Κολπικά αέρια: Γιατί εμφανίζονται;

Τα κολπικά αέρια είναι κάτι που συχνά προκαλεί αμηχανία κατά τη διάρκεια της επαφής. Θα σας εξηγήσουμε γιατί εμφανίζονται και πώς να τα αποφύγετε.
Κολπικά αέρια: Γιατί εμφανίζονται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαΐου, 2023

Τα κολπικά αέρια είναι επίσης γνωστά ως queefing, cupping ή κολπικός μετεωρισμός. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών τα έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όπως και τα αέρια που αποβάλλονται από τον πρωκτό, συχνά αποτελούν πηγή δυσφορίας ή αμηχανίας.

Τα κολπικά αέρια προκαλούνται από την αποβολή αέρα που έχει συσσωρευτεί στον κόλπο. Ο αέρας, όταν βγαίνει, προκαλεί έναν χαρακτηριστικό θόρυβο, πολύ παρόμοιο με αυτόν που λαμβάνει χώρα με τα εντερικά αέρια, αν και δεν υπάρχει οσμή.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια φυσιολογική κατάσταση που συνήθως δεν αποτελεί σύμπτωμα οποιουδήποτε προβλήματος υγείας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως τα συρίγγια.

Επομένως, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρετε, συμπεριλαμβανομένου του πώς μπορείτε να αποφύγετε τα κολπικά αέρια και πότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Τι είναι τα κολπικά αέρια;

Κολπικά αέρια: Γιατί εμφανίζονται;
Ορισμένες σεξουαλικές στάσεις μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση κολπικών αερίων.

Τα κολπικά αέρια, όπως επισημάναμε στην εισαγωγή, είναι η αποβολή του αέρα που συσσωρεύεται στον κόλπο. Προκαλούν έναν χαρακτηριστικό θόρυβο παρόμοιο με τα εντερικά αέρια. Ωστόσο, τα κολπικά αέρια είναι συνήθως άοσμα, καθώς δεν προέρχονται από βακτηριακή δράση, όπως συμβαίνει με τα εντερικά αέρια.

Μπορεί να εμφανιστούν σε κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, έχει υποστηριχθεί ότι οι νεότερες γυναίκες τείνουν να τα εμφανίζουν συχνότερα από τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες του γενικού πληθυσμού τα έχει παρουσιάσει.

Η αλήθεια είναι ότι είναι συχνότερα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αλλά αυτό δεν σχετίζεται πάντα. Η σωματική δραστηριότητα, ορισμένες κινήσεις ή ο αυνανισμός μπορεί επίσης να είναι εκλυτικοί παράγοντες.

Τα κολπικά αέρια μπορεί να προκαλέσουν μια αίσθηση παρόμοια με το γαργάλημα. Επειδή συχνά συνδέονται με τη συνουσία, οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται αμηχανία ή δυσφορία όταν τα βιώνουν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ISNR Obstetrics and Gynecology εξηγεί ότι η συχνότητα εμφάνισης κολπικών αερίων είναι υψηλότερη στις γυναίκες που είχαν κολπικό τοκετό. Μπορεί επίσης να επηρεάζεται από το δείκτη μάζας σώματος.

Γιατί εμφανίζονται κολπικά αέρια;

Αν και είναι αλήθεια ότι στις περισσότερες γυναίκες πρόκειται για κάτι καλοήθες και προσωρινό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης παθολογίας. Στις επόμενες ενότητες, εξηγούμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες εμφάνισης κολπικών αερίων.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να το διαβάσετε κι εσείς: Κρεμώδες λευκό κολπικό έκκριμα: Αιτίες και θεραπεία

Σεξουαλική δραστηριότητα

Το σεξ είναι μία από τις καταστάσεις που προάγουν συχνότερα την εμφάνιση αερίων, ή κολπικού μετεωρισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς της Cleveland Clinic. Ειδικά όταν υπάρχει κολπική διείσδυση. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ ή ακόμη και του αυνανισμού.

Όταν το πέος εισέρχεται και εξέρχεται από τον κόλπο, ο αέρας μπορεί να παγιδευτεί μέσα στον κόλπο. Οι αλλαγές στη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της συνουσίας ευνοούν επίσης τον σχηματισμό του. Όταν το πέος βγαίνει ή οι μύες του κόλπου σφίγγουν μετά τον οργασμό, ο αέρας τείνει να βγαίνει από τον κόλπο, παράγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο των κολπικών αερίων.

Οι στάσεις που συνδέονται συχνότερα με κολπικά αέρια είναι το doggy style” ή αλλιώς όταν η γυναίκα είναι στα τέσσερα και όταν η γυναίκα τοποθετεί τα πόδια της στους ώμους του άνδρα. Από την άλλη πλευρά, άλλες στάσεις όπως το “ιεραποστολικό” ή όταν η γυναίκα που κάθεται πάνω στον άνδρα τείνουν να μειώνουν την εμφάνισή τους.

Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους

Το πυελικό έδαφος αναφέρεται σε ένα σύνολο μυών και συνδέσμων που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Επιτρέπουν στα πυελικά όργανα, όπως η μήτρα ή ο κόλπος, να συγκρατούνται στη σωστή τους θέση.

Όταν το πυελικό έδαφος δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, είναι συχνή η εμφάνιση διαφόρων παθήσεων και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών αερίων. Με μειωμένο τόνο (υποτονία), οι μύες χάνουν την ικανότητά τους να συστέλλονται και ο αέρας τείνει να συσσωρεύεται περισσότερο μέσα στον κόλπο.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Η γήρανση και ο κολπικός τοκετός είναι δύο από τους συχνότερους. Ως εκ τούτου, συνιστάται σε όλες τις γυναίκες να γυμνάζονται και να κάνουν ασκήσεις Kegel καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφευχθούν οι συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των κολπικών αερίων.

Κολπικό συρίγγιο

Τα κολπικά συρίγγια είναι μία από τις ανησυχητικές αιτίες των κολπικών αερίων. Το κολπικό συρίγγιο είναι μια ανώμαλη οδός που συνδέει τον κόλπο με ένα άλλο όργανο, για παράδειγμα το ορθό ή την ουροδόχο κύστη. Η ονομασία του ποικίλλει ανάλογα με το ποια όργανα εμπλέκονται.

Τα συρίγγια προκαλούν την εμφάνιση και άλλων ουσιών στον κόλπο εκτός από τα κολπικά αέρια. Το πιο συχνό είναι το κυστεοκολπικό συρίγγιο, το οποίο συνδέει την ουροδόχο κύστη με τον κόλπο. Όπως εξηγούν οι ειδικοί στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology, η παθολογία αυτή συνδέεται συνήθως με γυναικολογικές χειρουργικές κακώσεις και περίπλοκους τοκετούς.

Το ουρητηροκολπικό συρίγγιο συνδέει τους ουρητήρες με το όργανο αυτό. Αυτό επιτρέπει στα ούρα να φτάσουν στον κόλπο. Το ορθοκολπικό συρίγγιο, από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη διέλευση αερίων ή κοπράνων στον ορθοκολπικό κόλπο.

Το τελευταίο σχετίζεται επίσης με τον τοκετό, αν και μπορεί να αναπτυχθεί από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Για παράδειγμα, η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα.

Κολπικά αέρια, μπορεί να σημαίνουν κάτι κακό;

Όπως είδαμε, τις περισσότερες φορές ο μετεωρισμός ή τα κολπικά αέρια φαίνονται καλοήθη. Ωστόσο, όπως διευκρινίσαμε στην προηγούμενη ενότητα, μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα σοβαρής κατάστασης, για παράδειγμα συριγγίων. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση αυτής της παθολογίας.

Συνιστάται να συμβουλευτείτε γιατρό εάν τα κολπικά αέρια έχουν δυσάρεστη ή άσχημη οσμή. Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσετε εάν συνοδεύονται από αποβολή κοπράνων, πύου ή μη φυσιολογικού υγρού.

Οι γυναίκες που υποφέρουν συχνά από κολπικές λοιμώξεις ή ουρολοιμώξεις, εκτός από τα αέρια, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούν γιατρό για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει εάν, εκτός από τα κολπικά αέρια, εμφανίζεται πόνος στην περιοχή του κόλπου, είτε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής είτε οποιαδήποτε στιγμή.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια είναι η φλεγμονή του αιδοίου ή του κόλπου, η αιμορραγία που δεν σχετίζεται με την έμμηνο ρύση ή η διαρροή ούρων. Εάν τα κολπικά αέρια εμφανιστούν μετά από γυναικολογική χειρουργική επέμβαση, τοκετό ή ορισμένες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε γιατρό.

Μπορούν να αποφευχθούν τα κολπικά αέρια;

Κολπικά αέρια: Γιατί εμφανίζονται;
Οι ασκήσεις Kegel μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής υγείας του πυελικού εδάφους.

Τα κολπικά αέρια δεν μπορούν πάντα να προληφθούν. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε γιατρό μόνο αν εμφανιστεί κάποιο από τα συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, ή αν η κατάσταση αυτή προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Πέρα από την πρόληψη, το ιδανικό είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε τις αισθήσεις που συνοδεύουν αυτά τα κολπικά αέρια. Οι γυναίκες συχνά αισθάνονται άβολα ή αμήχανα, αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο.

Όταν εμφανίζονται, είναι καλύτερο να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας, καθώς αυτό συχνά συνδέεται με ορισμένες στάσεις στη σεξουαλική πράξη. Στην πραγματικότητα, ορισμένες στάσεις μπορούν να βοηθήσουν στο να μην εμφανιστούν κολπικά αέρια.

Επομένως, η επικοινωνία είναι απαραίτητη. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με φυσικό τρόπο, ώστε να προσπαθείτε να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη και άνεση. Από την άλλη πλευρά, συνιστάται να μην προσπαθείτε να τα κρατάτε, αλλά να βρείτε έναν τρόπο να τα αποβάλλετε.

Συμβουλές για να αποφύγετε τα κολπικά αέρια

Ωστόσο, αν τα βρίσκετε πολύ άβολα, ή ενοχλητικά, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τα κολπικά αέρια ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνισή τους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο International Urogynecology Journal εξηγεί ότι ορισμένες γυναίκες παρατήρησαν μείωση των κολπικών αερίων χρησιμοποιώντας διάφραγμα. Πρόκειται για μια συσκευή που τοποθετείται μέσα στον κόλπο για τη θεραπεία της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι ασκήσεις Kegel. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αποσκοπεί στην ενίσχυση των μυών του πυελικού εδάφους. Συνίστανται στη σύσπαση αυτών των μυών αρκετές φορές την ημέρα. Είναι σαν να κάθεται η γυναίκα πάνω σε ένα μάρμαρο και να προσπαθεί να το σηκώσει. Επίσης, είναι παρόμοιες με την προσπάθεια να σταματήσει η πράξη της ούρησης.

Συνιστώνται για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή κατάστασης. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε υπάρξει μητέρα για να τις εκτελέσετε. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης πολλών παθολογιών, όπως η πρόπτωση και η ακράτεια ούρων, και ακόμη να βοηθήσουν στη διαχείριση της κατάστασης όταν υπάρχουν κολπικά αέρια.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στο σεξ υπάρχουν στάσεις που ευνοούν την πιθανότητα αυτής της κατάστασης, όπως αναφέρθηκε. Αν θέλετε λοιπόν να μάθετε πώς μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση κολπικών αερίων, ίσως η απάντηση να βρίσκεται στην αλλαγή της στάσης που παίρνετε όταν κάνετε σεξ. Για παράδειγμα, μην κάνετε το doggy style ή στα τέσσερα.

Πότε να πάτε στο γιατρό

Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κολπικά αέρια μπορεί να σχετίζονται με κάποια παθολογία. Ωστόσο, πέρα από αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι φυσιολογικά. Δεν πρέπει αυτή η κατάσταση να προκαλέσει αμηχανία ή δυσφορία.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχουν αμφιβολίες ή δυσφορία, είναι πάντα απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να αποκλείσετε οποιαδήποτε ασθένεια. Όσον αφορά αυτόν τον κολπικό μετεωρισμό, το πιο σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη, ώστε να μην αποτελέσουν πρόβλημα στη σεξουαλική ζωή των γυναικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cleveland Clinic. (n.d). “Vaginal Gas” [Gases vaginales]. Revisado el 27 Dic 2022. Disponible en: https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24185-vaginal-gas
  • Huizen, J. (2017, Sep 18). “What’s to know about vaginal gas?” [¿Qué hay que saber sobre los gases vaginales?]. Medical News Today. Revisado el 27 de Dic 2022. Disponible en: https://www.medicalnewstoday.com/articles/319558
  • Krissi, H., Medina, C., & Stanton, S. L. (2003). Vaginal wind – a new pelvic symptom [Viento vaginal – un nuevo síntoma pélvico]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction14(6), 399–402. https://doi.org/10.1007/s00192-003-1086-8
  • Neels, H., Pacquée, S., Shek, K. L., Gillor, M., Caudwell-Hall, J., & Dietz, H. P. (2020). Is vaginal flatus related to pelvic floor functional anatomy? [¿Las flatulencias vaginales están relacionadas a la anatomía funcional del suelo pélvico?]. International urogynecology journal31(12), 2551–2555. https://doi.org/10.1007/s00192-020-04371-9
  • Rogers, R. G., & Jeppson, P. C. (2016). Current Diagnosis and Management of Pelvic Fistulae in Women [Diagnóstico y Manejo Actual de Fístulas Pélvicas en
    la Mujer]. Obstetrics and gynecology128(3), 635–650. https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000001519
  • Slieker-ten Hove, M. C., Pool-Goudzwaard, A. L., Eijkemans, M. J., Steegers-Theunissen, R. P., Burger, C. W., & Vierhout, M. E. (2009). Vaginal noise: prevalence, bother and risk factors in a general female population aged 45-85 years [Ruido vaginal: prevalencia, molestia y factores de riesgo en la población general femenina entre los 45-85 años]. International urogynecology journal and pelvic floor dysfunction20(8), 905–911. https://doi.org/10.1007/s00192-009-0875-0
  • Veisi, F., Rezavand, N., Zangeneh, M., Malekkhosravi, S., & Rezaei, M. (2012). Vaginal flatus and the associated risk factors in Iranian women: a main research article [Flatulencias vaginales y los factores de riesgo asociados en mujeres iraníes: un artículo de investigación]. ISRN obstetrics and gynecology2012, 802648. https://doi.org/10.5402/2012/802648

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.