή. Θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την ισορροπία των ορμονών αλλά δεν είναι εύκολο.

Αν και έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για αυτό το θέμα, ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει αρκετές αλλαγές στη φαρμακευτική σας αγωγή μέχρι να επανέλθει η σωστή ισορροπία.

Ξηρά νύχια και δέρμα

Τα εύθραυστα νύχια και τα ξηρά μαλλιά είναι καθαρό σημάδι ότι πάσχετε από υποθυρεοειδισμό. Φυσικά, εσείς γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από κάθε άλλον και ξέρετε ότι μερικές φορές το χρόνο έχετε πιο ξηρό δέρμα και νύχια απ’ ό,τι συνήθως.

Για παράδειγμα, το χειμώνα είναι φυσιολογικό να παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα καθώς ο αέρας είναι ξηρός και οι άνεμοι ψυχροί και επίμονοι. Ένα καθαρό σημάδι αυτού του προβλήματος είναι όταν έχετε εύθραυστα νύχια και μαλλιά ακόμη και τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

Το πρόβλημα με το ξηρό δέρμα είναι ότι αν παραμείνει ως έχει, χωρίς να θεραπευτεί, τότε μπορεί να εμφανίσετε σοβαρούς τραυματισμούς. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους ανθρώπους που πάσχουν από άλλες διαταραχές, όπως είναι ο διαβήτης.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 τροφές για καθαρό δέρμα

Μειωμένη σεξουαλική διάθεση, ακόμα ένα από τα σημάδια του υποθυρεοειδισμού

 σημάδια του υποθυρεοειδισμού - σεξουαλικη διαθεση

Μήπως έχετε παρατηρήσει ότι η σεξουαλική σας διάθεση έχει μειωθεί και μάλιστα χωρίς λόγο; Η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ωστόσο, αν έχετε αποκλείσει το στρες, την κακή κυκλοφορία του αίματος ή κάποια σχέση που σας κάνει δυστυχισμένους τότε θα πρέπει να ελέγξετε την περίπτωση του υποθεροειδισμού.

Μην ανησυχείτε ιδιαίτερα. Το πιο πιθανό είναι να μην ευθύνεστε εσείς για τη μείωση της σεξουαλικής διάθεσης. Συνήθως, είναι ένα απλό σύμπτωμα και εφόσον ανακαλύψετε το πραγματικό πρόβλημα τότε τα πάντα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα που αναλύσαμε σε αυτό το άρθρο μπορεί να υποδεικνύουν διάφορα είδη προβλημάτων, όπως αναφέραμε και στην αρχή.

Παρόλα αυτά, αν δείτε ότι αντιμετωπίζετε παράλληλα περισσότερα από ένα συμπτώματα, τότε αξίζει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ένα γενικό τσεκ απ θα σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας.

Συνήθως, υπάρχουν μερικές πολύ απλές εξετάσεις οι οποίες μπορούν να προσδιορίσουν αν πάσχετε από κάποια διαταραχή του θυρεοειδούς που χρειάζεται θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.