Πώς να καθαρίσετε τα λερωμένα πιάτα από πορσελάνη

Ανακαλύψτε μια σειρά από συμβουλές με σπιτικά στοιχεία για να καθαρίσετε λερωμένα πιάτα από πορσελάνη και να ανακτήσετε όλη τη λάμψη τους.
Πώς να καθαρίσετε τα λερωμένα πιάτα από πορσελάνη

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 15 Απριλίου, 2023

Τα πορσελάνινα σερβίτσια είναι ένας από τους πιο κομψούς τρόπους για να διακοσμήσετε ένα τραπέζι. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές με διαφορετική ποιότητα, ανθεκτικότητα και αντοχή. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν και, κυρίως, να αφαιρεθούν οι λεκέδες μετά τη χρήση. Ανακαλύψτε πώς να καθαρίζετε τα πιάτα από πορσελάνη, ώστε να έχουν την ίδια λάμψη όπως όταν ήταν καινούργια.

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε ειδικά αξεσουάρ καθαρισμού. Αρκεί να έχετε κάποια βασικά υλικά, όπως μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι και πανιά με μικροΐνες. Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να αποφύγετε ορισμένα ζητήματα, όπως η χρήση χλωρίνης και βραστό νερό, καθώς μπορούν να βλάψουν αυτό το εύθραυστο υλικό.

Τι χρειάζεται για να καθαρίσετε τα λερωμένα πιάτα από πορσελάνη

Η πορσελάνη είναι ένα υλικό που προέρχεται από την Κίνα, η κατασκευή του οποίου βασίζεται στη δράση της θερμότητας στον πηλό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πορσελάνης, με μεγαλύτερο ή μικρότερο πάχος, ημιδιαφάνεια και αντοχή. Ωστόσο, σε όλες τις παρουσιάσεις της έχει μια ορισμένη ευθραυστότητα, γι’ αυτό πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για την υγιεινή της.

Χάρη στην οπτική ομορφιά του, αυτός ο τύπος κεραμικού χρησιμοποιείται συχνά για διακοσμητικούς σκοπούς: συνηθισμένα είναι τα διακοσμητικά, τα βάζα και τα σερβίτσια από πορσελάνη.

Έχουν, όμως, ένα σημαντικό μειονέκτημα: είναι σύνηθες να λεκιάζουν, να φθείρονται και να χάνουν το χρώμα τους. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που λειτουργούν για την απομάκρυνση της βρωμιάς, φροντίζοντας τις ευαίσθητες συνθήκες του υλικού. Αρκεί να εφαρμόσετε βασικά στοιχεία καθαρισμού που συνήθως υπάρχουν σε κάθε σπίτι.

Τι πρέπει να χρησιμοποιήσετε

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καθαρίσετε και να λευκάνετε την πορσελάνη. Παρόλο που υπάρχουν εμπορικά προϊόντα που κατασκευάζονται ειδικά για το σκοπό αυτό, δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιείτε.

Στο σπίτι μπορείτε να βρείτε τα παρακάτω υλικά για να το κάνετε μόνοι σας με αποτελεσματικό τρόπο:

 • Ένα σφουγγάρι
 • Ζεστό νερό
 • Λευκό ξύδι
 • Πανί με μικροΐνες
 • Μαγειρική σόδα
 • Μια βούρτσα με μαλακή τρίχα
Bicarbonato de sodio para limpiar las manchas de la porcelana.
Η μαγειρική σόδα είναι ένα χρήσιμο προϊόν στον οικιακό καθαρισμό, ειδικά για τη λεύκανση.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 τρόποι για μια ωραία εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ

Μέθοδοι προστασίας

Εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προϊόντα καθαρισμού του εμπορίου, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Επιπλέον, καλό είναι να το κάνετε σε αεριζόμενο περιβάλλον, καθώς τα στοιχεία αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που συσσωρεύονται στον αέρα. Κάθε φορά που εφαρμόζεται κάποιο από αυτά, θα πρέπει να φοριούνται λαστιχένια γάντια για την προστασία του δέρματος.

Τι πρέπει να αποφεύγετε κατά τον καθαρισμό;

Ορισμένα βασικά πράγματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τον καθαρισμό της πορσελάνης. Για παράδειγμα, η χλωρίνη, εκτός αν είστε στο στάδιο της λεύκανσης, για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

Κανένα σκληρό ή λειαντικό καθαριστικό δεν είναι καλό για την επεξεργασία αυτού του υλικού. Επίσης, το πολύ ζεστό νερό και οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα σκεύη και τα διακοσμητικά.

Συνιστάται πάντα η εφαρμογή χλιαρού νερού.

Επιπλέον, καλό είναι να δοκιμάζεται η μέθοδος καθαρισμού που θα χρησιμοποιηθεί σε ένα δυσδιάκριτο σημείο του αντικειμένου. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα ή οι πιθανές συνέπειες της μεθόδου πριν την επεκτείνετε σε ολόκληρη την πορσελάνη.

Πώς να καθαρίσετε τα πορσελάνινα σκεύη;

Γενικά, δεν συνιστάται η τοποθέτηση αντικειμένων από πορσελάνη στο πλυντήριο πιάτων, εκτός αν πρόκειται για παραλλαγή από πηλό, η οποία έχει μεγαλύτερη αντοχή. Ωστόσο, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στα οικιακά σκεύη είναι η λεπτή πορσελάνη που τείνει να καταστρέφεται μέσα στη συσκευή.

Καθαρισμός με μαγειρική σόδα

Επομένως, μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους καθαρισμού γίνεται με το χέρι με μαγειρική σόδα. Σχηματίστε μια πάστα με αυτό το προϊόν και τοποθετήστε την στα λερωμένα σημεία. Στη συνέχεια, τρίψτε με ένα σφουγγάρι. Η κίνηση πρέπει να είναι απαλή, ώστε να μην γρατζουνίσετε ή να μην χαράξετε το υλικό.

Πώς να καθαρίσετε τα πιάτα από πορσελάνη με λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό προϊόν για απολύμανση. Στην περίπτωση των πορσελάνινων πιάτων, εφαρμόστε το στα λερωμένα σημεία, αφού το αραιώσετε σε μείγμα με αλάτι.

Αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά έως μία ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το μείγμα και πλύνετε. Δοκιμάστε τη μέθοδο σε μια μικρή, δυσδιάκριτη περιοχή των σκευών πριν πλύνετε ολόκληρο το σετ.

Καθαρίστε τα πιάτα από πορσελάνη με βόρακα

Το βορικό νάτριο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για διάφορες στρατηγικές καθαρισμού στο σπίτι. Στα πορσελάνινα πιάτα, είναι αποτελεσματικό για την αφαίρεση λεκέδων από τσάι ή καφέ. Αναμείξτε βόρακα με χυμό λεμονιού και περάστε το πιάτο με ένα σφουγγάρι – πάντα απαλά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά.

Καθαρισμός με υπεροξείδιο του υδρογόνου

Σε περιπτώσεις που οι επίμονοι λεκέδες δεν απομακρύνονται, δοκιμάστε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Απλώστε το πάνω στη βρωμιά και αφήστε το να δράσει, όπως και με τις προηγούμενες μεθόδους. Μετά από τουλάχιστον 30 λεπτά, αφαιρέστε και ξεπλύνετε.

Λεύκανση

Μια ιδιαίτερη περίπτωση στην εξυγίανση της πορσελάνης είναι η διαδικασία λεύκανσης και ανάκτησης της φωτεινότητας. Αυτή είναι η μόνη στιγμή κατά την οποία είναι δυνατή η εφαρμογή λευκαντικού. Το κάνετε πάντα με λαστιχένια γάντια και με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή.

Τοποθετήστε τα σερβίτσια σε ένα δοχείο με ζεστό νερό και μερικές σταγόνες χλωρίνης. Θα πρέπει να μουλιάσουν για τουλάχιστον μία ώρα. Μετά από αυτό το διάστημα, ξεπλύνετε με ένα σφουγγάρι και απορρυπαντικό πιάτων.

Συμβουλές για τον καθαρισμό άλλων αντικειμένων από πορσελάνη

Εκτός από τα σερβίτσια και τα διακοσμητικά στο σαλόνι, η πορσελάνη υπάρχει και στο μπάνιο. Πολλά αντικείμενα είναι κατασκευασμένα από αυτό το υλικό, καθώς είναι τόσο ελκυστικό.

Ωστόσο, απαιτούν επίσης ειδική επεξεργασία καθαρισμού:

 • Μπανιέρες: Είναι σύνηθες να εμφανίζονται λεκέδες σκουριάς σε αυτόν τον τύπο μπανιέρας. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η χρήση ενός σφουγγαριού με υπεροξείδιο του υδρογόνου.
 • Η τουαλέτα: Τα άλατα στις τουαλέτες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν. Δοκιμάστε υπεροξείδιο του υδρογόνου και, αν δεν αποδώσει, ελέγξτε ειδικά προϊόντα του εμπορίου.
 • Τα πλακάκια: Αυτά συσσωρεύουν συχνά λεκέδες από άλατα. Ετοιμάστε μια πάστα από μαγειρική σόδα και τοποθετήστε την πάνω τους.
 • Νεροχύτες: Αυτά τα αντικείμενα από πορσελάνη μπορεί να σκουριάσουν ή να λερωθούν από το λίπος. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόστε ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Σκουπίστε με ένα σφουγγάρι και στη συνέχεια ξεπλύνετε.
 • Βρύσες και ντους: Σε αυτή την περίπτωση, ο καθαρισμός είναι απλός. Απλώς εφαρμόστε απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό.
Azulejos de porcelana en el baño y su limpieza.
Το μπάνιο είναι ένας χώρος του σπιτιού που μπορεί να έχει πολλά αντικείμενα από πορσελάνη.

Καθαρισμός διακοσμητικών αντικειμένων από πορσελάνη

Είναι σύνηθες τα διακοσμητικά αντικείμενα από πορσελάνη να είναι από τα πιο κομψά και πολύτιμα στο σπίτι. Ως εκ τούτου, καλό είναι να τα καθαρίζετε με λεπτότητα, ακολουθώντας μια σειρά από βήματα και συστάσεις. Αρχικά, απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη από την επιφάνεια.

Χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες και στη συνέχεια μια βούρτσα με μαλακή τρίχα για τις γωνίες και τις σχισμές. Τοποθετήστε τα στολίδια σε ένα πλαστικό δοχείο για να αποφύγετε το χτύπημα, το ράγισμα ή το σπάσιμο.

Γεμίστε το δοχείο με ζεστό νερό και πλύντε το με ένα σφουγγάρι και σαπούνι πιάτων. Αφού ξεπλύνετε, αφήστε τα να στεγνώσουν για αρκετή ώρα και θα έχετε αυτά τα διακοσμητικά βάζα σαν καινούργια.

Πώς να καθαρίσετε τα πιάτα από πορσελάνη που έχουν λερωθεί με κίτρινα σημάδια

Η πορσελάνη είναι ένα πολύ αισθητικό και λειτουργικό υλικό, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά όταν πρόκειται για τον καθαρισμό της. Μερικές φορές, εμφανίζονται κιτρινωποί λεκέδες στην επιφάνειά της. Αυτοί οι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν με μαγειρική σόδα, ξύδι, νερό και ένα σφουγγάρι, όπως και άλλοι παρόμοιοι λεκέδες.

Οι περισσότεροι λεκέδες που επηρεάζουν αυτό το σκεύος έχουν λύση. Επομένως, αφιερώνοντας λίγο χρόνο, είναι δυνατόν να διατηρήσετε τα σκεύη λαμπερά και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.