Ζεστό νερό ή κρύο; Ποια είναι η σωστότερη επιλογή;

Αν και το κρύο νερό μπορεί ακόμα και να προκαλέσει κρίσεις ημικρανίας, το ζεστό νερό σάς βοηθάει να ενισχύσετε τη διαδικασία της πέψης και προάγει την αποβολή των τοξινών. Δοκιμάστε το!
Ζεστό νερό ή κρύο; Ποια είναι η σωστότερη επιλογή;
Carlos Fabián Avila

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Carlos Fabián Avila.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι άνθρωποι συνήθως πίνουν κρύο νερό, ειδικά τους ζεστούς μήνες. Όμως ίσως αρχίσετε να πίνετε ζεστό νερό αφού διαβάσετε τους παρακάτω σημαντικούς λόγους για αυτήν την αλλαγή.

Το να πίνετε ζεστό νερό αντί κρύο έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία σας παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο.

1. Το ζεστό νερό κάνει πολύ καλό στο πεπτικό σύστημα

Το ζεστό νερό κάνει πολύ καλό στο πεπτικό σύστημα

Το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει πολύ το πεπτικό σύστημα.

Το κρύο νερό στερεοποιεί τα λίπη στις τροφές. Επίσης επιβραδύνει την πέψη. Όμως το ζεστό νερό έχει την αντίθετη επίδραση.

  • Αν επιλέξετε να πιείτε ένα ποτήρι ζεστό νερό, θα χωνέψετε την τροφή σας πολύ πιο εύκολα. Έτσι βελτιστοποιείτε τη διαδικασία της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Επίσης αποφεύγετε άλλα προβλήματα, όπως τη δυσκοιλιότητα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει το άρθρο: 6 απλές ασκήσεις για ν’ ανακουφίσετε το πρήξιμο και να βελτιώσετε την πέψη σας

2. Το ζεστό νερό είναι ιδανικό για τη φροντίδα του αναπνευστικού συστήματος

Το να πίνετε ζεστό νερό μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινό για το αναπνευστικό σας σύστημα από το να πίνετε κρύο νερό.

Το κρύο νερό προκαλεί φλεγμονή στον βλεννογόνο σας. Επίσης αυξάνει τον κίνδυνο να υποφέρετε από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος καθώς και από προβλήματα στον λαιμό.

  • Το ζεστό νερό, από την άλλη πλευρά, καταπραΰνει τον λαιμό σας και μειώνει τους ερεθισμούς.
  • Είναι χρήσιμο αν αντιμετωπίζετε αναπνευστικές νόσους. Επίσης βοηθάει αν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από την ξηρότητα του στόματος που συνήθως παρουσιάζεται το πρωί.

3. Διεγείρει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ζεστό νερό βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημσ

Το κρύο νερό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να συστέλλονται. Από την άλλη πλευρά, το ζεστό νερό κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται.

Ως αποτέλεσμα, ενισχύεται η κυκλοφορία του αίματος στα όργανα και στους ιστούς σας. Χάρη σε αυτήν την απλή ενέργεια, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις τοξίνες πολύ πιο γρήγορα και να καθαρίσετε τον οργανισμό σας.

Δείτε το άρθρο: Κάντε αποτοξίνωση μετά τις παρασπονδίες του σαββατοκύριακου

4. Το ζεστό νερό και το νευρικό σας σύστημα

Οι πονοκέφαλοι συχνά οφείλονται στις χαμηλές θερμοκρασίες. Και έχει αποδειχτεί ότι το να πίνετε κρύο νερό έχει παρόμοια επίδραση.

Αν έχετε την τάση να υποφέρετε από ημικρανίες, πίνοντας κρύο νερό διατρέχετε τον κίνδυνο να προκαλέσετε μια κρίση ημικρανίας.

Από την άλλη πλευρά, το ζεστό νερό θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο και θα μειώσει τις κράμπες.

Άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη

Πίνετε ζεστό νερό

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να πίνετε καθημερινά τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα νερού (6-8 ποτήρια).

  • Αν δεν πίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα, διάφορα όργανα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ή να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους. Στα όργανα αυτά περιλαμβάνονται το συκώτι, τα νεφρά, το πεπτικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Χάρη στο νερό λιπαίνετε τις αρθρώσεις σας. Αυξάνετε επίσης την αντοχή των συνδέσμων σας.
  • Επιπλέον, αν φροντίζετε να πίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα νερού κάθε μέρα, μειώνετε την πιθανότητα να εμφανίσετε πέτρες στα νεφρά.

Ταυτόχρονα, μειώνετε τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων.

  • Το νερό αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να μειώσει την όρεξη. Παράλληλα, βοηθάει το σώμα να μεταβολίσει αποτελεσματικά τα λίπη.

Ένα ποτήρι νερό δέκα λεπτά πριν φάτε σας επιτρέπει να καταναλώσετε την τροφή σας χωρίς λαιμαργία. Επίσης το ζεστό νερό αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο κατά της κατακράτησης υγρών.

Ταυτόχρονα η πόση νερού μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε πολλαπλά προβλήματα. Αν το σώμα σας δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένο, προκαλείται μεγαλύτερη συγκέντρωση τοξικών και καρκινογόνων ουσιών.

Όμως αυτές αποβάλλονται από τα ούρα σας αν παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Η σωστή ενυδάτωση σας βοηθάει να προστατέψετε το σώμα σας. Σας βοηθάει επίσης να διατηρείτε την οξύτητα στα σωστά επίπεδα. Έτσι οι διαδικασίες γήρανσης του σώματός σας επιβραδύνονται.

Επομένως, προσοχή. Οι ειδικοί της υγείας συνιστούν την πόση 6 με 8 ποτηριών νερού τη μέρα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και να εξασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού σας.

Και είναι ακόμα καλύτερα να πίνετε το νερό σας ζεστό!

Ευγενική παραχώρηση κύριας εικόνας: © wikiHow.com


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Iglesias Rosado C., Villarino Marín A. L., Martínez J. A., Cabrerizo L., Gargallo M., Lorenzo H. et al . Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Feb [citado  2018  Nov  06] ;  26( 1 ): 27-36. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003&lng=es.
  • Mattsson, P. (2001). Headache Caused by Drinking Cold Water is Common and Related to Active Migraine. Cephalalgia21(3), 230–235. https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.2001.00211.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.