Ποια είναι τα καθήκοντα της κουμπάρας και του κουμπάρου;

Σας έχουν επιλέξει για κουμπάρα ή κουμπάρο σε κάποιον γάμο αλλά δεν είστε σίγουροι/ες τι πρέπει να κάνετε; Σε αυτό το άρθρο θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να γίνετε μια καλή κουμπάρα ή ένας καλός κουμπάρος.
Ποια είναι τα καθήκοντα της κουμπάρας και του κουμπάρου;

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν έχετε αναλάβει τα καθήκοντα της κουμπάρας ή του κουμπάρου σε έναν γάμο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλη τιμή. Όμως, ίσως να αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε σε αυτόν τον ρόλο.

Σήμερα, θα σας εξηγήσουμε όλες τις ευθύνες της κουμπάρας ή του κουμπάρου.

Η κουμπάρα και ο κουμπάρος

Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η κουμπάρα και ο κουμπάρος είναι άτομα που διαλέγουν η νύφη και ο γαμπρός. Συνήθως, πρόκειται για άτομα που είναι πολύ κοντά στο ζευγάρι, όπως ένας καλός φίλος, μία καλή φίλη, ένας ξάδερφος ή μία ξαδέρφη, ακόμη και ένας αδερφός ή μία αδερφή.

Αν και είναι εφικτό να υπάρχουν πολλές κουμπάρες και πολλοί κουμπάροι, είναι σύνηθες να υπάρχουν μόνο δύο στο σύνολο. Ο αριθμός των ανθρώπων στην ομάδα που βοηθά για το γάμο εξαρτάται από το ζευγάρι.

Γενικά, το ζευγάρι ζητά από κάθε άτομο να λάβει μέρος στον γάμο.

Τα καθήκοντα της κουμπάρας και του κουμπάρου

Βοηθούν στον σχεδιασμό του γάμου

Μπλε γαμήλια τούρτα

Η κουμπάρα και ο κουμπάρος βοηθούν, συνήθως, στον σχεδιασμό του γάμου.

Μια από τις μεγαλύτερες ευθύνες της κουμπάρας και του κουμπάρου είναι να βοηθήσουν στον σχεδιασμό του γάμου. Παραδείγματος χάρη, να βοηθήσουν τη νύφη να διαλέξει νυφικό, ή να αποφασίσουν τι φαγητό θα σερβίρουν στη δεξίωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ομάδα που βοηθά για το γάμο ίσως βοηθήσει και στον στολισμό του χώρου της τελετής ή της δεξίωσης.

Όπως και να ‘χει, οι κουμπάρες και οι κουμπάροι πρέπει να διευκολύνουν το ζευγάρι. Ο κύριος ρόλος τους είναι να κάνουν τη μέρα του γάμου να είναι τέλεια και αξέχαστη!

Σχεδιάζοντας το μπάτσελορ πάρτι

Γυναίκες σε σπα

Το μπάτσελορ πάρτι, τόσο για τη νύφη, όσο και για τον γαμπρό, σχεδιάζεται συνήθως από την κουμπάρα και τον κουμπάρο.

Αυτή είναι μια από τις πιο ευχάριστες ευθύνες που έχουν η κουμπάρα και ο κουμπάρος.

Συνήθως, αυτά τα πάρτι είναι έκπληξη για τον γαμπρό και/ή τη νύφη, γι’ αυτό δε θα πρέπει να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Αναλόγως το ζευγάρι, μπορούν να γίνουν δύο ξεχωριστά πάρτι ή ένα κοινό.

Η πιο σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να θυμάστε οργανώνοντας ένα μπάτσελορ πάρτι είναι τι αρέσει στη νύφη και τον γαμπρό, και τι θα ήθελαν σε αυτό. Για παράδειγμα, αν κάποιο άτομο προτιμά πιο χαλαρά πράγματα, μια εξαιρετική ιδέα θα ήταν ένα Σαββατοκύριακο σε σπα. Από την άλλη, αν στο ζευγάρι αρέσει το καραόκε, μπορείτε να κλείσετε ένα μπαρ όπου μπορούν να τραγουδήσουν καραόκε με τους στενούς φίλους και την οικογένεια.

Ίσως σας φαίνεται δύσκολος και αγχωτικός ο σχεδιασμός του πάρτι, αλλά όταν ξεκινήσει δε θα πάει χαμένος ο κόπος!

Τα καθήκοντα της κουμπάρας και του κουμπάρου την ημέρα του γάμου

Όταν φτάσει η μεγάλη μέρα, η κουμπάρα και ο κουμπάρος έχουν και άλλα καθήκοντα.

Τι ακριβώς χρειάζεται να κάνετε την ημέρα του γάμου;

  • Πρέπει να βοηθήσετε τον γαμπρό ή τη νύφη να ντυθούν. Όχι μόνο θα πρέπει να τους βοηθήσετε να ντυθούν, αλλά να τους εμψυχώνετε και να καλμάρετε τα νεύρα τους.
  • Να τους συνοδεύσετε στην Αγία ΤράπεζαΤυπικά, πριν περπατήσει η νύφη τον διάδρομο της εκκλησίας, θα πρέπει να τον περπατήσουν πρώτα η κουμπάρα και ο κουμπάρος.
  • Πρέπει να κάνετε μια πρόποση. Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, η κουμπάρα και ο κουμπάρος κάνουν μια πρόποση για τους νεόνυμφους. Αυτή μπορεί να αποτελείται από διασκεδαστικές ιστορίες για το ζευγάρι ή τρυφερές ιστορίες και εγκάρδιες ευχές. Στην πρόποση καλό είναι να περιλαμβάνονται και οι ευχαριστίες, προς το ζευγάρι, για την επιλογή της κουμπάρας και του κουμπάρου για τον γάμο, αλλά και ευχές για μια ευτυχισμένη ζωή.

Απολαύστε το ευχάριστο γεγονός

Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι όλα τα καθήκοντα της κουμπάρας και του κουμπάρου. Σε περίπτωση που προετοιμάζεστε για τον δικό σας γάμο ή έχετε επιλεγεί να γίνετε μέρος ενός γάμου, ελπίζουμε να σας βοήθησε το άρθρο μας.

Να θυμάστε ότι αν έχετε επιλεγεί ως κουμπάρα ή κουμπάρος, τότε είστε πολύ ξεχωριστό άτομο για το ζευγάρι. Δε σας θεωρούν μονάχα φίλο/η, αλλά πιστεύουν ότι μπορείτε να το βοηθήσετε να έχει έναν επιτυχημένο και ευτυχισμένο γάμο, και ότι θα συνεχίσετε να αποτελείτε σημαντικό πρόσωπο στην έγγαμη ζωή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • del Picó Rubio, Jorge. (2009). EL MATRIMONIO RELIGIOSO EN EL RÉGIMEN JURÍDICO CHILENO: EL SISTEMA MATRIMONIAL CONSAGRADO POR EL ARTÍCULO 20 DE LA LEY N° 19.947. Ius et Praxis15(2), 51-77. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-00122009000200003
  • Hipp, R. (2017). Orígenes del matrimonio y de la familia modernos. Revista Austral de Ciencias Sociales, (11), 59-78.
  • Mendoza Ontiveros, Martha Marivel. (2010). El compadrazgo desde la perspectiva antropológica. Alteridades20(40), 141-147. Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0188-70172010000200011&lng=es&tlng=es.
  • Osornio, Arturo Miranda, & Cisneros, Héctor Favila. (2012). La comida y su protocolo: Sentido y significado de los modales de mesa entre los otomíes de la comunidad de San Gregorio Macapexco – México. Estudios y perspectivas en turismo21(6) Recuperado en 15 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322012000600012&lng=es&tlng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.