Κάντε το άλμα προς μια ζωή χωρίς φόβο

Εξακολουθείτε να υποφέρετε λόγω κάποιου οδυνηρού γεγονότος στο παρελθόν σας; Φοβάστε για όσα θα συμβούν στο μέλλον; Από εσάς εξαρτάται να τα αφήσετε όλα πίσω σας και να αρχίσετε να ζείτε χωρίς φόβο.
Κάντε το άλμα προς μια ζωή χωρίς φόβο

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν θέλετε να ζήσετε μια ζωή χωρίς φόβο, πρέπει να αποδεχτείτε το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και να αποφασίσετε ότι θα μαθαίνετε από τα πάντα: από τα καλά και από τα κακά.

 

ζωή χωρίς φόβο

Ζω τη ζωή χωρίς φόβο! Ονειρεύομαι ότι θα τολμάω να ζω με τρέλα και θα απαλλάσσομαι από ό,τι με πληγώνει. Είναι καιρός να ξεκινήσω από την αρχή, να ρισκάρω, να αντιμετωπίσω τους φόβους μου και να μάθω από τα λάθη μου. Θέλω να ζήσω μια ζωή χωρίς φόβο.

Πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στον φόβο και δεν κάνουν τα πράγματα που ονειρεύονται. Αυτό προκαλεί μεγάλο άγχος και ματαίωση. Είναι σαν να μεταφέρουν έναν τεράστιο βράχο στους ώμους τους, που τους εμποδίζει να προχωρήσουν μπροστά.

Ξεπεράστε τις αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος και ζήστε τη ζωή χωρίς φόβο

ζωή χωρίς φόβο

Ποιος δεν είχε κάποια εμπειρία που θα προτιμούσε να ξεχάσει; Δυστυχώς μερικές εμπειρίες αφήνουν ένα τόσο βαθύ σημάδι που είναι δύσκολο να τις αφήσουμε πίσω. Στη συνέχεια γίνονται ένα μεγάλο φορτίο που σέρνουμε πίσω μας.

Αυτό συμβαίνει όταν δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε εκείνο που συνέβη. Αγκιστρωνόμαστε στο παρελθόν. Κάθε κατάσταση που μας κάνει να σκεφτόμαστε αυτήν την τρομερή εμπειρία πυροδοτεί μια αντίδραση φυγής.

Πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε; Πώς μπορούμε να καταφέρουμε να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς το παρόν μας να επηρεάζεται από το παρελθόν μας;

  • Αποδεχτείτε αυτό που συνέβη. Το ίδιο πράγμα έχει πιθανώς συμβεί σε πολλούς άλλους ανθρώπους και έχουν προχωρήσει μπροστά. Δεν έχει σημασία πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Αν παραδεχτείτε ότι σας συνέβη, έχετε ήδη κάνει ένα μεγάλο βήμα.
  • Μάθετε από ό,τι σας πλήγωσε. Κάθε αρνητικό γεγονός φέρνει μαζί του κάτι θετικό. Αν σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσετε να προχωράτε μπροστά.
  • Να θυμάστε ότι τα πράγματα δεν έχουν πάντα την ίδια κατάληξη. Ας πούμε ότι ο/η σύντροφός σας σάς πρόδωσε και δεν τολμάτε να ξεκινήσετε μια καινούργια σχέση από φόβο ότι θα συμβεί το ίδιο πράγμα. Μην αφήνετε τον φόβο να μπαίνει στον δρόμο σας: τα πράγματα δεν χρειάζεται να έχουν πάντα την ίδια κατάληξη.
  • Κοιτάξτε μπροστά. Αφήστε το παρελθόν στο παρελθόν. Κάθε φορά που εμφανίζεται, αγνοήστε το. Μάθατε από αυτό, το αποδεχτήκατε και είστε έτοιμοι να ζήσετε καινούργιες εμπειρίες.

Θα υπάρξουν πολλές θετικές εμπειρίες και, ναι, μερικές αρνητικές. Όλες θα σας κάνουν ένα πιο δυνατό άτομο.

Φοβισμένη γυναίκα στο πάτωμα

Αντιμετωπίστε χωρίς φόβο τα “τι θα γίνει αν”

Μερικοί από τους μεγαλύτερους φόβους μας δεν προέρχονται από το παρελθόν αλλά σχετίζονται με το απρόβλεπτο μέλλον.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να σταματήσουν να σκέφτονται τι θα συμβεί αν πουν αυτό ή εκείνο, αν ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο ή αν λάβουν κάποια συγκεκριμένη απόφαση…

Όλα αυτά τα ερωτήματα σάς κλείνουν σε κουτιά και δεν σας αφήνουν να ρισκάρετε για να αποκτήσετε αυτό που επιθυμείτε.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση. Όλα δείχνουν καλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αρχίσετε να κινείστε προς τα μπρος.

Τι περιμένετε;

 

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Οι ελεύθεροι άνθρωποι προσελκύουν ευκαιρίες.

 

Γέφυρα από σχοινί

Τι θα γίνει αν τα πράγματα δεν πάνε καλά; Έχω ό,τι χρειάζεται για να πάνε καλά τα πράγματα; Τι θα γίνει αν καταστρέψω την εταιρεία; Τα “τι θα γίνει αν” εμφανίζονται και τα πάντα καταρρέουν.

Όλα αυτά σάς εμποδίζουν να κάνετε όσα επιθυμείτε. Τα πράγματα μπορεί να πάνε καλά ή μπορεί να πάνε άσχημα. Όμως, αν απλώς μείνετε στάσιμοι, δεν θα μάθετε ποτέ.

Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

Οι περισσότεροι φόβοι μας προέρχονται από έλλειψη αυτοεκτίμησης. Όσο πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουμε, τόσο πιο δυνατοί είναι οι φόβοι μας.

Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας. Δεν θα πηγαίνουν πάντα όλα καλά, όμως το σημαντικό είναι να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες.

Οι αμφιβολίες και οι αρνητικές σκέψεις μας είναι απλώς ένας τρόπος να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας. Είναι φυσικό να αισθανόμαστε φόβο πριν από κάτι καινούργιο. Είναι επίσης συνηθισμένο να αισθανόμαστε φόβο για κάτι που έχουμε ήδη βιώσει στο παρελθόν.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι αν πέσετε πρέπει να σηκωθείτε, αν σκοντάψετε πρέπει να συνεχίσετε να περπατάτε. Αν αγαπάτε κάποιον, μην αφήσετε την ευκαιρία να χαθεί απλώς επειδή πληγωθήκατε στο παρελθόν και έχετε σταματήσει να πιστεύετε στους ανθρώπους.

Γιατί δεν ξεκινάτε το καινούργιο σας σχέδιο; Απλώς επειδή κάτι αποδείχτηκε καταστροφικό στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε. Ίσως αυτή τη φορά όλα να πάνε καλά. Και αν όχι, τότε απλώς θα πρέπει να προσπαθήσετε ξανά.

ζωή χωρίς φόβο

 

 

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε φόβο, έτσι αν θέλετε να κάνετε κάτι και φοβάστε, κάντε το έτσι κι αλλιώς. Μην αφήσετε την ανησυχία και τον φόβο να σας εμποδίσουν.

Από εσάς εξαρτάται να τα αφήσετε όλα πίσω σας και να αρχίσετε να ζείτε χωρίς φόβο. Ζήστε και εσείς μια ζωή χωρίς φόβο!

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Perceval, J. M. (2018). Vivir sin miedo. En Políticas de seguridad para la paz: otra seguridad es posible y necesaria.
  • Fernández, S. (2010). Vivir sin miedos. Plataforma.
  • Ibáñez, P. (2016). Como vivir sin miedo a la vida. Tus psicólogos en CDMX: Irradia Terapia.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.