Κρυολιπόλυση: Τι είναι, σε τι χρησιμεύει και πώς γίνεται

Η κρυολιπόλυση είναι μια διαδικασία που είναι ήδη ευρέως αποδεκτή, χάρη στην αποτελεσματικότητά της και τον χαμηλό κίνδυνο. Σας επιτρέπει να μειώσετε το λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, μόνιμα, αρκεί να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Κρυολιπόλυση: Τι είναι, σε τι χρησιμεύει και πώς γίνεται

Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου, 2021

Η κρυολιπόλυση είναι μια διαδικασία για την απομάκρυνση του τοπικού λίπους από το σώμα όταν η διατροφή και η άσκηση δεν επαρκούν για να το επιτύχουν. Είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό για όσους τείνουν να είναι παχύσαρκοι, αλλά δεν παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο υπερβολικού βάρους.

Η κρυολιπόλυση είναι σήμερα μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους διαμόρφωσης του σώματος. Ξεχωρίζει επειδή είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί μόνο κρύο και σύστημα κενού για την επίτευξη των σκοπών της. Επίσης, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει σε εξειδικευμένο κέντρο και με εξειδικευμένο προσωπικό. Παρόλο που δεν περιλαμβάνει κινδύνους ή παρενέργειες, απαιτείται η σωστή γνώση και τεχνογνωσία.

Τι είναι η κρυολιπόλυση;

αποτελέσματα κρυολιπόλυσης

Η κρυολιπόλυση είναι μια μη επεμβατική δερματολογική διαδικασία για την απομάκρυνση του υπερβολικού σωματικού λίπους εφαρμόζοντας κρύο. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση των στρωμάτων λίπους χωρίς να καταστρέφει το δέρμα ή τους γύρω ιστούς.

Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστώνη (Ηνωμένες Πολιτείες) ανέπτυξαν αυτήν τη μέθοδο. Ο στόχος αυτής της θεραπείας είναι να καταστρέψει τα λιποκύτταρα μειώνοντας τη θερμοκρασία τους έως ότου αποσυντεθούν και εξαλειφθούν.

Η διαδικασία δεν ενδείκνυται για παχύσαρκα άτομα, αλλά για εκείνους που έχουν συσσωρευμένο λίπος σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν κυρίως στην κοιλιά, τα πόδια, τους γοφούς και τα γόνατα. Ο ειδικός αφαιρεί το λίπος σε μικρές ποσότητες για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει από δύο έως πέντε μήνες.

Η κρυολιπόλυση δημιουργήθηκε ως εναλλακτική μέθοδος της λιποαναρρόφησης και λιπόλυσης με λέιζερ. Έχει παρόμοια αποτελέσματα, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλής. Η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική σε άτομα με καθιστική ζωή ή σε άτομα που ακολουθούν μια ανθυγιεινή διατροφή.

Πώς λειτουργεί η κρυολιπόλυση;

Τα λιπώδη κύτταρα έχουν μεγάλο αριθμό λιπαρών οξέων και αυτό τα καθιστά πολύ ευαίσθητα στο κρύο. Όταν είναι παγωμένα, κρυσταλλώνονται ή «νεκρώνουν», για να το πούμε απλά. Στη συνέχεια, χάνονται σταδιακά και το σώμα σας τα εξαλείφει μέσω των ούρων.

Εάν διατηρείτε μια σωστή διατροφή και ασκείστε τακτικά, το λίπος δεν θα συσσωρεύεται ξανά στην περιοχή θεραπείας, καθώς τα λιποκύτταρα δεν αναπαράγονται αυτόματα. Επομένως, αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική εφόσον πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη αφού το κρύο μουδιάζει την περιοχή θεραπείας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε μία συνεδρία, μπορεί να αφαιρεθεί μεταξύ 15 και 40% της περιοχής θεραπείας.

Θα αρχίσετε να παρατηρείτε τις πρώτες αλλαγές τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη παρέμβαση. Οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν μόνο μία περιοχή κάθε φορά και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το σώμα κάθε ατόμου.

Η διαδικασία κρυολιπόλυσης

κρυολιπολυση στα πόδια

Πριν από την πραγματοποίηση της κρυολιπόλυσης, ένας ειδικός πρέπει να καθορίσει εάν η θεραπεία είναι κατάλληλη για τη συγκεκριμένη περίπτωση κάθε ατόμου. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, θα μετρήσουν τη συσσώρευση λίπους για να καθορίσουν το εύρος θερμοκρασίας που θα χρησιμοποιήσουν.

Κάθε συνεδρία κρυόλιπολυσης διαρκεί από μία έως δύο ώρες. Δεν χρειάζεστε αναισθησία και μπορείτε να καθίσετε κατά τη διάρκεια αυτής. Επίσης, δεν χρειάζεται να παραμείνετε ακίνητοι όσο ολοκληρώνεται η διαδικασία.

  1. Κατ ‘αρχάς, βάζουν ένα πολυστρωματικό ύφασμα στην περιοχή θεραπείας, ως μέσο προστασίας.
  2. Στη συνέχεια, τοποθετούν το μηχάνημα στην ίδια περιοχή και ξεκινούν μια διαδικασία αναρρόφησης, την ίδια στιγμή που παγώνουν τα λιποκύτταρα.
  3. Όταν τελειώσει αυτό το μέρος, ο ειδικός πρέπει να κάνει ένα μασάζ για να διαλύσει τους παγωμένους κρυστάλλους λίπους, οι οποίοι στη συνέχεια θα αποβληθούν από το σώμα.

Συνήθως, η διαδικασία διαρκεί μεταξύ μιας και τριών συνεδριών, με διαστήματα ενός μηνός μεταξύ της θεραπείας και της επόμενης περιόδου.

Οφέλη και αντενδείξεις

Η κρυολιπόλυση έχει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες διαδικασίες, ξεκινώντας από το γεγονός ότι δεν απαιτεί αναισθησία και δεν περιλαμβάνει τομές ή τη χρήση βελόνων. Ομοίως, δεν βλάπτει το δέρμα και επιτρέπει γρήγορη ανάρρωση μετά από κάθε συνεδρία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα (με σωστή φροντίδα).

Οι παρενέργειες αυτής της διαδικασίας είναι ελάχιστες. Βασικά, περιλαμβάνουν ερυθρότητα του δέρματος στην περιοχή θεραπείας και αίσθημα σφιξίματος μετά το τέλος κάθε συνεδρίας. Μόνο σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μώλωπες, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή κράμπες.

Όπως σημειώσαμε παραπάνω, αυτή η διαδικασία δεν είναι κατάλληλη για παχύσαρκα άτομα ή για άτομα με μεγάλες συσσωρεύσεις λίπους. Οι γιατροί επίσης δεν το συνιστούν για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή ανηλίκους.

Τέλος, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κάνουν αυτή τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Manzur, F., Alvear, C., & Alayón, A. N. (2010). Adipocitos, obesidad visceral, inflamación y enfermedad cardiovascular. Revista Colombiana de cardiología, 17(5), 207-213.
  • Ramírez-Guerrero, J. A. (2007). Liposucción. Consideraciones anestésicas y perioperatorias. Revista Mexicana de Anestesiología, 30(4), 233-241.
  • Ferraro, G. M., Torreiro, A., & Lafrenz, M. (2017). Criolipólisis plana: efectos sobre el tejido adiposo en el área subumbilical de 38 pacientes. Observaciones clínicas de su aplicación. Revista argentina de dermatología, 98(1), 2-12.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.