Τροφή που προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

Τα προβιοτικά μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά τους μικροοργανισμούς που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και περιορίζουν την παρουσία τους στο σώμα σας. Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2023

Προστατευτείτε από τον καρκίνο του μαστού! Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν κάποια μορφή αυτής της ασθένειας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο καρκίνος του μαστού είναι πιθανό να εμφανιστεί και στο ανδρικό φύλο και κυρίως σε ηλικίες από 60-70 ετών. Ωστόσο, είναι αρκετά πιο σπάνιο φαινόμενο.

Ο καρκίνος του μαστού δεν έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας όπως άλλες μορφές καρκίνου. Τα ποσοστά επιβίωσης συνεχίζουν να αυξάνονται και όλο και περισσότεροι άνθρωποι κερδίζουν αυτή τη σκληρή μάχη.

Η επιστήμη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και αναπτύσσονται συνεχώς νέες, πιο εξατομικευμένες και αποτελεσματικές θεραπείες. Οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για την πρόληψή του.

Σήμερα, στην ιστοσελίδα μας θα μιλήσουμε για μια ενδιαφέρουσα έρευνα που αποδεικνύει ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Τα βακτήρια και τα αίτια για τον καρκίνο του μαστού

Η ακριβής αιτία του καρκίνου του μαστού παραμένει άγνωστη μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να γνωρίζετε αν είναι πιθανό να προσβληθείτε ή όχι. Οι γενετικοί παράγοντες όπως και οι επιλογές του τρόπου ζωής σας ακόμη και όταν ακολουθείτε κάποια θεραπεία για την εμμηνόπαυση, παίζουν ρόλο στην πιθανή ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο στήθος.

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα αναπτύξει αυτή τη δυσάρεστη ασθένεια στο μέλλον. Ωστόσο, η λήψη προληπτικών μέτρων και οι τακτικές εξετάσεις είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Πρόσφατα, ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε στις ειδήσεις με μερικές πληροφορίες που μπορούν να φανούν πραγματικά χρήσιμες για την πρόληψη αυτής της ασθένειας. Θα σας ενημερώσουμε για όλες τις σχετικές λεπτομέρειες.

Ο καρκίνος του μαστού και τα βακτήρια

Η Αμερικανική Μικροβιολογική Εταιρία διεξήγαγε μια εκτεταμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Science Daily και στην Applied and Environmental Microbiology.

τον καρκίνο του μαστού

Η μελέτη κατέληξε στα παρακάτω:

 • Συλλέχθηκαν δείγματα μαστικού ιστού από 58 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε μαστεκτομή για την αφαίρεση κακοήθη όγκου, από 50 γυναίκες με καλοήθη όγκο και από 23 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική επέμβαση κι επέλεξαν να δωρίσουν δείγματα για την έρευνα.
 • Στόχος των μικροβιολόγων ήταν να μελετήσουν την παρουσία βακτηρίων σε όλα τα δείγματα μαστικού ιστού και τυχόν διαφορές μεταξύ τους.
 • Υπεύθυνος της μελέτης ήταν ο Καθηγητής Gregor Reid από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο που ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού παρουσίαζαν μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων Eschericha Coli και Staphylococcus Epidermidis στα δείγματά τους.
 • Αυτά τα δυο βλαβερά βακτήρια συμβάλλουν στην υποβάθμιση των κλώνων του DNA και αποτρέπουν το οξυγόνο να εισέλθει στα κύτταρα, δυο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη ενός κακοήθη όγκου στο σώμα.
 • Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η παρουσία αυτών των βακτηρίων δεν εγγυάται ότι θα αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, αυξάνουν την πιθανότητα της εμφάνισής του.
 • Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή είστε καπνίστρια/καπνιστής τότε ο κίνδυνος ανάπτυξής του αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Η χρήση προβιοτικών για την καταπολέμηση των βακτηρίων που αυξάνουν τον καρκίνο του μαστού

Είναι πιθανό πολλοί άνθρωποι να ξαφνιαστούν από το γεγονός αλλά το στήθος διαθέτει τη δική του, ξεχωριστή βακτηριακή χλωρίδα όπως και το πεπτικό σύστημα. Αυτό το σύνθετο και σημαντικό μικροβίωμα εκτελεί την εργασία του στο βάθος των ιστών του στήθους.

τον καρκίνο του μαστού - πορτοκαλι

Αυτά είναι ελπιδοφόρα νέα για τους ερευνητές. Ένας τρόπος για να εμποδίσετε ή ακόμη και να καταπολεμήσετε τον καρκίνο του μαστού είναι προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα,  λαμβάνοντας συγκεκριμένα αντιβιοτικά που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια τα οποία συνεισφέρουν άμεσα στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Συνεπώς, σας συμβουλεύουμε να καταναλώνετε περισσότερα προβιοτικά.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης έδειξαν ότι κάτι τόσο απλό όπως η μεγαλύτερη κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά αυτά τα είδη μικροοργανισμών.

 • Προσθέστε στην πρωινή σας ρουτίνα μια κούπα κλασικό γιαούρτι με φρούτα.
 • Να καταναλώνετε 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα.
 • Το λάχανο τουρσί είναι επίσης ωφέλιμο.
 • Η σούπα μίσο είναι εξαιρετικά προτεινόμενη (και είναι πολύ γευστική!).
 • Δοκιμάστε το πλήρως φυσικό τσάι Κομπούχα.
 • Να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, τα φρούτα και τα λαχανικά σας πριν την κατανάλωση τους.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Breast Cancer Network Australia. (2015). About breast cancer. Breast Cancer Network Australia.
 • American Cancer Society. (2016). Breast Cancer Facts & Figures 2015-2016. American Cancer Society, Inc. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2009.04.051.Molecular
 • Donaldson, M. S. (2004). Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-19
 • National Collaborating Centre for Cancer. (2009). Early and Locally Advanced Breast Cancer: diagnosis and treatment. NICE Clinical Guidelines, No. 80.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.