Αποτρέψτε τη ζημιά που προκαλεί η υγρασία

Η ζημιά που προκαλεί η υγρασία προξενεί χάος στην υγεία και το σπίτι σας; Μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση! Στο σημερινό μας άρθρο θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές για να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι σας.
Αποτρέψτε τη ζημιά που προκαλεί η υγρασία

Έχει γραφτεί από Facundo Martin Desimone

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ζημιά που προκαλεί η υγρασία είναι ένα πρόβλημα σε πολλά σπίτια. Το νερό είναι ένας ανεκτίμητος πόρος, όμως η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αφιερώσαμε το σημερινό μας άρθρο στο να σας ενημερώσουμε για το πώς ν’ αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα.

Μια μελέτη του Πολυτεχνείου της Βαλένθια δείχνει ότι το πρώτο βήμα για να ξεφορτωθείτε την υγρασία είναι ο εντοπισμός της αιτίας. Αυτό επειδή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε.

Συμπύκνωση και υγρασία

Η υγρασία εμφανίζεται σε διάφορες μορφές στο σπίτι. Ένα άρθρο στο περιοδικό INVI έφτιαξε μια λίστα με τους διάφορους τύπους υγρασίας, ανάλογα με την προέλευσή τους:

 • Από τα πατώματα
 • Τυχαία
 • Ατμοσφαιρική
 • Εξαιτίας της κατασκευής
 • Συμπύκνωση

Οι συγγραφείς του άρθρου αναφέρουν πως η υγρασία λόγω συμπύκνωσης είναι τόσο η αιτία, όσο και το αποτέλεσμα της παραγωγής οργανικών διαδικασιών. Αναφέρουν επίσης πως όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, αλλά προκαλεί ζημιά και στα δομικά υλικά του σπιτιού.

Γυναίκα κοιτά τη μούχλα στον τοίχο
Η μούχλα οφείλεται στην υγρασία καθώς προάγει την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

Τι προκαλεί την υγρασία;

Η συμπυκνωμένη υγρασία προκαλείται όταν συσσωρεύσεις αέρα γεμάτες με ατμούς χαμηλώνουν τη θερμοκρασία κάτω από το όριο υγροποίησης όταν έρχονται σε επαφή με κρύες επιφάνειες μέσα στο σπίτι.

Το προαναφερθέν άρθρο στο περιοδικό INVI, προτείνει μια μέθοδο με την οποία μπορεί να υπολογιστεί το σημείο υγροποίησης των ατμών μέσα στο σπίτι. Για να γίνει αυτό, όπως ισχυρίζονται οι συγγραφείς, αρκεί η σύνδεση των μεταβλητών που ακολουθούν σε μια συγκεκριμένη εξίσωση:

 • Πίεση ατμού
 • Εσωτερική θερμοκρασία αέρα
 • Πίεση διαβροχής

Τρόποι για ν’ αντιμετωπίσετε τη ζημιά που προκαλεί η υγρασία

Τα μαύρα σημάδια στα ταβάνια ή τους τοίχους του σπιτιού ίσως είναι ενδεικτικά μούχλας. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχετε αν υπάρχει ατμός ή σωματίδια νερού στα παράθυρα και μια έντονη μυρωδιά μούχλας καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει κάνει επιδρομή στο σπίτι σας η συμπύκνωση.

Μην ανησυχείτε όμως, υπάρχουν πιθανές λύσεις.

1. Να στεγνώνετε έξω τα ρούχα

Πολύ συχνά στεγνώνετε τα ρούχα μέσα στο σπίτι τις βροχερές ή κρύες ημέρες, και αυτό προκαλεί υγρασία σε συγκεκριμένες ζώνες.

Έτσι, είναι καλύτερο να τα στεγνώνετε σε καλά αεριζόμενους εξωτερικούς χώρους, όποτε μπορείτε, για ν’ αποτρέψετε την υγρασία από συμπύκνωση.

2. Αερισμός δωματίων

Ομοίως, η μούχλα σχηματίζεται συχνά στα πιο εσωτερικά δωμάτια του σπιτιού. Γι’ αυτό θα πρέπει ν’ ανοίγετε τα παράθυρα για 10 λεπτά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

3. Μονώστε παράθυρα, ταβάνια, και τοίχους

Ο πιο αποτελεσματικός, ίσως, τρόπος για ν’ αποτρέψετε την υγρασία στο σπίτι είναι να μονώσετε τα παράθυρα, τα ταβάνια, και τους τοίχους. Επιπλέον, ένα σύστημα θερμομόνωσης μπορεί να σας βοηθήσει:

 • Διατηρεί έναν πιο υγιεινό και πιο καθαρό αέρα στο σπίτι
 • Αποτρέπει την είσοδο του αέρα από έξω
 • Διατηρεί σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία
 • Αποτρέπει τις διαρροές θερμότητας

4. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρες για ν’ αποτρέψετε τη ζημιά που προκαλεί η υγρασία

Αυτό θα σας επιτρέψει να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι, πέραν του ό,τι θα αποτρέψει τη διάβρωση των μεταλλικών στοιχείων που μπορεί να προκαλέσει η υγρασία.

Αφυγραντήρας σε σαλόνι
Οι αφυγραντήρες είναι συσκευές που διατηρούν στεγνό το σπίτι.

5. Ισορροπήστε τις εσωτερικές και εξωτερικές θερμοκρασίες

Τέλος, αυτός ο τύπος υγρασίας θα αυξηθεί αν η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι υψηλότερη απ’ ό,τι έξω. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να διατηρείτε την εσωτερική θερμοκρασία στους 20,5 βαθμούς.

Η ζημιά που προκαλεί η υγρασία στην υγεία σας

Τέλος, σε μια μελέτη πάνω στην υγρασία, οι ερευνητές προειδοποιούν σχετικά με τη δυνατή σχέση ανάμεσα στην υγεία και την υγρασία. Σύμφωνα με αυτούς, αν ζείτε ή εργάζεστε σε υγρά περιβάλλοντα, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων, μεταξύ άλλων.

Σημαντικές παθήσεις όπως το άσθμα, ο πονόλαιμος, και το κρυολόγημα είναι αρκετά συχνά. Επίσης, η υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ακραίας κούρασης και να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Έτσι, οι ειδικοί συνιστούν ν’ αποφεύγετε τα περιβάλλοντα με υγρασία. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να καταφύγετε σε κατάλληλες διαδικασίες για την επίλυση αυτού του προβλήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Revista INVI, Vol. 20, Núm. 55. Evaluación de la humedad por condensación al interior de las viviendas sociales. Chile 2005; 154-165.
 • Universidad politécnica de Valencia.  Pipiraite, Toma. Humedades en edificación: estudio desde su origen hasta la actualidad, y aplicaciones contemporaneas. España 2017.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.