Καταπολεμήστε τις οφθαλμικές λοιμώξεις με 9 θεραπείες

Οι αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις σε ορισμένα φυσικά συστατικά μπορούν να μας βοηθήσουν να επιταχύνουμε την ανάρρωση από μολύνσεις των ματιών. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Καταπολεμήστε τις οφθαλμικές λοιμώξεις με 9 θεραπείες
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι οφθαλμικές λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν όταν οι ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες βρίσκουν ένα τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν κοντά ή γύρω από τα μάτια. Είναι αρκετά συχνές στον γενικό πληθυσμό και, αν και συνήθως δεν είναι σοβαρές, μερικές φορές παρουσιάζουν επιπλοκές που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιατρική παρακολούθηση ανάλογα με την αιτία.

Συνολικά, χαρακτηρίζονται από μια δυσάρεστη αίσθηση κνησμού, που σχεδόν πάντα συνοδεύεται από υπερβολική ξηρότητα, ερεθισμό, ερυθρότητα και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα που, στην πραγματικότητα, μπορούν να επηρεάσουν την οπτική ικανότητα ενός ατόμου.

Αν και είναι συνήθως σποραδικά και εξαφανίζονται σε λίγες μέρες, είναι καλή ιδέα να παρέχετε κάποιο είδος θεραπείας για να επιταχύνετε την ανάρρωσή τους. Ευτυχώς, δεν είναι πάντα απαραίτητο να καταφεύγετε σε φάρμακα ή φαρμακολογικά προϊόντα για να ελέγξετε γρήγορα αυτήν την κατάσταση.

Χάρη στις ιδιότητες ορισμένων φυσικών συστατικών, μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικές θεραπείες που είναι εξίσου αποτελεσματικές. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι θεραπείες δεν θα αντικαταστήσουν την κατάλληλη ιατρική θεραπεία σε καμία περίπτωση.

Ας ρίξουμε μια ματιά!

1. Κρύες κομπρέσες για τις οφθαλμικές λοιμώξεις

Η άμεση εφαρμογή κρύων κομπρέσων είναι μια γρήγορη λύση για τον έλεγχο της φλεγμονής και της ερυθρότητας από μολύνσεις των ματιών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ophthalmic Epidemiology έδειξε ότι οι κρύες κομπρέσες βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της μη λοιμώδους επιπεφυκίτιδας. Από την άλλη πλευρά, η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα θα απαιτεί πάντα αντιβιοτική θεραπεία, σύμφωνα με το άρθρο που αναφέρεται.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο

 • Τυλίξτε πολλά παγάκια σε ένα καθαρό πανί και τρίψτε τα στα μάτια σας για μερικά λεπτά.
 • Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε και αυτό το άρθρο:Γιατί είναι καλό να τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα

2. Φακελάκια τσαγιού

Τα φακελάκια τσαγιού που συνήθως απορρίπτονται μετά την παρασκευή ροφημάτων εξακολουθούν να περιέχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ενώσεις που βοηθούν στη θεραπεία των λοιμώξεων των ματιών. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η χρήση τους στην πληγείσα περιοχή δημιουργεί ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα που μειώνει την ερυθρότητα και τον κνησμό.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε

 • Βάλτε πολλά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού στο ψυγείο. Μόλις κρυώσουν, τοποθετήστε τα απαλά πάνω από τα μάτια σας.
 • Αφήστε τα να δράσουν για 5 λεπτά και επαναλάβετε έως και 3 φορές την ημέρα.

3. Μέλι για τις οφθαλμικές λοιμώξεις

Το μέλι έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά. Στην πραγματικότητα, είναι κατάλληλο για την καταπολέμηση πολλών τύπων βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Σε αυτή την ειδική περίπτωση, είναι πολύ αποτελεσματικό, όχι μόνο επειδή επιβραδύνει την ανάπτυξη μικροοργανισμών, αλλά και επειδή ελέγχει τη φλεγμονή.

Οι αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Για το λόγο αυτό, η παραδοσιακή ιατρική την έχει εκμεταλλευτεί στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Pharmacognosy Research.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Συνδυάστε ίσα μέρη μελιού με ζεστό νερό.
 • Στη συνέχεια, τρίψτε το μείγμα στις πληγείσες περιοχές με τη βοήθεια ενός κομματιού βαμβάκι.
 • Επαναλάβετε τη χρήση του 2 ή 3 φορές την ημέρα.

4. Λιναρέλαιο

Τα λιπαρά οξέα στο λιναρέλαιο έχουν αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθά στον έλεγχο των λοιμώξεων των ματιών. Η άμεση χρήση του αποτρέπει τον κνησμό, την αίσθηση καψίματος και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που προκύπτουν από αυτήν την πάθηση.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Indian Journal of Experimental Biology έδειξε ότι ο λιναρόσπορος μειώνει τη φλεγμονή που προκαλείται από διάφορες ουσίες. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία αλλεργικής και λοιμώδους επιπεφυκίτιδας.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Βρέξτε ένα καθαρό πανί με λιναρέλαιο και τρίψτε το πάνω από το προσβεβλημένο μάτι.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα για γρήγορη ανακούφιση.

5. Ωμά πατάτες για τις οφθαλμικές λοιμώξεις

Ο φυσικός χυμός που εκκρίνεται από τις ωμές πατάτες είναι πλούσιος σε αντιβακτηριακούς και καταπραϋντικούς παράγοντες που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στα μάτια για την ενίσχυση της ανάρρωσης από μολύνσεις. Η χρήση τους ελέγχει το κάψιμο και καταπραΰνει τον κνησμό και την ερυθρότητα.

Πώς να τις χρησιμοποιήσετε

 • Κόψτε πολλές φέτες πατάτας. Τις αφήνουμε να κρυώσουν στην κατάψυξη.
 • Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις στα βλέφαρα για 5 λεπτά.
 • Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.

6. Τζελ αλόης βέρα

Οι κρύσταλλοι που περιέχονται στο φυτό της αλόης βέρα είναι πλούσιοι σε νερό, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακούς παράγοντες που επιταχύνουν την ανάρρωση από βακτηριακές μολύνσεις των ματιών.

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Contact Lens and Anterior Eye έδειξε ότι ορισμένες εναλλακτικές και συμπληρωματικές τεχνικές ιατρικής είναι χρήσιμες στη θεραπεία παθήσεων των ματιών. Η εν λόγω μελέτη έδειξε την επίδραση της αλόης βέρα και του μελιού σε οξείες καταστάσεις όπως η βλεφαρίτιδα, παρουσιάζοντας πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Τρίψτε λίγο φρέσκο τζελ αλόης βέρα πάνω από το μολυσμένο μάτι.
 • Αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό.
 • Χρησιμοποιήστε 2 ή 3 φορές όπως σας ταιριάζει.

7. Λάδι καρύδας

Καταπολεμήστε τις οφθαλμικές λοιμώξεις με 9 θεραπείες

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε αντιβιοτικές ενώσεις που δρουν κατά των μικροοργανισμών που προκαλούν μολύνσεις των ματιών. Οι ελαιώδεις ενώσεις του ενυδατώνουν τους δακρυϊκούς πόρους και βοηθούν στην πρόληψη της ξηρότητας και του κνησμού.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Βρέξτε ένα βαμβάκι με λάδι και τρίψτε το πάνω από τις πληγείσες περιοχές.
 • Μπορείτε να κάνετε κομπρέσες με κομμάτια βαμβακιού σε περίπτωση που χρειαστεί να τα βάλετε απευθείας στα μάτια ή στα βλέφαρα.
 • Χρησιμοποιήστε το δύο φορές την ημέρα.

8. Καλέντουλα

Τόσο το έγχυμα όσο και το λάδι καλέντουλας ασκούν σημαντικά αποτελέσματα στον έλεγχο αυτών των παθήσεων των ματιών. Έχει αντιβακτηριακούς και αντισηπτικούς παράγοντες που μειώνουν την ανάπτυξη βακτηρίων ενώ καταπραΰνουν το πρήξιμο και την ερυθρότητα.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τις επιδράσεις του ελαίου καλέντουλας στις μολύνσεις των ματιών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Ophthalmic Inflammation and Infection έδειξε ότι θα μπορούσε να καταστρέψει το βιοφίλμ που σχηματίζεται από ορισμένα βακτήρια. Επομένως, συνιστάται να συμπεριληφθεί σε ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες που διατίθενται στο εμπόριο.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

 • Ετοιμάστε ένα έγχυμα καλέντουλας και απλώστε το υγρό στα μάτια σας με τη βοήθεια ενός πανιού.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία δύο φορές την ημέρα.

9. Θαλασσινό νερό για τις οφθαλμικές λοιμώξεις

Το αλμυρό νερό είναι μια άλλη αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τη θεραπεία των λοιμώξεων των ματιών. Είναι ένα διάλυμα του οποίου η σύνθεση μοιάζει με δάκρυα, που θα ενυδατώσει το μάτι και θα διευκολύνει την αποβολή των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επιπλέον, το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Έτσι, είναι ένα ισχυρό φάρμακο ενάντια σε πολλές μικρές λοιμώξεις.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτό το φάρμακο για τις οφθαλμικές λοιμώξεις

 • Αραιώστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα λίτρο πόσιμο νερό.
 • Δοκιμάστε το διάλυμα και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πιο αλμυρό από ένα δάκρυ.
 • Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το προσβεβλημένο μάτι με το παρασκευασμένο διάλυμα.
 • Επαναλάβετε τη διαδικασία το πολύ τρεις φορές την ημέρα μέχρι να παρατηρήσετε κάποια βελτίωση.
 • Ωστόσο, αποφύγετε να πίνετε θαλασσινό νερό απευθείας στο μάτι όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφύγετε την επιδείνωση της κατάστασης.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων λοιμώξεων των ματιών, επιλέξτε μία από τις προαναφερθείσες θεραπείες και εφαρμόστε την σύμφωνα με τις συστάσεις που δίνονται για ανακούφιση. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε τον συνδυασμό πολλών ταυτόχρονα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Τέλος, συνιστούμε την τήρηση καλής υγιεινής στην περιοχή. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν μετά από λίγο, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mueller, J. B., & McStay, C. M. (2008). Ocular Infection and Inflammation. Emergency Medicine Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.emc.2007.10.004

 • Nandal, U., & Bhardwaj, R. L. (2012). Aloe vera: A valuable wonder plant for food, medicine and cosmetic use – a review. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.

 • Orden Martínez, B., Martínez Ruiz, R., & Millán Pérez, R. (2004). Conjuntivitis bacteriana: Patógenos más prevalentes y sensibilidad antibiótica. Anales de Pediatria. https://doi.org/10.1157/13062868


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.