Ποιες είναι οι συνέπειες από την κατάχρηση του Almagate

Το Almagate είναι ένα αντιόξινο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καούρας και της σχετικής δυσφορίας. Ωστόσο, θα πρέπει να το παίρνετε με μέτρο και μόνο για μικρό χρονικό διάστημα.
Ποιες είναι οι συνέπειες από την κατάχρηση του Almagate
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατάχρηση του Almagate έχει γίνει ένα κοινό φαινόμενο. Δεδομένου ότι είναι φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή που πωλείται στα φαρμακεία, πολλοί ασθενείς το βλέπουν ως λύση σε επεισόδια καούρας ή πόνου στο στομάχι. Ωστόσο, δεν πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας επιλογή θεραπείας.

Ποιες είναι οι συνέπειες της κατάχρησης αυτού του φαρμάκου; Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την αυτοθεραπεία; Αν και σπάνια προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες, η υπερβολική λήψη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε τα πάντα για αυτό.

Τι είναι το Almagate;

Το Almagate είναι ένα αντιόξινο φάρμακο που εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, ενδείκνυται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της καούρας ή της παλινδρόμησης οξέος. Ωστόσο, όπως ήδη αναφέραμε, η κατάχρηση αυτού του φαρμάκου είναι ένα κοινό πρόβλημα.

πολλά χάπια
Το Almagate είναι ένα φάρμακο χωρίς συνταγή που βοηθά στην εξουδετέρωση του υπερβολικού οξέος του στομάχου.

Από τι είναι φτιαγμένο και πώς το παίρνετε;

Η φόρμουλά του βασίζεται σε άλατα αργιλίου και μαγνησίου και το παίρνετε από το στόμα. Ενδείκνυται μόνο σε ενήλικες ή σε άτομα άνω των 12 ετών, σε μασώμενα δισκία ή πόσιμο εναιώρημα, έως 8 γραμμάρια κατ ‘ανώτατο όριο την ημέρα και για μέγιστο 14 ημέρες στη σειρά.

Πρέπει να το παίρνετε ξεχωριστά από άλλα φάρμακα τουλάχιστον 2 ή 3 ώρες και 1 ώρα μετά τα γεύματα. Δεν χρειάζεστε συνταγή για να το αγοράσετε. Εξ ου και η σημασία του να είμαστε σαφείς σχετικά με το ποιος δεν μπορεί να πάρει αυτό το φάρμακο και τις πιθανές συνέπειες της κατάχρησης του φαρμάκου.

Η υπερδοσολογία μπορεί να είναι σκόπιμη ή τυχαία και συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα του φαρμάκου. Οι συνέπειες του υπερβολικού αλμαγκικού άλατος έχουν να κάνουν με την πρόσληψη υπερβολικής δόσης αλάτων αργιλίου και μαγνησίου.

Γενικά, αυτό συμβαίνει λόγω της χρήσης δόσεων υψηλότερων από αυτές που συνιστώνται ή λόγω παρατεταμένης χρήσης για περισσότερες από 14 ημέρες στη σειρά. Είναι ένα φάρμακο που οι άνθρωποι συνήθως ανέχονται καλά σε σωστές δόσεις και μόνο περιστασιακά προκαλούν ήπια διάρροια, η οποία εξαφανίζεται όταν σταματήσετε τη θεραπεία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Almagate;

Οι γιατροί συστήνουν το Almagate, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε νάτριο, για ασθενείς με υπέρταση. Επίσης, δεν περιέχει ασβέστιο, επομένως δεν προκαλεί δυσκοιλιότητα. Αυτό είναι ένα πολύ κοινό χαρακτηριστικό όλων σχεδόν των αντιόξινων ανθρακικού άλατος μαγνησίου και αργιλίου.

Τι μπορεί να προκαλέσει η κατάχρηση του Almagate;

Σε αυτήν την περίπτωση, αναφερόμαστε στη λήψη του Almagate σε υπερβολικές ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Σε ηλικιωμένους ασθενείς, η υπερβολική κατανάλωση Almagate μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες υπάρχουσες καταστάσεις στα οστά, όπως την οστεοπόρωση λόγω της μείωσης των ιόντων φωσφόρου και ασβεστίου.

Ομοίως, σε ασθενείς με διάρροια, δυσαπορρόφηση ή δίαιτα χαμηλού φωσφόρου ή σε πολύ αδύναμους ασθενείς, αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ανορεξία και μυϊκή αδυναμία, οστεομαλακία, μεταξύ άλλων διαταραχών.

Με παρατεταμένη χρήση, τα άλατα αργιλίου τείνουν να σχηματίζουν αδιάλυτα φωσφορικά άλατα στο έντερο, αναγκάζοντάς τα να απορροφώνται και να απεκκρίνονται ελάχιστα στα κόπρανα.

Το Almagate δεν συνιστάται για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, είτε είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρή. Είναι ένα φάρμακο που πρέπει να το παίρνετε με προσοχή. Αποθαρρύνουμε τις υψηλές δόσεις καθώς μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση ιόντων αλουμινίου και μαγνησίου.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Χοληστερίνη και ζάχαρο: μειώστε τα επίπεδά τους με μηλόξυδο.

πόνος στο στομάχι
Το Almagate λειτουργεί καλά ως αντιόξινο. Ωστόσο, πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και για μικρό χρονικό διάστημα. Εάν το χρησιμοποιείτε υπερβολικά, μπορεί να είναι επιβλαβές.

Κατάχρηση του Almagate και άλλα φάρμακα

Τα αντιόξινα τροποποιούν την απορρόφηση πολλών φαρμάκων, επομένως, γενικά, πρέπει να τα παίρνετε ξεχωριστά από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Μειώνουν την απορρόφηση των ακόλουθων:

Με την κινιδίνη, η απέκκριση μειώνεται λόγω της αλκαλοποίησης των ούρων, η οποία μπορεί να ενισχύσει την τοξικότητά της.

Τα αντιόξινα που περιέχουν άλατα αργιλίου δεν πρέπει να χορηγούνται σε ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ. Αρκετές μελέτες ισχυρίζονται ότι το αργίλιο θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της νόσου, καθώς συσσωρεύεται στα νευροϊνίδια του εγκεφαλικού ιστού.

Εν ολίγοις, εάν μετά από 14 ημέρες θεραπείας παρατηρήσετε ότι τα συμπτώματά σας συνεχίζονται ή επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • AHFS® Patient Medication Information™. © Copyright, 2020. The American Society of Health-System Pharmacists®, 4500 East-West Highway, Suite 900, Bethesda, Maryland.
  • Pfennig CL, Slovis CM. Electrolyte disorders. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 117.
  • US National Library of Medicine website. Specialized Information Services. Toxicology Data Network. Calcium carbonate. toxnet.nlm.nih.gov. Updated June 30, 2014. Accessed April 30, 2019.
  • Singh P, Salisbury BH, Terrell JM. Antacids. [Updated 2020 Apr 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526049/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.