Ανακουφίστε το έλκος στομάχου με σμούθι από πατάτα και μπανάνα

Εκτός από το ότι επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης του έλκους, αυτό το μείγμα από μπανάνα-πατάτα εξισορροπεί το pH του στομάχου και μειώνει την παλινδρόμηση των γαστρικών οξέων.
Ανακουφίστε το έλκος στομάχου με σμούθι από πατάτα και μπανάνα
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ως έλκος στομάχου ορίζονται οι ανοικτές πληγές που σχηματίζονται στην εσωτερική επένδυση του στομάχου και στο ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου. Ευτυχώς, μπορείτε να ανακουφίσετε το έλκος στομάχου παρασκευάζοντας ένα αναπάντεχα νόστιμο σμούθι.

Κατά κανόνα, ένα έλκος εμφανίζεται λόγω της υπερβολικής ανάπτυξης των βακτηρίων Η. Pylori , καθώς και του ερεθισμού που προκαλείται από την παρατεταμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Ως πρώτο σύμπτωμα εμφανίζεται ο κοιλιακός πόνος. Στη συνέχεια, μπορεί να συνοδεύεται από παλινδρόμηση γαστρικών υγρών, φλεγμονές και άλλες πεπτικές δυσλειτουργίες.

Ασφαλώς, τα έλκη δεν αποτελούν πάντοτε σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τους δώσουμε προσοχή. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση περαιτέρω επιπλοκών όπως λοιμώξεις και αιμορραγία.

Ευτυχώς, μπορείτε να καταπολεμήσετε τα ήπια έλκη με φυσικό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες των συστατικών που εξουδετερώνουν τα πλεονάζοντα οξέα στο στομάχι.

Κατόπιν τούτου, θα μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το άρθρο τον τρόπο παρασκευής ενός ευεργετικού σμούθι από πατάτα και μπανάνα. Είναι ιδανικό για τον έλεγχο της οξύτητας των γαστρικών υγρών, ενώ παράλληλα επιταχύνει την επούλωση του προσβεβλημένου γαστρικού βλεννογόνου.

Μη διστάσετε να το δοκιμάσετε!

Σμούθι από πατάτα και μπανάνα για το έλκος στομάχου

Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζουμε τις πεπτικές και χωνευτικές ιδιότητες του χυμού της πατάτας με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις μπανάνες. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε μια αποτελεσματική θεραπεία για την καούρα και τη γενικότερη κακουχία που προκαλεί στον οργανισμό το έλκος στομάχου.

Τα συγκεκριμένα συστατικά εξουδετερώνουν την περίσσεια οξύτητας στο στομάχι.   Βασικά, αυτή η οξύτητα προέρχεται από την υπερβολική παραγωγή γαστρικών υγρών. Συνεκδοχικά, με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η διαδικασία ανάπλασης του προσβεβλημένου βλεννογόνου.

Τα οφέλη της πατάτας

καθαρισμός πατάτας, ανακουφίστε το έλκος στομάχου
Ο χυμός πατάτας είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την ανακούφιση της κατάστασης που προκύπτει από παρόμοιες ανισορροπίες στα επίπεδα των γαστρικών οξέων.
 • Η περιεκτικότητα της πατάτας σε ίνες, εκτός από τα αντιοξειδωτικά και τα ανόργανα άλατα, βελτιστοποιεί τη διαδικασία της πέψης και μειώνει τον ερεθισμό του γαστρικού βλεννογόνου.
 • Περιέχει αλκαλικά άλατα που βοηθούν στη ρύθμιση των φλεγμονωδών καταστάσεων, επιταχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης των προσβεβλημένων τοιχωμάτων.
 • Είναι ιδανική για τη μείωση της παλινδρόμησης των γαστρικών οξέων και της αίσθησης καούρας στο στομάχι.

Τα οφέλη από τις μπανάνες

Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε άμυλα και αντιοξειδωτικές ενώσεις που, αφού απορροφηθούν από τον οργανισμό, βοηθούν στην εξισορρόπηση του pH του στομάχου.

 • Η σημαντική συνεισφορά τους σε ίνες βελτιώνει την πέψη των δύσπεπτων τροφών και εμποδίζει τις εντερικές αναταραχές.
 • Εξουδετερώνουν την οξύτητα που προκαλείται από ένα μη ισορροπημένο pΗ στο στομάχι, μειώνοντας την εμφάνιση βλαβών και πληγών στο στρώμα που προστατεύει το στομάχι.
 • Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι σημαντικά για την αποκατάσταση της υγείας των τραυματισμένων ιστών.
 • Σταματούν την ταλαιπωρία που προκαλείται από τις γαστρικές παλινδρομήσεις και τη γαστρίτιδα.

 

Μάθετε περισσότερα εδώ: 8 πρακτικά κόλπα για να αποτρέψετε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 

Τρόπος παρασκευής του σμούθι από πατάτα και μπανάνα

χυμός και μπανάνα, ανακουφίστε το έλκος στομάχου
Για να προετοιμάσετε αυτό το σμούθι, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια πατάτα που δεν είναι πολύ ώριμη και δεν έχει αρχίσει να πετάει βλαστάρια. Επίσης, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια άγουρη μπανάνα, καθώς παρέχουν περισσότερο άμυλο και φλαβονοειδή.

Υλικά

 • 1 πατάτα
 • 1 πράσινη μπανάνα
 • ½ ποτήρι νερό (100 ml)

Οδηγίες παρασκευής

 • Πλύνετε καλά την πατάτα, καθαρίστε τη φλούδα και κόψτε τη σε πολλά κομμάτια.
 • Βάλτε τη στο μπλέντερ για να την κάνετε χυμό. Κρατήστε τη στην άκρη.
 • Κόψτε την πράσινη μπανάνα σε πολλά κομμάτια και προσθέστε τη στο μπλέντερ μαζί με το χυμό της πατάτας.
 • Προσθέστε μισό ποτήρι νερό για να κάνετε πιο εύκολη την υγροποίηση του μείγματος. Ανακατέψτε  για λίγα λεπτά, έως ότου αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Τρόπος κατανάλωσης

 • Προετοιμάστε το σμούθι το πρωί και πιείτε το 30 λεπτά πριν το πρωινό.
 • Επαναλάβετε την κατανάλωσή του κάθε μέρα μέχρι να παρατηρήσετε βελτίωση.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι έχετε έλκη στο στομάχι

γυναίκα με έλκος στομάχου, ανακουφίστε το έλκος στομάχου
Το συχνότερο σύμπτωμα του στομαχικού έλκους είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα. Η έντασή του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης και την παραγωγή των οξέων στο στομάχι.

Αυτή η ασθένεια συνοδεύεται συχνά από:

 • Κάψιμο στο ανώτερο τμήμα του στομάχου
 • Καούρα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Αίσθηση πληρότητας ή βαρύτητας στο στομάχι
 • Φλεγμονή και περίσσεια αερίων
 • Δυσανεξία σε λιπαρά τρόφιμα
 • Ναυτία και έμετο

Επειδή τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλες ασθένειες, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε ακριβή και έγκαιρη διάγνωση.

Οι εξετάσεις για τον έλεγχο των ελκών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εργαστηριακές εξετάσεις για το H. pylori
 • Ακτινογραφίες του πεπτικού συστήματος (ανώτερο γαστρεντερικό)
 • Ενδοσκόπηση του πεπτικού συστήματος (EGD)
 • Μια εξέταση αιμοσφαιρίνης στο αίμα για να ελεγχθεί η πιθανότητα αναιμίας

Παρουσιάζετε συμπτώματα που συνδέονται με το έλκος στομάχου; Αντιμετωπίστε τα με αυτό το φυσικό σμούθι και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αξιολογήσει με ακρίβεια την έκταση του προβλήματος.

 

 

Να θυμάστε ότι, αν και δεν είναι πάντα σοβαρά, ενδέχεται να παρουσιάσουν σημαντικές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.