8 άγνωστες ωφέλειες της κανέλας για την υγεία

Η κανέλα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για τους ανθρώπους με διαβήτη, όμως να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν την προσθέσετε στην κανονική θεραπευτική αγωγή σας ή πριν τροποποιήσετε την αγωγή αυτή με οποιονδήποτε τρόπο.
8 άγνωστες ωφέλειες της κανέλας για την υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου, 2019

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο παλιά μπαχαρικά στον κόσμο. Προέρχεται από τη Σρι Λάνκα και από το δέντρο Cinnamomum verum. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλον τον κόσμο χάρη στις χρήσεις της στην κουζίνα και αλλού στο σπίτι. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μερικές από τις πολλές ωφέλειες της κανέλας για την υγεία οι οποίες μπορεί να σας εκπλήξουν.

8 ωφέλειες της κανέλας για την υγεία

8 άγνωστες ωφέλειες της κανέλας για την υγεία

Οι ωφέλειες της κανέλας για την υγεία είναι ευρέως γνωστές. Η θεραπευτική της δύναμη μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από πολλές διαφορετικές ενοχλήσεις χάρη σε ορισμένα από τα ενεργά συστατικά της (κινναμαλδεΰδη, οξικό κινναμωμύλιο και κινναμωμική αλκοόλη ).

Έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντιπηκτικές ιδιότητες που μπορεί να φανούν χρήσιμες στην εναλλακτική ιατρική για την αντιμετώπιση πολυάριθμων ασθενειών. Περισσότερα στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας αναφέρουν σε μελέτη τους οι Rao, P. V., & Gan, S. H.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυφαινολών, αντιοξειδωτικών συστατικών και μεταλλικών στοιχείων, όπως το μαγγάνιο, το ασβέστιο και ο σίδηρος, καθώς και φυτικών ινών. Ας μάθουμε περισσότερα για οχτώ από τις κορυφαίες της ωφέλειες για την υγεία.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τα μυστικά οφέλη της κανέλας.

 

1. Αντιμετωπίζει τον διαβήτη τύπου 2

ωφέλειες της κανέλας - διαβήτης

Οι ωφέλειες της κανέλας για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 είναι ευρέως γνωστές. Η κατανάλωση κανέλας με άδειο στομάχι, καθώς και μετά από κάθε γεύμα, συνεισφέρει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα σας.

Αυτό είναι εφικτό χάρη στην περιεκτικότητα της κανέλας σε κινναμωμική τανίνη B1, μια ουσία που διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αναστέλλει το ένζυμο που τους απενεργοποιεί. Έτσι είναι πιο εύκολο για τα κύτταρά σας να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη.

2. Βελτιώνει την πέψη

Μερικές από τις ουσίες που περιέχονται στην κανέλα, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, των φυτικών ινών και του ασβεστίου, βελτιώνουν την κανονική λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Τα χολικά άλατα προσκολλώνται σε αυτές τις ουσίες και αποβάλλονται από το σώμα σας. Τα χολικά άλατα μπορεί να βλάψουν το παχύ σας έντερο, αν δεν αποβληθούν σωστά από τον πεπτικό σωλήνα σας.

Επιπλέον η κανέλα χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της διάρροιας, επειδή ρυθμίζει τους σπασμούς του εντέρου. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

3. Σταματάει τη ναυτία και τους εμετούς

Η κανέλα είναι εξαιρετική για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των εμετών. Επειδή είναι φυσικό προϊόν, μπορεί να λαμβάνεται και από τις εγκύους για την αντιμετώπιση της ενοχλητικής πρωινής ναυτίας κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

4. Γρίπη και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

ωφέλειες της κανέλας - γρίπη

Το μπαχαρικό αυτό είναι γνωστό για τη χρησιμότητά του στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της γρίπης και άλλων παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η προσθήκη μερικών κουταλιών κανέλας σε ένα έγχυμα μαζί με λίγο τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσει να κατεβάσετε τον πυρετό και να σταματήσετε τον βήχα.

Επιπλέον το πλούσιο άρωμα της κανέλας μπορεί να φτιάξει τη διάθεση όσων πάσχουν από γρίπη.

Οι αντιφλεγμονώδεις και οι αντιβακτηριακές ιδιότητες της κανέλας εγγυώνται την αποτελεσματικότητά της για ανακούφιση από το κοινό κρυολόγημα.

5. Προστατεύει από την καρδιακή νόσο

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κανέλας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές κατά της καρδιακής νόσου.

Η κανέλα αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή όταν πρόκειται για την προστασία της καρδιάς και των αρτηριών σας, επειδή συνεισφέρει στην καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων κακής χοληστερίνης που μπορούν, με τον καιρό, να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο και σε άλλες παθήσεις.

Επίσης οι ίδιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της φλεγμονής των εσωτερικών ιστών, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Διαβάστε επίσης:  8 πολύ καλοί λόγοι για να τρώτε κανέλα. Τους ξέρετε;

6. Διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία

ωφέλειες της κανέλας - εγκεφαλική λειτουργία

Η επιστήμη έχει δείξει ότι η κανέλα συμβάλλει στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους. Βελτιώνει την προσοχή, την αναγνώριση, τη μνήμη και την ταχύτητα της οπτικής επεξεργασίας.

Η μυρωδιά της κανέλας βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη σας. Είναι εξαιρετική όταν αισθάνεστε ότι η προσοχή σας αποσπάται ή όταν δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Πέρα από το να μυρίσετε το πλούσιο και χαλαρωτικό άρωμά της, μπορείτε να προσθέσετε λίγη στον καφέ σας.

7. Ένα ισχυρό αντιπηκτικό

Η κανέλα προλαμβάνει την συγκόλληση των αιμοπεταλίων μεταξύ τους σε βαθμό μεγαλύτερο από τον φυσιολογικό. Για τον λόγο αυτό συνιστάται για τις γυναίκες όταν έχουν περίοδο, καθώς μπορεί να μειώσει κάπως τον πόνο και να εξασφαλίσει ανακούφιση.

8. Μια ισχυρή πολυβιταμίνη

Μεταξύ των ουσιών που περιέχει η κανέλα συγκαταλέγονται η βιταμίνη Β1, η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το κάλιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο.

Αν και πρέπει να καταναλώνετε μονάχα μια μικρή ποσότητα αυτού του μπαχαρικού, αυτή εξασφαλίζει στο σώμα σας μια εξαιρετική ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματός σας.

Πόση κανέλα πρέπει να καταναλώνετε για να εξασφαλίσετε αυτές τις ωφέλειες;

ωφέλειες της κανέλας

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι από ένα έως έξι γραμμάρια. Η ποσότητα αυτή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το βάρος, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας.

Για να αξιοποιήσετε πλήρως όλες τις ωφέλειες της κανέλας, συνιστάται να καταναλώνετε από 2 έως 4 γραμμάρια (μισό έως ένα κουταλάκι του τσαγιού).

Ωστόσο η αυτο-θεραπεία δεν είναι καλή ιδέα. Έτσι προτείνουμε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια θεραπεία με κανέλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Leach, M. J., & Kumar, S. (2012). Cinnamon for diabetes mellitus. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD007170.pub2
  • Ribeiro-Santos, R., Andrade, M., Madella, D., Martinazzo, A. P., de Aquino Garcia Moura, L., de Melo, N. R., & Sanches-Silva, A. (2017). Revisiting an ancient spice with medicinal purposes: Cinnamon. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.02.011
  • Mirunalini, S., & Krishnaveni, M. (2011). Coumarin: A plant derived Polyphenol with wide Biomedical Applications. International Journal of PharmTech Research.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.