Καθαρισμός με ατμό: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο καθαρισμός με ατμό είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στην καταπολέμηση της επίμονης βρωμιάς και της σκόνης. Αυτά τα μηχανήματα είναι πιο προηγμένα από τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού.
Καθαρισμός με ατμό: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 20 Μαρτίου, 2023

Ο καθαρισμός με ατμό είναι ένας μεγάλος σύμμαχος στην καταπολέμηση της επίμονης βρωμιάς και της σκόνης. Αυτά τα μηχανήματα είναι πιο προηγμένα από τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού, επειδή αντί να περνάτε ώρες προσπαθώντας να αφαιρέσετε τους λεκέδες, φέρνετε τη συσκευή πιο κοντά και αφήνετε τον ατμό να κάνει όλη τη δουλειά.

Η τεχνολογία πλύσης με ατμό απολυμαίνει επίσης και βοηθά στην εξάλειψη των κακών οσμών, ένα χαρακτηριστικό που προσθέτει πόντους στην απόφαση να αποκτήσετε μία από αυτές τις συσκευές. Δεν χρησιμοποιούν χημικά, ούτε τη σωματική προσπάθεια που απαιτεί ο καθαρισμός με πανί.

Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τον καθαρισμό με ατμό; Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο.

Η χρησιμότητα του ατμού

Σύμφωνα με την επεξήγηση στην εγκυκλοπαίδεια Concept, ο ατμός είναι μια φάση του νερού που παράγεται όταν αυτό μετατρέπεται από υγρή σε αέρια κατάσταση κατά την έκθεσή του σε θερμοκρασία κοντά στο σημείο βρασμού. Δεν έχει χρώμα ή οσμή, αλλά συνήθως γίνεται αντιληπτός ως λευκό και θολό από τη στιγμή που παρεμβάλλονται μικροσκοπικά σταγονίδια νερού.

Η χρησιμότητα του ατμού στον καθαρισμό αποδεικνύεται από την ικανότητά του να καθαρίζει πολύπλοκους λεκέδες και να απομακρύνει ιούς, βακτήρια και ακάρεα, ιδίως σε χαλιά, ρούχα και έπιπλα. Εκτός από τα υφάσματα, ο ατμός βοηθά επίσης στην απολύμανση γωνιών που συνήθως δεν φτάνει η σκούπα ή η σφουγγαρίστρα.

Θεωρείται επίσης μια μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον, επειδή επιτελεί τις λειτουργίες της χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών. Υπάρχουν καθαριστές ξηρού και θερμού ατμού, η δραστηριότητα των οποίων συνίσταται στη θέρμανση νερού και στην παραγωγή αερίου σε θερμοκρασία άνω των 90 °C.

Υπάρχουν επίσης καθαριστές υγρού και ψυχρού ατμού, οι οποίοι δεν βράζουν νερό. Η διαφορά τους με τους προηγούμενους είναι ότι, εκτός του ότι απαιτούν περισσότερα λίτρα, λόγω του κρύου που εκπέμπουν, δεν έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη βακτηρίων ή μυκήτων.

Προσοχή! Μην καθαρίζετε με ατμό χαρτόνι, χαρτί, αντίκες ή βαμμένες επιφάνειες.

Πώς να πραγματοποιήσετε τον καθαρισμό με ατμό;

Οι ατμοκαθαριστές είναι εύκολοι στη χρήση. Ο βασικός κανόνας είναι να ακολουθήσετε το εγχειρίδιο οδηγιών, ώστε το σύστημα να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Συνιστάται, πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του σπιτιού σας, να πραγματοποιήσετε μια μικρή δοκιμή για να εξοικειωθείτε με τη συσκευή. Επιλέξτε μια περιοχή, ενεργοποιήστε τη λειτουργία, πλησιάστε το ακροφύσιο και απομακρύνετέ το μερικά εκατοστά από την επιφάνεια.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να σκουπίσετε λίγο την περιοχή με ηλεκτρική σκούπα και να γεμίσετε το δοχείο του μηχανήματος με ζεστό νερό. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία βρασμού. Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε στο δοχείο λίγο ήπιο σαπούνι ή μαγειρική σόδα.

Limpieza de ropa con vapor de agua.
Ο μηχανισμός χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό ρούχων εδώ και πολύ καιρό, με πολύ ευνοϊκά αποτελέσματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 7 τρόποι για μια ωραία εμφάνιση χωρίς μακιγιάζ

Τα πλεονεκτήματα του καθαρισμού με ατμό

Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά πλεονεκτήματα των συσκευών καθαρισμού με ατμό. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά:

 • Φτάνουν σε απόσταση: Ο ατμός φτάνει σε δύσκολα σημεία, όπως γωνίες και κάτω από έπιπλα, λόγω της δύναμης με την οποία εκτοξεύεται το αέριο.
 • Ευελιξία: Ίσως η πιο αναγνωρίσιμη λειτουργία τους είναι η απολίπανση, αλλά αφαιρούν επίσης τη σκόνη, χρησιμεύουν ως σίδερο, απολυμαίνουν τα πλακάκια και αποσυνθέτουν.
 • Ισχύς: Η δύναμη αυτών των μηχανημάτων είναι το κύριο πλεονέκτημά τους κατά την αφαίρεση των λεκέδων. Συχνά υπάρχει βρωμιά που αρνείται να φύγει από τα υφάσματα, τα κεραμικά, τους τοίχους, ακόμη και τις συσκευές κουζίνας, αλλά ο ατμός μπορεί να βοηθήσει να την απομακρύνει εύκολα.
 • Βιωσιμότητα: Δεδομένου ότι χρειάζεται μόνο νερό, έχει γίνει μια συσκευή φιλική προς το περιβάλλον. Ο παραδοσιακός καθαρισμός τείνει να συνοδεύεται από χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες για την υγεία και μολύνουν το περιβάλλον.
 • Εξοικονόμηση χρημάτων: Η ταχύτητα της συσκευής είναι σημαντική για την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων εργασιών και εξοικονόμησης ελεύθερου χρόνου. Όσον αφορά τα χρήματα, σίγουρα συνεπάγεται μια αρχική επένδυση, αλλά στη συνέχεια θα έχετε μια χρήσιμη συσκευή για τον καθαρισμό σχεδόν κάθε επιφάνειας.
 • Βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας: Με τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ατμός επιτίθεται στα ακάρεα της σκόνης, τους μύκητες και τα βακτήρια, μειώνοντας τα συμπτώματα αλλεργίας. Σύμφωνα με το International Journal of Immunopathology and Pharmacology, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι η αιτία των αλλεργιών σε περισσότερο από το 10% του γενικού πληθυσμού. Το 90% των ατόμων που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα είναι ευαίσθητα σε αυτά τα αραχνοειδή. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο Υγείας του Μίσιγκαν συνιστά ατμοκαθαριστές για την εξάλειψη των ακάρεων της σκόνης.

Τα μειονεκτήματα από τον καθαρισμό με ατμό

Αν και τα οφέλη των ατμοκαθαριστών είναι ανταγωνιστικά, είναι σκόπιμο να εκθέσουμε τα μειονεκτήματα που φέρνουν μαζί τους. Το ένα έχει να κάνει με το χρόνο και τη θερμοκρασία ατμού.

Ενώ η θερμότητα σκοτώνει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, το Consumer Reports υποστηρίζει ότι η παραμονή του ατμού για 10 λεπτά σε δάπεδα από πλακάκια ή μωσαϊκό θα τα διασπάσει. Και αν τα χρησιμοποιήσετε κάτω από ξύλινα δάπεδα, μπορεί να τα παραμορφώσετε.

Ας δούμε τα άλλα μειονεκτήματα:

 • Μέγεθος: Υπάρχουν φορητά μοντέλα, αλλά ορισμένοι ατμοκαθαριστές είναι τόσο μεγάλοι που είναι κουραστικοί στο χειρισμό τους.
 • Τιμή: Δεν είναι τόσο φιλικοί προς τον προϋπολογισμό όσο μια κανονική σφουγγαρίστρα και απαιτούν αναπλήρωση της δεξαμενής νερού κάθε φορά που καθαρίζετε.
 • Υγρασία: Πάντα θα υπάρχει κάποια υγρασία και θα πρέπει να την απομακρύνετε. Αν δεν το κάνετε αυτό, θα δημιουργηθεί άσχημη οσμή και θα ενισχυθεί ο πολλαπλασιασμός των μυκήτων.
 • Ταχύτητα: Αν δεν τα γεμίσετε με ζεστό νερό για να ξεκινήσετε την απολύμανση, θα πρέπει να περιμένετε να ζεσταθούν.
 • Κίνδυνος εγκαυμάτων: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν ότι οι υδρατμοί αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες εγκαυμάτων. Για να αποφύγετε τα ατυχήματα, είναι καλύτερο να προστατεύετε τα χέρια σας με γάντια.
Ácaros que causan alergia.
Τα ακάρεα της σκόνης είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες. Με τον ατμό, είναι δυνατή η καταπολέμησή τους.

Τι πρέπει να έχετε κατά νου

Για να εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη του ατμού στον οικιακό καθαρισμό, θυμηθείτε να διαβάσετε λεπτομερώς τις συμβουλές του κατασκευαστή. Επίσης, φροντίστε να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό ασφαλείας για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα ατυχημάτων.

Τέλος, χρησιμοποιήστε το καθαριστικό στην κουζίνα, τα μπάνια και τα υπνοδωμάτια σε σφραγισμένες επιφάνειες, όπως βινύλιο και κεραμικά πλακάκια. Λειτουργεί επίσης σε κουρτίνες και στρώματα. Άλλα αδύναμα υλικά θα μπορούσαν να υποστούν βλάβη από τη θερμότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.