Οι κρυμμένες ωφέλειες του εγχύματος κανέλας

Στις πολλές ωφέλειες της κανέλας περιλαμβάνεται ο ρόλος της ως αντιφλεγμονώδης και αντισηπτικός παράγοντας. Σας βοηθάει επίσης να χάσετε βάρος, επειδή ενισχύει την καύση του λίπους.
Οι κρυμμένες ωφέλειες του εγχύματος κανέλας

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2019

Οι κρυμμένες ωφέλειες του εγχύματος κανέλας. Πέρα από την ευρεία χρήση της σε επιδόρπια, η κανέλα χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια από πολλούς πολιτισμούς για τις πολυάριθμες ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητές της. Μεταξύ αυτών είναι η ικανότητά της να συμβάλει στην αποτοξίνωση του σώματος, να ρίχνει την αρτηριακή πίεση, να προάγει την απώλεια βάρους, να ρυθμίζει την εμμηνορρυσία και να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας.

Ιδιότητες της κανέλας

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που έχει την προέλευσή του στις ακτές του Ινδικού ωκεανού. Συγκεκριμένα προέρχεται από το νησί της Σρι Λάνκα, στα νότια της Ινδίας. Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό της κανέλας είναι η μυρωδιά της, που είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες καθώς και για τη χρήση της σε διάφορα προϊόντα καθαρισμού, υγιεινής και ομορφιάς.

Αυτό το εξωτικό μπαχαρικό είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου, ινών και βιταμινών C και Β1. Δρα αποτελεσματικά κατά της διάρροιας, της δυσπεψίας, του φουσκώματος και μπορεί ακόμα και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται επίσης ως αποχρεμπτικό και μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος.

Η κανέλα βοηθάει επίσης να αδυνατίσετε αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος -είναι θερμογενετική. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που επιβραδύνουν τη φυσική διαδικασία φθοράς των κυττάρων και μειώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες δεν επιτρέπουν την εναπόθεση λίπους στις αρτηρίες, γεγονός που συμβάλλει στην καταπολέμηση της καρδιαγγειακής νόσου. Η κατανάλωση εγχύματος κανέλας μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των επιπέδων της κακής χοληστερίνης στο αίμα και να ρυθμίσει το σάκχαρο.

Η κατανάλωση κανέλας σε τακτική βάση βελτιώνει την πέψη και εξουδετερώνει τα αέρια. Βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση της ανορεξίας ανοίγοντας την όρεξη. Η κανέλα είναι ισχυρό αντιθρομβωτικό -δηλαδή αποτρέπει τη μη φυσιολογική συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Μια μελέτη του Dr. P. Zoladz στην Association for Chemoreception Sciences στη Φλόριντα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κανέλα διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Βελτιώνει διάφορες διεργασίες στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνες για την προσοχή, την οπτική μνήμη, την αναγνώριση και την ταχύτητα επεξεργασίας. Η κανέλα βοηθάει επίσης στη μείωση της φλεγμονής και καταπραΰνει τον πόνο. Χάρη σε αυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Στις εξωτερικές χρήσεις της κανέλας περιλαμβάνεται η χρήση της ως αντισηπτικό και ως απολυμαντικό του δέρματος καθώς και η ικανότητά της να απομακρύνει τους μύκητες και τα βακτήρια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των μυκήτων στα πόδια και στα νύχια, καθώς και των στοματικών ελκών και των κολπικών μολύνσεων.

εγχύματος κανέλας

Ωφέλειες του εγχύματος κανέλας για την υγεία

Όπως δείξαμε παραπάνω, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό με πολλές εξαιρετικές ιδιότητες, τις οποίες μπορείτε να εξασφαλίσετε από την καθημερινή κατανάλωσή της με διάφορους τρόπους. Όμως ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι σε μορφή εγχύματος. Έτσι διατηρούνται όλα τα ενεργά συστατικά του μπαχαρικού χωρίς την παρεμβολή άλλων τροφών. Επιπλέον το πεπτικό σύστημα απορροφά ευκολότερα το έγχυμα κανέλας, γεγονός που σημαίνει ότι βλέπετε τις ωφέλειές της μέσα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωφέλειες του εγχύματος κανέλας για τους διαβητικούς

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου ΙΙ (μια πάθηση που προκύπτει όταν το σώμα δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί κανονικά στην αύξηση της ινσουλίνης, κάτι που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα) είναι εκείνοι που ωφελούνται περισσότερο από την κανέλα. Ένα φλιτζάνι από αυτό το έγχυμα μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η βιταμίνη Β1 διεγείρει τους υποδοχείς της ινσουλίνης και αναστέλλει το ένζυμο που τους ενεργοποιεί. Αυτό αυξάνει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη γλυκόζη. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλύτερα να πίνετε το έγχυμα κανέλας όταν νηστεύετε και μετά τα γεύματα.

Ωφέλειες του εγχύματος κανέλας για την απώλεια βάρους

εγχύματος κανέλας

Οι ίδιες ιδιότητες που κάνουν το έγχυμα κανέλας μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς το καθιστούν επίσης χρήσιμο στο αδυνάτισμα. Όταν τρώτε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας, το πάγκρεας αντισταθμίζει την κατάσταση παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη. Αυτή η επιπλέον ινσουλίνη λέει στο σώμα σας ότι υπάρχει πολύ περισσότερη ενέργεια διαθέσιμη σε αυτό. Όταν όμως οι ανάγκες σας για ενέργεια καλύπτονται, η ινσουλίνη αποθηκεύει όλη την επιπλέον γλυκόζη ή το σάκχαρο, στο σώμα σας για μεταγενέστερη χρήση.

Επειδή το έγχυμα κανέλας μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, υπάρχει λιγότερη ινσουλίνη σε όλο σας το σύστημα, γεγονός το οποίο κάνει το σώμα να αποθηκεύει λιγότερο λίπος και έτσι χάνετε βάρος. Ένα πλεονέκτημα της χρήσης αυτού του εγχύματος για απώλεια βάρους είναι ότι θα προσέξετε σημαντικά αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Απλώς πίνετε δύο φλιτζάνια τη μέρα: ένα το πρωί και ένα το απόγευμα.

Κάνει καλό στο στομάχι σας

Το έγχυμα κανέλας είναι επίσης καλό για το πεπτικό σας σύστημα. Μειώνει τα αέρια στο στομάχι, συμβάλλει στην πρόληψη της δημιουργίας ελκών και σταματά τους εμετούς και τη διάρροια. Γενικά μιλώντας, η τροφή σας θα χωνεύεται πιο εύκολα χάρη στις διεγερτικές ιδιότητες της κανέλας, στην παραγωγή σάλιου και στομαχικών οξέων.

Παρομοίως η κανέλα ελέγχει με φυσικό τρόπο τη διάρροια και ρυθμίζει τον εντερικό ρυθμό σας. Λόγω αυτού συνιστάται σε όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της φλεγμονής των εντέρων και σας ανοίγει την όρεξη.

Η κανέλα περιέχει διατροφικές ίνες, σίδηρο και ασβέστιο, που συνδυάζονται με τα άλατα της χολής και βοηθούν στην αποβολή τους από το σώμα. Τα άλατα αυτά μπορεί να βλάψουν το έντερο αν δεν αποβάλλονται σωστά.

Συνεισφέρει στην πρόληψη της ακανόνιστης εμμηνορρυσίας

εγχύματος κανέλας

Η κατανάλωση εγχύματος κανέλας είναι μια θαυμάσια σπιτική θεραπεία για τη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου σας χάρη στις αντιθρομβωτικές της ιδιότητες. Επιδρά με δύο τρόπους: πρώτον, μπορεί να πυροδοτήσει την έναρξη της περιόδου σας, αν έχει αργήσει λίγο. Δεύτερον, έχει αναλγητική δράση και μειώνει τον πόνο κατά το στάδιο αυτό.

Κατεβάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης

Έχει βρεθεί ότι το έγχυμα κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτό προλαμβάνει το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και θρόμβων, που επιβραδύνουν τη ροή του αίματος.

Καταπολεμά το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη

Όταν φτάνει η εποχή της γρίπης, το έγχυμα κανέλας μπορεί να γίνει ένας από τους καλύτερους συμμάχους σας. Το έγχυμα αυτό χρησιμοποιείται από παλιά στην κινεζική ιατρική για την αντιμετώπιση ασθενειών. Η κανέλα έχει επίσης αντιβιοτική δράση, μειώνει τη φλεγμονή, κατεβάζει τον πυρετό, καταπραΰνει το βήχα και έχει υπέροχη γεύση! Επιπλέον ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Μην ξεχνάτε ότι, αν και το έγχυμα κανέλας έχει πολλές θαυμάσιες ωφέλειες, δεν θα πρέπει να πίνετε μεγάλες ποσότητες. Γι’αυτό συνιστούμε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την αγωγή με έγχυμα κανέλας, για να βεβαιωθείτε ότι συμπληρώνει οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή ή δίαιτα αδυνατίσματος ακολουθείτε.

Λόγοι για να αποφεύγετε το έγχυμα κανέλας

εγχύματος κανέλας

Σε μερικές περιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση κανέλας, επειδή πολλές από τις παραπάνω θαυμάσιες ιδιότητες μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Μην τη χρησιμοποιείτε σε υπερβολική ποσότητα

Η κουμαρίνη είναι μια τοξική χημική ουσία που περιέχεται στην κανέλα. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι και στα νεφρά, επομένως μην τη χρησιμοποιείτε σε μεγάλη ποσότητα στο φαγητό σας.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να αποφεύγετε την κατανάλωση κανέλας. Διεγείρει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει σύσπαση της μήτρας. Αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για το έμβρυο. Παρομοίως οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν το έγχυμα κανέλας επειδή μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη αλλεργίας στο μωρό.

Αποφεύγετε την κανέλα αν έχετε έλκη

Όταν έχετε έλκη στο στομάχι ή στα έντερα, η κατανάλωση κανέλας προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό. Είναι καλύτερα να την αποφεύγετε εντελώς σε αυτή την περίπτωση.

Προσοχή με την καρδιά σας

Η κανέλα έχει την ικανότητα να αυξάνει ελαφρά τον καρδιακό σας ρυθμό. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι με καρδιακές παθήσεις δεν θα πρέπει να πίνουν έγχυμα κανέλας. Διαφορετικά μπορεί να αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός και να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία.

Μην τη συνδυάζετε με αντιβιοτικά

Η κανέλα είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό, επομένως δεν είναι καλή ιδέα να την αναμειγνύετε με οποιαδήποτε τεχνητή ουσία φτιαγμένη από τον άνθρωπο. Οι ιδιότητές της μπορεί να παρεμποδίσουν τη δράση άλλων φαρμάκων και να προκαλέσουν απρόβλεπτες παρενέργειες. Επομένως να την αποφεύγετε όποτε λαμβάνετε κάποιο συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό.

Συνταγές για έγχυμα κανέλας

Αδυνατιστικό έγχυμα κανέλας

Είναι εύκολο να φτιάξετε αδυνατιστικό έγχυμα κανέλας -να τι χρειάζεστε:

 • 1 φλιτζάνι πολύ ζεστό νερό
 • 1/2 κουταλάκι του τσαγιού τριμμένη κανέλα
 • 1 κουταλάκι του τσαγιού μέλι

Αναμείξτε την κανέλα και το μέλι στο ζεστό νερό. Αφήστε το στην άκρη για δέκα λεπτά πριν το πιείτε.

Ωφέλειες του εγχύματος κανέλας για την εμμηνορρυσία

Τα συστατικά που χρειάζεστε είναι τα εξής:

 • 1 ξυλάκι κανέλας
 • 1 φλιτζάνι βραστό νερό

Βάλτε το ξυλάκι της κανέλας σε ένα μπολ και αδειάστε από πάνω το βραστό νερό. Επιτρέψτε στο μείγμα να κρυώσει και αφαιρέστε το ξυλάκι της κανέλας. Τώρα είστε έτοιμοι να πιείτε το έγχυμα. Αν χρειάζεται, μπορείτε να το γλυκάνετε με ζάχαρη ή μέλι.

Έγχυμα κανέλας για τα κρυολογήματα και τη γρίπη

Το μόνο που χρειάζεστε είναι:

 • 1 ξυλάκι κανέλας
 • βραστό νερό
 • ένα έγχυμα βοτάνων, όπως πράσινο τσάι

Βάλτε το ξυλάκι της κανέλας στο βραστό νερό και αφήστε το στην άκρη για δύο λεπτά. Όταν το νερό κρυώσει, αφαιρέστε και το ξυλάκι και πετάξτε το. Χρησιμοποιήστε αυτό το νερό κανέλας για να φτιάξετε ένα έγχυμα βοτάνων που θα συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης. Αυτές είναι οι ωφέλειες του εγχύματος κανέλας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • HARADA, M., & YANO, S. (1975). Pharmacological studies on Chinese cinnamon. II. Effects of cinnamaldehyde on the cardiovascular and digestive systems. CHEMICAL & PHARMACEUTICAL BULLETIN, 23(5), 941–947. https://doi.org/10.1248/cpb.23.941
 • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2014, 642942. https://doi.org/10.1155/2014/642942
 • PASTRANA PELUCHE, Y. I., Acevedo Correa, D., & DURANGO VILLADIEGO, A. M. (2017). EFECTO ANTIMICROBIANO DEL CLAVO Y LA CANELA SOBRE PATÓGENOS. Biotecnoloía En El Sector Agropecuario y Agroindustrial, 15(1), 56. https://doi.org/10.18684/BSAA(15)56-65

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.