Πώς να καλλιεργήσετε φύτρα στο σπίτι

Επιλέξτε το όσπριο που σας αρέσει και πειραματιστείτε μέχρι να αποκτήσετε τα δικά σας φύτρα. Είναι ευπροσάρμοστα και μπορούν να ενσωματωθούν σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων.
Πώς να καλλιεργήσετε φύτρα στο σπίτι
Cesar Paul González

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον βιολόγο Cesar Paul González.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουνίου, 2023

Τα φύτρα είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με πολλές εξαιρετικές ιδιότητες. Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν πώς να καλλιεργήσουν τα φύτρα στο σπίτι.

Πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μιλάμε για λαχανάκια Βρυξελλών. Ρίξτε μια ματιά στην κύρια φωτογραφία του άρθρου και θα δείτε για ποιο είδος μιλάμε!

Τα φύτρα είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες, με μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μεγαλύτερο από εκείνα που περιέχονται στους ίδιους τους σπόρους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο NCBI. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να είναι πολύ ευεργετικά για κατανάλωση. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να μάθετε τι είδους φύτρα μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Σήμερα μπορείτε να βρείτε φύτρα σε καταστήματα που ειδικεύονται σε βιολογικά τρόφιμα, αλλά είναι επίσης δυνατό να τα ετοιμάσετε στο σπίτι. Σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς;

Τι χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε φύτρα

Πώς να καλλιεργήσετε φύτρα στο σπίτι
Συνήθως χρησιμοποιείτε τους μικρότερους σπόρους, αν και είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιονδήποτε.

Όλοι οι σπόροι που προέρχονται από όσπρια ή δημητριακά μπορούν να είναι χρήσιμοι. Μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε σπόρους από άλλα φυτά, όπως κολοκύθες, ραπανάκια, μπιζέλια, νεροκάρδαμο, κριθάρι, σουσάμι κ.ά.

Ιδανικά, χρησιμοποιήστε βιολογικούς σπόρους που έχουν συντηρηθεί και καθαριστεί σωστά. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέγετε το σωστό νερό, αποφύγετε το νερό της βρύσης και χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού νερό πηγής. Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης, οι ειδικοί συνιστούν να το αφήσετε για λίγο σε ένα δοχείο για να εξατμιστεί το χλώριο.

Διαδικασία

  1. Το πρώτο πολύ σημαντικό βήμα είναι να πλύνετε καλά τους σπόρους.
  2. Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε τους σπόρους σε ένα πιάτο (ένα βαθύ είναι καλύτερα).
  3. Στη συνέχεια, πρέπει να προσθέσετε αρκετό νερό ώστε οι σπόροι να είναι υγροί, χωρίς όμως να το παρακάνετε.
  4. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τους σε ένα σκιερό μέρος όπου δεν δέχονται άμεσο φως και περιμένετε.
  5. Θυμηθείτε να ελέγχετε καθημερινά για να δείτε αν το νερό μειώνεται. Οι σπόροι το απορροφούν και αρκετό χάνεται με την εξάτμιση. Αν δείτε ότι δεν έχει μείνει καθόλου νερό, προσθέστε περισσότερο.
  6. Τα λευκά βλαστάρια εμφανίζονται συνήθως μετά από λίγες ημέρες, μία έως τρεις. Θα πρέπει να αλλάζετε το νερό μέχρι να εμφανιστούν όλα τα βλαστάρια και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία.
  7. Τέλος, θα πρέπει να πλύνετε καλά τα φύτρα σε ένα σουρωτήρι, πριν τα καταναλώσετε.

Και κάπως έτσι μπορείτε να καλλιεργήσετε τα φύτρα. Εύκολο, έτσι δεν είναι;

Σημαντικές λεπτομέρειες για τα φύτρα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Όταν έχουν πολύ νερό ή τα έχουμε ξεχάσει για λίγο, η μούχλα μπορεί να καταλάβει τους σπόρους. Σε αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να τους πετάξουμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή, καθώς η κατάποση μούχλας μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για την υγεία, δημιουργώντας μολύνσεις στον οργανισμό.

Την ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουμε και αν νομίζουμε ότι έχουν δυσάρεστη οσμή, καθώς μπορεί να είναι σημάδι σήψης.

Δεν πρέπει να βάζουμε πάρα πολλούς σπόρους, αλλά να γεμίζουμε το πιάτο μόνο με ένα στρώμα. Αν υπάρχουν πολλά στρώματα, το ένα πάνω στο άλλο, η διαδικασία για την απόκτηση βλαστών πιθανότατα δεν θα λειτουργήσει.

Ο όγκος των σπόρων αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Επομένως, αν βάλετε πολλούς μικρούς σπόρους μέσα, τότε αυτοί θα βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο. Και, αν είναι μεγαλύτεροι σπόροι και το παρακάνουμε, θα καταλάβουν πολύ χώρο. Τα βλαστάρια που θα πάρετε θα διατηρηθούν τέλεια στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Πώς να τα φάτε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα φάτε, σε σάντουιτς, σε σαλάτες ή βραστά. Αν και συνήθως συνιστάται να τα τρώτε ωμά, ώστε να διατηρούν όλα τα θρεπτικά τους συστατικά, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προτείνει το μαγείρεμά τους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα, λιστέρια, E. coli ή άλλα βακτήρια.

Ανάλογα με τον τύπο του σπόρου που χρησιμοποιείται, το μέγεθος των φύτρων θα είναι διαφορετικό. Είναι σημαντικό να το γνωρίζετε αυτό προκειμένου να τα καταναλώσετε τη σωστή στιγμή. Οι φακές, για παράδειγμα, βλαστάνουν μέχρι και 4 ή 5 εκατοστά, αλλά τα φύτρα ρυζιού ή σιταριού είναι μόνο μερικά χιλιοστά.

Η διαδικασία βλαστοποίησης είναι πολύ απλή. Επομένως, σας συνιστούμε να κάνετε τις δικές σας δοκιμές, να πειραματιστείτε και να δείτε μόνοι σας τα αποτελέσματα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.