15 πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να χάσετε πολύτιμα εργαλεία κουζίνας. Κρατήστε τα μαχαίρια υψηλής ποιότητας, τα αντικολλητικά τηγάνια και τις σανίδες κοπής μακριά από το πλυντήριο πιάτων.
15 πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ναι, το ξέρουμε ότι μας γλιτώνει πολύ χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που απλά δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων. Διαφορετικά, θα καταλήξετε να τα καταστρέψετε.

Μπορεί να μη σας αρέσει να πλένετε τα πιάτα στο χέρι, αλλά όταν πρόκειται για κάποια ευαίσθητα αντικείμενα, είναι ό,τι καλύτερο. Ίσως αν αποφασίσετε να εξοικονομήσετε λίγα λεπτά για τις δουλειές του σπιτιού, θα μπορέσετε να επενδύσετε σε ένα σετ πιάτων ή άλλα εργαλεία κουζίνας ή ίσως σε μια νέα συσκευή.

Ακολουθεί μια λίστα με όλα τα πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων.

1. Τηγάνια από χυτοσίδηρο με σμάλτο

Προσοχή! Αν και μπορείτε να βάλετε τα περισσότερα εμαγιέ σκεύη στο πλυντήριο πιάτων, υπάρχουν κάποια που δεν μπαίνουν. Πώς το ξέρετε; Αυτό εξαρτάται από τη μάρκα.

Το ασφαλέστερο που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ωστόσο, αν δεν τις έχετε, επιλέξτε να τα πλύνετε στο χέρι με ένα μαλακό σφουγγάρι. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να καταστρέψετε το σμάλτο.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι για να διατηρήσει ο χυτοσίδηρος τις ιδιότητές του (να ζεσταίνεται γρήγορα, να μεταδίδει και να διατηρεί καλά τη θερμότητα), καλό είναι να τον πλένετε με ζεστό νερό χωρίς σαπούνι, να τον στεγνώνετε επιτόπου και να τον τρίβετε με λίγο ελαιόλαδο.

2. Αντικολλητικά τηγάνια και κατσαρόλες

Οι αντικολλητικές επιφάνειες είναι πολύ ευαίσθητες. Επομένως, εκτός αν συνιστάται από τον κατασκευαστή, δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Αποδεικνύεται ότι τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων είναι συχνά πολύ ισχυρά. Αυτό, σε συνδυασμό με τους πίδακες πίεσης που εκτοξεύονται από το μηχάνημα, μπορεί να προκαλέσει την αποκόλληση κομματιών της επίστρωσης.

Καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό σφουγγάρι καθαρισμού και λίγο υγρό πιάτων. Η αντικολλητική επίστρωση είναι μια επιφάνεια, η οποία δεν χρειάζεται να τρίβεται δυνατά για να εξασφαλιστεί η καθαριότητά της. Μερικές φορές αρκεί ένα σκούπισμα με μια πετσέτα κουζίνας.

Ollas y sartenes que no debes meter en el lavavajillas.
Δεν είναι όλα τα μαγειρικά σκεύη ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων. Ελέγξτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

3. Κακώς στιλβωμένα κεραμικά ή πήλινα σκεύη

Τα πήλινα σκεύη, αν δεν είναι σωστά σφραγισμένα, είναι πορώδη. Αυτό καθιστά το κομμάτι επιρρεπές σε θραύση μετά από το πλυντήριο πιάτων.

Οι πίδακες καυτού νερού υπό πίεση φθείρουν την επίστρωση των κατσαρολών. Αυτό τις καθιστά επιρρεπείς στην επώαση βακτηρίων.

Σημειώστε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται εάν χρησιμοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες και σε υγρό περιβάλλον. Επομένως, συνιστάται να τα πλένετε στο χέρι με ένα ήπιο απορρυπαντικό και να τα στεγνώνετε πολύ καλά με ένα καθαρό πανί.

4. Πράγματα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων: Woks

Τα Woks είναι μαγειρικά σκεύη χρήσιμα για το τηγάνισμα με ανάδευση. Μπορεί να είναι κατασκευασμένα από χυτοσίδηρο ή ανθρακούχο χάλυβα και ξύλινη λαβή- όλα αυτά είναι υλικά που δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Επίσης, λόγω του όγκου τους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα χωράνε στα μηχανήματα.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: Τα 7 πιο βρόμικα μέρη στο σπίτι και πώς να τα απολυμάνετε

5. Μαλακά πλαστικά δοχεία

Τα πλαστικά δοχεία μπορούν επίσης να καταστραφούν στο πλυντήριο πιάτων. Ο κανόνας είναι απλός: βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για φούρνο μικροκυμάτων.

Αν δεν είναι, τότε δεν πλένονται στο πλυντήριο. Αναζητήστε την εικόνα ενός πιρουνιού με ένα ποτήρι- αυτή είναι η ένδειξη ότι το πλαστικό είναι ανθεκτικό και μπορεί να πλυθεί με θερμότητα.

Διαφορετικά, μπορεί να απελευθερώσει τοξικές ουσίες και να φθαρεί. Θα στρεβλωθεί και θα χαλάσει- νωρίτερα από ό,τι ορίζει ο κατασκευαστής.

Το ίδιο θα ισχύει και για κάθε πλαστικό σκεύος μαγειρικής που δεν είναι κατάλληλο για τη θέρμανση φαγητού.

6. Μαχαίρια υψηλών προδιαγραφών

Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα συμβατικά μαχαίρια. Όχι όμως με τα μαχαίρια που χρησιμοποιούν οι σεφ.

Αυτά είναι κατασκευασμένα από ειδικό μέταλλο που η θερμότητα του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να παραμορφώσει. Το εργαλείο θα γίνει αμβλύ και δεν θα κόβει πλέον αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, καταστρέφεται και η λαβή.

7. Θερμός

Αποδεικνύεται ότι τα θερμός κατασκευάζονται με μια εσωτερική δομή που τους επιτρέπει να διατηρούν τα υγρά ζεστά ή κρύα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, αν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, το νερό που βρίσκεται υπό πίεση θα μπορούσε να εισχωρήσει μέσα από τα εσωτερικά στρώματα του μπουκαλιού και να παγιδευτεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούχλα.

8. Σανίδες κοπής και ξύλινα σκεύη

Οι συνθήκες υπό τις οποίες το πλυντήριο πιάτων απολυμαίνει τα σκεύη καταλήγουν να δημιουργούν ρωγμές στο ξύλο. Έτσι, όταν χρησιμοποιούνται, οι χυμοί και οι σάλτσες από τα παρασκευάσματα εισχωρούν στο υλικό. Επιπλέον, το ξύλο τείνει να παραμορφώνεται, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του.

9. Σκεύη από αλουμίνιο και χαλκό

Η διάλυση ζεστού νερού με ισχυρό σαπούνι τείνει να επηρεάζει αρνητικά τόσο το αλουμίνιο όσο και το χαλκό, γεγονός που θα τα οδηγήσει σε οξείδωση με την πάροδο του χρόνου. Υπό αυτή την έννοια, συνιστάται να είστε συνετοί και να μην βάζετε αντικείμενα από αυτά τα υλικά στο πλυντήριο πιάτων.

10. Πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων: Υπερμεγέθη σκεύη

Τα υπερμεγέθη αντικείμενα μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο πλυντήριο πιάτων και να καταστρέψουν το σκεύος που θέλατε να πλύνετε. Παρεμποδίζουν την περιστροφή του μηχανισμού πλύσης.

Από την άλλη πλευρά, τα κουπλέ για μπισκότα είναι ευαίσθητα και εύθραυστα εργαλεία που δεν αντέχουν στις συνθήκες του πλυντηρίου πιάτων. Το ίδιο ισχύει και για τα ταψιά για κέικ και τις φόρμες για κέικ τύπου bundt που έχουν πολλά ανάγλυφα.

11. Καπάκια χύτρας ταχύτητας και λαστιχάκια

Τα εξαρτήματα της χύτρα ταχύτητας και τα λαστιχάκια γενικότερα αποτελούν μέρος αυτής της λίστας. Αυτά τα εξαρτήματα είναι πολύ ευαίσθητα και τα υλικά τους δεν αντέχουν στο καυτό νερό, καθώς παραμορφώνονται και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Τα καπάκια της χύτρας ταχύτητας αποτελούνται από μια βαλβίδα με ένα παρέμβυσμα στο εσωτερικό της, το οποίο μπορεί να καταστραφεί εάν υπάρχουν σωματίδια σαπουνιού που καταλήγουν να φράξουν την περιοχή. Η λαβή είναι ένα άλλο στοιχείο που, μετά από κάθε πλύση, φθείρεται και παραμορφώνεται.

12. Αντικείμενα με ετικέτες ή κόλλα

Τα πιατικά πρέπει να είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα τροφίμων και τα μπουκάλια πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ετικέτες και κόλλα. Συνιστάται να απομακρύνετε τυχόν ρύπους πριν τοποθετήσετε τα αντικείμενα. Διαφορετικά, οι αποχετεύσεις, οι σωλήνες και άλλες συσκευές του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να φράξουν.

13. Ιταλικές καφετιέρες

Λόγω της δομής τους, οι ιταλικές καφετιέρες δεν πρέπει να πλένονται στο πλυντήριο. Δεν συνιστάται καν να τις πλένετε με απορρυπαντικό. Αντ’ αυτού, είναι ασφαλέστερο να τις απολυμαίνετε μόνο με ζεστό νερό.

Cafetera italiana no se puede lavar en lavavajillas.
Οι ιταλικές καφετιέρες είναι ιδιαίτερες επειδή το καλό πλύσιμο εξασφαλίζει την παραγωγή ποιοτικού καφέ.

14. Πράγματα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων: Τρίφτες

Οι τρίφτες έχουν μια άκρη, όπως ακριβώς και τα μαχαίρια. Όταν έρχονται σε επαφή με ζεστό νερό, χάνουν την ακμή τους.

Από την άλλη πλευρά, λόγω της δομής και των γωνιών του τρίφτη, είναι καλύτερο να τον πλένετε στο χέρι για να εξασφαλίσετε την απόλυτη καθαριότητά του.

15. Κύπελλα, ποτήρια και άλλα γυάλινα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων

Στην περίπτωση αυτή, αναφερόμαστε σε αντικείμενα από κρύσταλλο και όχι από γυαλί. Η σύγχυση των δύο όρων είναι πολύ συχνή.

Το πρώτο είναι πιο ευαίσθητο υλικό, γι’ αυτό και είναι συνήθως πιο ακριβό. Αν εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες, τείνει να παραμορφώνεται ή και να σπάει.

Να είστε σίγουροι και να τα πλένετε με το χέρι. Ωστόσο, ορισμένα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν προγράμματα για αυτόν τον τύπο υλικού.

Προσοχή στα “ειδικά προγράμματα” στο πλυντήριο πιάτων

Ορισμένα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν ειδικά προγράμματα που υποδεικνύουν την ικανότητά τους να πλένουν ορισμένα από τα σκεύη της λίστας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι κινδυνεύετε να μην είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα και να καταστραφούν και πάλι τα πολύτιμα αντικείμενά σας.

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων είναι αυτό που φτάνει στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Είναι επίσης η περιοχή όπου τα σκεύη έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με το απορρυπαντικό. Επομένως, καλό είναι να τοποθετείτε τα εύθραυστα αντικείμενα στο επάνω συρτάρι.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.