7 κόλπα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα

Τα αγαπημένα σας ρούχα έχουν λεκέδες από λίπος ή φαγητό; Μην χάσετε αυτά τα κόλπα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα με φυσικό τρόπο στο σπίτι!
7 κόλπα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως δεν φοράτε κάποια ρούχα γιατί έχουν λεκέδες που δεν μπορέσατε να βγάλετε με το πλύσιμο; Σήμερα, θα βρείτε στο άρθρο μας 7 φανταστικά κόλπα για το πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα.

Ευτυχώς, έχουμε αρκετές λύσεις, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούν μόνο φυσικά συστατικά και δεν χρειάζεται να περνάμε πολλές ώρες παλεύοντας με τους λεκέδες.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι είναι φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία. Δεν είναι απαραίτητο να πετάτε τα λερωμένα σας ρούχα, αλλά μπορείτε να τα διατηρήσετε περισσότερο. Λάβετε υπόψη σας αυτά τα 7 αποτελεσματικά κόλπα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα.

Πρώτον, δράστε άμεσα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δράσετε άμεσα, δηλαδή να προσπαθήσετε να τους αφαιρέσετε πριν στεγνώσουν.

Ανάλογα με το είδος της ουσίας που έχει πέσει στο ύφασμα, μπορεί να βγει με ένα απλό πλύσιμο ή να χρειαστεί ένα επιπλέον προϊόν για την αφαίρεσή της.

Στην περίπτωση που την τρίψετε με ένα πανί, πρέπει να το κάνετε με μεγάλη προσοχή, γιατί, αν ξεθωριάσει, μπορεί να επηρεάσει το αρχικό χρώμα του υφάσματος και να κάνει το πρόβλημα πιο σοβαρό.

Κόλπα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα ρούχα

Τα περισσότερα από τα κόλπα προέρχονται από τη λαϊκή παράδοση και δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, μπορεί να είναι χρήσιμα.

Ανάλογα με τον τύπο του λεκέ, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο προϊόν.

1. Λεκέδες από λίπος ή λάδι

Almidón de maíz para limpiar la casa

Είναι φυσιολογικό ότι κατά το μαγείρεμα ή το φαγητό, τα ρούχα πιτσιλίζονται με ίχνη λίπους ή λαδιού που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε ή να καθαρίσουμε το λίπος από διάφορες επιφάνειες.

Αυτό που πρέπει να κάνετε για να αφαιρέσετε αυτού του είδους τους λεκέδες από τα ρούχα είναι το εξής:

 • Αν είναι ο λεκές φρέσκος, πασπαλίστε τον με λίγο ταλκ, αφήστε τον να στεγνώσει και στη συνέχεια βουρτσίστε το ρούχο με νερό και απορρυπαντικό.
 • Αν έχει ήδη στεγνώσει, μουλιάστε το ρούχο σε ένα μείγμα από δύο μέρη ξύδι προς ένα μέρος νερό και αφήστε το να μουλιάσει όλη τη νύχτα.

2. Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από καφέ

Λόγω της σκούρας απόχρωσής του, ο καφές γίνεται αισθητός σε ανοιχτόχρωμα υφάσματα, αφήνοντας ένα λεκέ που είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα κόλπα:

 • Φτιάξτε ένα μείγμα από ίσα μέρη οινοπνεύματος, ξύδι και νερό και εφαρμόστε το στην περιοχή πριν ξεπλύνετε κανονικά.
 • Αν το ρούχο είναι λευκό ή μάλλινο, μπορείτε να επιλέξετε να το τρίψετε με λίγο κρόκο αυγού, το οποίο είναι επίσης αποτελεσματικό.

3. Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από σοκολάτα

Είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα παιδιά να λερώνουν τα ρούχα τους με αυτή τη νόστιμη λιχουδιά. Λόγω του σκούρου χρώματος που αφήνει, φαίνεται να είναι μεγάλη πρόκληση να αφαιρέσετε τους λεκέδες σοκολάτας στο σύνολό τους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, δεν είναι τόσο περίπλοκο.

 • Αν μπορείτε να δράσετε άμεσα, εφαρμόστε λίγο ανθρακούχο νερό στην πληγείσα περιοχή και ξεπλύνετε με απορρυπαντικό.
 • Αν όμως έχει ήδη στεγνώσει, μουλιάστε το σε ζεστό νερό με συνηθισμένο σαπούνι.

4. Λεκέδες από κραγιόν

Είναι πιθανό τα ρούχα να λερωθούν με κραγιόν όταν βγάζετε ή βάζετε ρούχα χωρίς να έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ. Ως εκ τούτου, είναι καλό να γνωρίζετε πώς να ενεργήσετε, όταν αυτό συμβεί. Η αφαίρεση αυτών των λεκέδων από τα ρούχα δεν είναι περίπλοκη:

 • Αν πρόκειται μόνο για κραγιόν, πρέπει να τρίψετε λίγη βαζελίνη, κιμωλία ή λευκή οδοντόκρεμα. Αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά και ξεπλύνετε.
 • Αν ο λεκές προέρχεται από άλλο καλλυντικό, όπως, για παράδειγμα, ρουζ, μουλιάστε το σε μείγμα νερού με λεμόνι για μία ώρα και στη συνέχεια πλύντε το με το συνηθισμένο σας απορρυπαντικό.

5. Αφαίρεση λεκέδων από κόκκινο κρασί

Είναι πονοκέφαλος! Κολλάνε στο ύφασμα των ρούχων και χρειάζεται πολλή υπομονή για να αφαιρέσετε εντελώς αυτούς τους λεκέδες.

 • Πριν στεγνώσουν, τρίψτε τους με λίγο λευκό κρασί.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να ετοιμάσετε ένα μείγμα από καλαμποκάλευρο και χυμό λεμονιού και να το εφαρμόσετε σαν να επρόκειτο για απορρυπαντικό.

6. Λεκέδες από ιδρώτα

Remove stains

Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρέσετε τους λεκέδες από ιδρώτα που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου στα ρούχα. Ευτυχώς, με την εφαρμογή μερικών συστατικών, μπορείτε να τους ελαττώσετε, σχεδόν μέχρι του σημείου να τους εξαφανίσετε. Για να το κάνετε αυτό:

 • Ετοιμάστε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και λεμόνι και τρίψτε το στις πληγείσες περιοχές των ρούχων.
 • Μια άλλη καλή λύση είναι να εφαρμόσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου πριν βάλετε τα ρούχα στο πλυντήριο.

7. Λεκέδες από φρούτα και λαχανικά

Οι χρωστικές ουσίες από παντζάρια, στα μούρα και σε άλλα φρούτα και λαχανικά μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα στα υφάσματα. Αλλά, σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τους λεκέδες με φυσικές θεραπείες.

 • Τοποθετήστε το προσβεβλημένο ρούχο πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Ο ατμός χαλαρώνει τον λεκέ και διευκολύνει την αφαίρεσή του σε επόμενο πλύσιμο.
 • Αν ο λεκές επιμένει, απλώστε λίγο χυμό λεμονιού και μουλιάστε το σε ζεστό νερό.

Πλεονέκτημα των φυσικών προϊόντων

Μπορούμε να καταφύγουμε σε διάφορα οικιακά κόλπα για να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε τους λεκέδες από τα ρούχα. Ωστόσο, μπορεί να μη μας δίνουν καλά αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις. Συχνά, απαιτούνται αρκετές εφαρμογές του προϊόντος για την πλήρη επίλυση του προβλήματος.

Το καλό με αυτά είναι ότι μπορείτε να αρχίσετε να μειώνετε τη χρήση χημικών καθαρισμού (καθαριστικά λεκέδων), τα οποία, όπως επισημαίνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Occupational and Environmental Health , έχουν συχνά δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του δέρματος και του αναπνευστικού συστήματος.

Μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, έρευνες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της εργασίας καθαρισμού και του άσθματος, καθώς οι οικιακές εργασίες σας εκθέτουν σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων που περιέχουν ερεθιστικά συστατικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Gerster FM, Vernez D, Wild PP, Hopf NB. Hazardous substances in frequently used professional cleaning products. Int J Occup Environ Health. 2014;20(1):46–60. doi:10.1179/2049396713Y.0000000052
 • Quirce S, Barranco P. Cleaning agents and asthma. J Investig Allergol Clin Immunol. 2010;20(7):542-50; quiz 2p following 550. PMID: 21313993.
 • Corral R, Tene M, Pauta D. Experimentación y sistematización de procedimientos para eliminar diversas manchas de acuerdo al tipo de base textil. Cuenca (Ecuador): Universidad del Azuay, 2017.
 • Zubir M, Darmana A, Damanik M, et al. Bleach effectively in removes the stubborn stains. Indonesian Journal of Chemical Science and Technology. 2020; 3(1): 20- 24.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.